zupa z klopsikami ryżowo-pieczarkowo-marchewkowymi z ziemniakami... 272Składniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 szuka, ryż ugotowany 1 szklanka, pieczarki 15 dag, marchewka ugotowana 1 duża, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, woda 4 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziemniaki 7 sztuk, śmietana 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, mąka pszenna - do obtaczania klopsików pieczarki, marchew ugotowaną rozdrobnic w blenderze(...)masę przełożyć do miski dodać mielone mięso, ugotowany ryż, jajko, kucharek, pieprz mielony i wszystko ręką dobrze wyrobić do gotującej się wody wkładać nieduże klopsiki otoczone w mące pszennej gotować po wypłynięciu z 10 minut na srednim ogniu, potem je cedzakiem wyjąć - do wywaru dać ziemniaki, ziele i liście laurowe, gotować do miękkości ziemniaków zupę zabielić śmietaną słodką
W Mojej Kuchni Lubię
Klops z ogórkiem 212łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, curry indyjskie, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Na maśle podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojonego w kostkę ogórka i cebulkę oraz przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi
Aga w kuchni
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 249dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę przez około 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie przyrumienienie i zamknąć pory mięsa. Po tym wstępnym podsmażeniu polędwiczkę odłożyłem na talerz. Na tą samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki(...)całkowitego odparowania puszczonej przez pieczarki wody. Na środku płata ciasta francuskiego ułożyłem 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej - w poprzek ciasta. Na szynkę ułożyłem podsmażoną polędwiczkę i farsz pieczarkowy. Mięso posmarowałem musztardą i zawinąłem je w plasterki szynki, a następnie w ciasto francuskie, które skleiłem i odciąłem jego nadmiar, a następnie tak zawinięte ciasto ułożyłem na blasze do pieczenia. Ciasto posmarowałem
Wyprawy kulinarne
Pulpety opiekane z suszoną śliwką w sosie curry 216mleko kokosowe Sposób wykonania : Pulpety obsmażane. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. W trakcie mielenia mięs, zmielić również bułkę i cebulę. Przełożyć mięso do miski, dodać jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, w każdą włożyć suszoną śliwkę. Dobrze
Kulinarny karnet Christophera
GULASZ DROBIOWO-GRZYBOWY 253Danie, które pojawia się u nas już od kilku lat, szczególnie w sezonie jesiennym, pyszny, bardzo aromatyczny gulasz, na bazie mięsa drobiowego (kurczak, indyk lub pomieszane jedno i drugie) z dodatkiem zarówno świeżych jak i suszonych leśnych grzybów. Z dodatkiem wysmażonego, wędzonego boczku i cebulki, całość jest po prostu bajeczna, aż nie wiem jak mógł mi umknąć ten przepis(...)dodajemy pokrojone w kostkę cebule i podsmażamy całość doprawiając lekko solą i pieprzem. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i mieszamy. Do garnka dorzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia. Doprawiamy mielonym czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy obgotowane grzyby, słodką śmietankę, masło i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki
Smaczne Zdrowe
Pomidorowy pęczak z kurczakiem i cebulą 392rozmarynu - szczypta soli - pół łyżeczki curry - 1/3 łyżeczki chilli (lub według uznania) - łyżeczka słodkiej papryki - łyżka oleju Na początku marynujemy kurczaka - do umytego i pokrojonego w dość drobną kostkę mięsa dodajemy wszystkie przyprawy wymienione powyżej, dokładnie mieszamyi wstawiamy do lodówki. Czas marynowania? Jaki chcemy, aczkolwiek absolutnym minimum jest 15 minut, a więc dokładnie tyle, ile potrzebujemy na ugotowanie pęczaku. Jeśli(...)już ugotowany, odsączamy go z nadmiaru wody, w tym czasie na patelni rozgrzewamy olej na którym ląduje pokrojona w dużą kostkę cebula. Gdy się zeszkli, dorzucamy naszego kurczaka. Gdy mięso będzie już białe, na patelnię wlewamy odrobinę wody (tak, by zakryła dno), wszystko dokładnie mieszamy, a gdy część wody odparuje, wrzucamy kaszę. Gdy cała woda z patelni zniknie, wcześniej oddając
Kulinarne zapędy Kokosa
Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami 437średnie cebule - duży ząbek czosnku - łyżka czerwonej czubrycy - dwie łyżki sosu sojowego - tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów) - sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do miski i mieszamy z sosem sojowym i czubrycą. Ważna uwaga - jej czerwona odmiana jest dość ostra, stąd warto zwrócić uwagę zarówno(...)pikantna, ale nie bardzo ostra. W zależności od upodobań przyprawy użyć można mniej, doprawiając dodatkowo ulubionymi ziołami, lub też dostosować czas marynowania - moim zdaniem absolutne minimum to kwadrans. Gdy mięso się marynuje, mamy czas na przygotowanie pozostałych składników - pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę lub piórka, czosnek traktujemy praską lub bardzo drobno siekamy, świeże pomidory parzymy, a następnie obieramy
Kulinarne zapędy Kokosa
fasolka żółta na sercach kurczaka i szyjkach kaczych... 175wodę wylać wlać nową wodę 5 litrów, dodać ziele angielskie, liście laurowe i vegetę gotować do miękkości szyjek i serc - gotowe szyje wyjąc z garnka i obrać z nich mięso do wywaru wsypać zmiksowaną włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę, fasolkę pokrojoną na mniejsze słupki dodać obrane mięso i gotować z 30 minut na mniejszym ogniu do smaku doprawić maggi, papryką
W Mojej Kuchni Lubię
smaczny domowy słodko-ostry sos z papryczek chilli... 239kolorowe papryczki chili dobrze umyć i usunąć z nich tylko szypułki i ogonki papryczki z pestkami zmiksować w pojemniku blendera razem z małymi pomidorkami lub zmielić w maszynce do mięsa przełożyć masę do garnka, dolać 1 szklankę wody i po zagotowaniu mieszając drewnianą łyżką gotować z 5 minut wsypać cukier żelujący i mieszając gotować z 3 minuty - to opakowanie cukru(...)się tutaj chwalić, ale sos jest o niebo lepszy od gotowych tego typu sosów w butelkach jeśli lubimy bardzo ostre przyprawy sos chilli jest świetnym dodatkiem do wszelkich potraw: mięsa zimne, sery różne, ryby, do zup, do sosu - ale mi najlepiej smakuje cienko posmarowany na chlebku z masłem..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
kurczak w przyprawie piwnej... 187mocno przyprawą grill o smaku piwa i schować do lodówki na 2 godziny na gorącym oleju zrumienić porcje kurczaka, dolać z 1/2 szklanki wody pod przykryciem dusić do miękkości mięsa kurczak w tej przyprawie jest smaczny i na ciepło do obiadu i na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!! przyprawy grill o smaku piwa Royal Brand: produkt naturalny, bez soli i glutaminianu(...)anyż, imbir, czosnek, kminek, aromat piwa - zastosowanie: mieszanka w unikalny sposób daję poczucie smaku piwa w potrawie, do drobiu, wieprzowiny pasuje najlepiej, wymieszać z olejem i zostawić w tym mięso najlepiej na całą noc - opakowanie: 30 gram
W Mojej Kuchni Lubię
ognista jarzynowa z gwiazdkami... 174całe, 2 sztuki liście laurowe skrzydło indyka dość duże zagotować w niewielkiej ilości wody i wodę wylać teraz wlać 4 litry wody, dodać ziele i laurowe, gotować do miękkości mięsa i skrzydło wyjąć, ostudzone obrać z mięsa i dodać do zupy do wywaru dać kawałeczki kalafiora, pokrojoną fasolkę świeżą lub paczkę mrożonej, włoszczyznę w kostkę i ziemniaki dodać vegetę, pokrojoną
W Mojej Kuchni Lubię
kurczak rosołowy z ryżem... 248rosołu, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki chilli suszona mielona, 1 łyżka natka pietruszki, 2 saszetki ryż ugotowany kurczak z rosołu obrać z kości, chrząstek i mięso podzielić na mniejsze kawałki do garnka dać mięso obrane, wywar rosołowy, pokrojone w kostkę seler, pietruszkę, marchew doprawić pieprzem ziołowym, curry, ostrą papryka i gotować z 5 minut na małym
W Mojej Kuchni Lubię
bigos z białą i chrzanową musztardą 216jest za mocno kwaśna wypłukać w wodzie kości schabowe zagotować i zebrać cedzakiem szumy włożyć drobniej pokrojoną kapustę, liście i ziele, wlać z wodą grzyby i gotować aż mięso będzie odchodzić od kości kości wyjąć i obrać mięso, włożyć do kapusty łopatkę pokroić w kostkę i na 2 łyżkach smalcu zrumienić i wszystko z patelni dać do bigosu - gotować
W Mojej Kuchni Lubię
udziec indyka na obiad... 254gorącym oleju zrumienić udziec indyka, dodać ziele i liść laurowy wlać wywar z rosołu lub wodę do indyka, wsypać cebulę i czosnek, posypać pieprzem, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa pod koniec duszenia indyka dodać czubatą łyżkę miodu wielokwiatowego, paprykę słodką i pod przykryciem dusić z 5 minut mięso wyjąć i poporcjować, śmietanę 18% słodką wymieszać z mąką i zagęścić
W Mojej Kuchni Lubię
rosół z makaronem wałkowanym... 222łyżki kucharek, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba natka pietruszki, - ile potrzeba makaron w niedużej ilości wody zagotować kurę rosołową i szponder wołowy - wodę wylać i opłukać mięsa teraz wlać wody ile potrzeba, dodać mięsa, obraną włoszczyznę dodać ziele angielskie i liście laurowe - na niedużym ogniu gotować ze 2 godziny bez przykrycia pod koniec gotowania wsypać kucharek, pieprz mielony
W Mojej Kuchni Lubię