mięso - 63110 przepisów (strona:1816/4208)

Tajska zupa z Winiary 177

Tajskiej zupy byłam trochę sceptycznie nastawiona, a niepotrzebnie. Smakuje pysznie! Zamieniłam kurczak na indyka, ale różnica mięsa nie zmienia smaku tej przepysznej zupy :) Składniki: Winiary Pomysł na… Tajską zupę z kurczakiem 500g fileta z indyka 200g cukinii 150g marchewki 50g korzenia pietruszki 150g pieczarek 100g cebuli 50g pora 5 łyżek oliwy (3 + 2) 1litr wody (750 + 250) Filet z indyka(...)zagotowujemy.  Większą zawartość saszetki wsypujemy do 250 ml wody i mieszamy. Następnie wlewamy do gotujących się jarzyn i ponownie zagotowujemy mieszając. Następnie wsypujemy zawartość mniejszej saszetki i mięso. Całość razem mieszamy, gotujemy około minuty i podajemy. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google

Smakowy Raj
Drobiowe klopsiki – kotleciki z pieczarkami 138

pozostawiamy w lodówce, na co najmniej godzinę. Im dłużej postoi, tym lepszy smak będą miały kotleciki, więc można danie przygotować wieczorem i piec następnego dnia na obiad. Wystudzone mięso nakładamy łyżką na rozgrzany olej, tworząc średniej wielkości kotleciki. Lepiej by nie były zbyt wielkie, bo przy przewracaniu mogą się nam połamać. Pamiętajcie również, by piec klopsiki na niezbyt mocnym ogniu(...)prawda zajmie to trochę więcej czasu, ale mięso upiecze się na piękny złoty kolor, a olej nam się nie przypali, dzięki czemu klopsiki będą pyszne. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
Vege frykadelki pieczarkowo – jajeczne 151

Frykadelki, klopsiki, czy też kotleciki… każdy nazywa jak chce :) W każdym razie są fajnym pomysłem na bezmięsny obiad, zwłaszcza dla osób mających awersję do mięsa. Ja wegetarianką nie jestem, ale lubię obiady bezmięsne i uwielbiam pieczarki :) Najśmieszniejsze jest to, że mieszkam teraz w takim jakby pieczarkowym zagłębiu, tzn. miejscowość słynie z pieczarkarni, a najlepsze we wszystkim jest(...)smażenia Obrane pieczarki kroimy drobno i smażymy na margarynie, po czym pozostawiamy na chwilę, by leciutko przestygły. Ugotowane i obrane jajka, ziemniaka i cebulę przeciskamy przez maszynkę do mięsa. Bułkę moczymy w zimnej wodzie, a gdy dobrze nasiąknie wyciskamy z niej wodę i rozdrabniamy ją palcami do reszty mielonki lub mielimy maszynką. Przyprawiamy solą, vegetą i pieprzem, wbijamy surowe jajko

Smakowy Raj
Rybno – mięsne klopsiki w zalewie octowej 364

ciągle się zastanawiam, czy nie będzie mało. Oczywiście jeśli zostanie, też będzie dobrze, bo takie klopsiki można dość długo przechowywać :) Składniki na klopsiki: ½ kg słonych śledzi Matiasów ½ kg mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego 2 średnie cebule 1 jajko 1 czerstwa bułka 2 – 4 łyżek bułki tartej Pieprz Ok. ½ litra oleju do smażenia Zalewa: 1 litr wody ¾ szklanki octu 3 łyżki(...)cukru 10 sztuk ziela angielskiego 3 – 4 liście laurowe 1 kostka rosołowa 1 średnia cebula Śledzie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, a następnie mielimy razem z mięsem i cebulą. Następnie dodajemy jajko, rozmoczoną czerstwą bułkę, pieprz i bułkę tartą. Całość wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę, z której następnie formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Po uformowaniu wszystkich, przystępujemy do stopniowego

Smakowy Raj
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 278

Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa. Część tego rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny. A , że nie toleruję sosu rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki. * Z uwag do poprzednio spisywanego przepisu: -gotowałam tylko z połowy(...)odlałam 2,5 łyżki wazowej rosołu do tej potrawy i doprawiłam sosem Teiryaki- ma być lekko kwaskowy - podałam z chińskim makaronem - tym bez gotowania - jak zwykle wykorzystuję część bulionu , mięso i warzywa na inne potrawy  Zmęczone udka i coś jeszcze   -dodałam duży kapelusz suszonego podgrzybka lub 2 mniejsze - posypuję drobno usiekanym szczypiorkiem o kuchnia orientalna lubi takie zestawienie

Buniabaje w kuchni
Tagliatelle z wołowiną i karmelizowanymi pomidorkami ze smażonymi boczniakami. 149

Wołowina to z pewnością moje ulubione mięso. W każdym wydaniu staram się jak najwięcej jej wykorzystywać, od bulionu, przez zapiekanki, po wyszukane pieczenie. Dziś coś szybkiego z dodatkiem boczniaków. O makaronie będzie. Jeżeli czytaliście poprzedni post, wiecie, że jajek mi zabrakło, więc makaron gotowy będzie...a szkoda. Czego użyłem? -300 gram wołowiny na moich oczach u rzeźnika zmielonej -kilka dużych(...)mniej doprawione boczniaki, tym lepsze, dlatego tylko używam soli. Makaron gotujemy na ząb. Po odcedzeniu NIE zalewamy go zimną wodą, skrapiamy tylko oliwą, następnie przekładamy na patelnię z mięsem, dodajemy boczniaki i mieszamy podrzucając patelnią. Wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem.   Smacznego

BaRepas
Krokiety ziemniaczane z papryką 376

jogurtu greckiego, majonezu, szczypiorku i czosnku. Polecam też inne przepisy na krokiety: Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety z kaszy gryczanej Przepis na Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą: Składniki na ok. 10 szt. krokietów ziemniaczanych z papryką 6 dużych ziemniaków(...)stanie się złota. Wyjmujemy krokiety i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy krokiety na ciepło najlepiej z sosem. Krokiety mogą być samodzielnym daniem lub stanowić dodatek np. do mięsa. Smacznego! The post Krokiety ziemniaczane z papryką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki 250

mąki do zasmażki zioła wg uznania (prowansalskie, majeranek) Ryż ugotuj w osolonej wodzie.  Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu. Dodaj do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajko, zioła, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw. Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i włoż ją do gotującej sięwody na conajmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielaj kolejne

prawdziwe jedzenie
Pierogi z drobiowym farszem doprawione czubrycą 270

szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów 1,5 szklanki ugotowanego mięsa  drobiowego z zupy ( z kilkoma warzywami z wywaru) zielona czubryca ( czubrica) do doprawienia garść natki pietruszki 2 łyżki oleju 4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku -zmielić  mięso z warzywami

Buniabaje w kuchni
BOCZEK PARZONY 126

zaopatrywać się w gotowe nie wiem czy rodzina by się na to zgodziła :) Do dobrego się człowiek szybko przyzwyczaja   Składniki: 1 kg chudego boczku sól,pieprz do natarcia mięsa do zalewy: sól,pieprz liście laurowe ziele ang pieprz ziarnisty Wykonanie: Boczek dobrze nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie w  garnku nalewamy tyle(...)wody aby całe mięso było zakryte. Dajemy do wody sól,pieprz- tyle do  smaku zeby woda byla mocno słona i żeby było czuć pikantnośc pieprzu. Dodajemy kilka liści  laurowych, ziela ang, kilka ziarenek pieprzu naturalnego. Kiedy woda zacznie wrzeć wkładamy boczek, który gotujemy godzinę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, w wodzie  trzymamy jeszcze ok pól godziny

Z Majeczką w kuchni
Pasta z makreli wędzonej. 250

ekspresowo ;) Składniki: 1 makrela wędzona (około 250 g) 1 mała cebula 100 g serka śmietanowego 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz szczypiorek   Przygotowanie: Makrele rozrywamy i odrywamy mięso cały czas uważając na ości. Obrane mięso rozdrabniamy palcami, wkładamy do miski, dodajemy serek i dokładnie mieszamy.  Cebulę zalewamy w garnuszku gorącą wodą na około 2 minuty , aby zmniejszyć

Symfonia smakowa
Kurczak w sosie pieczarkowo tuflowym. 209

podsmażamy naszego kurczaka z obu storn. Kiedy jest gotowy układamy na nim pieczarki i startą na tarce marchew. Dodajemy ziele, listek, odrobinę soli i pieprzu. Dolewamy wodę tak aby mięso było prawie przykryte. Przykrywamy garnek/patelnię przykrywką i dusimy do miękkości mięsa. Kiedy kurczak jest gotowy doprawiamy całość serkiem wymieszanym z gorącym sosem do smaku. Następnie solą i pieprzem

Malinowe Pocałunki
Pierś kurczaka z porem 332

świeżo zmielony czarny pieprz 1 - 2 łyżki białego wina  ( opcjonalnie) 4 plastry boczku oliwa z oliwek kilka gałązek tymianku Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.  Mięso umyć i osuszyć. Odłożyć. Por (biała część) rozciąć i przemyć, usunąć zewnętrzne liście, a następnie pokroić go na 0,5 cm  plasterki. Włożyć do naczynia w którym będziemy piekli(...)świeżo zmielony czarny pieprz, polać oliwą z oliwek i ewentualnie łyżką białego wina  - wymieszać. Pierś kurczaka owinąć  plastrami boczku. To nie tylko doda smaku, ale również ochroni mięso przed wysuszeniem. Ułożyć na porach. Skropić oliwą z oliwek, umieść kilka całych gałązek tymianku na górze, wstawić do piekarnika i  piec 25 do 35 minut. Podawać z ziemniakami

Stare Gary
Pieczone kotlety z piersi kurczaka z cukinią 337

domu maszynki do mielenia mięsa, radzę sobie więc inaczej. :-) Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest przyjemniejsza niż w mielonym mięsie. Ten przepis podpatrzyłam na blogu Z miłości do gotowania , troszkę zmieniłam a w podobnej formie piekłam i grillowałam posiekane filety z różnymi innymi dodatkami. :-)  Swoją drogą, wrzucając do koszyka cukinię bez patrzenia na cenę nie zdawałam sobie sprawy(...)czasie dokładnie odciskamy ją z wody.  2. Do bułki tartej dodajemy mleko i mieszamy. 3. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy czubrycę, sól, pieprz, cukinię, jajko, bułkę tartą z mlekiem, kukurydzę. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać. 4. Formujemy kotlety wielkości standardowego

Szefowa kuchni
Indyk duszony z porem, kasza jęczmienna i koperek 196

wodą, usuwacie ewentualne zeschnięte liście i korzenie, kroicie na półcentymetrowe paski i wrzucacie na rozgrzaną oliwę. Niech się dusi na wolnym ogniu. W tym czasie myjecie, kroicie i solicie mięso. Kiedy por lekko się zeszkli, dodajecie kawałki indyka, podlewacie odrobiną wody, mieszacie i na wolnym ogniu dusicie pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W garnku zagotowujecie szklankę wody, solicie, wsypujecie

GRUBY WAŁEK

Proponowane wyszukiwania