mięso - 63110 przepisów (strona:1831/4208)

Satay z indyka pikantny 177

Satay to malajsko / indonezyjskie danie składające się z kawałków lub plasterków mięsa ( kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby, itp.) nabitych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami. Satay to takie nasze polskie szaszłyki, mogą być pokrojone w kostkę lub pokrojone w paseczki, zwinięte w harmonijkę i nabite na patyczki. Ostatnio przygotowywałam satay z kurczaka , który podałam z salsa(...)ananasową. Dzisiaj przygotowałam Satay z indyka pikantny. Uwielbiam mój Unold Multi 3 w 1 wykorzystuję go regularnie do grillowania mięsa. Satay jest pikantny gdyż do marynowania mięsa indyka wykorzystałam 2 łyżki musztardy z chili i imbirem, 1 łyżkę oliwi i 1 łyżeczkę syropu miodowego. Zamarynowane mięso indyka pokroiłam w długie paski i nabiłam na patyczki jak harmonijkę. Odstawiamy na minimum

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lasagne z mięsem i cukinią 387

Uwielbiam lasagne tym razem postanowiłam ją trochę urozmaicić i dodać płaty cukinii a sos wzmocnić chilli i wyszło pysznie, lekko, mimo że pojawiło się mięso. Lasagne jest bardziej sycąca -  no i zjadamy mniej a energii wystarczy na resztę dnia.  Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 łyżka masła  1 średnia cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnki(...)beszamelowy: 500 ml mleka 100 g masła 1/3 szklanki mąki pszennej sól Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i mięso - wszystko razem obsmażamy. Dodajemy wodę, sos węgierski, paprykę i bazylię porwaną na mniejsze części smażymy ok 15-20 minut na małym ogniu aby woda wyparowała i doprawiamy

Niezły Młynek
Penne z kurczakiem i pesto 437

penne ( u mnie Lubella ) * 1 filet z kurczaka ( cały ) * 2 łyżki pesto ( polecam szpinakowo-bazyliowo-migdałowe ) * 2 łyżki oliwy * sól Wykonanie: Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Mięso kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć na rumiano kurczaka. Mięso dodawać na patelnię partiami, żeby nie wystudzi tłuszczu. Mięso pod koniec smażenia posolić(...)usmażonego mięsa dodać pesto - wymieszać. Dodać ugotowany makaron - wymieszać. Ewentualnie dodać trochę tartego parmezanu lub innego twardego sera. Smacznego

kolorowotorcikowo
Faszerowane piersi kurczaka 5390

właściwościach opowiadał hodowca Kazimierz Kosakowski z firmy Agrogreen. Potem pod okiem szefa kuchni Bartka Maciejewskiego każdy z nas nazbierał samodzielnie ziół, przygotowywał swoje autorskie marynaty i marynował w nich mięso drobiowe przeznaczone na grilla i warzywa od Eko Bazar. Po samodzielnym rozbiorze kurczaka zabrałam się za piersi (oczywiście nie swoje, tylko kurze ), postanowiłam je podać faszerowane serem kozim i wrzucić(...)świeżego tymianku. W 2 piersiach kurczaka robimy kieszonkę, doprawiamy kurczaka solą i pieprzem, smarujemy marynatą, również w środku kieszonki. Do środka wkładamy trochę sera koziego i całe listki bazylii, mięso spinamy 2 wykałaczkami. Zostawiamy na 30 minut aż mięso przejdzie marynatą. Zielone szparagi łączymy wykałaczkami po 5 sztuk odrywając wcześniej twarde końcówki, doprawiamy je solą i pieprzem i smarujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpety 281

już pisałam wczoraj pulpety dzielnie wywalczyły o palmę zwycięstwa  we wczorajszym obiedzie z kurczakiem .:) Mogę powiedzieć, że są przepyszne i warto ich spróbować. PolecamZaczynamy: Składniki:około 600 gr mięsa mielonego-użyłam wołowego1 cebula1 bułka200 ml mleka2 jajka3 ząbki czosnku natka pietruszkisól, pieprz, paprykaolej Wykonanie:Bułkę zamaczamy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, natkę

Smaki Edyty
Tatar z łososia w ogórku 274

pyszny, a co najważniejsze mój syn zjadł dwa kawałki :) Składniki na 8 takich kawałków: 100 g fileta z łososia lub gotowy tatar Suempol (ja użyłam gotowego, jest to posiekane mięso łososia) 25 ml sosu sojowego 0,5 łyżeczki wasabi 0,5 czerwonej cebuli kiełki rzodkiewki do przybrania 2 świeże ogórki długie i niezbyt cienkie Wykonanie: Ogórki obrałam ze skórki, pokroiłam(...)poprzek na 5 cm kawałki. Środek wydrążyłam, zostawiając odrobinę miąższu na jednym końcu, który tworzył dno. Filet z łososia drobno siekamy. Jeśli używamy gotowego tatara, czyli posiekane mięso odpuszczamy sobie siekanie w takim wypadku. Cebulę posiekałam i wymieszałam z mięsem. W osobnej miseczce zmieszałam sos sojowy z wasabi i wlałam część zawartości do mięsa, dobrze wymieszałam. Na koniec zostało

Blondynka Gotuje
Kartacze Mazurski klimat 403

Mazurski klimat kartacze pychota :D Składniki na ok 18 kartaczy:  3 kg surowych ziemniaków 700 g gotowanych ziemniaków w mundurkach 800 g mięsa mielonego ( nie może być za chude) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Omasta: 400 g boczku 2 duże cebule(...)krochmal ( to biały osad na dnie, który powstanie z wyciśniętego soku), przerzucam do starowanych ziemniaków. Następnie ziemniaki ugotowane, ostudzone obieram z mundurków i mielę przez maszynkę do mięsa. Wszystkie te składniki razem ugniatam na  ciasto. Mięso mielone doprawiam do smaku solą i pieprzem z majerankiem.    Nastawiamy duży garnek z wodą osoloną i gotujemy. Gotowe ciasto kształtujemy

Niezły Młynek
Domowa mielonka ze słoika 220

moich ulubionych dań kanapkowych :) postanowiłam je sama robić. W moim domu wszyscy je uwielbiają i już teraz wiem, że zacznę je robić jeszcze częściej. Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego ( ja użyłam łopatki) 05, kg golonki bez kości i skóry główka czosnku 4 łyżeczki majeranku 4 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego 4 łyżeczki soli (sól i pieprz - możecie dodać do waszego(...)należy dokładnie umyć, osuszyć i razem z przykrywkami wstawić do piekarnika na 100 C i piec puste ok 20 min aby dobrze wysterylizować. Krok 2  Mięso należny dobrze zmielić z czosnkiem, a następnie dobrze wymieszać z pozostałymi przyprawami i wodą. Krok 3 Słoiczki napełniamy mięsem, dobrze ubijając. Należy pamiętać, że nie możemy

Niezły Młynek
Sezon na... #6 Kukurydza. Tacos rzecze Cejrowski. A ja Wam kit wciskam. Zwariowałam! 237

zawsze doprawia podług siebie. kukurydza (ok. 0,5kg) średniej wielkości cebula bulion warzywny (niecały litr) papryka słodka, chili, sól chili w płynie (do podania) zestaw TACOS DINNER KIT mięso mielone (ok. 300g) Pokrojoną cebulę ( nieważne jak, bo i tak na koniec wszystko zblendowane będzie ) podsmażyłam na oliwie. Następnie zalałam ją bulionem, dodałam kukurydzę i gotowałam ok. 30min. Pod koniec doprawiłam(...)miseczek, wierzch chlusnęłam łyżką chili w płynie ( jakiś norweski wynalazek ) i podałam z kitowymi tacosami ;) Tacosy przygotowałam w czasie wystudzania zupy. Wystarczyło tylko rozkminić norweską instrukcję i podsmażyć mięso mielone. Banał ;) W dużym skrócie: do mięsa dodałam zawartość torebki A, zalałam zawartością torebki B i wymieszałam. Tacosowe muszelki podpiekłam, a następnie wypełniłam mięsem. Voila! Jak to czasem warto poczekać

bastalena
Soczysta pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu 1315

jogurtu naturalnego 2 duże ząbki czosnku listki świeżej mięty (posiekane) sól pieprz opcjonalnie sok z cytryny do smaku Do podania: sambal olelek marynowane jalapeno w plasterkach pszenne tortille WYKONANIE Mięso: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy z błonek, kroimy wzdłuż na cieńsze kawałki. Dokładnie nacieramy piersi wszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180C(...)Mięso o temperaturze pokojowej umieszczamy w specjalnym woreczku do pieczenia bez użycia tłuszczu. Pieczemy mięso ok. 30 minut (bez termoobiegu). Sałatka: Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Mieszamy je z rukolą, cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, sokiem z cytryny i siemieniem lnianym. Sos jogurtowy: wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny (razem z przyprawionym mięsem) w chłodne miejsce. Pierś

OstryKęs
Młoda kapusta... 190

związana jest taka, że z tego miały powstać gołąbki... Wszystko ładnie, pięknie gdyby nie to, że idąc na zakupu z zamiarem kupienia składników na gołąbki, kupiłam wszystko prócz mięsa mielonego. Ok, myślę sobie, nic się kapuście nie stanie, jak pójdę po mięso jutro!!! Następnego dnia myślę: "A zrobię kapustę z mięsem mielonym bez zawijania"- zakupy,  brak mięsa mielonego

Zainspiruj się kuchnią
Wieprzowina smażona z tamaryndowcem 271

tamaryndowca - 1 łyżka soku z limonki - 2 łyżki cukru - 1 łyżka sosu sojowego  - 1 łyżka sosu ostrygowego - 3 ząbki czosnku DODATKOWO: - olej z orzeszków ziemnych do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy w cieknie plasterki (jeśli ciężko nam idzie możemy przymrozić mięso przez 30 min w zamrażalniku). Mieszamy marynatę i wkładamy w nią pokrojone mięso. Odstawiamy(...)zeszklą ( UWAGA: wrzucamy warzywa na bardzo rozgrzany olej).  Następnie dodajemy kapustę bok choy. Smażymy 5 minut i dodajemy kiełki fasoli i kolendrę. Jak wszytko się już poddusi dodajemy mięso i kieliszek 50 ml wody.Gotowe danie podajemy z ryżem jaśminowym lub chińskimi makaronami. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Wizyta w Kuźni - czyli jak polubiłam steki ! 204

ocenić serwowane w lokalu steki z grilla. Podczas gdy my sobie gawędziłyśmy oraz słuchałyśmy, co na temat steków ma nam do powiedzenia Pan właściciel - na stół podano pierwsze kawałki mięsa. Jako pierwsze na stole pojawiły się steki T-Bone , czyli stek z kością. Po jednej stronie kości znajduje się kawałek polędwicy, po drugiej zaś rostbeftu. Mięso podano na drewnianych deskach(...)Niemniej jednak, pozostanę nadal przy mięsie bardziej wysmażonym... no może nie jak do tej pory na tzw. "podeszwę"... będę celowała w środek skali ;) Jako ostatni podano stek Flank , czyli mięso z łaty wołowej. I ten smakował mi najbardziej ! Z obserwacji wynikało, że nie tylko mi, a chyba większości zebranych. Mięso było miękkie, lekko słodkawe i bardzo aromatyczne. A polane sosem

kolorowotorcikowo
Hamburger wołowy 251

Najbardziej popularny fast food czyli hamburgery z mięsa wołowego przygotowane domowym sposobem i usmażone na grillu. Składniki na 4 sztuki: 4 bułki hamburgerowe 500 g mięsa wołowego mielonego 2 łyżeczki musztardy łyżka majeranku sól morska, pieprz sałata pomidor cebula czerwona ketchup Do mięsa dodać musztardę, łyżkę wody i przyprawy. Pougniatać dokładnie i ewentualnie doprawić. Uformować 4 płaskie, okrągłe placki. Powinny(...)być trochę większe, ponieważ w trakcie grillowania skurczą się. Cebulę i pomidory pokroić w plastry. Mięso upiec na grillu po około 3 minuty z każdej strony. Bułki przeciąć na pół i podpiec również na grillu. Na każdej bułce położyć po liściu sałaty, następnie usmażonego burgera, ketchup, pomidora i cebulę. Przykryć drugą połową bułki i podawać

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania