mięso - 63110 przepisów (strona:1837/4208)

Makaron po azjatycku 193

pół łyżeczki cynamonu i kilka goździków, które wcześniej trochę roztarłam por pół główki kalafiora 3 marchewki papryczka chili 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz makaron chiński Wykonanie: 1.  Mięso pokroić w paseczki i przełożyć do miski. Dodać chili, sos sojowy i przyprawę 5 smaków. Wymieszać i odstawić do zamarynowania. 2. Pora i marchewkę pokroić w paseczki. Kalafiora podzielić(...)różyczki. Z chili usunąć pestki i pokroić w plasterki. 3. Rozgrzać olej na patelni. Mięso wyjęte z marynaty smażyć przez 2 minuty, po czym zdjąć. 4. Na patelnię wrzucić wszystkie warzywa i smażyć przez 2-3 minuty mieszając. Na koniec dodać podsmażone mięso i dusić jeszcze przez 2 minuty stale mieszając. 5. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać

Pasja Smaku
Pulpeciki gotowane na parze 156

przy okazji robienia koletów mielonych dla rodziny zrobiłam dla siebie kilka pulpecików na parze. To ciekawe urozmaicenie zwykłego "mielonego", a robi się prawie tak samo.   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1/2 czerwonej papryki 2-3 ogórki kiszone 1 cebula sól, pieprz ziołowy chili jajko sucha bułka Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną(...)przez 20 minut. Podawać z ryżem i sosem, np. na bazie serka wiejskiego. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, bułkę namoczyć w wodzie. Cebule i odsączoną bułkę dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mięsnej masy formować - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2012/11/kotlety-mielone-z-papryka.html#sthash.JwUeIi2X.dpuf Cebulę pokroić

Pasja Smaku
Kuźnia - opinia 248

poprosiłam o średnio wysmażonego. Mąż zamówił stek Angus (też miał być średnio wysmażony) z frytkami i sosem salsa (40 zł). Bardzo się cieszę, że padło pytanie o stopień wysmażenia mięsa, co oznacza, że obsługa jest świadoma, że to bardzo ważne.     Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)czasami niestety się zdarza. Do burgera można sobie przegryzać także frytki, które są w zestawie. Stek wybrany przez Męża prezentował się smakowicie, od razu zauważyłam także stopień wysmażenia mięsa. Stek był dobrze doprawiony i świeży. Sos salsa był jednak trochę za mało ostry. Danie jest dość drogie, ale trzeba pamiętać o tym, że to mięso dobrej jakości. bułka, mięso wołowe

Pasja Smaku
Galaretki drobiowe 476

żelatyna (8 łyżeczek na 1 litr wywaru) natka pietruszki 1 słoik mieszanki sałatkowej (groszek, marchewka, kukurydza) kubeczki na galaretki Wykonanie: Oczyszczone skrzydełka i udko zalać wodą, tak by przykryć mięso, dodać przyprawy i gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości. Następnie wyjąć mięso z wywaru i odłożyć do miseczki. Pozostały wywar przecedzić przez sito. Wywar doprawić do smaku solą(...)litra to będzie to 12 łyżeczek żelatyny. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością gorącej wody i dodać do wywaru. W każdym kubeczku ułożyć po listku natki pietruszki, kawałki mięsa (wcześniej usunąć z niego kości i błony) oraz warzywa z mieszanki sałatkowej. Dopełnić kubeczki wywarem i wstawić do lodówki na całą noc, by mogły powstać galaretki

Pasja Smaku
Pyszne hamburgery z grilla 344

świetnie sprawdza się jako obiad . Naprawdę warto zgrillować swojego hamburger- wiemy co jest w środku I nie zawiedzie nas smakiem. Polecam :) Zaczynamy: Składniki: ok  1 kg mięsa mielonego wołowego 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 posiekana cebula 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki papryki 1 łyżeczka suszonej lub świezej pietruszki(...)szczypta chilli, kminku, oregno, kolendry Wszystkie przyprawy wrzucamy do mięsa mielonego, dodajemy cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy. Dodajemy jajka i bułkę tartą- jeszcze raz mieszamy .  Formujemy kotlety- troche grubsze niż na mielone. Grill musi być dobrze rozpalony. Grillujemy łącznie 10 min- co 2-3 min odwracając. Gotowe:) Hamurgery podałam z pieczonym ziemniakami , sałatką I masłem czosnkowym- przepis

Smaki Edyty
SOCZYSTY SCHAB Z PIEKARNIKA 257

dość rzadko bywa schab, czy to na obiad czy w formie wędliny. Ale niekiedy jest... Dziś jedna z wersji przygotowania tego rodzaju mięsa, tak by nie było suche, ale smaczne i soczyste. Polecam zarówno jako danie obiadowe jak i po schłodzeniu jako domową wędlinkę, idealny dodatek do pieczywa. Przepis podaję na jedną porcję, ale można przygotować od razu dwa kawałki(...)postów... Przepis znaleziony  tutaj . Składniki: - 1kg schabu bez kości - sól, świeżo mielony pieprz - suszony czosnek - rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek itp. - olej kokosowy bezzapachowy lub oliwa do obsmażenia mięsa - papier do pieczenia - blaszka Umyty i wysuszony schab nacieramy solą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.2-3h. Następnie mięso rozwijamy, wyjmujemy z folii

Smaczne Zdrowe
SCHAB Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SZAŁWIĄ 230

plastry schabu na osobę (każdy ok.70-80g) - szynka parmeńska, serrano lub dowolna inna, bardzo cienko pokrojona, po 1 plastrze  na każdy kawałek schabu - listki świeżej szałwii (tyle ile kawałków mięsa) - świeżo mielony pieprz - trochę mąki do oprószenia mięsa (u mnie skrobia maizena) - wykałaczki do spięcia ze sobą składników - oliwa z oliwek lub olej kokosowy bezzapachowy do podsamżenia mięsa Plastry schabu(...)listek szałwii i śpiąć całość wykałaczką. W garnku (patelni z pokrywką) rozgrzać tłuszcz i na rozgrzanym obsmażyć kawałki schabu, zaczynając od strony z szynką i szałwią. Po 3 minutach mięso odwracamy, obsmażamy 3 minuty z drugiej strony. Zalewamy całość ok.250ml wody, przykrywamy i dusimy na mniejszym palniku ok.15 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SCHAB SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY - NAJLEPSZY 584

zamieszać. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie umyć schab, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pookrawać go w miarę dokładnie z tłuszczu. Do garnka wlać trochę przestudzonej zalewy, umieścić w niej mięso i zalać dokładnie pozostałą częścią zalewy.Tak, by całe mięso było pod wodą. Garnek przykryć i odstawić na 1 dobę do lodówki. Następnie schab wyjąć, osuszyć go papierowym ręcznikiem i umieścić(...)powrotem w pustym już tym razem i przetartym do sucha garnku. Odwracamy nasze mięso tak by spód znajdował sie teraz do góry. Przykrywamy i odstawiamy z powrotem do lodówki. Czynność tę powtarzamy przez kolejne cztery dni. Za każdym razem mięso przekładamy odwrotnie niż leżało i delikatnie wcześniej je przecieramy. Po pięciu dniach nasz schabik wyjmujemy z garnka, przecieramy i pakujemy

Smaczne Zdrowe
Mięso. Sos. Grzyby. Wieprzowina duszona w sosie winno-paprykowym, z borowikami 245

Mięciutkie mięso w pysznym sosie z papryką i grzybami. Zapach był tak apetyczny, że nie mogliśmy doczekać się obiadu. Takie potrawy nam najbardziej smakują z kaszą, która świetnie łączy się z sosem, ale makaron czy ziemniaki też pasują więc przygotujcie to co lubicie. Jako dodatek wystarczyły nam ogórki małosolne. Alkohol dodany w niewielkich ilościach do duszonych czy pieczonych potraw bardzo(...)podnosi smak dania. Mięsa lubią dodatek czegoś mocniejszego. Udka duszone z pieczarkami i żubrówką były bardzo delikatne i pyszne. A jeśli zostanie Wam po imprezie trochę wina w butelce możecie je zamrozić i potem wykorzystać właśnie do sosu. Zobacz też przepis na Gulasz z indyka z kurkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka warzywna z miętą 363

Uwielbiam sałatki! Na blogu jest ich spory zbiór Lubimy sałatki, lubimy wszelkie sałatki: warzywne, owocowe, z mięsem, z wędliną, z serem czy też z różnymi rybami. Dlaczego? Bo sałatki cieszą oko, są przy tym smaczne i sycące. Dzisiaj proponuję przygotować lekką, kolorową, smaczną sałatkę warzywną z dodatkiem świeżej mięty, która nadaje sałatce orzeźwiającego posmaku, a sos chrzanowy nadaje sałatce delikatnej(...)doprawiamy solą, oraz trochę mocniej pieprzem. Dodajemy sos chrzanowy tuż przed podaniem. Mieszamy sałatkę i przekładamy do szklaneczek, dekorujemy listkami mięty. Sałatka warzywna z miętą jest idealna do grillowanego mięsa. Ja podałam sałatkę do grillowanego schabu. Smacznego! The post Sałatka warzywna z miętą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina duszona w czerwonym winie 306

Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż życzyć Wam smacznego! :)    Wołowina duszona w czerwonym winie - 1 kg mięsa wołowego (najlepiej łopatka, ewentualnie ligawa) - 2 duże cebule białe - jedna marchewka - pół papryczki chili - garść suszonych podgrzybków - 2 ząbki czosnku - szklanka wina czerwonego wytrawnego  - woda  - przyprawy: sól, pieprz(...)pieprz ziołowy. listek laurowy, ziele angielskie  Przygotowanie:  Mięso wołowe oczyścić, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu z gęsi (jeśli nie macie, może być zwykły lub masło), a następnie na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzucać partiami kawałki mięsa i smażyć z obu stron, aż będą rumiane, nie zmniejszając ognia. Tak usmażone kawałki umieścić

Sajkofanka smaku
Pieczeń z cukinią i bobem 228

Takim farszem napełnić środek cukinii. Z cukinii odciąć końce i wydrążyć środek tak żeby nie uszkodzić cukinii. Zagotować wodę włożyć na 2 minuty cukinię, wyjąć i przelać zimną wodą. Mięso zmielić ,dodać jajka, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, musztardę , 2/3 zrumienionej cebulki z czosnkiem oraz przyprawy. Mięso dokładnie wymieszać i doprawić dość pikantnie. Aluminiową formę wysmarować olejem. Wyłożyć(...)mięsa, na środek ułożyć cukinię z bobowym farszem i wyłożyć resztę mięsa. Piec w 180 st 80 min.Pozostawić po upieczeniu do wystudzenia.Forma

Ala piecze i gotuje
Papryka faszerowana 272

sezonie gdy mamy, pachnącą, aromatyczną i tanią paprykę trzeba z tego korzystać. Polecam Wam między innymi paprykę faszerowaną z mięsem, ryżem i pieczarkami. Składniki: 3 szt papryka czerwona świeża 300 g zmielonej łopatki wieprzowej 1 woreczek ryżu 100 g pieczarek 1 cebula mniejsza 1 jajko olej do smażenia 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki ziół(...)prowansalskich 1 łyżeczka soli szczypta papryki ostrej mozzarella Przygotowanie:   Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i dodać do mięsa. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać do mięsa. Dodać przyprawy wymieszać. Na koniec dodać jajko i ponownie wymieszać. Papryki dokładnie umyć, odciąć górę

Ala piecze i gotuje
Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem 365

patelni rozgrzać olej dodać paprykę z cebulą i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Zdjąć z ognia i ostudzić. Piersi oczyścić i umyć. Zmielić w maszynce do mięsa. Do mięsa dodać podsmażoną ale zimną paprykę z cebulą i czosnkiem. Dodać bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Foremkę aluminiową wsmarować masłem. Obłożyć z wszystkich stron boczkiem. Wyłożyć połowę mięsnej(...)masy, ułożyć ugotowany(zimny) makaron, wyłożyć resztę mięsa. Mięso przykryć z wszystkich stron boczkiem. Piec 50 minut w 200 st. Foremka o wymiarach

Ala piecze i gotuje
Potrawka z kurczaka na pikantnie 1224

zrobić pomidorową albo dodać żelatyny i zrobić auszpik. A może potrawka z kurczaka ? Szybkie i niebanalnie smaczne danie. Składniki na ok. 4 porcje :    0,5 kg ugotowanego mięsa drobiowego czerwona papryka  2 papryczki chilli  pęczek szczypiorku lub koperku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu 2 średnie pomidory słodka i ostra papryka w proszku(...)olej sól, pieprz, pieprz cayenne majeranek mąka pszenna 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%  Przygotowanie : Na potrawkę najlepsze jest mięso z udek i przynajmniej połówki piersi kurczaka. Ugotowane mięso z udek obieram i kroję w ok 2 cm kawałki, z piersi kroję w 1 cm talarki a następnie kruszę na takie nie za małe kawałki. W garnku w którym docelowo

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania