pierwszy.Muszę przyznać , że ta wersja odpowiada mi bardziej .W domu zapach niesamowity a dla kubków smakowych istny raj :) Wspaniałe danie na przywitanie Nowego Roku :) Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 3 łyżki oleju cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów ok. 20 rurek cannelloni 250 g sera ricotta 375 ml mleka 6 łyżek startego sera typu parmezan suszone oregano szczypta(...)mielonej słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej obgotować lekko ok. 3 minut we wrzątku
Słodkości i nie tylkoosób pierś podwójna z kurczaka 1 łyżka suszonej bazylii 1 kulka mozzarelli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej do panierowania sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić na 4 części. Rozbić tłuczkiem, ociupinkę posolić i popieprzyć z każdej strony(...)Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić również na 4 części. Mięso ułożyć na deseczce i na każdego rozbitego kotleta układamy po porcji mozzarelli. Porcje mięsa zwinąć aby przykryć kawałek sera w formie koperty i spiąć wykałaczką, aby kotleciki się nie rozpadły. Jajko rozbić na talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej
Słodkości i nie tylkoduzao Dosypujemy lyzeczke papryki, dwie lyzki majeranku i rozgniecione 2 zabki czosnku Mieszamy razem przyprawy, potem solimy wczesniej umytego kurczaka i wcieramy ta sol w mieso Macerujemy przyprawami tez dokladnie wcierajac ieso wkladamy do rekawa i odstawiamy do lodowki na ok 1 godzine Po godzinie czasu do nagrzanego piekawnika ( 180C) wkladamy mieso w rekawie Pieczemy
Klaudynkowa kuchnia500g miesa wieprzowego 2 srednie cebule 1 marchewka 0.5 pietruszki 0.5 papryki czerownej 3 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liscie laurowe 2 zabki czosnku tluszcz do podsmarzania maka Myjemy mieso kroimy w kostke, solimy i macerujemy czosnkiem Podsmarzmy na tluszczu (olej, oliwa ) Mieso wrzucamy do rondelka(...)Marchewke i pitruszke obieramy, a potem scieramy na tarce i dorzucamy do miesa Do miesa wlewamy wode, tak aby zakryla mieso Dorzucamy pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy i jeden zabek czosnku Podsmarzamy pokolei pokrojona cebule, potem papryke i wszystko dodajemy do miesa Wszystko razem dusimy ok 1h Potem w wodzie rozrobic dwie lyzki maki i dodac
Klaudynkowa kuchniakawalek selera 1 por 1 zabek czosnku 3 duze kiszone ogorki warzywko 8 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liscie laurowe Mieso myjemy, w garnku zalewamy woda i stawaimy na rozgrzany palnik Warzywa marchewke, pietruszke i seler obieramy Wszystko sieramy na tarce Do gotujacej wody z miesem dorzucamy wszystkie warzywa(...)wsypujemy dwie lyzki warzywka, pieprz, ziele angielskie i lisc laurowy Wszystko gotujemy ok 45 min (az mieso nie bedzie miekkie) Ogorki kiszone scieramy na tarce i podlewamy woda z ogorkow, w tym samym czasie gotujemy 1 torebke ryzu Po 45 min dodajemy ogorki i jeszcze gotujemy ok 15 min Na koniec dorzucamy ryz mieszamy razem i podbijamy
Klaudynkowa kuchniamarchewki 1 pietruszka kawalek selera por 3 zabki czosnku 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenek ziela angielskiego 3 liscie laurowe jarzynka jajaka Zagotowywujemy mieso Dodajemy do niego pokrojone w plasterki warzywa ( marchew, pietruszka, seler, por i zabek czosnku) i przyprawy ( ziele angielskie, pieprz, liscie laurowe i 2 lyzki jarzynki ) Gotujemy jakies(...)czasie szatkujemy szpinak odcinajac badyle Po 45 min wyciagamy mieso i dodajemy szpinak Gotujemy wszsytko ok 20 min Na koniec dodajemy smietane i wylaczamy zupe Osobno gotujemy jaka Wszystko razem podajemy Smacznego
Klaudynkowa kuchniakluskami i sosem serowo-pomidorowym. Dość szybkie a na pewno mało pracochłonne danie z piekarnika dla kilku osób. Ja nie miałam dużo pracy a Żarłoczki zadowolone bo kluchy z mięsem to ich ulubiony zestaw. Do klopsików można wykorzystać jakieś inne mięso jeśli nie macie jagnięciny a szpecle zastąpić makaronem więc nie wymigujcie się pisząc, że nie macie składników. Ja wykorzystałam
Smaczna Pyzasamej wodzie dzięki temu nie pozbywam się białka i witamin). Wołowinę pokroić w drobną kostkę, w rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić mięso obsmażając je z każdej strony, wyjąć. Do tego samego rondla dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pozostały, posiekany czosnek, poddusić, dodać z powrotem mięso oraz oczyszczoną i pokrojoną papryczkę chili. Zalać winem(...)zagotować, po około 3 minutach zmiejszyć ogień, dodać bulion warzywny i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny. Gdy mięso będzie się dusić, po okolo pól godzinie zacząć gotować fasolkę (oczywiście w odrębnym garnku;). Gdy się zagotuje dodać oczyszczone, umyte i pokrojone w duże plastry grzyby, po godzinie przełożyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapewne i zdrowe wędlinki. Schab dotychczas piekłam w piekarniku, tudzież suszyłam w skarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki wcześniejszym marynatom i zalewie, w której był gotowany. Schab gotowany Składniki : Przygotowując opierałam się na recepturze z bloga: wkuchennymoknie(...)łyżeczki majeranku 3 litry wody Wykonanie : Schab po umyciu i osuszeniu natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostałe składniki wymieszaj i nacieraj nimi całą powierzchnię mięsa, a następnie owiń mięso w cienką, przezroczystą folię do żywności, ugnieć je, aby przyprawy bardziej wnikły w mięso i włóż do lodówki na 1 - 2 doby. Do garnka o grubym dnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszałwiowym olej do smażenia Jabłka i cebulę obrać. Jabłka pokroić w ósemki a cebulę na ćwiartki. Schab pokroić w średnią kostkę. Mąkę wymieszać ze słodką papryką i obtoczyć kawałki mięsa. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zarumienić zapanierowane mięso. Mięso przełożyć na talerz a na patelnię wrzucić jabłka i cebulę, chwilę smażyć następnie dodać wszystkie przyprawy i wlać wino. Dokładnie(...)wymieszać aby smaki sie wymieszały a następnie dodać zarumienione mięso. Wszystko chwilkę razem dusić mieszając aby przyprawy pokryły mięso. Następnie zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać słodką śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Ja swoje mięsko podałam z brązowym ryżem. Oczywiście jeśli nie mamy takiego zestawu przypraw możemy, sami go skomponować
Monia miesza i gotujeJajka po szkocku, mielone z jajkiem czy jaskóczek gniazda. Nazw wiele ale postać ta sama. Jedno z najbardziej znanych dań, które gości na wielkanocnym stole.składniki:550 g mięsa mielonego z łopatki7 małych jajekolej do smażeniabułka tartasól z pieprzem Kamis6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego wbić pozostałe jajo, dodać 3 łyżki bułki tartej
Monia miesza i gotujeSkładniki ( na ok. 20 w zależności od wielkości sajgonek) : 450-500g mięsa mielonego 1 mała cukinia lub pół dużej 2 marchewki kapusta pekińska makaron ryżowy nitki (200g) papier ryżowy puszka pędów bambusa świeża bazylia sos sojowy, tabasco curry, papryka słodka, papryka ostra, oregano olej sos chilli słodko-pikantny Na początek myjemy wszystkie warzywa obieramy i drobno kroimy. Dodajemy poszatkowane(...)pędy bambusa. Na rozgrzany olej wykładamy mielone i smażymy. Doprawiamy słodką papryką, żeby nabrało koloru. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, curry, papryką, oregano, tabasco i na koniec dodajemy świeżej poszatkowanej bazylii. Przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu kroimy na 5 cm odcinki i dodajemy do farszu.Szykujemy miskę z chłodną
Pudełko rozmaitościmąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól do smaku, proszek do pieczenia Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Między czasie pokroić mięso w kostkę, pora na drobne paski, a pieczarki przekroić na pół i kroić w cienkie talarki. Pokrojonego pora sparzyć gorącą wodą. Na patelnie dodać odrobinę oleju, dodać pokrojone pieczarki(...)mięso, posolić i popieprzyć je do smaku, smażyć do czasu gdy wyparuje tzw. „sok”z mięsa i pieczarek. Dodać do niego cebulę, chwilę podsmażyć, a następnie dodać pora , z którego już odparowała woda. Wszystko podsmażyć, cebula i por powinny być zeszklone, a mięso i pieczarki miękkie. Wyłożyć do miski Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto
Fabryka pomysłówMoja pita nadziana jest dwiema prostymi surówkami. Pierwsza jest zrobiona na bazie białej kapusty, a druga ma sałatę lodową, którą możecie także zastąpić kapustą pekińską. Całość doskonale dopełnia aromatycznie mięso. Kupiłam podudzia z kurczaka, które pozbawiłam kości i usmażyłam z gotową mieszanką przypraw. Na koniec, kompozycji dodaje smaku lekki sos czosnkowy. Oczywiście, możecie zrobić wersję ostrą, ale tym razem miałam(...)gotowanie za głosowanie” już w kwietniu! :) Ps2. Mam nadzieję, że Was nie zanudziłam długim wstępem i dobrnęliście do przepisu:) Składniki na 6-7 sztuk mniejszych niż standardowy kebab: Mięso: 80 dag podudzi z kurczaka 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy kebab-gyros Prymat Surówka nr 1: ¼ niewielkiej główki białej kapusty 1 mała marchewka Odrobina soku z cytryny Odrobina cukru
Fabryka pomysłówdoskwierają, więc wśród moich obiadów królują przeważnie te lekkie z dużą ilością warzyw. Najlepiej, gdyby dało się je jeść zimne. Takim przykładem będzie tortilla złożona z sałatki, z dodatkiem mięsa usmażonego w ostrej przyprawie i delikatnym schłodzonym sosem. Tak powstał obiad idealny! Ps. od wtorku powracam już do rzeczywistości spośród tych wszystkich ustaw i innych prawniczych cudów! Oj, mam ochotę(...)duży ogórek zielony Przyprawa kuchni meksykańskiej Kamis Mała sałata lodowa Mały majonez pół dużego jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku Zioła włoskie Kamis 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso: pierś pokroić z paski lub grubą kostkę. Do miski przełożyć mięso, dodać olej i przyprawę (ilość zależy od tego jak ostro lubicie, ja dałam ok. 1,5 łyżki). Wymieszać. Odstawić
Fabryka pomysłów