gołąbki z sosem pieczarkowym - moim zdaniem są o niebo lepsze od tych z sosem pomidorowym. Ale to już kwestia smaku.Składniki:1 główka kapusty włoskiejFarsz:2 szklanki ryżu50 dag mięsa mielonego2 cebule20 dag pieczarek sól, pieprzmajeranekprzyprawa do gołąbkówSposób przygotowania:1. Robimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski.2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki(...)patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu. 4. Mięso smażymy na patelni, aż straci surowość. Dodajemy do ryżu, przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy
Kuchnia domowa Anipolecam danie z chlebkami pita:)Składniki:4 chlebki pita1 opakowanie mix sałatszczypiorek lub zielona cebulka2 pomidory1 pierś z kurczakaprzyprawa do drobiu1 łyżka majonezu1 łyżka ketchupusólSposób przygotowania:1. Zaczynamy od mięsa - pierś myjemy, kroimy w kosteczkę i obsypujemy przyprawą do drobiu. Smażymy na oleju, studzimy.2. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mix sałat, posiekaną zieloną cebulkę, dodajemy majonez, ketchup, mięso, mieszamy
Kuchnia domowa Anirumiano z obu stron. Podajemy z sosem tzatziki lub innym jogurtowym sosem.Smacznego!!!A oto inne propozycje na wykorzystanie cukinii:Obiady: Złote placuszki z cukiniiZielone placuszki z cukiniiCukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywamiLeczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkamiZupa-krem z cukinii i ziemniakówPrzetwory:Leczo z cukinii na zimęSałatka z cukinii
Kuchnia domowa AniSkładniki:1/2 kg mięsa mielonego1/4 niedużej główki białej kapusty1/2 szklanki ryżu2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekprzyprawa do gołąbkówmajeranek1 jajkobułka tarta1 mała cebula1 litr rosołu lub bulionuSposób przygotowania:1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku do miękkości.2. Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić, odstawić na 15 minut. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.3. Ostudzony ryż, kapustę, mięso, posiekaną drobno cebulkę
Kuchnia domowa AniZapraszam Was dziś na szybką i pyszną sałatkę. Sprawdzi się w sam raz na obiad w upalne dni, ma w sobie i mięso i warzywa! Polecam!Składniki:1 brokuł1 czerwona papryka1 duży pomidor1 pierś z kurczakaprzyprawa do kurczakaolej do smażeniaSos:2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka sosu tzatziki (można zastąpić zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą)Sposób wykonania:1. Brokuł(...)smażymy na oleju z obu stron. Studzimy i kroimy w kostkę.3. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę.4. W salaterce układamy warstwami od dołu: połowa brokuła, połowa papryki, mięso z kurczaka, połowa brokuła, połowa papryki, krojone pomidory. Całość polewamy sosem. Schładzamy przed podaniem.Smacznego
Kuchnia domowa Anilaurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekanego pora. Dusić do miękkości.2. W miseczce rozrobić śmietanę i mąkę (po 2 łyżki) i dodać trochę zimnej wody. Mięso wyjąć, wlać mieszankę z mąki, śmietany i wody, gotować do zagęszczenia sosu. Dodać siekaną natkę selera, doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec z powrotem dodać mięso. Całość
Kuchnia domowa Aniozorki ( wcześniej obrać je ze skóry), skórki ze słoniny w paseczki, resztę składników w cienkie plasterki.Wywar z gotowania zredukować do ok. 1/2 litra, przecedzić przez gęste sito. Wszystko razem ( mięso i wywar)połączyć, doprawić do smaku ( dość dobrze, bo mnie się wydawało w czasie mieszania, że jest już dość słone a potem po zrobieniu i wystudzeniu okazało się, że mogłoby(...)być bardziej doprawione ) i "gotować" tradycyjnie przez około 1 -2 godzin ( w zależności od tego jak twarde było mięso przed rozdrabnianiem) .Szybko schłodzić, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki
Moje domowe kucharzeniepożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonego bułka tarta 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos: zupa pomidorowa 250ml śmietany 12-18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego woda (ilość według przepisu na opakowaniu(...)jeśli sos ma być gęsty 1/2 z przepisu z opakowania) 250g pieczarek 1 cebula 4 plasterki startego, żółtego sera 1. Do miski przekładamy mięso mielone, jajko i bułkę tartą (tak by skleiła całą masę). Doprawiamy przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut. 2. Do miski wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy zupę pomidorową, koncentrat
Szefowa kuchniręczniczkiem . Z około 3 łyżek miodu, 1 szklanki dobrej oliwy , łyżeczki musztardy , odrobiny soku z cytryny i przypraw zrobić marynatę zanurzyć w niej żeberka i natrzeć . Przykryć miseczkę z mięsem i odstawić na noc do lodówki . Żeberka przełożyć do rękawa wlać troszkę marynaty w której moczyło się mięso . Dobrze zawiązać końce . Piec w temperaturze 180 stopni około
Sama słodycz i szczypta chilibardzo ciemny – zieleń wpadającą w czerń.Waga - jest najważniejszaO tym, jak smakuje karp, decyduje jego waga. Mniejszy, młodszy karp ważący 1,2-1,4 kg cechuje się delikatnym mięsem i nadaje się na dzwonka. Karp duży 2-2,5 kg ma mięso twardsze i mniej soczyste, z którego dobrze robi się filety.Jak wygląda zdrowy karp?Zakup:Przy zakupie karpia
Mechanik w kuchniminut dla każdego pół kilograma żeberek (dla uzyskania efektu średnio wysmażonego). Pamiętajmy aby w trakcie grillowania monitorować poziom wody w tacy ociekowej tak aby ona nie była sucha. Gdy mięso jest już prawie gotowe (poziom wysmażenia najlepiej sprawdzać termometrem do mięsa.) zdjąć je z grilla, zawinąć lekko w folię aluminiową i odstawić na 20 minut przed cięciem i podaniem. Przygotowanie
naRuszciedrobno pomidora , wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą
Stare Garyrozgrzać mocno oliwę, aż zacznie dymić. Włożyć kawałki perliczki i opiekać ze wszystkich stron aż ładnie zbrązowieje. Opiekałam po dwa kawałki. Trzeba uważać , bo tłuszcz mocno pryska. Kiedy mięso jest już ładnie obsmażone, dodać ocet i wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać mięso. Dodać kapary, oliwki, szynkę, anchovies i pastę pomidorową i obsmażać jeszcze
Stare Garywodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, na małym ogniu, aż się zezłoci. W misce wymieszać mięso , jajko, odciśnięta bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano, pilnując
Stare Garymamy wędzarni więc ten przepis na pasztetową bez wędzenia jest jak znalazł! A pasztetowa wyszła świetna! Polecam, róbcie , bo wbrew pozorom wcale nie taka pracochłonna.składniki (Na 5 kg mięsa)2500 g podgardla 700 g boczku 1200 g wątroby 600 g słoniny160 g kaszy mannyprzyprawy8 g pieprzu10 g majeranku4 g ziele angielskie200 g cebuli(...)surowej 15 g soli / na 1 kg mięsa przygotowaniePodgardle, boczek, słoninę podzielić na kawałki zbliżonej wielkości. Zalać gorącą wodą i parzyć w temp. ok 75 stopni przez 1,45h. Na 15 minut przed końcem parzenia dorzucić wątrobę.Odcedzamy składniki pasztetowej a z wywaru w którym się parzyły odlewamy 1 litr. Resztę wylewamy. Zalewamy gorącym wywarem kaszę
Stare Gary