Składniki: ogórki kiszone 6 większe, woda 1 litr -woda z ogórków, włoszczyzna 1 pęczek, mięso gulaszowe z indyka 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, liść laurowy 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 3 litry, mąka pszenna 4 łyżki, śmietana 12% 1 kubek, natka pietruszki 4 łyżki ogórki kiszone zetrzeć na tarce grubsze(...)oczka i wsypać do szybkowara, wlać wodę z ogórków kiszonych wsypać pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, umyte mięso gulaszowe indyka drobniej pokrojone wsypać przyprawy, kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar /poj. 9litrów, napełnia się do 3/4 pojemności/ , gdy para zacznie syczeć zmniejszyc ogień i gotować 25 minut spuścić ciśnienie z szybkowara, zdjąć pokrywkę, sam garnek szybkowar postawić na ogniu i zagęścić zupę
W Mojej Kuchni LubięGulasz z wolnowaru...prosto i bez zaglądania w garnki, mieszania i bez obawy , że coś wykipi lub się przypali..mięso wieprzowemarchewcebulaczosneksól, pieprzmajeranekpomidory suszone Piątnicaziele angielskie, listek laurowyMięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni .Przełożyć do wolnowaru , dodać cebulę,czosnek, marchewkę , przyprawy.Dolać bulion lub wodę i włączyć wolnowar. Gotować 4-5 godzin na poziomie "2" lub 7-8 godzin
Moje domowe kucharzenieCzas przygotowania: 1,5 h Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 36,00 zł SKŁADNIKI: ok. 700 g bakłażana ( 2 średnie) Sos mięsno-pomidorowy: 500 g chudego mielonego mięsa (najlepiej wołowina) 2 średnie czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta chili(...)oddały tłuszcz który pochłonęły przy smażeniu. *Sos mięsno-pomidorowy: Rozgrzać na patelni olej rzepakowy, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Dodać resztę składników sosu: pomidory z puszki, koncentrat, posiekaną natkę pietruszki, cynamon, chilli, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień
kulinarnyJaWłoski klasyk po mojemu ... Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: ok 18,50 zł SKŁADNIKI: Makaron tagliatelle ok. 400 g Mięso mielone wołowo-wieprzowe 400 g 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 pietruszka Cebula 1 średnia Czosnek 2 ząbeki Ser tarty grana padano Oliwa 150 ml bulionu sól, pieprz, oregano PRZYGOTOWANIE(...)rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone, które podsmażamy. Następnie dodajemy tartą marchewkę i pietruszkę. Dolewamy bulionu i wszystko dusimy ok 20 min. Dokładamy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, a w miedzy czasie wstawiamy makaron. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i wykładamy na talerz. Polewamy wszystko naszym
kulinarnyJaPozdrawiam i dużo zdrowia w te nadchodzące chłodne dni. Czas przygotowania: 70 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 22,00 zł SKŁADNIKI: 4 czerwone papryki 500 g mięsa wołowo-wieprzowego mielonego 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 2 pomidory 1/2 koncentratu pomidorowego 1 woreczek ryżu 200 ml bulionu Natka pietruszki Cynamon, gałka muszkatołowa, oregano, ostra papryka(...)sól, pieprz PRZYGOTOWANIE FARSZU: *W między czasie musimy ugotować ryż i przygotować paprykę, którą opróżniamy z nasion. Na oliwie zarumieniamy posiekaną w kostkę cebulę. Dokładamy mięso, które podsmażamy. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Dolewamy bulionu i dusimy na małym ogniu ok. 25 min. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy solą, pieprzem
kulinarnyJapapryka słodka 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 4 patyczki do szaszłyków PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą pierś kroimy w poprzek na 3 kawałki. Przekładamy mięso do miski i dodajemy oliwę, sok z limonki, czerwoną paprykę, bazylię, sól i pieprz. Możemy również dodać startą skórkę z limonki. Kurczaka mieszamy z przyprawami i odstawiamy do marynowania(...)zamarynowanym kawałku kurczaka układamy listek szałwi, a na nim plaster suszonego pomidora. Następnie owijamy plastrem boczku. Owinięte mięso nabijamy na dwa patyczki do szaszłyków i podsmażamy na patelni z obu stron. Tak aby się delikatnie zarumieniły. Szaszłyki przekładamy do naczynia i wstawiamy do pieczenia na 20 min. w temp. 180'C. Upieczone zawijasy zdejmujemy z patyczków i wykładamy na talerz
kulinarnyJachrupiąca surówka z białej i czerwonej rzodkiewki. Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 4-5 osób (10 kotletów) Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI na kotlety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 1,5 szklanki bułki tartej 1 jajko 1/3 szklanki mleka świeży koperek czerwona papryka w proszku pieprz biały mielony(...)kotletów z indyka z warzywami: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy. Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy jajko, usmażone warzywa, 1/2 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą, papryką w proszku i białym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą
kulinarnyJaCzas przygotowania: 40 min. Porcja dla 4 osób (ok. 20 szt. pulpetów) Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 jajko 1 cebula 1 puszka pomidorów rozdrobnionych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki garść świeżych liści(...)papryki słodkiej mielonej sól oliwa SKŁADNIKI na puree ziemniaczane: 10 średnich ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej sól PRZYGOTOWANIE pulpetów: Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy dłonią na jednolitą masę. Z mięsnej masy wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące. Pulpeciki
kulinarnyJasól PRZYGOTOWANIE pieczonej szynki: Szynkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Doprawiamy czerwoną papryką, solą i pieprzem. Dolewamy oliwę. Przyprawy wcieramy w mięso. Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięsie układamy liście laurowe i gałązki rozmarynu. Szynkę wstawiamy do pieczenia
kulinarnyJaCzas przygotowania: 40 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI na kurczaka w sosie pieczarkowym: 500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek) 300 g świeżych pieczarek 200 ml śmietany 18% 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki rozmarynu garści natki pietruszki pieprz ziołowy sól SKŁADNIKI na ratatuj: 1 bakłażan 2 czerwone papryki 1 łyżka oliwy sól, pieprz(...)kaszy jaglanej PRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym: Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki myjemy, osuszamy i siekamy w plasterki. Szalotkę siekamy i zrumieniamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego kurczaka i przesmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i rozmaryn. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 6 min. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Przesmażamy wszystkie
kulinarnyJaaksamitnym mlekiem kokosowym. Jako dodatek do dania proponuję kaszę kuskus. Idealnie pasowała. Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 17,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek) 2 czerwone papryki 1 puszka pomidorów 2 cebule 1 puszka mleka kokosowego 3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala (goździk, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny(...)pieprz i kozieradka) 4 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki chilli sól, pieprz natka pietruszki lub kolendra PRZYGOTOWANIE: Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na niewielkie kawałki. Na oliwie podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Dodajemy kawałki kurczaka i wszystko razem smażymy. Dodajemy paprykę pokrojona w kostkę i świeżo starty imbir. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem
kulinarnyJaaromatycznym, kremowym sosie chrzanowym. Podałem je z kaszą gryczaną, którą przesmażyłem z odrobiną cebulki.Czas przygotowania: 80 min.Składniki na 18 szt.Koszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI na pulpety:500 g mięsa wieprzowego mielonego1 jajko1 cebula3 łyżki bułki tartej2 łyżki mleka1 łyżeczka posiekanego koperku1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej1 szklanka mąka pszennejsól, pieprzSKŁADNIKI na bulion i sos chrzanowy:1 marchewka1/2 selera1 pietruszka1 cebula1(...)pietruszki i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, a bulion nabierze aromatu warzyw i ziół. Na koniec wyławiamy warzywa i przecedzamy bulion.W między czasie zabieramy się za przygotowanie pulpetów.Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, posiekaną w kostkę cebulę, bułkę tartą, odrobinę mąki, mleko. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i drobno posikanym koperkiem. Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy na jednolitą
kulinarnyJapieprzPRZYGOTOWANIE łososia:Porcję łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy go na desce i nacinamy wzdłuż, uważajmy aby nie rozciąć go do końca. Jeśli mamy łososia ze skórą nacinamy mięso do samej skóry. Powstałe kawałki mięsa rozkładamy na boki, coś na wzór skrzydeł motyla.Stek z łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy go na blaszce posmarowanej odrobiną oliwy. Wstawiamy do piekarnika
kulinarnyJaprzygotować zarówno na lunch jak i kolację. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:200 g makaronu tagliatelle ( zielone ze szpinakiem)150 g mięsa z piersi kurczaka150 ml śmietanki kremówki 30%50 g sera gorgonzola50 g masła1 cebula dymka1 ząbek czosnku1 łyżka migdałów w płatkachnatka pietruszkisól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Mięso z piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem
kulinarnyJawięc jako dodatki podałam szpinak ze śmietaną i smażone ziemniaki z rozmarynem, a na deser napój z truskawek. Myślę, że jest to ładny dla oka sposób podania bardzo popularnego mięsa, kiedy ktoś wpada na obiad.Składniki:4 piersi z kurczaka1 cytryna300g pomidorków koktajlowych4 plasterki wędzonego boczkukilka gałązek świeżego rozmarynususzone oreganosłodka paprykapieprz i sól kawałek masłaoliwa z oliwek Sposób przygotowania:Piersi(...)kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i oregano.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i kawałek masła. Na gorącym tłuszczu obsmażamy mięso tak by się przyrumieniło. Jeśli trzeba przyciskamy je do dna patelni.Gotowe piersi przekładamy do brytfanki, otulając ich wierzch plastrem boczku. W brytfance układamy również pokrojoną cytrynę (ćwiartki/ósemki/plastry - Wasz wybór) i gałązki z pomidorkami. Na patelni podsmażamy przez kilka
W kuchni wieczorem