mięso - 63110 przepisów (strona:1838/4208)

Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 205

przez mojego męża (rodowitego Włocha), za doskonałą harmonię i delikatny owocowy bukiet.       Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne Składniki na sos bloński: 900 g mięsa mielonego  wieprzowo-wołowego  100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki(...)muszkatolowa makaron paccheri- bardzo grube rurki parmezan sos boloński: Na oliwie zeszklić warzywa pokroione w kosteczkę, dodać boczek, zamieszać. Poczekać aż boczek trochę się stopi i puści tłuszczyk, dodać mięso mielone i mieszać tak, aby surowe mięso zmieniło kolor na lekko ugotowany.  Gdy mięso stanie się “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać przecier pomidorowy, trochę wody , koncentrat

Mia Cucina Sofieta
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 202

Mięso mielone nie zawsze musi kojarzyć się z podejrzanej jakości, nieśmietelnym mielonym, bo to niby nic nowego, a czasem wystarczy odrobina fantazji, aby przygotować nietypowe cudeńka. Zwyłke klopsiki, czy pieczeń rzymska z niebanalnym dodatkiem, zaskoczą niejedno podniebienie.   Zapraszam na lekkie, wiosenne szaszłyki z soczystymi koktajlowymi pomidorkami. Moja starsza córka jedząc upieczone pomidorki wykrzyknęła: Mama zapachniało latem. Te pomidorki(...)zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 1 mały ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę 1 jajko 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki tartej bułki skórkę z ½ cytryny bio sól/pieprz

Mia Cucina Sofieta
Wołowe roladki mojej Mamy 209

Oczywiście nie może zabraknąć pysznego sosu, bez którego nie obejdzie się żaden szanowany się zraz).    Wołowe roladki mojej Mamy Składniki na 4 osoby: 4 podłużne płaty mięsa wołowego po około 150 g (najlepiej z udźca) 1 cebula 4 łyżeczki musztardy 4 plastry wędzonego boczku  1 marchewka ½ łodygi selera sól, pieprz, 3 ziarenka ziela anglielskiego(...)listki laurowe świeży rozmaryn i szałwia(opcjonalnie) margaryna/olej/smalec do smażenia Sposób przygotowania: Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Połowę cebuli kroimy w grubsze piórka, a boczek w cienkie plastry. Płaty mięsa smarujemy z jednej strony musztardą. Układamy na nich cebulę i boczek, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy listek szałwi i parę igiełek rozmarynu. Zakładamy dłuższe brzegi mięsa ponad nadzieniem, a potem zwijamy

Mia Cucina Sofieta
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 208

ucha i pełny brzuch! Ja dzisiaj poprawiłam sobie humor bardzo smacznym obiadem, który to właśnie jest tematem dzisiejszego wpisu. Od samego rana miałam wielką ochotę na pieczone, soczyste mięso, które najpierw mogę zjeść na ciepło, a potem ze smakiem spożyć na zimno, na kolację - np. jako dodatek do kanapek! Tak więc dzisiaj zapraszamy Was na pieczone polędwiczki wieprzowe w towarzystwie(...)lekko ostro-słodkiej salsy z buraków z dodatkiem awokado. Duet ten wypadł doskonale - delikatny smak mięsa idealnie komponował się z salsą, w której dominowały półchrupkie buraki, ocet winny i balsamiczny. Dodatek oleju ryżowego oraz awokado zharmonizował wszystkie smaki i sprawiło to,że wszystkie smaki idealnie zaczęły ze sobą współgrać.  Propozycja obiadowa na dziś jest bardzo prosta do wykonania! Przepis

Symfonia Smaków
32.Coś na rozgrzanie: czyli pomidorowo-paprykowa zupa krem! 202

których zdrowie ta oszukana zima nieco załatwiła. (; Spróbujcie, bo naprawdę warto!  Składniki:  750ml  wywaru mięsnego lub warzywnego ( u mnie gotowany na korpusie królika) ok 400g. zmielonego mięsa wieprzowego ( u mnie łopatki) 2 puszki krojonych pomidorów 2 puszki kukurydzy 2 duże papryki czerwone, przepołowione, pozbawione gniazd nasiennych 2 cebulki szalotki lub 1 zwykła, średnia 2 ząbki czosnku(...)puszki, gotujemy na bardzo malutkim ogniu. W nagrzanym piekarniku umieszczamy połówki papryk - skórką do góry i opiekamy ją ok 15 min. aż do dość silnego przypieczenia skórki.  Zmielone mięso doprawiamy solą i pieprzem - tak aby jak najdokładniej zostało nimi pokryte. Czosnek i szalotkę siekamy na drobną kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie lekko zarumieniamy drobno posiekany czosnek, kolejno dodajemy drobno pokrojone

Symfonia Smaków
Kotlety po mediolańsku 240

Uwielbiam tradycyjne schabowe, jednak czasem lubię podać je w wyjątkowy sposób. tym razem połączyłam mięso z warzywami i ziołowo-winnym sosem. Do dania podałam  długoziarnisty Ryż Halina , który dostałam do testowania ze strony Mama na zakupach . Przygotowany jednak w szczególny sposób... Składniki: 500g schabu wieprzowego bez kości,  2 marchewki,  200g selera naciowego,  3 cebule,  łyżka(...)ząbek czosnku,  1/4 pęczka natki pietruszki,  200g ryżu długoziarnistego Halina,  sól, pieprz,   3 łyżki mąki,  3 liście laurowe,  tymianek, rozmaryn. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na odrobinie oleju. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu zeszklić dwie posiekane cebule. Następnie

Z miłości do słodkości
Mielone zraziki 292

Jeśli znudziły Wam się już tradycyjne mielone albo macie ochotę na zrazy, to ten przepis jest dla Was;) Siostra zdradziła mi kiedyś jak można zrobić pyszne zrazy z mięsa mielonego, od tamtej pory robię je bardzo często. Ich największym plusem jest to, że szybko się je robi i są naprawdę bardzo smaczne. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)grzyby, łyżeczka mąki, 3 łyżki oleju rzepakowego ( użyłam Rapso). Przygotowanie   Cebulę obrać, pokroić w piórka, a następnie w paski. Ogórki i boczek również pokroić w paseczki.  Do mięsa dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić. Z mięsa formować kotleciki, spłaszczać je i nałożyć po kawałeczku cebuli, plasterku boczku i plasterku ogórka, zakleić tak jak zrazy

Z miłości do słodkości
Wieprzowe kąski z pomidorami 176

lubię nudy na talerzu, dlatego stale poszukuję nowych smaków.  Miałam w planach zrobić zwykły gulasz, jednak zamiast tego zrobiłam smakowite kawałki mięsa nadziane suszonymi pomidorami. Mięso wyszło idealnie kruche, soczyste i bardzo aromatyczne! Gorąco polecam:) Inspiracja Składniki:  1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 5 suszonych pomidorów, marchewka, cebula, 250ml drobiowego bulionu, do smaku: oregano, majeranek, bazylia, ostra papryka(...)ocet winny oraz sól i pieprz, łyżka mąki pszennej.   Przygotowanie Mięso umyć i osuszyć, pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. W każdym kawałku zrobić na środku nacięcie.  Suszone pomidory osączyć, pokroić w paski. Nadziewać nimi mięso. Kąski przełożyć na patelnię, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Oprószyć przyprawami i wstawić na całą

Z miłości do słodkości
Mielona rolada na andrucie 197

Jeżeli znudziły Wam się już tradycyjne mielone proponuję połączenie ich z popularnymi suchymi waflami - andrutami. Przygotowanym mięsem smaruję andruty, a gdy wafle zmiękną zwijam je w rulon i kroję na plasterki. Dzięki waflom mięso jest chrupiące i zyskuje całkiem inny smak niż tradycyjne kotlety... Takie mielone świetnie sprawdzą się podczas obiadu oraz jako kolacja. Przepis przywieźliśmy od cioci z Podlasia(...)Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego,  2 wafle - andruty,  jajko, sól, pieprz,  łyżeczka bazylii, szczypta ostrej papryki, czerstwa bułka namoczona w mleku, olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso). Przygotowanie Mięso zmielić i wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką oraz przyprawami. Masę mięsną rozsmarować na andrutach.  Gdy wafle zmiękną zwinąć w roladę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć

Z miłości do słodkości
Faszerowana papryka i cieplo z piekarnika 189

nieco mniej i u mnie zrobilo se chlodniej. Ale cieplo wydobywajace sie z kuchni szybko wypelni cale mieszkanie. Papryka faszerowana miesem mielonym i warzywami skladniki: 3 papryki okolo 400g miesa mielonego 1 marchewka 2 lodygi selera naciowego mrozony groszek zieolny - okolo 2 garscie puszka pomidorow 1 cebula 2 zabki czosnku sol, pieprz czarny swiezomielony pieprz cayenne wykonanie: Papryki nalezy umyc(...)przekroic na pol i usunac z nich gniazda nasienne. Na patelni podsmazamy posiekana cebulke i czosnek. Dodajemy mieso mielone i smazymy do chwili az zrobia sie grudki. Dodajemy do miesa seler naciowy oraz marchewke pokrojone w plasterki. Dodajemy tez pomidory z puszki oraz mrozony groszek. Dusimy wszystko do chwili az warzywa stana sie miekkie. Doprawiamy calosc sola, pieprzem i pieprzem

Przysmaki Karolki
Chwila oddechu i przedswiateczny schab 282

Dlugim nozem robimy naciecie na srodku, ktore bedzie "kieszenia" na nadzienie. Maslo czosnkowe ucieramy z rozmarynem i schladzamy. Otwor w miesie napelniamy na przemian suszonymi morelami i maslem. Gotowe mieso oproszamy sola, polowa kminku i papryki. Umieszczamy schab w naczyniu zaroodpornym nasmarowanym tluszczem. Dodajemy posiekana cebulke. Przez pierwsze 10 minut pieczemy je w temperaturze 200°C, a nastepnie zmiejszamy(...)pieczemy okolo 90 minut. W trakcie pieczenia podlewamy mieso woda. Na 10 minut przed koncem pieczenia wyciagamy schab i smarujemy go 2 lyzkami podgrzanej lekko konfitury morelowej wymieszanej z reszta kminku i papryki. Posypujemy tez uprazonymi platkami migdalowymi. Wkladamy do piekarnika i dopiekamy. Schab przekladamy na platere, a wywar z pieczeni mieszamy z 1 lyzka konfitury i z kilkoma pokrojonymi

Przysmaki Karolki
Zamiast klopsow. 190

bolesna kleske. Rozmaryn i mieta juz nie sa tak oporne, ale tez nie ma sie czym chwalic. Dzis kilka galazek mojego ulubionego tymianku dodalam do prostej pieczeni z mielonego miesa. Wykorzystalam to co mialam akurat pod reka i nudne klopsy mielone zamienilam w ciekawa pieczen. Pracy niewiele, a efekt? ... sami ocencie. Pieczen z mielonego miesa z suszonymi pomidorami i feta(...)skladniki: 700g mielonego miesa 2 jajka 1 cebula 1 zabek czosnku oliwa do podsmazenia cebuli i czosnku pol czerstwej bulki + mleko do namoczenia 100g fety okolo 7 suszonych pomidorow w oliwie sol, pieprz ziolowy 3-4 galazki tymianku wykonanie: Bulke namaczamy w mleku i gdy bedzie odpowiednio miekka odsaczamy ja i dodajemy do miesa. Cebule i czosnek siekamy i podsmazamy

Przysmaki Karolki
Klopsiki nie do końca zwyczajne 299

ruszę w drogę, a to już za 3 tygodnie, mam zamiar troszkę blogować. Dziś proponuje Wam pyszne, bardzo delikatne i mięciutkie klopsiki. Ich sekret to ziemniaki, które zmieszałam z mięsem mielonym. Dzięki temu są nie tylko idealnie miękkie, ale też nie są suche. Doskonale komponują się z dipem jogurtowym, do którego tym razem dodałam trochę migdałów. Ich drobinki fajnie chrupią(...)pasują też do indyka. Klopsiki z indyka i ziemniaków składniki: 400 g ziemniaków 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 jajko 1 łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki ( może też być kolendra lub trybula) olej do smażenia mąka  400 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania