mięso - 63110 przepisów (strona:1853/4208)

Udka z marchewką i sosem serowym w chrupiącym cieście francuskim 342

składnik ( przyprawy się nie liczą ).Uwielbiam takie wyzwania!Myślałam , myślałam i wymyśliłam!Chciałam by było to coś niezwykle oryginalnego … pomysłowego a zarazem smacznego – udało się!Porządny kawał mięsa ;) z dodatkiem słonej fety i słodkiej marchewki … zapieczony w chrupiącym cieście francuskim podbił totalnie moje serducho!Pomysł na stałe zagości w mojej kuchni! Składniki:– udko z kurczaka(...)układamy ciasto francuskie , a na jego środku udko z kurczaka.Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej , jak i lewej strony – tak byśmy je mogli potem zaplatac .Mięso gęsto smarujemy przygotowanym sosem serowym i pokrywamy warstwą tartej marchewki.Zaplatamy ciasto tworząc ” mumię „.Całośc delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek.Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika

Ostra na Słodko
Kurczak zapiekany w bazyliowym pesto 167

jego dodatkiem.Soczysty filet z kurczaka zapiekany w aromatycznym bazyliowym pesto nie tylko wygląda rewelacyjnie , ale i tak samo smakuje!Świetnie sprawdza się nie tylko jako obiad , ale również mięso na kanapki.Zobaczcie jakie to proste! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet oczyszczamy.Nacinamy delikatnie kilka razy.SOS PESTO :Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu ( tak by było czuc drobniutkie kawałeczki ).Doprawiamy solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.CAŁOŚC:Przygotowanym sosem dokładnie i gęsto nacieramy mięso.Układamy na folii aluminiowej.Polewamy resztą pesto , zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35minut.5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , tak by góra mogła się zrumienic.Podajemy gorące np. z makaronem i sałatką ze świeżych pomidorów.UWAGA!Śmiało możemy skorzystac z gotowego sosu pesto, które znajduje się m.in. w ofercie

Ostra na Słodko
Domowe tortille z warzywami 217

Tortilla – znana w 2 formach.Jako cieniutki placek , które faszerujemy mięsem czy też warzywami i jako hiszpański omlet z dodatkiem ziemniaków.Dziś mam dla Was przepis na tę pierwszą wersję , którą śmiało można przyrządzić w domu za ułamek ceny sklepowej.Faszerowana warzywami jest świetnym pomysłem na zdrowy obiad lub też przekąskę w pracy.Mięsożercy śmiało mogą wzbogacić ją o dodatek kurczaka(...)też mielonego mięsa.Jak ją zrobić?Zobaczcie! SKŁADNIKI :( 8 szt )* mąka pszenna – 2 szkl* gorąca woda – 3/4 szkl* oliwa – 3 łyżki* siemię lniane – 2 łyżki* sól – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :TORTILLA:Do miski wsypujemy przesianą mąkę ,robimy wgłębienie.Dodajemy gorącą wodę , siemię lniane , sól i wyrabiamy.Dodajemy oliwę , dokładnie mieszamy i wszystko razem wyrabiamy na gładkie , elastyczne

Ostra na Słodko
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym 215

buraczkami na ciepło wcale nie wymagają dodatkowych cudów.Podczas duszenia wydobywa się lekki sosik , który wystarczy tylko odrobinę zagęścić , dodać ulubione przyprawy i już można się cieszyć smakiem fantastycznego mięsa.   SKŁADNIKI:( 4 porcje )** polędwiczki wieprzowe 2 szt** cebula – 2 szt** masło – 150 g** bulion – 300 ml** sól** pieprz** papryka** śmietana 18% słodka – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Polędwiczki oczyszczamy , kroimy

Ostra na Słodko
Kurczak diabelski w jogurtowej marynacie 341

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 części , delikatnie rozbijamy.W misce mieszamy jogurt , ketchup , oliwę , sól , pieprz , imbir ,  chili , paprykę , tabasco ,curry i świeży rozmaryn.Wkładamy mięso , dokładnie obtaczamy , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki ( im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy ).Po tym czasie wyciągamy , delikatnie oczyszczamy z zalewamy i na niewielkiej ilości

Ostra na Słodko
Żeberka w słodkim sosie chilli 178

wiecie mięsa jadam rzadko , ale dobrych żeberek nie potrafię sobie odmówić!Dziś mam dla Was przepis na kolejną wersję , która gości od czasu do czasu u mnie w domu.Mięciutkie , delikatne żeberka w słodkim sosie chilli.Niesamowicie delikatne … niesamowicie aromatyczne.Ostry smak chilli przegryziony delikatnym słodkim posmakiem mleczka kokosowego.Naprawdę pyszne!Polecam! Zarówno paniom jak i panom :DSKŁADNIKI:* żeberka

Ostra na Słodko
Boczek pieczony – pyszny! 133

razem coś z myślą o tym , co lubią sobie mięskiem dogodzić.Ja , choć wiecie , że do wielbicieli mięsa szczególnie nie należę , to od czasu do czasu lubię zjeść coś tak porządnego.Zwłaszcza w takim wydaniu.Boczek pieczony z ziołami , czosnkiem , musztardą i cebulką jest świetnym pomysłem zarówno do obiadu , jak i na kanapki.Smakuje fantastycznie!Polecam!SKŁADNIKI:* boczek surowy bez kości

Ostra na Słodko
BIRJANI Z KURCZAKA 304

typowej dla północnych terenów Indii.Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) (بریان) oznaczającego „pieczony”.Polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw.W zależności od regionów wytworzyły się różne style przyrządzania.Zobaczcie jak je je robię!SKŁADNIKI:( 3 porcje )PRZYPRAWY :* posiekany świeży imbir – 0,5 łyżeczki* posiekany

Ostra na Słodko
PAPRYKOWY KURCZAK Z WARZYWAMI 322

następnie dodajemy posiekany czosnek.Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.Odstawiamy w ciepłe miejsce ( np. do nagrzanego piekarnika).Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i smażymy do miękkości zamarynowane mięso.Podajemy gorące z uduszonymi warzywami.Smacznego

Ostra na Słodko
Parówki w cieście drożdżowym 241

Wykazał, że wywołują go drobnoustroje. W wyniku tych badań opracował metodę konserwacji pożywienia poprzez obróbkę termiczną (proces też zwany jest od nazwiska uczonego pasteryzacją).Kiełbaski z szynki mini (93% mięsa). Kiełbasa wieprzowa średniorozdrobniona wędzona parzona.Najlepsza część mięsa wieprzowego dająca doskonały i subtelny smak kiełbasek. Starannie dobrane przyprawy podkreślają delikatność i walory smakowe

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem 215

niej liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Kiedy woda będzie wrzeć dodajemy kasze i gotujemy około 12 minut do miękkości. Wyjmujemy i nieco przestudzamy. W maszynce do mięsa mielimy kasze wraz z serem. Cebule obieramy i kroimy na drobną kostkę. Przesmażamy na patelni na odrobinie masła. Dodajemy do farszu (jeśli ktoś nie lubi czuć drobinek cebuli, można ja również(...)zmielić w maszynce do mięsa na przemian z pozostałymi elementami farszu). Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.Na stolnice wysypujemy mąkę i wlewamy roztopione masło. Powoli dolewamy ciepłą wodę. Jej ilość zależy od wilgotności mąki. Niektórzy dodają do ciasta jajko, ale z doświadczenia wiemy, że wówczas ciasto jest twarde i pierogi gorzej się lepią. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami

Kolizje Smaków
Halibut niebieski dzwonko 173

Ryby Mało Lodu!Tym razem postanowiłam poznać bliżej halibuta niebieskiego – dzwonko od AbramczykHalibut niebieski występuje w północnych rejonach Atlantyku oraz Oceanu Spokojnego. Zamieszkuje zimne i krystaliczne wody. Jego mięso jest bogate w białko i tłuszcze. Charakteryzuje się niepowtarzalnym, delikatnym smakiem. Tłuszcz z mięsa ryb, korzystnie wpływa na ludzki organizm dostarczając niezbędnych wartości odżywczych.Zawiera on dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczona pierś z gęsi 181

Pierś z gęsi rozmrażamy, najlepiej jak przez noc będzie w lodówce się rozmrażać. Następnie myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę ostrym nożem, tak by nie uszkodzić mięsa. Oprószamy mięso świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na zimnej patelni grillowej podsmażamy pierś, na małym ogniu skórą do dołu w celu wytopienia

Aga w kuchni
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 177

dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto./FARSZ:Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy zamkną się pory, odparuje woda a mięso się zarumieni dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając

Wypisz Wymaluj
Kurczak na ostro marynowany 239

Powstanie papka, którą natrzyj umytego, osuszonego i pokrojonego kurczaka. Dobrze wetrzyj. Nakryj i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.Po tym czasie na kawałki mięsa połóż masło.Piecz ok. 75 minut na termo obiegu w 170 °. W połowie czasu przewróć mięso na drugą stronę

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania