mięso - 63110 przepisów (strona:1858/4208)

Azjatycka sałatka z grillowaną wołowiną 151

strony. Zdejmujemy z patelni i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 3 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy, żeby mięso odpoczęło.  Na talerzu układamy sałatę, gałązki kolendry, wstążki z marchewki i melona zrobione obieraczką do warzyw, paprykę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy w paski(...)brązowy, sos sojowy, starty korzeń imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i listki kolendry. Wszystko razem mieszamy z saszetką oleju Kujawskiego z czosnkiem.Sos podajemy obok sałatki lub polewamy nim warzywa i mięso.  Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez ZT Kruszwica SA i serwis ZpierwszegoTłoczenia.pl Do konkursu zaprasza Majana: http://majanaboxing.blox.pl/2014/06/Kujawski-ze-smakiem-do-salatek-Konkurs.html

Smakowity Blog Kulinarny
Gołąbki z soczewicą 175

Wegetarianie kochają soczewicę, ponieważ zawiera dużo białka i z powodzeniem zastępuje mięso. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, do tego jest prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca. Znana i szczególnie ceniona na Bliskim Wschodzie jest od ponad czterech tysięcy lat. W starożytnym Egipcie, Grecji oraz u Rzymian stanowiła jedno  z głównych źródeł codziennego pożywienia ubogich. W Polsce soczewica stosowana(...)była wyłącznie jako roślina pastewna. Dopiero pod koniec XIX wieku zaczęto poznawać i doceniać jej właściwości.. Ulubienica wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso, polecana jest także sportowcom i osobom pracującym fizycznie. Lista dobroczynnych składników, które zawiera jest długa: kwas foliowy, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z sosem pomidorowym, mielonym mięsem i marchewką - pasta rigatoni con la salsa bolognese 186

SKŁADNIKI 300 g mielonego mięsa 700 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju z oliwek pół cebuli 1 marchew seler naciowy papryczka chili pół szklanki bialego wytrawnego wina sól do smaku świeży liść bazyli 500 g makaronu typu rigatoni ser Parmezan do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nastawić do gotowania duży garnek z osolona woda na makaron. W miedzy czasie przygotujemy sos bolognese(...)Wlewamy do osobnego garnka 3 łyżki oleju z oliwek, dodać startą na tarce o dużych otworach cebulę, marchew, poszatkowana nać selera,papryczke chili,mielone mięso i wszystko przez chwilę podsmażyć na bardzo silnym ogniu.  Dodać pół  szklanki białego wytrawnego wina i poczekać aż odparuje alkohol. Dodać przecier pomidorowy i gotowac na malym ogniu przez około 15 minut

zielonacukinka
Zupa serowa z klopsikami 173

zupy z chilli. Do tego klopsiki z koperkiem. Po prostu bajka... No i przepis jest banalny. Potrzebne nam: - włoszczyzna - cebula - 2 serki topione (ok.300g) - 2 kostki rosołowe - 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka - pęczek koperku - sól, pieprz, chilli Przygotowanie: Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek i mokrymi rękoma wyrobić klopsiki. Do garnka wlać 1,5 litra wody, wrzucić

W poszukiwaniu inspiracji
Oszukane gołąbki z pieczarkami 11470

oszukane gołąbki. Nie jadłam lepszych i wszystkim Wam polecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. ZaczynamySkładniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowegokoperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż(...)najlepiej wcześniej- by wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej

Smaki Edyty
Pasta alla bolognese dla dorosłych 277

większości z Was, a jednak inny. Do tego białe wino i kochani mężczyźni możecie się popisać z wieczorną kolacją. Porcja dla 4 osób.Składniki:500 g mielonego mięsa wołowego680 g pasty pomidorowej  - Passata Rustica firmy CIRIO50 ml koniaku200 ml piwa pszenicznego500 g makaronu casarece 1 cebula czerwona3 ząbki czosnkugarść świeżej bazyliiszczypta tymiankuszczypta oreganokilka kropli tabasco1 łyżeczka(...)papryki czerwonejłyżka oliwy do smażeniasól, pieprz do smaku100 g sera Lazur SkalmierzyckiPrzygotowanie:W garnku gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy mięso, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, wszystko podsmażamy, doprawiamy i dodajemy piwo z koniakiem, dusimy aż większość wody wyparuje. Dodajemy pastę pomidorową, sos tabasco i świeżą bazylię. Doprawiamy solą

Niezły Młynek
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 163

wraca głodny. I domaga się jedzenia. Które w dodatku nie jest na przykład pysznym, rozpływającym się w buzi, dyniowym sernikiem... Nie, on chce konkretów, mięsnych najlepiej. A ja mięsa przygotowywać nie lubię szczególnie. Ech... Na szczęście są zupy, i to głównie one nas ratują. I makarony, ale nie o nich dzisiaj mowa. Zupy można przygotowywać na milion różnych sposób, mniej(...)bardziej sycące, z najróżniejszymi dodatkami. Aktualnie planuję jakąś z klopsikami, żeby nie było, że chcę go zmienić w wegetarianina... Dzisiaj jednak zupa bez mięsa, za to z serowymi chipsami. Taaaaka dobra! Wyszła po prostu genialna, i nawet jeśli nie macie problemów z gotowaniem, to ją Wam polecam. Kiedy tylko zobaczyłam przepis na blogu Green cookies wiedziałam, że muszę taką mieć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chicken burgery 207

letniego mleka (u mnie 0,5%); 8 g świeżych drożdży; 25 g masła; 1,5 łyżeczki białego cukru; 0,5 łyżeczki soli; 1 jajo; 2 łyżki ziaren słonecznika. Mięso: 2 filety z kurczaka; 1 łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/2 łyżeczki soli; Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat); 50 g płatków kukurydzianych; 150 ml mleka; Olej(...)paski sałaty lodowej. Sposób przygotowania: Link do przepisu na domowe bułki hamburgerowe . Filety z kurczaka przeciąć w poprzek na pół, uzyskując w ten sposób 4 cienkie kotlety. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawą do kurczaka. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Ja używam do tego celu specjalnej nakładki do blendera (rozdrabniacza). Dodać do nich słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu. Wymieszać. Kotlety

Gospodyni Miejska
Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej 538

Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej... Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka. Pyszny śmietanowo-cebulowy sos. I pierzynka z pieczarek. Poezja smaku. Kto nie próbował, niech żałuje! Składniki: 2 filety z kurczaka (waga około 500 gram); 2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku; 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 500 g pieczarek; Przyprawa(...)posypać startym, żółtym serem. Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%. Filety z kurczaka można zastąpić innym mięsem np. karkówką. Folia aluminiowa ma 2 strony - błyszczącą i matową. Strona błyszcząca izoluje ciepło tj. odbija je, a matowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę

Gospodyni Miejska
Schab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem 409

słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru błon, pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć z obu stron, na rogrzanym na patelni oleju, bez panierki, na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Boczek pokroić w niewielką kostkę. Cebule obrać, pokroić(...)dodać cebulę i chwilę razem podsmażać. Na końcu dodać pieczarki i podsmażać, aż woda z pieczarek odparuje. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na znajdujące się w naczyniu żaroodpornym mięso wyłożyć boczek z cebulą i pieczarkami. Całość zalać śmietanką. Wstawić pod przykryciem (ja przykryłam folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (3 półka, górna i dolna grzałka) i zapiekać

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem 281

kwaszone. Najlepszą śmietaną jest  śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Śmietana ta nie waży się w zupach. Zupę można przygotować także na wywarze z mięsa (na 1 dużym udku z kurczaka.) Należy wówczas na samym początku włożyć udko do garnka, w którym będzie gotowana zupa, zalać 2 litrami wody, zagotować i zdjąć pianę. Następnie dodać jarzyny(...)punktu 1 i wykonać po kolei wszystkie punkty przepisu. Ugotowane udko wyjąć z zupy, mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zupa ryżowo-koperkowa 236

przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 - 3 litrów zupy. Zupę można także ugotować na mięsie (np. na wywarze z 0,5 kg łopatki wieprzowej). Wówczas należy mięso umyć, pokroić w kawałki, zalać 2,5 litrami wody, zagotować i zdjąć szumowinę. Następnie wykonać wszystko jak w przepisie (nie dodawać już wody), przy czym gotować, aż mięso będzie miękkie. Można

Gospodyni Miejska
Kurczak w soli na butelce 337

minut - 1 godzinę 20 minut. Gdyby kurczak słabo się rumienił, pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 220 stopni. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że na 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia. Im więcej będzie wody w formie, tym więcej będzie pary i kurczak będzie się dłużej piekł. Kurczak nie może dotykać ścianek piekarnika, dlatego optymalną wielkość(...)butelka pęknie pod wpływem ciepła. Należy uważać z ilością soli, aby skórka z kurczaka nie była zbyt słona.  Sól powoduje, że skórka staje się chrupiąca i złocista, a mięso soczyste. Jednak zamiast soli można użyć ulubionych przypraw. Do formy/naczynia żaroodpornego ścieka tłuszcz z pieczonego kurczaka. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 232

nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami.Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie powinny włączyć go do menu, ponieważ jest niskokaloryczny i poprawia przemianę materii, jednak chłonie(...)tłuszcze jak gąbka, więc lepiej uważać z oliwą. Z uwagi na dużą zawartość błonnika obniża poziom cholesterolu, stąd bardzo często jest łączony z tłustymi mięsami, baraniną i wieprzowiną. Dobrze smakuje również z serami.Tatar z pieczonego bakłażana to smaczna przekąska z chrupiącymi ogórkami i suszonymi pomidorami, z wyrazistym dodatkiem kaparów i marynowanego pieprzu, pod chmurką puszystego kremu pomidorowego.Całość uzupełniona lekko

SzczyptaSmaQ
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 178

Prosta i wyjątkowa potrawa, nie tylko na niedzielny obiad :). Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim mięsem a sos z rokitnika nadaje całemu daniu wyjątkowej zadziorności.  Jeśli w okolicy nie znajdziecie owoców rokitnika możecie przygotować sos na bazie gotowej konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu, które(...)łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie, 1 jabłko, ocet jabłkowy zielenina do dekoracji, oliwa, sól i pieprz. Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa:   100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, świeżo mielony pieprz. Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania