mięso - 63110 przepisów (strona:1863/4208)

KURCZAKOWA Z KASZĄ JAGLANĄ 224

liść laurowy ziele angielskie sól 1/3 szklanki kaszy jaglanej Wykonanie: Piersi myjemy, zalewamy wodą dodajemy obrane warzywka, ziele angielskie, liść laurowy, sól i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Po ugotowaniu warzywa i mięso wyjmujemy a na bulion wsypujemy wcześniej wypłukaną kaszę. Gotujemy ok 30 minut. Pokrojone w kostkę warzywka oraz pokrojoną w paski pierś z kurczaka

Walijskie Pichcenie
TRADYCYJNY BIGOS NA GOLONCE 206

bigosiki.  Ale lato i upały już za nami, tak więc postanowiłam ugotować bigos. Taki prawdziwy, kaloryczny (tak, tak ... nie samym jogurtem człowiek żyje) na golonce, z dużą ilością mięsa, grzybów ... do tego tylko, już potem pajda chleba i cóż chcieć więcej? Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany przepis na bigos, z ulubionymi dodatkami i przyprawami(...)podsmażyć na oleju poszatkowane cebulę, pokrojony w kostkę boczek, i naszą wędlinę. Teraz już tylko wystarczy przełożyć do dużego garnka wszystkie składniki: kapustę kiszoną, włoską, zawartość naszej patelni, obrane mięso z golonek, przyprawić majerankiem, przyprawą do bigosu, słodką papryką, ew.solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym i ... cierpliwie prypcić na małym ogniu ok 40-50 minut, mieszając od czasu

Walijskie Pichcenie
PIKANTNY BARSZCZ Z CHORIZO I TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 216

dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler i trochę soli. Gotuję na małym ogniu. Po jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje je, kiełbasę  oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była bardziej gęsta ścieram też 1 marchewkę. Przekładam wszystko do garnka

Walijskie Pichcenie
OGÓRKOWA NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH 154

dodać liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę posolić i gotować ok 25 minut. Następnie dorzucić nasze warzywka: marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki. Gotować do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości. O górki  starte na tarce o grubych oczkach przesmażyć na sklarowanym maśle i przełożyć do zupy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku(...)ogórków (wg własnych upodobań). Zagotować, dodać śmietanę wcześniej zahartowaną.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać pietruszką lub koperkiem. Mięso z obranych żeberek pokroić w kostkę i dorzucić do zupy

Walijskie Pichcenie
KLOPSIKOWA KALAFIOROWA NA SERKU TOPIONYM 198

kawałek selera ziele angielskie liść laurowy sól odrobina cukru 1 serek topiony 100g śmietankowy łyżka słodkiej śmietany (ja używam gęstej 18% z Piątnicy) natka lub koperek Na pulpety: 500g mięsa mielonego (łopatka, szynka, drób) 1 jajko trochę kaszy manny sól pieprz Wykonanie: Warzywka myjemy, obieramy wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy. Mięso mielimy

Walijskie Pichcenie
OGÓRKOWA NA ŻEBERKACH Z RYŻEM 140

tarce o dużych oczkach, dodać do garnka z gotującymi się żeberkami. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie,posiekany czosnek  i  gotować, aż warzywa i mięsko będą miękkie. Kiedy mięso będzie już miękkie (można wtedy bez problemu wyjąć kości) wyjmujemy je na talerz, a do zupy dodajemy starte na tarce ogórki oraz 200g wypłukanego ryżu. Gotujemy aż ryż stanie się(...)doprawiamy zupę solą, ew. sokiem od ogórków (ja lubię ogórkową zdecydowanie kwaskową).Śmietanę hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy zielony koperek oraz obrane i pokrojone mięso z żeberek

Walijskie Pichcenie
KASZA Z WARZYWAMI 144

stole jak najczęściej i to w różnych wersjach. Dziś wersja  warzywno-pieczarkowa.  Jest to syte , pyszne i miłe dla oka danie jednogarnkowe albo smaczny dodatek do sztuki mięsa w sosie, czy gulaszu.  Dla mnie akurat tutaj mięsko jest zupełnie zbyteczne, bo zestawienie sypkiej kaszy i dużej ilości ulubionych warzyw jest pełnowartościowym posiłkiem obiadowym.  Składniki: 400g kaszy(...)paprykę. Podsmażamy całość mieszając ok 10 minut. Ostatnią czynnością jest połączenie kaszy, ugotowanych warzyw oraz podsmażonych pieczarek i papryki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do mięsa i sosu (wersja dla mięsożerców) albo jako samodzielne danie obiadowe

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM 248

można przygotować poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na całą noc). Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz białą część pora. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy podsmażając ze wszystkich stron. Kiedy mięsko jest już podsmażone dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewamy zawartość patelni bulionem (ew. wodą) i  sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie(...)dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną w odrobinie sosu.Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną lub pełnoziarnistym

Walijskie Pichcenie
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 223

pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Udka umyć, zalać zimną wodą. Zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso i  włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już

Walijskie Pichcenie
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ 189

był strzałem w 10-tkę!  Gołąbki wyszły pyszne, mięciusieńkie, farsz odpowiednio doprawiony ... a dodatek sosu pomidorowego podkreślił ich smak... Składniki na 10 dużych: 1 główka młodej kapusty 800g mięsa mielonego (ja miałam z łopatki) 3/4 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 2 cebule sól pieprz ziele angielskie liść laurowy Na sos: 750ml soku pomidorowego 1 czubata łyżka koncentratu(...)sicie o drobnych oczkach płuczemy kaszę jaglaną. Następnie wsypujemy ją do garnka i zalewamy 1.5 szkl. wody. Gotujemy do momentu, aż płyn się wchłonie. W dużej misce mieszamy: mielone mięso, przesmażoną na maśle cebulkę, posiekany czosnek, kaszę jaglaną, sól i pieprz. Dokładnie masę wyrabiamy (najlepiej rękoma).Na każdy obgotowany liść kapusty nakładamy farsz. Ja lubię duże gołąbki, więc nakładam

Walijskie Pichcenie
DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI 174

Danie to bardzo popularne w Czechach i Austrii, powstaje z  wieprzowiny, rzadziej wołowiny pokrojonej w dużą kostkę, którą  obowiązkowo naciera się sproszkowaną papryką i kminkiem.  Klasycznie mięso osmażane jest na smalcu (nie oleju czy oliwie) i duszone wraz z kapustą kiszoną.  Moje wersja tego gulaszu odbiega trochę od oryginału.  Zamiast wieprzowiny użyłam fileta drobiowego(...)Obsmażamy całość  na dość dużym ogniu ciągle mieszając ok 10 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i całość zalewamy bulionem, aby przykrył mięso i kapustę. Całość dusimy pod przykryciem ok 40 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, aby płyn (sos) zredukował się. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy

Walijskie Pichcenie
ŻEBERKA W SOSIE CEBULOWYM 182

proporcji przypraw, bo zależą one  od naszych upodobań smakowych. Dodać 2-3 łyżki oleju i marynatą natrzeć pokrojone w paski żeberka. Włożyć do lodówki na ok 2h, aby mięso przeszło przyprawami. Następnie podsmażyć je na dość mocno rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na oleju, który pozostał po smażeniu żeberek podsmażyć posiekane cebule (ok 5 minut) po czym(...)wlać na patelnię 1,5szkl wody, wymieszać z cebulą i całą zawartością patelni zalać nasze żeberka. Do naczynia z mięsem wrzucić liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 1.15-1.30 (w zależności od grubości żeberek). Podawać z ziemniakami lub grubą kaszą

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z KARKÓWKI 235

Klasyczny gulasz z karkówki. Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ...  Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :) Składniki: 1kg karkówki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku przyprawa do karkówki słodka papryka sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy bulion olej ew. łyżka mąki Wykonanie:Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, papryką. Mieszamy(...)Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno ciągle mieszając. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny, ciemny kolor) zalewamy całość bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli, przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z CEBULĄ W SOSIE WŁASNYM 302

Karkówka w sosie własnym z dużą ilością cebuli ...  potrawa prosta i chyba lubiana przez wszystkich.  Robi się praktycznie sama, musimy jedynie obsmażyć mięso na patelni a potem to już ... z górki ;-)   Karkówka robiona w ten tradycyjny sposób jest bardzo krucha a pyszny, ciemny sosik podany z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami zadowoli najbardziej wymagających :-) Składniki: 1 kg karkówki(...)ziele angielskie liść laurowy 3-4 łyżki oleju śmietana 18% Wykonanie: Karkówkę nacieramy przyprawami, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby przeszła smakami. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy mięso dość mocno ze wszystkich stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po obsmażonym mięsie podsmażamy pokrojoną cebulkę oraz posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zrumieni zawartość patelni przelewamy do naczynia

Walijskie Pichcenie
Kęski drobiowe z piekarnika 309

łyżki bułki tartejMięso pokroić w cienkie pasy, skropić olejem, obsypać pieprzem i vegetą. Dodać ajvar i wymieszać tak, aby rozprowadzić równomiernie przyprawy. Zmielone płatki wymieszać z bułką tartą. Paski mięsa obtaczać w panierce, następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, do zrumienienia ( około 30 minut

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania