mięso - 63110 przepisów (strona:1869/4208)

Podudzia kurczaka marynowane w miodzie 231

Lubicie mięso na słodko? Ja wprost uwielbiam.. kurczak grillowany z ananasem, indyk pieczony z brzoskwinią, czy pierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana. Pycha! Jednak najbardziej klasycznym zestawieniem mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Czas(...)misce umieszczamy miód, sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy do marynaty. Dolewamy sok z połowy cytryny i całość mieszamy. Mięso układamy w misce, polewamy marynatą, a całość umieszczam w lodówce na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik na 160 stopni (termoobieg). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewam marynatą i obkładamy pozostałą cytryną pokrojoną

Kolizje Smaków
Kurczak z patelni z warzywami 319

Dawno nie było już na blogu przepisu na "konkretny obiad", jakby to nazwał mój mąż, czyli po prostu z mięsem:) Dlatego mam dla Was szybką, prostą i smaczną propozycję na obiad "z patelni". Delikatny kurczak, kilka pieczarek oraz papryka i smaczny obiad gotowy w 20 minut. A dodatek maggie sprawia, że danie ma całkiem inny smak(...)łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka ostrej musztardy, 2/3 szklanki domowego drobiowego bulionu, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz do smaku.   Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Skropić maggi oraz oprószyć solą, pieprzem i imbirem. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć

Z miłości do słodkości
Domowa rolada schabowa 127

pewno powinnam zaprezentować kulinarne  dzieło mojego męża. Ta pyszna rolada powstała dziś. Wygląda wyśmienicie i tak też smakuje. Polecam!!! . Składniki: ok 2 kg. schabu 1 kg. mięsa mielonego ( można różne np. drobiowo-  wieprzowe) przyprawa do mięsa mielonego 2 bułki suche  2 jajka  sól , pieprz 2 ząbki czosnku czerwony Delikat  tymianek Wykonanie: Schab przekroić(...)Najlepiej odkroić z góry jeden, potem ze środka drugi i na koniec trzeci. Rozłożyć i rozbić  całość. Powstanie duży płat schabu. Przyprawić Delikatem, tymiankiem. Pozostawić na około godzinę. Mięso mielone połączyć z namoczoną bułką, jajkiem, dodać sól , pieprz, tymianek, przeciśnięty przez praskę   czosnek. Rozsmarować na schabie, zwinąć tak , jak roladę. Można wzmocnić  sznurkiem do wędlin. Włożyć

W kuchennym oknie Ewy
Strogonow 242

łyżeczek mąki 1 szklanka gęstej śmietany posiekana zielenina czerwona i żółta papryka Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy pieczarki, paprykę i cebulę. Smażymy, aż cebula stanie się szklista. Mięso kroimy w kostkę i smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie przekładamy do garnka. Dwie szklanki wody z rozkruszoną kostką rosołową wlewamy do garnka z mięsem, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól. Mieszamy i gotujemy(...)małym ogniu ok. 30 minut. Mąkę rozprowadzamy z pozostałą wodą, mieszając mięso wlewamy wodę z mąką, dodajemy pieczarki z cebulą i papryką, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Około szklanki sosu stopniowo wlewamy do roztrzepanej śmietany, dokładnie mieszamy, wlewamy do mięsa  i podgrzewamy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Przekładamy do wazy, posypujemy zieleniną - koperkiem lub pietruszką

Salonik smaków
Meksykańskie tacos con carne 253

smaków. Następnie przygotowałem salsę pomidorową. Jedną szalotkę posiekałem w dość drobną kostkę. 3 pomidory obrałem, pokroiłem w cząstki i pozbawiłem gniazd nasiennych wraz z pestkami, które następnie wykorzystałem do mięsa. Sam miąższ pomidorów wraz ze skórką pokroiłem w drobną kostkę. W tej samej wielkości kostkę pokroiłem pół żółtej papryki. Dodałem do salsy skórkę otartą z jednej limonki oraz wyciśnięty(...)jednej limonki i wyciśnięty z niej sok, a następnie podsmażałem na małym ogniu. Po zarumienieniu się kukurydzy za pomocą noża ściąłem nasiona z każdej strony i dodałem je do mięsa. Dodałem również zawartość puszki czarnej fasoli, po jej wypłukaniu pod bieżącą wodą. Całość gotowałem na małym ogniu przez około 20 minut - aż do niemal całkowitego odparowania wody, którą wypuściły pomidory

Wyprawy kulinarne
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 207

łyżki keczupu 1 duży ząbek czosku (posiekany) 2 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz gałązka świeżego rozmarynu papryka w proszku kurkuma szczypta curry Wykonanie: Myjemy mięso, następnie oczyszczamy mięso z błonek i tłuszczu. W miseczce mieszamy miód, musztardę, keczup, czosnek, oliwę i wszystkie przyprawy. Do marynaty dajemy mięso i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki(...)czasie mięso smażymy na patelni grillowej z obu stron do uzyskania złotego koloru. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 10-15 minut

Gorący kąsek
Burrito/ Taco De Harina 259

Składniki (3-4 porcje): 250g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 3-4 tortille 1/2 cebuli 1 pomidor 1/2 słoika Pudliszki "mieszanka kukurydzy z papryką i fasolą" - odsączona 2-3 łyżki koncentratu Pudliszki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1 łyżeczka pieprzu(...)podania: ostry sos, kwaśna śmietana, świeża kolendra 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się "zeszkli". Dodajemy kumin, kolendrę i mieszamy. Dodajemy mięso, doprawiamy papryką ostrą, jalapeno, cayenne i szczyptą soli. Smażymy do momentu, gdy mięso nie będzie już surowe. 2. Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dokładnie mieszamy. Całość dusimy około 7 minut

My Culinary Art
Papryki zapiekane z farszem 212

Papryki zapiekane z farszem w piekarniku to danie bardzo proste w przygotowaniu, pomysłowe i niezwykle smaczne. Łączy ze sobą warzywa, węglowodany i mięso. Wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za papryką, przygotowany farsz można zapiec również w cukinii lub bakłażanie, a smak nadal będzie wyśmienity. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 papryki(...)miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy na to cebulę. Podsmażamy cebulkę na rumiany kolor. Następnie na patelnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy póki nie wyparuje cała woda. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano ( w sporej ilości) i chili ( w ilości mniejszej). W czasie gdy mięso będzie dochodzić dokładnie myjemy papryki, przekrajamy

Kolizje Smaków
Szaszłyki z brzoskwiń i kurczaka 218

zapewniamy, że na pewno nie ostanie!) Są to delikatne szaszłyki z kurczaka z brzoskwiniami.   Niezwykle smaczne, lekkie o delikatnym unikalnym smaku! Czas przygotowania: 25 minut (oraz 3h marynowania mięsa) Ilość porcji: ok. 8 szaszłyków Składniki: 500 g mięsa z kurczaka Pół puszki brzoskwiń Jogurt naturalny około 150ml. Łyżeczka soku z cytryny Przyprawa złocista do kurczaka Mięso myjemy i tniemy(...)jogurt zmienił kolor, ale mniej niż pół opakowania, gdyż kurczak będzie później za słony. Wkładamy kurczaka do marynaty i zostawiamy na około 3h. Jeśli nie mamy tyle czasu by mięso się marynowało, umieszczamy je w lodówce, wtedy szybciej złapie aromat przypraw. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i kroimy na kawałki nieco większe niż kurczaka. Nakłuwamy na patyczki na przemian brzoskwinie

Kolizje Smaków
Zapiekanka ze szparagami 259

mało na obiad na następny dzień. Za dużo by wyrzucić. Czasami też, nie mamy zwyczajnie ochoty jeść dwa dni z rzędu tego samego. Nam ostatnio zostały ziemniaki i mięso z pieczonego kurczaka. Myślałysmy co z nimi zrobić, myślałyśmy i wymyśliłyśmy... zapiekankę! Dorzuciłyśmy trochę szparagów ( trzeba karzystać póki sezon trwa) i cukinię (warzyw nigdy nie za wiele :)). Wszystko zalałyśmy śmietanowym sosem(...)Czas przygotowania: ok. 60 minut ( w tym ok.25 minut pieczenia) Ilość porcji: 4 Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków Pęczek białych szparagów Pół pęczka zielonych szparagów Cukinia 250g ugotowanego/usmażonego/ upieczonego mięsa z kurczaka Oliwa Opakowanie śmietany 12% 200g żółtego sera Ulubione przyprawy: sól, pieprz, oregano, Przygotowanie potrawy zaczynamy od nastawienia posolonej wody na szparagi. Zanim woda się ugotuje to białe szparagi

Kolizje Smaków
Pizza kebab 323

Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować bardzo nietypową pizzę, a mianowicie pizzę kebab. Ciasto przygotowuje się jak w tradycyjnej pizzy, ale farsz już nie koniecznie:). Stanowi  go mięso z kurczaka w przyprawie kebab, sałata pekińska, ogórek, pomidor (lub inne ulubione warzywa)  i ubóstwiany sosik np. czosnkowy. W piekarniku zapiekamy sam spód z sosem pomidorowym, a resztę składników układamy dopiero po upieczeniu(...)wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty dolewamy wody, a w przypadku zbyt lejącego koncentrat. Farsz: W czasie, gdy ciasto nam rośnie możemy zając się farszem. Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki i polewamy oliwą. Następnie posypujemy przyprawą i zostawiamy na co najmniej 20 minut w lodówce. W między czasie myjemy ogórka, paprykę, pomidora i sałatę

Kolizje Smaków
Domowy hamburger 146

przygotowania i pyszne w smaku, a przy tym znacznie zdrowsze niż te z jakiejkolwiek sieci fast foodów :) Szczerze polecamy! Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g żółtego sera garść bułki tartej cebula jajko pomidor kilka ogórków konserwowych sałata masłowa 5 bułek sól, pieprz, ketchup, majonez Mięso mielone mieszamy z jajkiem oraz drobno pokrojoną(...)cebulką. Dorzucamy trochę bułki tartej oraz doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z mięsa formujemy kotlety wielkości bułek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Bułki rozkrajamy na pół. Spodnią stronę posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego na około 150 stopni piekarnika na 5-10 minut. Obserwujemy bułki i wyjmujemy kiedy ser się rozpuści

Kolizje Smaków
Kurczak pieczony w pomarańczach 199

bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, obsypujemy również tymiankiem. Następnie umieszczamy mięso z marynacie i odkładamy na około 2 godz. w chłodne miejsce. Umieszczamy mięso w brytfance i pieczemy(...)minut w temp 180 stopni co jakiś czas polewając sosem. Po tym czasie dokładamy do brytfanki drugą pomarańcze pokrojoną w grube plastry i pieczemy jeszcze około 30 minut. Mięso wykładamy na paterę i podajemy na ciepło. Powstały sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną i przelewamy w sosjerkę podając jako dodatek. Potrawa zainspirowana jednym z przepisów z listopadowego numeru "Smaków życia

Kolizje Smaków
Makaron z sosem meksykańskim 258

Szybki przepis na fantastyczny, ostry sos do makaronu przygotowany z mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów, fasolki szparagowej i czerwonej fasoli. Polecamy wszystkim fanom ognistych, wyrazistych smaków! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w całości 200g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożonej) 50g żółtego sera 3 czerwone cebule 2 ząbki czosnku(...)Fasolkę szparagową również gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy cebulka będzie podsmażona to wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku. Po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy. Do usmażonego mięsa dorzucamy pomidory oraz przyprawę. My dajemy całe opakowanie przyprawy meksykańskiej jednak ostrzegamy, że wówczas potrawa jest dość ostra więc radzimy dorzucać stopniowo i smakować

Kolizje Smaków
Krokiety z mięsem mielonym w sosie pomidorowym przygotowane na parze 226

wymaga posiadania parowaru. Jeśli macie taki, a rzadko go używacie czas to zmienić! Parowar pozwala przygotować wyśmienity warzywa, pełne kolorów i witamin, ale równie dobrze sprawdza się w przyrządzaniu mięsa. Nasza propozycja to odpowiednio doprawione mięso mielone zawinięte w naleśniki i uparowane. Podajemy je z sosem pomidorowym , który doskonale dopełnia smak. Ostrzegamy jednak, ze danie to jest bardzo smaczne(...)bardzo sycące ;)! Ilość porcji: 9 Składniki: Na naleśniki: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 4 łyżki oleju Szczypta soli Na farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 100g żółtego sera ½ pęczki natki pietruszki Bułka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek W misce wymieszać mąkę sól, jajka oraz mleko i olej. Wszystko dokładnie mieszamy, można przy użyciu miksera. Smażymy cienkie naleśniki

Kolizje Smaków