Zapraszam na kotlety mielone z serem. Skladniki: Ok 600 gr miesa mielonego 1 cebula 100 gr sera startego- ja uzylam mozzarella sol, pieprz, papryka, 3 zabki czosnku czerstwa bulka I mleko. Bulke zamaczamy w mleku Do miesa mielonego dodajemy cebule drobno pokrojona, ser, czosnek, sol , pieprz, papryke, pietruszke zielona- natke, I wymoczona bulke. Wszysko razem laczymy. Z kotletow formujemy kulki
Smaki EdytyHamburger na obiad? czemu nie :) Dzisiaj zaserwowałam amerykański przysmak całego niemalże świata. Poczytałam troche o hamburgerach I : Mięso do hamburgerów powinno być z wołowiny, ale powinno zawierać troche tłuszczyku -dlaczego? by hamburger był soczysty, po zgrillowaniu. Znawcy amerykańskich hamburgerów twierdzą, że amerykańskie mięso jest tak smaczne, że należy przyprawić tylko solą I pieprzem :) Mój hamburger - dodatkowo zaliczył cebulkę :) Składniki(...)mięsa wołowego zmielonego z niewielką ilością tłuszczyku :) pół cebuli sól, pieprz Wykonanie: Łaczymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety. Grillujemy ok 3 min. Do przygotowanej rano bułki dajemy mięso, plasterek sera, sałatę, cebulę, pomidor, ogórek kiszony- ketchup, musztarde czy majonez do wyboru I do smaku. Hamburger podałam z frytkami- by nie było :) Smacznego
Smaki EdytyDzisiaj zapraszam na łopatkę w przyprawach- przepyszna, rozpływająca sie w ustach- po prostu pycha :) Jaka ciakawostkę muszę Wam powiedzieć że mięso wieprzowe jest bardzo popularne w kuchni polskiej I chińskiej , ale już całkiem zabronione w kuchni żydowskiej I muzułmańskiej. Zapraszam , Składniki: ok 1 kg łopatki 3-4 marchewki 200 gr pieczarek 2 cebule 200 ml bulionu wołowego(...)Łopatkę kroimy na mniejsze kawałki- porcjujemy. Idealnie byłoby natrzeć przyprawami łopatkę, przykryć I odstawić do lodówki na 2 h. Ale jeżeli nie mamy czasu, możemy od razu wrzucać porcje mięsa na rozgrzany olej I obsmażyć z dwóch stron - na dużym ogniu- by pozamykać pory, by mięso było soczyste. Po obsmażeniu wszystkich kawałków, wkładamy łopatkę do garnka I zalewamy bulionem, zmniejszamy
Smaki EdytyPodpowiadam jak zrobić dobry dodatek do makaronu. Nie można go nazwać gulaszem bo za mało tu mięsa . To raczej gęsty sos z kawałkami mięsa . Robię gdy pojawiają się w lodówce ,, okrawki" od karkówki. Zawsze jak formuję karkówkę do pieczenia w całości to zostają odkrojone kawałki. Zależnie od tego czy karkówka była kształtna czy nie jest ich więcej lub mniej(...)czarnego pieprzu 5 ziaren jałowca gałązka świeżego jałowca sól pieprz mielony 3 szklanki wody Suszone grzyby namoczyć i ugotować w szklance wody. Odcedzić pozostawiając wywar. Pokroić w paseczki. Mięso pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i usiekać drobno. Sparzyć pomidora , obrać ze skórki i pokroić drobno. Podgrzać w garnku olej i wrzucić na niego cebulę. Smażyć na złoto
Buniabaje w kuchniJedna z najprostszych metod przygotowania mięsa w całości jaką znam . Nie trzeba mięsa wiele pilnować. Mięso jest miękkie i soczyste .Dodatkowo mamy pyszny sos . W zasadzie nie wiem czy powinnam pisać o pieczeniu czy raczej o duszeniu mięsa .Piekę ( duszę ) zawsze większy kawałek po to by mieć część na gorąco na obiad , a reszta zostaje do podawania na zimno. Zależnie
Buniabaje w kuchniRośliny strączkowe są doskonałym zamiennikiem mięsa. Wpadło mi do głowy , że można by spróbować zastąpić fasolką ziarnistą część mięsa w gołąbkach ( nie ukrywam pierwotny zamysł był spowodowany tym ,że mielonego było trochę za mało ).Przygotowałam normalny farsz i dodałam odsączoną z sosu pomidorowego fasolkę. Po wymieszaniu doprawiłam. Gołąbki wyszły fantastyczne - bardzo delikatne. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnilubię sklepowych wędlin i od czasu do czasu sama robię coś z mięsa do kanapek. Tym razem miałam filet z kurczaka. I tak powstała wędlina domowa na chleb. Polecam do kanapek. Następnym razem przy gotowaniu mięso ścisnę bardziej by nie kruszyło się przy krojeniu. domowa wędlina z kurczaka Składniki : * 2 filety z kurczaka - około 0,5kg * łyżka oleju rzepakowego(...)mieszanka ulubionych przypraw - około 2 łyżek Przygotowanie : Filet z kurczaka natrzeć mieszanką przypraw oraz olejem. Złożyć razem i okręcić bawełnianym sznurkiem. Odstawić najlepiej na całą noc. Mięso zawinąć w folię spożywczą , dokładnie i szczelnie. Obwinąć workiem do pieczenia i ponownie obwiązać sznurkiem. Włożyć do garnka. Zalać zimną wodą tak aby przykryło mięso i gotować około 20 minut. Zostawić
Magiczne Życie Martylżejszej wersji shoarmy ? Dzisiaj u mnie ta z kurczaka, choć z szynki wieprzowej smakuje mi najbardziej. Ale skoro idzie wiosna i czas trochę odchudzić swoje dania to zaproponuję mięso drobiowe. Składniki : * 2 podwójne filety z kurczaka * słodka papryka * kolendra * pieprz czarny * ostra papryka * kurkuma lub curry * sól * szczypta imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu * 3 łyżki oliwy z oliwek(...)oleju Przygotowane : Mięso pokroić w bardzo cienkie paseczki. Wszystkie przyprawy utrzeć z oliwą i dodać do mięsa. Marynować przynajmniej godzinę, ja zostawiam zawsze na noc, ale niekoniecznie w lodówce. Mięso szybko obsmażam na teflonowej patelni, podaję z sosami na bazie jogurtu naturalnego i np. frytkami
Magiczne Życie Martybolońskim i dodatkiem suszonej żurawiny. Po prostu genialne połączenie w kuchni fusion. Mam nadzieję, że skusicie się na taki makaron. Składniki : * 200 g makaronu farfalle #omnomnom * 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej * mała cebula * 2 ząbki czosnku * 3 łyżki oleju rzepakowego * pół puszki pomidorów w zalewie * pół szklanki wody * łyżka brązowego cukru trzcinowego * duża garść(...)suszonej żurawiny * sól, pieprz * bazylia Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać olej, dodać pokrojona w drobną kostkę cebulę oraz posiekany w plasterki czosnek. Przesmażyć, dodać mięso pół szklanki wody i dusić całość do miękkości mięsa. Do mięsa dodać pomidory, cukier oraz żurawinę. Sos przyprawić do smaku. Na talerz wyłożyć makaron, dodać sos. Posypać posiekaną bazylią
Magiczne Życie MartySkładniki : * 800 g karkówki * 2 płaskie łyżki soli * 2 liście laurowe * 2 ziarenka ziela angielskiego * 5 ziaren czarnego pieprzu * 2 łyżki majeranku * 4 ząbki czosnku Przygotowanie : Mięso obwiązać nitką, albo włożyć w siatkę. Wszystkie przyprawy wrzucić do garnka, włożyć mięso, zalać wodą do wysokości mięsa i zagotować całość , gotować przez 5 minut na małym ogniu. Wyłączyć i zostawić(...)godzin do wystygnięcia. Czynność powtórzyć. Zimne mięso włożyć do lodówki na 2 godziny
Magiczne Życie Martytaka odmiana. Zapraszam po przepis! Składniki : * 4 plastry schabu * 2 cebule * 2 ząbki czosnku * pół litra wody * sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka * łyżeczka ziół prowansalskich bądź przyprawy do mięsa wieprzowego Przygotowanie : Schab delikatnie rozbić, ja wybrałam mięso bez kości. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Obsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu z obu stron. Dolać trochę wody(...)pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić papryką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Całość dusić około 40 minut, aż do miękkości mięsa. Przyprawić majerankiem. Można dodać łyżeczkę mąki pełnoziarnistej, ale podczas gotowania woda się zredukuje i powstanie gęsty sosik. Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Także i tradycyjny, polski obiad możemy odchudzić tak, by był i pyszny
Magiczne Życie Martyznudziły? Ja proponuję dodać pieczarki oraz ulubione zioła i już zmiana smaku bardzo wpłynie na ulubione kotlety mielone. Tym razem dodałam przyprawy firmy Prymat : pieprz cytrynowy , trochę przyprawy do mięsa mielonego oraz lubczyk . Kotlety były bardzo smaczne! Składniki : * 0,5 kg mięsa mielonego z karkówki * cebula * 20 dag pieczarek * 2 łyżki oliwy z oliwek * jajko * kajzerka namoczona w mleku * łyżeczka(...)przyprawy do mięsa mielonego Prymat * łyżeczka pieprzu cytrynowego Prymat * szczypta lub czyku Prymat * sól do smaku * bułka tarta * olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Cebulę i pieczarki posiekać w drobna kostkę. Przesmażyć na oliwie, dodać do mięsa. Całość wymieszać z jajkiem, bułką oraz przyprawami. Można kotlety obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor. U mnie podawane
Magiczne Życie Martyoknem słońce. I na talerzu! Ktoś ma ochotę? NADZIEWANA CUKINIA mięsem mielonym z papryką i czosnkiem. (autorski; ) 500g mięsa mielonego 3 małe cukinie (lub 2 większe) 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego (słoiczek) 100g żółtego sera w plastrach bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę. Dodałam do mięsa(...)mielonego wraz z bułką tartą, jajkiem, koncentratem i przyprawami. Wymieszałam (powstała masa mięsna jak na normalne mielone). Cukinie umyłam, przekroiłam wzdłuż, wydrążyłam środek. Wypełniłam je mięsem. Na każdej położyłam plaster żółtego sera. Tak przygotowane, ułożyłam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do rozgrzanego pieca. Zapiekałam przez około godziny w 180 stopniach. Podałam z sosem tzatziki. SOS TZATZIKI
W kuchni Karmel-itkiduża karkówka (moja miała 500g) 3 średnie cebule 2 jasne piwa w puszcze 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek 2 łyżki mąki szklanka słodkiej śmietanki 12% 1/2 szklanki wody Mięso umyłam. Czosnek przepuściłam przez praskę, wymieszałam z solą, pieprzem i majerankiem, po czym natarłam powstałą masą karkówkę. Odstawiłam na 15 minut, po czym zalałam piwem i zostawiłam(...)całą noc) w lodówce, w misce zakrytej folią spożywczą. Rankiem na odrobinie masła zeszkliłam na patelni obraną i posiekaną cebulę. Wrzuciłam obcieknięte od piwa mięso, przesmażyłam lekko z dwóch stron. W większym garnku zagotowałam piwo z marynaty, włożyłam doń karkówkę i dusiłam aż do miękkości pod przykryciem. Kiedy mięso będzie już gotowe, wyjmuję je. Mąkę rozrobiłam
W kuchni Karmel-itkiwabi sąsiadów, powoduje przymknięcie oka na niedogodne warunki pracy. Ba, coś za coś! Poza tym, sama chciałaś, Karmel-itko, co nie? FASZEROWANE KALAREPKI. (autorski;) 7 średnich kalarepek 500g mięsa mielonego 100g pieczaerk majeranek sól, pieprz, oregano suszone średnia cebula jajko 3-4 łyżki bułki tartej Kalarepki ładnie obrać, ściąć główki i wydłubać środek, najlepiej za pomocą mocnej, twardej łyżeczki(...)kawy. To, co zostało, starłam na tarce i dodałam do mięsa. Pieczarki również starłam, cebulę drobno posiekałam, dorzuciłam do mięsa. Wbiłam jajko, dodałam przyprawy, bułkę tartą i dokładnie wyrobiłam jak masę na mielone. Napełniłam dołki kalarepek. Połowę przykryłam serem, połowę zostawiłam bez niczego. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Kalarepki umieściłam w naczyniu żaroodpornym, wlałam na dno trochę wody.* Wstawiłam
W kuchni Karmel-itki