Grillowane bakłażany 281Składniki: 2 bakłażany 350 g mięsa mielonego wołowego 2 pomidory garść posiekanego szczypiorku świeże zioła, u mnie oregano i szałwia sól i pierz 5 dkg sera żółtego Przygotowanie: Bakłażany przekroić … Czytaj dalej Grillowane bakłażany
czarrna od kuchni
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULKĄ 150mąka do obtoczenia wątróbki * sól i pieprz Wykonanie: Wątróbkę dokładnie oczyścić z błonek, umyć i osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone mięso przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Na tym samym oleju, na którym była smażona wątróbka, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Wątróbkę wymieszać razem z cebulą. Jeśli macie ochotę
Zrób to smacznie
Klopsiki w sosie koperkowym 184klopsiki w sosie koperkowym: sos: 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 1 szkl mleka 1 szkl wody mały kawałek pora 1 mały pęczek koperku sól pieprz klopsiki: 500g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka ulubionych ziół 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 3 łyżki płatków orkiszowych błyskawicznych Jak zrobić klopsiki w sosie koperkowym: Wszystkie składniki na klopsiki
Dorota Smakuje
Roladki z kurczaka ze szparagami. Elegancki obiad prościej niż myślisz. PRZEPIS 202kostki masła, łyżka mąki, 2 szklanki mleka. Zrób tak: Każdą pierś przekrój wzdłuż, rozbij lekko tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki. Na każdy kawałek mięsa połóż po trzy szparagi, zwiń, następnie obwiń dwoma plasterkami boczku. Roladki przesmaż na patelni. Teraz możesz po prostu przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wrzucić do piekarnika nagrzanego
Kulinarna Polska
Kapsalon 203niewielkiej ilości tłuszczu. Ziemniaki obrać, pokroić na frytki i usmażyć. Sałatę poszatkować, pomidory i ogórki pokroić w półplasterki lub kawałki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.W foremkach aluminiowych ułożyć mięso, na nim frytki. Posypać żółtym serem. Podpiec do rozpuszczenia sera. W międzyczasie przygotować sos czosnkowy. czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
Zielona Kuchnia
Kurczak Gong Bao 178imbir siekamy na małe kawałki. 5. W woku rozgrzewamy pół chochli oleju. Kiedy zacznie dymić wkładamy kurczaka i mieszając smażymy go przez 4 minuty na dużym ogniu. Mięso wyjmujemy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Olej na którym go smażyliśmy wylewamy. 6. Do woka nalewamy 4 łyżki świeżego oleju, rozgrzewamy, dodajemy imbir, czosnek i papryczki chilli
kruche babeczki
Piersi z kurczaka zapiekane na młodej kapuście 219śmietanę/jogurt, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej i 1/2 łyżeczki cukru, tą mieszanką dokładnie zalać kapustę. Na kapuście poukładać przyprawione wcześniej mięso, a na każdym kawałku kurczaka położyć plasterek boczku. Całość obsypać igiełkami rozmarynu. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawać na ciepło z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Simply Food
Roladki ze szparagami z boczkiem w sosie śmietanowo-ziołowym 242Roladki: Szparagom odłamać zdrewniałe końce (szparag sam złamie się w miejscu zdatnym do jedzenia). Podgotować je w osolonej wodzie aby były al dente. Odsączyć na papierowym ręczniku i wystudzić. Mięso rozbić za pomocą tłuczka i przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na środku każdego schabowego ułożyć plaster sera. Na ser ułożyć po 4 szparagi i zawinąć
My simple kitchen
Cieciorka po bretońsku 230czasie kroimy w cienkie plastry kiełbasę i podsmażamy ją do zarumienienia na maśle. Pod koniec podsmażania dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. I dusimy około 2-3 minut. Mięso dorzucamy do cieciorki i podlewamy passata pomidorową. Gotujemy razem około 15 minut. Dodajemy koncentrat, sól, pieprz i majeranek. Kiedy składniki się połączą cieciorka jest gotowa do podania. Ja osobiście lubię jak się
ChilliJemy
Siekane kotleciki z kurczaka 135rozpłaszczając. Smażymy z jednej strony około 2 minuty i przekładamy na drugą, po czym zmniejszamy lekko ogień i przykrywamy patelnię pokrywką na kolejne 2-3 minuty. Dzięki temu mięso będzie mięciutkie i delikatne. Usmażone kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy, aby zdjąć nadmiar tłuszczu i od razu podajemy. Będą świetnie smakowały w towarzystwie ziemniaków gotowanych, puree (przepis tutaj ) lub pieczonych
Analiza Smaku
Sos musztardowy 146Idealny sos do jajek na twardo i do mięs. ok. 500 ml bulionu 2/3 łyżeczki musztardy 50 gram słoniny szczypta cukru,sól 2 łyżki mąki Słoninę kroimy w drobną kosteczkę,przekładamy do garnka i przesmażamy na małym ogniu do momentu aż się lekko przyrumieni Dodajemy mąkę i przesmażamy krótko,następnie wlewamy bulion cały czas energicznie mieszamy. Dodajemy musztardę i przyprawy
Andzia Pichci
Kurczak cytrynowy z ryżem. Pyszne danie, które zrobisz w 15 minut. PRZEPIS 190której wyciśnij sok z cytryny, dodaj mąkę, szczyptę soli i wymieszaj. Pierś pokrój w cieniutkie płatki, czosnek i imbir posiekaj, następnie rozetrzyj nożem z odrobiną soli, dodaj do mięsa razem z sosem sojowym – około 2 łyżek. Wymieszaj. Jeśli masz czas, możesz odstawić wszystko na jakieś 20 minut, aby się zamarynowało. Jeśli nie, od razu wrzuć wszystko na patelnię
Kulinarna Polska
Klopsy gotowane w sosie szparagowym 180Pyszny obiadek. Bardzo smakowity dla maluszków i dorosłych. Polecam. Wykonanie klopsów – do miski wrzucić mielone mięso, posiekaną drobno cebulkę, jajko, majeranek, bułkę tartą, śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsy. Gdyby klopsy się rozpadały dodać odrobinę więcej bułki tartej. Gotowanie – szparagi oskrobać i oderwać zdrewniałe końcówki. Odciąć końcówki szparag a łodyżki
Kuchnia Pokoleń
Schab w sosie własnym 189właśnie „ten” sekret brązowego sosu! Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem, olej i również ją brązowimy. Następnie zalewamy wodą tak, aby woda przykryła mięso i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż cebula nam się prawie cała rozgotuje (ok 60 minut, w razie potrzeby dolewamy wody). Następnie w 50 ml wody rozpuszczamy mąkę i wlewamy
CookYourself
Pieczony kurczak – niedzielny obiad 371Pieczony kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Kurczak jest takim mięsem, które smakuje praktycznie każdemu. Warto jednak wiedzieć jak upiec kurczaka, aby był soczysty, miękki i delikatnie chrupiący z zewnątrz. Poniżej znajdziecie listę składników oraz błyskawiczny przepis… sprawdźcie. Składniki kurczak ok. 1,5 kg 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz 1 łyżeczka ostrej papryki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!