Miałam kiedyś ochotę na nadziewane pieczarki, nadzienie okazało się na tyle smaczne, że teraz najczęściej występuje samodzielnie, w formie kotletów. Warto wypróbować i przekonać się jak pyszne są:) Składniki: mięso mielone jajka ugotowane na twardo żółty ser kilka niewielkich pieczarek sól pieprz ulubione zioła (u mnie najczęściej bazylia i oregano lub tymianek) panierka (mąka, jajko, bułka tarta) Pieczarki, jajka(...)żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z mięsem, doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety, obtaczamy w panierce i smażymy. Smacznego
chwile dla mniesera kremowego śmietankowego, 30 g sera camembert, 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: mięso, pieczarki myjemy i suszymy. Filet, pieczarki, cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy całe ząbki czosnku, dodajemy cebulkę, pieczarki, kurczaka i wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą(...)pieprzem do smaku. Ser żółty trzemy na cienkiej tarce, a ser topiony kroimy na mniejsze kawałki. Do mięsa z pieczarkami wlewamy śmietanę i dodajemy ser żółty i topiony, całość zagotowujemy ciągle mieszając (aż sos zgęstnieje). Do sosu dodajemy ugotowany makaron na al dente i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Makaron w sosie podajemy z płatkami sera camembert i pokrojonymi
Moniki Smakołykidzika Proporcje dla 2-3 osób Czas przygotowania z moczeniem: 5 godzin Składniki: 700 g wątroby z dzika mleko do namoczenia wątróbki 2 cebule 1 jabłko mąka do obtoczenia mięsa smalec do smażenia wątróbki masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Wątróbkę wkładamy do naczynia, zalewamy mlekiem i wkładamy do lodówki na minimum 4,5 godziny. U mnie(...)reguły moczy się całą noc. Po upływie tego czasu mięso wyjmujemy, płuczemy i kroimy w miarę cienkie plastry, żeby szybko się usmażyła. Wątróbkę tylko pieprzymy, posolimy ją dopiero po usmażeniu, inaczej będzie twarda. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, jabłko kroimy w ósemki. Na małej patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim cebulę do zeszklenia i lekkiego
Kulinarne przygody Gatityziarenkach) Czerwony pieprz ucieramy w moździerzu, dodajemy przyprawy, czosnek wyciskamy przez praskę lub siekamy, łączymy wszystko z olejem i mieszamy. Pierś z gęsi myjemy i osuszamy. Skórę należy ponacinać. Mięso solimy z obu stron, nacieramy marynatą i okładami listkami szałwii. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Pierś obsmażamy na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, najpierw(...)pierwsze 1,5 godziny w 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C, a ostatnie pół godziny w 160 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C. W trakcie pieczenia od czasu do czasu mięso podlewamy wytopionym tłuszczem. P.S. Wytopiony tłuszcz przelejcie do słoiczka i schowajcie do lodówki, tłuszcz z gęsi jest wspaniały :) a przy tym bardzo zdrowy, posłuży Wam do smażenia
Delicious Titbitsboczek oraz pokrojona w kostkę cebulę. Gdy się ładnie przyrumienią dokładamy pokrojone w kostkę warzywa (marchew i seler) oraz kurczaka. Wszystko podlewamy winem i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli będzie taka potrzeba dolewamy do mięsa odrobinę wody. Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy winogrono przekrojone na pół i pozbawione pestek. Dodajemy natkę pietruszki i ewentualnie
Przysmaki KarolkiOstatnio na moim blogu zdecydowanie za dużo było kurczaka, gdyż jest to ulubione mięso mojego połówka:). Nadeszła jednak pora na zmianę i dziś proponuję soczyste kotlety schabowe z kostką z karmelizowanymi gruszkami, podane w sosie cydrowym. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam na obiad po zabieganym dniu w pracy. Scroll down for recipe English
karmelowybyło to co się nawinie pod rękę. Dodatkowo pysznie ostry Dip meksykański Prymat. Świetne! Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki kukurydzianej sól 2 łyżki oleju woda mięso z pieczonego kurczaka salami ulubione warzywa Dip Meksykański Prymat majonez Sposób wykonania: Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodajemy sól, olej i wlewamy wodę. Można dodać odrobinę wrzątku(...)małego talerzyka. Smażymy na suchej patelni po obu stronach. Jeszcze gorące formujemy na kształt tzw muszelek. Ja pomogłam sobie wieszając upieczone gorące tortille na kratce z piekarnika. Mięso z kurczaka rozdrabniamy doprawiamy do smaku i łączymy z majonezem. Dzięki temu nasze kawałki kurczaka nie będą suche. Warzywa np sałata lodowa, pomidory, ogórki, cebula czerwona, papryka..... kroimy na dogodne
Malinowe Pocałunkisię zakochałam! Nie tylko ja, ale cała moja rodzina. Jest dość pracochłonny, ale warty jest poświęcenia mu każdej minuty. Jest boski nawet z samą zrumienioną grzanką. Idealny do mięsa, kanapek, Nie zawaham się użyć stwierdzenia, że pasuje dosłownie do wszystkiego. Nawet do wyjadania go prosto ze słoika. W przyszłym roku zapewne zrobię go o wiele więcej! Ja robiłam(...)przepuszczamy przez praskę. (Cebulę i czosnek można również upiec, ale ja dodałam surowe. ) Ja warzywa potraktowałam blenderem, można je równie dobrze drobno pokroić, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Wszystko przekładamy do garnka, większej patelni. Dodajmy przecier pomidorowy,oliwę, ocet balsamiczny i winny,doprawiamy do smaku. Gotujemy, bez przykrycia do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy
Malinowe PocałunkiCzyż nie zapowiada się smacznie? Magia kolorów na zewnątrz, pyszne kruche mięso i słodka niespodzianka w środku. Szynkowar jak dla naszej rodziny jest strzałem w 10. Możemy cieszyć się smakiem wyśmienitych swojskich wyrobów bez większego nakładu pracy i przede wszystkim finansów. Zawsze zdrowiej i za każdym razem smacznie. Praca z szynkowarem daje nam niezliczone możliwości tworzenia(...)schabu suszone morele suszona żurawina sól ok 1 łyżki przyprawa sułtańska Wykonanie:Schab docinamy tak, aby zmieścił się nam w szynkowarze. Długim i ostrym nożem nacinamy przez środek mięso. Do powstałej kieszeni wkładamy ścisło morele i żurawinę. Całość zasypujemy przyprawą sułtańską i posypujemy solą. Wkłądamy do szynkowara i odstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie praskę umieszczamy
Malinowe Pocałunkikolorowa smalec/olej do smażenia ok szkl bulionu Wykonanie: Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Każdą z nich opruszamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z całym tłuszczem. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki smażymy na odrobinie tłuszczu i dodajemy do żeberek. Całość solimy, pieprzymy ... czyli doprawiamy do smaku. Wsypujemy kawałki(...)rodziny najbardziej smakują jak już pisałam z ziemniakami i ogórkiem. Ale można podawać je p z kluskami śląskimi, makaronem, kaszą..... Po więcej inspiracji i informacji na temat tak popularnego mięsa zapraszam na stronę http://www.wieprzopedia.pl
Malinowe Pocałunkiaromatyczną przyprawą tandori. Jest niezwykły, kruchy i wilgotny za razem. Gorąco polecam. Składniki: udźce z kurczaka jogurt grecki przyprawa tandoori cytyna sól Wykonanie Wypruwamy kości z mięsa kurczaka. W misce mieszamy ze sobą jogurt grecki, sok z cytryny, przyprawę i sól (dla lepszego efektu można dodać odrobinę czerwonego barwnika). Robimy to na zasadzie -do smaku. Pamiętając(...)dodajemy żadnej innej przyprawy cała marynata powinna być dość słona, aby kurczak tą solą przeszedł. Układamy kawałki mięsa obficie smarując je marynatą i odkładamy na min 2 h do lodówki. Układamy w naczyniu ( w moim przypadku wykorzystałam naczynie cazuela 25 cm wcześniej przygotowane do użycia) i pieczemy ok 30-40 min w temp 180-190 stopni. Kurczak nabiera pięknej
Malinowe Pocałunkicukinię w ćwiartki grubości ok 1cm, a pieczarki w plasterki. warzywa przekładamy do garnka, podlewamy wodą, solimy i dusimy na wolnym ogniu. Dla chętnych: Mięso kroimy w drobniutką kosteczkę, żeby było delikatnie wyczuwalne w naszym daniu, a nie dominowało go. Przyprawiamy (ja użyłam curry, przyprawy do kebaba :) i ostrej papryki), następnie smażymy na łyżce oleju. Z warzyw, gdy zmiękną, odlewamy(...)wodę, jaka zebrała się w garnku (ja wykorzystałam ją do ugotowania ryżu), dodajemy pomidory, mięso, przyprawy (proponuję sól, bazylię, tymianek i inne) i dusimy na małym gazie jeszcze 5 - 10 minut. Tak przygotowane danie osobiście najlepiej smakuje mi z ryżem, który przyrządzam w tzw. międzyczasie :). Smacznego
Taste Of My Daynakładamy nadzienie. Pieczemy ok 40 - 50 min w temperaturze 180 - 200 stopni pod przykryciem. Podobnie postępujemy z cukinią :) Ze środka wydłubujemy pestki, nakładamy nadzienie i pieczemy. Jeśli bardzo lubicie mięso, możecie dodać do farszu przesmażone mielone drobiowe lub wieprzowe mięso, bądź zastąpić nim w zupełności kaszę :) Smacznego
Taste Of My DayHimalajskiej woda Przyprawy i dobrą sól znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Nastawiamy wywar jak na rosół, gotujemy na małym ogniu ok. godziny, po tym czasie wyciągamy z wywaru mięso i dokładnie obieramy je z kości. Nadal gotujemy razem z obranym mięsem, woda powinna odparować do poziomu gotujących się składników.2. Z odparowanego wywaru wyciągamy cebulę oraz ziarna pieprzu, ziela
Apetyczna babeczkałopatki wieprzowej 1 jajko 6 morele suszone 6 figi suszone 2 garście rodzynek sułtanek 250 ml bulionu sól pieprz imbir świeży 2 łyżki oliwy Wykonanie. Mięso zmielić z 2 morelami, 2 figami i 1 łyżką rodzynek. Dodać jajko ,sól, pieprz i wyrobić masę. Bakłażan pokroić na podłużne plastry i obsmażyć lekko na oliwie z obu stron(...)każdy plaster nałożyć porcję mięsa, zwinąć i owinąć drugim plastrem. Można przewiązać nitką kucharską. Gołąbki chwilę smażyć, podlać bulionem, dodać resztę bakalii i dusić 10minut
Kulinarny karnet Christophera