ulubionymi ziołami ja zrobiłam dwa kawałki jeden z pieprzem i papryka ostrą a drugi z papryka i czosnkiem. - gdy obsypaliśmy nasz schab przyprawami wkładamy do do siatki do mięsa jeżeli takiej nie posiadamy równie dobrze możemy go włożyć do nowej podkolanówki - wieszamy go w ciepłym i przewiewnym na 4 dni po tym czasie możemy już konsumować naszą pyszna(...)wędlinę bez konserwantów no i o wiele taniej niż w sklepie :) - przechowujemy w lodówce WSKAZÓWKI - nie podawałam po ile gram wszystko zależy od tego jaki duży kawałek mięsa mamy, ważne aby go całego obsypać cukrem potem solą a potem naszymi ulubionymi ziołami. Możemy równie dobrze użyć to majeranku, tymianku czy innych ziół wybór jest dowolny wedle naszego smaku
Basia w kuchnipisałam o tym tu klik SKŁADNIKI:porcja na 3-4 osoby przepis autorski makaron św 300 gram jak go zrobić klik (możemy równie dobrze wykorzystać kupny) mięso mielone wieprzowe 350 -400g jajko 1szt kaszkę manną 2 łyżki bułkę tartą 2 łyżki sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa mieszanka czosnku, bazylii, pomidora płatki pomidorów suszone woda(...)liść laurowy 2 szt tymianek 3 gałązki rozmaryn gałązkę oliwa do smażenia woda do podlania ok 50 ml sól, pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA: KLOPSIKI - mięso doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem,mieszanką bazylii czosnku, pomidora dodaję płatki pomidora (ok dwie łyżki), wsypuję kaszkę, bułkę tartą i dolewam zimnej wody, dodaję jajko wyrabiam na jednolitą masę
Basia w kuchnismaku kminek do smaku wedle uznania kość wieprzowa lub kawałek żeberek, łopatki kasza jęczmienna drobna 125 ml SPOSÓB WYKONANIA : - nastawiam wodę, dokładam umytą kość lub mięso i wstawiam do gotowania - między czasie obieram włoszczyznę marchew kroję w kostkę drobną lub paseczki a pietruszkę, seler przekrawam na pół - gdy nasze mięso zaczyna się gotować i jeżeli
Basia w kuchnipenne, pełnoziarnisty) WYKONANIE Pierś z kurczaka płuczemy, kroimy na drobne kawałki, posypujemy przyprawa i zostawiamy. Cebulkę pokrojoną w kostkę lekko podsmażamy. dodajemy kurczak i dalej smażymy ,aż mięso będzie gotowe. Szpinak rozmrażamy, wstawiamy na durszlak, by ociekł z wody. Dodajemy do mięsa. Na to rozkruszamy ser feta, wyciskamy czosnek, doprawiamy odrobina soli i pieprz. Ser jest słony więc nadaje
W kuchennym oknie Ewyrodziny. Idealne danie na świąteczny stół lub imprezę. Pieczony schab jest bardzo smaczny, delikatny i kruchy, a dodatek w postaci suszonej śliwki idealnie podkreśla smak mięsa. Zachęcam do upieczenia i spróbowania w swojej kuchni Post Schab z śliwką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepieprzolej do smażenia2 łyżki masła2 łyżki mąki1,5 szklanki mleka2 garście startego sera goudagałka muszkatołowaSchab pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju, ale krótko aby mięso tylko zmieniło kolor. Cukinię umyć i pokroić razem ze skórką w półplastry. Obsmażone mięso i pokrojoną cukinie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło
Monia miesza i gotujełyżki oleju sezamowego świeży rozmaryn pieprz sól Wykonanie. Umytą, osuszoną pierś pokroić na małe kawałki i ułożyć w płaskim naczyniu. Na marynatę wymieszać harissę z olejem sezamowym i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty, dodać rozmaryn i marynować 1 h. Szalotki obrać i pokroić ukośnie w 05-1 cm kawałki Nabić na patyczki mięso i szalotki. Piec na dobrze rozgrzanej patelni
Kulinarny karnet ChristopheraJeśli poszukujemy alternatywy dla czerwonego mięsa dziczyzna będzie doskonałym wyborem. Doskonale zastąpi ona nam wołowinę i jagnięcinę – i do tego jest też zdrowsza. Marynata: 2/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki 4-5 gałązek tymianku 4-5 gałązek rozmarynu 4 zmiażdżone ząbki czosnku kilkanaście rozkruszonych jagód jałowca świeżo zmielony czarny pieprz(...)łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki 1 pieczona główka czosnku (bez łupin) sól koszerna i czarny pieprz do smaku Zanim zaczniemy rozgrzejmy grilla do 210 stopni C. Sos i mięso można przygotowywać jednocześnie. W dużym rondelku umieśćmy szalotkę z niewielką ilością oliwy, podsmażmy aż będzie lekko przeźroczysta, dodajmy do niej czerwone wino i gotujmy przez chwilę aż większość alkoholu się zredukuje
naRuszcieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cannelloni czyli włoski makaron w kształcie długich rurek. U mnie nadziany mięsem mielonym z dodatkiem krojonych pomidorów, marchewki i cebuli. Pyszne i sycące danie obiadowe. Smakuje super, polecam. Post Cannelloni pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejogurtu naturalnego ząbek czosnku zioła prowansalskie (według uznania co do ilości ) odrobina cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Wszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą i marynować mięso przez całą noc. Kuskus zalać wodą centymetr ponad powierzchnię , odczekać chwilę i połączyć z przyprawami i serkiem. Mięso rozbić na bardzo cienkie plastry, posmarować każdy z osobna
pieprzny smaczeksłodkiej papryki, majeranku, tymianku garść natki pietruszki odrobina papryczki pepperoni Sposób przyrządzenia: Ugotować korpus z kury razem z piersią na bardzo małym ogniu do momentu zmiękczenia mięsa, bez przypraw. Obraną cebulę i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek(...)Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych składników. Zupę gotować 10 min i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zioła i obrane mięso z kury. Podawać z bułką francuską. SMACZNEGO
pieprzny smaczekkopru włoskiego 100 g brązowego ryżu łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: W dużym garnku zagotować korpus w ok. 2 litrach wody. Gotować ok. 30 min aż mięso będzie odchodzić od skóry. Wyciągnąć drób, włożyć oczyszczone warzywa do bulionu. Gotować ok. 15 min. Po tym czasie zblendować wszystko dokładnie. Dolać kwas z ogórków. Konsystencja ma być płynna(...)zupy. Gotować 8 min pod przykryciem. Po tym czasie zestawić z ognia. Zostawić pod przykryciem aby ryż zmiękł. Na koniec przyprawić przyprawami do smaku, dodać pietruszkę, koperek i obrane mięso z korpusa bez skóry. . Ja lubię jeszcze dodać łyżkę gęstej śmietany, lubię winny smak. Smacznego
pieprzny smaczekzwana u nas sałatką kebabową jest po kruchej sałatce z panierowanym kurczakiem i sałatce jarzynowej najczęściej poszukiwaną na blogu sałatką. Taka warstwowa sałatka Gyros. jest bardzo pożywna, ma dużo mięsa, warzyw, jest bardzo kolorowa, a przede wszystkim jest bardzo smaczna. Jest to sałatka idealna, pasuje na każdą okazję: obiad, na rodzinne spotkanie, na imprezę, czy od święta, jednak zawsze wygląda(...)inaczej. Sałatka gyros vel kebab zawsze jest inna, ale jej podstawowym składnikiem jest zawsze mięso z kurczaka i kapusta pekińska, a reszta ewaluuje, za każdym razem przygotowuję ją trochę inaczej (raz ma inny sos, albo inne warzywa).Składniki na 2 miski4 piersi z kurczaka,1 op. przyprawy gyros / kebab,słoik ogórków konserwowych,2 czerwone cebule
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięindyka 1 cebula szklanka wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju do smażenia sol , pieprz do smaku WYKONANIE: Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka. Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej wkładamy do marynaty. Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy plastry indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy podsmażony(...)pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem. Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min. Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min. Danie gotowe podajemy z kaszą lub ziemniakami oraz dowolną surówką. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewytroszkę tego będzie. xd 4. Niezastąpione połączenie śniadaniowe to... Jedno? Banan+masło orzechowe 5. Jaki masz stosunek do wegetarianizmu? Co o nim sadzisz? Wytrzymałabyś bez mięsa? Toleruje. W pewnym sensie podziwiam. Jakąś wielką miłośniczką mięsa nie jestem, ale raczej nie potrafiłabym z niego zrezygnować. 6. Jak często ćwiczysz? Różnie. Teraz rzadziej, bo nie mam czasu
More food, love and dreams