Domowy smalec na wędzonce z suszonymi grzybami i śliwkami 128zagotowane, odcedzone) 4 ząbki czosnku 4 zgniecione ziarna jałowca sól, pieprz do smaku – ilość uzależniona od słoności użytych wędzonek Wykonanie Słoninę drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Następnie wytapiamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem. Gdy już uzyskamy wytopione skwarki dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę kiełbasę i boczek
Tajemnice Smaku
Empanadas z cielęciną i warzywami 121pokrojone w drobną kostkę papryki i cebule. Smażymy 3-4 minuty, do zrumienienia. Wrzucamy czosnek, przyprawy, rodzynki, oregano i chili. Smażymy 1-2 minuty. Dodajemy cielęcinę, smażymy do zrumienienia mięsa, około 8-10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki, startymi na tarce o drobnych oczkach jajkami i doprawiamy solą do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na grubość
Tajemnice Smaku
Burgery z domową bułką i chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko 152łyżeczki cukru 20g świeżych drożdży 30g roztopionego i ostudzonego masła 160ml wody 30 g mleka w proszku Kurczak w panierce panko 8 porcji rozbitych kotletów z kurczaka ( mięso z piersi lub filety z udek) panierka panko 1 jajko 2-3 łyżki mąki olej do smażenia sól, pieprz Ponadto 8 plastrów żółtego sera pomidory ogórki kiszone czerwona cebula roszponka keczup majonez
Tajemnice Smaku
Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce 116Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Przed pieczeniem bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub czarnym sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Hamburger wołowy Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, z musztardą, sosem teryaki, wodą, pieprzem i odrobiną soli. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej okrągłe, płaskie kotlety. Możemy całość odstawić na godzinę
Tajemnice Smaku
Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem 152dżem tylko z wyglądu, w rzeczywistości jest to pikantna przyprawa, idealna jako dodatek do wielu potraw. Z czy to się je? Chutney to pyszny dodatek do mięs, serów, pieczywa, krakersów… więcej ciekawostek i przepisów na chutney znajdziecie u Oli – Cztery Fajery . Dyniowy chutney przygotowany z poniższej receptury najlepiej smakuje mi z serami typu camembert. Lubię też
Tajemnice Smaku
Gęsina z warzywami i pomarańczą przygotowana w wolnowarze 143dodajemy kawałki pomarańczy, gałązki rozmarynu a na wierzch kładziemy gęsinę. Ustawiamy czas gotowania na około 5 -6 h na poziomie LOW. Po 5 godzinach sprawdzamy danie, jeżeli warzywa i mięso są jeszcze nie gotowe wydłużamy czas gotowania. Kiedy potrawa będzie gotowa wyjmujemy piersi na półmisek i odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęły. Następnie kroimy na cienkie plastry i podajemy
Tajemnice Smaku
Kotlety mielone ze szpinakiem 204Kolejna już odsłona kotleta mielonego. Tym razem wzbogaciłam go o szpinak. Składniki: 5-6 kostek mielonego mrożonego szpinaku 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 czerstwa kajzerka + mleko / woda do namoczenia 1-2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku 1 mała cebulka suszony majeranek bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Szpinak rozmrozić, udusić na patelni
Kuchnia domowa Ani
Gnocchi w zielonych warzywach 142razem szybkie danie dla dwóch osób, bez mięsa z dużą ilością zielonych warzyw. Składniki: -35 dkg gnocchi -15 dkg zielonych fasolek szparagowych -20 dkg brokuła -10 dkg groszku cukrowego -2 szczypiorki z cebulkami -5 dkg twardego żółtego sera -sól, pieprz lub przyprawa harissa -odrobina masła, olej -ewentualnie cytryna Szczypiorek kroimy na kawałki. Brokuła dzielimy na mniejsze
Maminek kulinarny
Pałki z kurczaka jak z kfc 195lubi Fastfoodów ?Chyba nie ma takiej osoby.Pokaże wam dzisiaj jak zrobić pyszne pałki w panierce jak z kfc. Bardzo soczyste mięso i chrupiąca panierka gwarantują, że będzie pysznie .Moje dzieci takie uwielbiają,Sprawdzą idealnie na obiad i na przekąskę,do tego pyszny sos...Zapraszam po przepis
Swojskie jedzonko
Indyk teriyaki 247miejsce, kiedy szukam rodzynek czy orzechów. No niestety... nie tym razem. Wygrzebałam więc jakiś batonik z czeluści kuchennych szafek (coś jak sezamki, tylko miał jeszcze orzechy), potłukłam tłuczkiem do mięsa i powiem Wam, że to samo danie bez tego "topingu" nie byłoby takie dobre! Śmiało można użyć klasycznych sezamków ;) Tak więc to jest obecnie nasz hit obiadowy numer jeden
bistro mama
Polędwiczki w sosie musztardowym 131Konkretny obiad w 30 minut? - to możliwe! I nie, nie jest to makaron;) Tym razem zapraszam po przepis na polędwiczkę w sosie musztardowym. Kruche mięso i aromatyczny kremowy sos dobrze pasują do ugotowanej na sypko kaszy, ziemniaków, kopytek lub klusek śląskich, a nawet makaronu. I choć nie jest to może zbyt fotogeniczne danie, ale smakuje pysznie. A przecież
Obiad gotowy
Domowy kebab w chlebku pita 145czosnkowy Hellmans. Polecam Wam zrobienie takich domowych, bo nie umywają się do tych kupnych. Są rewelacyjne :-) Do środka możecie dodać swoje ulubione warzywa, zamiast kurczaka inne mięso i będzie super. Miłego dnia :-) Składniki: 6 chlebków pita 2 filety z kurczaka 2 pomidory 1 większa czerwona cebula szczypiorek 2-3 łyżeczki przyprawy do Gyrosa u mnie Knorr sos czosnkowy u mnie
kruche babeczki
Pierś z kurczaka w cieście francuskim 255pieczarki do zrumieniania, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. --> Każdą pierś z kurczaka nacinamy w środku tworząc kieszeń. Mięso posypujemy przyprawami na zewnątrz i w środku. Do środka każdej piersi nakładamy farsz pieczarkowy, odkładamy na talerz. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasta
Marta Gotuje
Rumiany kurczak z sosem pieczeniowym. Palce lizać! PRZEPIS 178której wcześniej rozłóż plasterki cebuli. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem, a także papryką i ziołami, dodaj czosnek, skrop olejem i za pomocą dłoni dokładnie wszystko rozprowadź, nacierając mięso. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Piecz w temp. 200 stopni przez około 50 minut, aż kurczak zrobi się rumiany. W tym czasie ugotuj wcześniej odłożoną
Kulinarna Polska