mięso - 63110 przepisów (strona:1857/4208)

Krupnik z grzybami 183

trudna w przygotowaniu a efekt znakomity. Wystarczy: - 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu - kilka ziemniaków -10 dkg kaszy jęczmiennej -0,5 szklanki słodkiej śmietany -10-15 dkg mielonego mięsa -marchewka -natka pietruszki -garść suszonych grzybów -pieprz    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z mięsa formujemy małe kuleczki.    Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki

Maminek kulinarny
Kapuśniak z kiszonej kapusty 152

żeberka. Zagotowujemy, zbieramy "szum"  a następnie dokładamy kiszoną kapustę.    Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości żeberek ( ok. 1 godz.).    Wyławiamy żeberka i obieramy z mięsa. Mięso dzielimy na małe cząstki i dodajemy je do garnka z kapustą. To jest moment, kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy warzywko lub sól i cukier a także majeranek. Chwilę

Maminek kulinarny
Karkówka z grilla 180

posypujemy przyprawą barbecue i solą i układamy warstwę kotletów.  Polewamy olejem, posypujemy przyprawą barbecue i solą  a na to układamy plasterki czosnku. Tak układamy warstwy do wyczerpania mięsa. Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej na noc.    Na następny dzień zabieramy ze sobą wszystkie niezbędne do grillowania akcesoria i udajemy się na smaczny obiadek(...)węgiel i na tacce układamy nasze kotlety z karkówki. Czosnek powinien leżeć na mięsie, aby się nie spalił.    Kiedy słyszymy nasze ulubione skwierczenie tłuszczu sprawdzamy stopień zrumienienia mięsa na spodniej stronie i w razie potrzeby obracamy kotlety, pozostawiając czosnek na wierzchu.    Karkówka nie lubi intensywnego ognia, tylko średni  żar. Uwielbia za to częste obracanie

Maminek kulinarny
Żurek na wędzonce 154

Warzywa ( z wyjątkiem chrzanu ) i przyprawy gotujemy, jak na rosół.    Następnie odcedzamy warzywa a do bulionu wrzucamy naszą wędzonkę i gotujemy do miękkości.    Ugotowane mięso wyjmujemy i obieramy z kości. Do bulionu wlewamy żur i zagotowujemy. W miseczce ucieramy ugotowane żółtko, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Dolewamy gorącego bulionu i przelewamy do garnka z bulionem(...)Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy majeranek i pokrojoną gotowaną marchewkę a następnie mięso z wędzonki  i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy kilka minut.    Do talerza zeskrobujemy wiórki z korzenia chrzanu.    Nalewamy żurek, na wierzch układamy pokrojone w ćwiartki ugotowane jajko. Do tego chlebek i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Kapuśniaczek z młodej kapusty 118

nacinamy, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę, usuwamy nasiona a resztę kroimy w drobną kostkę.    Z wody wyciągamy marchewkę i mięsko. Marchewkę kroimy w kostkę.    Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na drobne kawałki.     Do pachnącej wędzonką wody dodajemy koncentrat pomidorowy i dorzucamy kapustę.    Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania, więc(...)tylko się sparzy dodajemy mięso, marchewkę, pomidor i połowę drobno pokrojonego kopru. Gotujemy razem ok. 15 minut.    Doprawiamy do smaku, dosypujemy resztę kopru i gotujemy jeszcze przez chwilę.    Kapuśniaczek - marzenie..... Smacznego

Maminek kulinarny
Botwinka 118

Składniki: -pęczek młodych buraczków -koperek -kawałek wędzonki -ok. 100 ml kwaśnej śmietany -przyprawa warzywna    Wędzonkę gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej. Wyciągamy i obieramy mięso.    Buraczki odcinamy od liści.  Dokładnie myjemy i obieramy. Bardzo dokładnie myjemy też liście. Wszystko kroimy na kawałki. Koperek siekamy na drobno.    Buraczki wrzucamy do wody(...)wędzonce. Gotujemy ok. 15 minut.Dodajemy mięso. Dosypujemy koperek.    Do śmietany dolewamy troszkę zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Zagotowujemy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Grochówka 199

wrzeć wkładamy wędzonkę, czosnek, obrane całe ziemniaki i marchew.   Po 15 minutach gotowania odławiamy ziemniaki i marchew a wędzonkę gotujemy do miękkości.    Wędzonkę wyciągamy i oddzielamy mięso od kości.  Groch zagotowujemy w garnku, w którym się moczył, usuwamy "szum" i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Wyłączamy ogień i groch czeka pod przykryciem do czasu(...)ugotowania wędzonki. Dodajemy go pachnącej wędzonką wody, dorzucamy mięso z wędzonki i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew.    Doprawiamy do smaku warzywkiem, dodajemy majeranek i gotujemy ok. 15 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 166

Zupę szczawiową chyba wszyscy znają. My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka.    Składniki: -solidna porcja liści szczawiu -kilka ziemniaków -marchew -koper -15 dkg mięsa mielonego -1/2 szklanki śmietany -sól, pieprz, warzywko -2,5 l wody -jajka    Ziemniaki i marchew kroimy.    Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki

Maminek kulinarny
Stek z soczewicą i sałatką z buraków 180

Stek wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Obsypać pieprzem, wysmarować olejem. Włożyć na dobrze rozgrzaną patelnię z grubym dnem lub patelnię grillową. Aby uzyskać stek średnio wysmażony (różowe mięso w środku) stek smażyć przez 2 minuty z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i smażyć również przez 2 minuty. Mięso obrócić ponownie i smażyć po 1 minucie na każdej

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak w estragonie 238

obracamy kurczaka na drugą stronę i wlewamy na patelnię wino. Czekamy, aż wino zacznie wrzeć, i wsypujemy sól. Przykrywamy pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest dogotowane, odkrawamy kawałek z najgrubszej jego części. Jeśli wyciekający sok nie będzie przezroczysty, gotujemy jeszcze kilka minut, po czym znowu sprawdzamy mięso.   Wyjmujemy kurczaka z patelni, a pozostały

Smakowity Blog Kulinarny
Spring rolls 169

smażone lub tak jak moje, przygotowane na zimno w wersji light. To czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska.     Składniki: papier ryżowy makaron ryżowy pierś kurczaka sałata papryka czerwona papryka żółta ogórek sos sojowy(...)możemy przystąpić do zwijania sajgonek. Papier ryżowy moczymy kilka sekund w ciepłej wodzie i wykładamy na blat lub deskę. Układamy na nim zwinięty liść sałaty, kawałek papryki, ogórka, plasterek mięsa z kurczaka, makaron ryżowy. Całość zwijamy lekko przyciskając. Nie wkładajmy zbyt dużo farszu, bo papier ryżowy może łatwo pękać. Gotowe Spring rolls podajemy z sosem np. gotowym słodko-pikantnym sosem

Smakowity Blog Kulinarny
Burgery domowe 175

Niestety kojarzą się głównie z sieciami fast food'ów i śmieciowym jedzeniem. Burgery, które jemy w sieciowych barach są jednak tylko kiepską karykaturą prawdziwych burgerów. Zrobione z dobrej jakości mięsa i domowego pieczywa z dodatkiem warzyw z całą pewnością będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Gwiazdą tego dania jest mięso, dlatego musi to być dobrej jakości wołowina (np antrykot

Smakowity Blog Kulinarny
Królik pieczony z warzywami 183

Mięso królika charakteryzują nie tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Niska zawartość cholesterolu, bogactwo aminokwasów i witamin, szczególnie z grupy B. W dodatku przyswajamy aż 90% zawartego w nim białka (dla porównania z wołowiny-62%), a tłuszczu w tuszce jest zaledwie 3-6%. Zalecane jest w profilaktyce schorzeń układu naczyniowo-sercowego, chorób autoimmunologicznych, cukrzycy i niektórych typów nowotworów. Ma działanie(...)ząbki czosnku 1 marchew pokrojona w plastry 2 łodygi selera naciowego pokrojone 150 ml śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz 3 łyżki posiekanej pietruszki Przygotowanie: Królika dzielimy na części. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Cebulę, pieczarki, marchew i seler smażymy na oleju około 8 minut. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania lub brytfanny. Dolewamy 1/3 szklanki wody. Dusimy

Smakowity Blog Kulinarny
Karp zatorski w migdałach z puree z fasoli korczyńskiej 162

część ogonową. Filety kroimy na mniejsze kawałka- każdy na 4. Resztki ryby możemy wykorzystać do przygotowania bulionu rybnego. Płaty karpia doprawiamy białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbijamy jajko, roztrzepujemy je. Na kolejny talerzyk wsypujemy niewielką ilość mąki, a na następny płatki migdałów. Płaty karpia obtaczamy w mące, w jajku i płatkach migdałów (tylko od strony(...)mięsa, nie od strony skóry). Na patelni rozgrzewamy olej (tłuszcz nie może być zbyt mocno nagrzany). Płaty karpia kładziemy na patelnię płatkami migdałowymi do dołu. Smażymy z jednej i drugiej strony na złoty  kolor. Puree z fasoli:  Fasolę przed gotowaniem należy namoczyć  (najlepiej na całą noc), a następnie odlać wodę i ugotować w nowej, nieosolonej wodzie

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania