Tajska zupa krewetkowa 208wekować zupy ). W tamtym tygodniu zajadaliśmy się sajgonkami z sosem hoisin, ten tydzień rozpoczynamy od zupy krewetkowej z Tajlandii. Jeśli nie jesteście fanami owoców morza, krewetki możecie zastąpić mięsem ryby np łososia czy dorsza, też będzie pysznie! PRZEPIS TAJSKA ZUPA KREWETKOWA Składniki tajska zupa krewetkowa: 1,5 litra bulionu warzywnego 0,5 kg krewetek 50g ryżu jaśminowego 1 cebula
Dorota Smakuje
Szybkie szaszłyki z łososia i ananasa FIT 132Coś mnie ostatnio naszło na szaszłyki. Uwielbiam tę formę podawania dań, gdyż na drewniane patyczki lub szpikulce do szaszłyków możemy nabić co tylko chcemy – od warzyw, przez mięso, a kończąc na owocach morza i rybach. Poza tym takie podanie zawsze prezentuje się bardzo estetycznie i największych niejadków zachęca do zjedzenia posiłków. Dzisiaj mam dla Was zestaw łososia z ananasem
Be Fit Be Strong
Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami, przepis rodzinny 158słodkiej mielonej papryki 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1,5 łyżeczki mielonego chilli ( można pominąć lub zmniejszyć sól do smaku smalec wieprzowy do smażenia Mięso pokrój na małe kawałki, obsmaż na smalcu na złoty kolor. Tak żeby każdy kawałek się zrumienił, to nada zupie niepowtarzalny smak. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z wyciśniętym praską
Ogrodnik w podróży
Łazanki z białą kapusta, boczkiem i kiełbasą 172niej ugotowaną kapustę, boczek i kiełbasę, doprawiamy, solą, pieprzem, papryką i smażymy razem kilka minut często mieszając, ugotowany i odcedzony makaron łączymy i mieszamy razem z kapustą i mięsem, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PL
Pomysł na pieczone szparagi w cytrynowej marynacie 159zapiekałam zwykle owinięte w szynkę parmeńską. Podane z jajkiem sadzonym stanowiły smaczną kolację. Czasem na razowej grzance, aby było bardziej treściwie. Tym razem jednak przekąska jest lżejsza i bez mięsa. Wybieram naczynie do zapiekania, aby zmieściły się w nim całe łodygi szparagów. Pęczek szparagów oczyszczam, odłamuję twarde końcówki. Wystarczy wygiąć końcówkę szparaga – odłamie się stwardniała część łodygi. Większą główkę
Kucharzyca
Z serii zrób to sam: Tortilla z kurczakiem i warzywami 135Pierś kurczaka zamarynuj w oliwie doprawionej wg. upodobań solą oraz np. papryką słodką, czosnkiem, curry, a następnie usmaż na złoty kolor. Przed smażeniem możesz oprószyć zamarynowane mięso mąką. Można przygotować również wersję light - grillowaną pierś z ziołami lub na grubo - w chrupiącej panierce smażone na głębokim tłuszczu. Oczywiście nie obyło by się bez sosu. Ja uwielbiam czosnkowy
Gary Bez dna
Holly SUNday... czyli żółty krem z kury z curry 125zalej wodą. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, goździki i dużą szczyptę curry. Gotuj ok. 20 minut w celu uzyskania wywaru. Wywar odcedź do garnka. Udka obierz i wrzuć mięso do garnka z wywarem. Marchew umyj i pokrój w kostkę - wrzuć do wywaru i gotuj do czasu, aż marchewka będzie miękka. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości - zmiksuj zupę za pomocą blendera
Gary Bez dna
Żeberka pieczone na dwa sposoby 131przygotowania: Żeberka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na porcje (ja odcinałam co dwa żeberka). W miseczce umieść składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Polej żeberka marynatą i "wmasuj" w mięso, aby dokładnie pokryć całą powierzchnię. Zamknij żeberka w pojemniku z pokrywką i umieść w lodówce przynajmniej na jedną noc. Ja marynowałam żeberka przez dwie noce - były przygotowane wieczorem, leżakowały dwie
Gary Bez dna
Zupa pieczarkowa z grzybami 164nabierze ładnego, brązowego koloru dodajemy pieczarki. Gotujemy, aż zmiękną. Na koniec doprawiamy do smaku. Podajemy z cienkim makaronem, posypane posiekaną natką z pietruszki. Ugotowane żeberko możemy obrać z mięsa podać do zupy, podobnie marchewki - pokroić w kostkę i podać do zupy
Moja smaczna kuchnia
Indyk w curry z warzywami 207Indyk w curry z warzywami to danie przygotowane na zdrowy, lekki obiad. Curry nadało tej potrawie charakterystyczny zapach i smak dalekich Indii. Indyka w curry możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Maczugi z kurczaka. Bierzesz do ręki i zajadasz. Dzieciaki je uwielbiają! PRZEPIS 3148obrobić podudzia. Każde z nich natnij do kości w miejscu, gdzie końcówka zaczyna się rozszerzać. Następnie ściągnij skórę w dół, odsłaniając kostkę, w drugiej części zaś uformuj kulę z mięsa owiniętą skórką. W misce wymieszaj dokładnie składniki marynaty. Natrzyj nią kurczaka i odstaw do lodówki na kilka godzin, aby się zamarynował. Przed pieczeniem owiń końcówkę kostki folią aluminiową. Piecz
Kulinarna Polska
Łazanki 157Rzadko przygotowuję dania z mięsem, ale od dawna miałam wielką ochotę na łazanki . W domu mama zawsze robiła je z białą kapustą i boczkiem i przepis na takie właśnie łazanki podam Wam dzisiaj, bo uważam, że przepis ten koniecznie powinien być na blogu. Łazanki / 4 małe porcje Składniki: 200 g makaronu łazanki 1/3 małej kapusty 250 g surowego boczku mała
Moja smaczna kuchnia
Kapusta z kurczakiem wędzonym 189szybkowaru. Teraz przyprawy wrzucamy i zalewamy dwiema szklankami wody. Szybkowar zamykamy i gotujemy pod ciśnieniem 20 min, zostawiamy aż ciśnienie opadnie i można bezpiecznie otworzyć garnek. Finalnie wszystko mieszamy (mięso będzie bardzo łatwo się rozpadać i odchodzić od kości), doprawiamy do smaku. Artykuł Kapusta z kurczakiem wędzonym pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje