Kto lubi ogórki ręka do góry! 152zalicza się do lekkich sałatek. Uwielbiam sezonowe sałatki ze świeżych warzyw. Lekkie sałatki są spostrzegane jako nudne i mało sycące dania. Sałatka z ogórka to typowa warzywna sałatka do mięsa. Sałatka z ogórka 4 porcje Składniki: 1 ogórek średniej wielkości 6 mini ogórków 1 mała czerwona cebula 3 łyżki świeżego kopru, grubo pokrojonego 3 łyżki świeżej mięty pieprzowej, grubo pokrojonej
codojedzenia
Kluski śląskie nadziewane mięsem z duszonymi porami 189Kluski śląskie to popularne danie w kuchni polskiej. Dzisiejsza propozycja to kluchy nadziewane mięsem podane na kołderce z duszonych porów. Proste, domowe jedzonko. Pycha
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pulpety z czerwonymi buraczkami -przepis zaczerpnięty z mojego bloga 213mięsa z indyka mielonego 1 jajko przyprawy, 2 buraczki czerwone ugotowane starte 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta . wszystko razem wymieszać i nabierać łyżką i tworzyć pulpety, jeżeli masa jest za rzadka dodać bułkę tartą , tworzymy pulpety i układamy na blaszce zapiekając w piekarniku . Potem wystarczy tylko sos czosnkowy i ziemniaczki i obiad gotowy
Moje Wyroby
Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce 225CHRUPIĄCEJ PANIERCE Składniki na kotlety drobiowe w chrupiącej panierce: 2 piersi kurczaka sól morska pieprz 2 jajka mąka bułka tarta olej Jak zrobić kotlety drobiowe w chrupiącej panierce: Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Każdy kotlet oprószamy sola i pieprzem. Jajka rozbijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem. Kotlety obtaczamy w mące, potem w jajku i na końcu
Dorota Smakuje
Indyk w śmietanie 200gotowanego (np rosołu) czy pieczonego jeśli nam zostaną – takie porcje staną się nowym pysznym daniem. PRZEPIS NA INDYKA W ŚMIETANIE Składniki na indyka w śmietanie: 500g mięsa indyka bez kości np pierś lub udziec 400ml śmietany 30% 1 cebula olej 2 ząbki czosnku sól pieprz biały Jak zrobić indyka w śmietanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju
Dorota Smakuje
Szynka marynowana,pieczona 173Pyszna pieczona szynka dla wszystkich miłośników chudego mięsa.Szynka pozostawiona w marynacie na dobę z mieszanką różnych ziół po upieczeniu smakuje wyśmienicie. Jako dodatek proponuję tarty chrzan i świeże pieczywo. Składniki 1 kg szynki 1 łyżka soli kilka gałązek świeżego tymianku łyżka rozmarynu świeżego lub suszonego łyżka suszonego oregano łyżka majeranku kilka ziaren kolorowego pieprzu … Czytaj dalej Szynka marynowana
gotuj ze mną
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 226Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa gołąbkowa z młodej kapusty z pulpecikami 185pomidorowego Pudliszki (210g) 1 marchewka korzeń pietruszki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka cukru sól, świeżo zmielony pieprz pęczek koperku 100 g ryżu Pulpeciki: Do miski przełożyć mięso, dodać jajko, drobno posiekany czosnek i cebulkę. Całość wymieszać, doprawić do smaku i dodać ok 3 łyżki bułki tartej. Wyrobić masę, z której łatwo będzie formować małe kuleczki. Mięsne pulpeciki
Smakołyki Asi
Długo pieczona łopatka jagnięca 158Baranina to jedno z moich ulubionych mięs. Tym razem mieliśmy okazję upiec nowozelandzką łopatkę jagnięcą. Moja była już zasznurowana, gotowa do pieczenia
Stare Gary
Smarowidło z boczku 172mniejsze części i zmiel w maszynce lub rozdrobnij w malakserze. Przełóż na patelnię (lub do rondla z grubym dnem) i top na niedużym ogniu. Mieszaj co chwilę, by się mięso nie przypaliło. Gdy tłuszcz już się wytopi, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj majeranek oraz szczyptę soli, następnie zestaw z ognia. Odstaw na kilka chwil do przestygnięcia
Kulinarny S.O.S.
Smarowidło z boczku 172mniejsze części i zmiel w maszynce lub rozdrobnij w malakserze. Przełóż na patelnię (lub do rondla z grubym dnem) i top na niedużym ogniu. Mieszaj co chwilę, by się mięso nie przypaliło. Gdy tłuszcz już się wytopi, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj majeranek oraz szczyptę soli, następnie zestaw z ognia. Odstaw na kilka chwil do przestygnięcia
Kulinarne S.O.S.
Bitki z dzika w musztardowym sosie 231łyżki musztardy dijon smalec do smażenia łyżeczka miodu 2 liście laurowe,3 ziela angielskie,kilka kulek jałowca pieprz,sól łyżka czubata mąki pszennej i łyżka smalcu na zasmażkę Przygotowanie: Mięso kroimy w cienkie plastry,rozbijamy je cieniutko tłuczkiem,posypujemy pieprzem(nie solimy!!) obsmażamy na smalcu na rumiano z obu stron i przekładamy do garnka razem z całym smalcem
Swojskie jedzonko
Zapiekanka z brukselką i kotlecikami 158obrać i pokroić w słupki, brukselki umyć i za pomocą ostrego noża wyciąć twardą część . Ugotować warzywa do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Odlać, utrzymać ciepłe. Przygotowanie mięsa – kotleciki rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Jajko roztrzepać w miseczce, do drugiej wsypać bułkę tartą. Kotleciki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na patelnię wlać odrobinę
Kuchnia Pokoleń
Schab faszerowany białą kiełbasą 188wielkość zależy od ilości schabu) pełnego wody z solą. Włożyć do garnka schab i marynować przez 1-2 dni, w ostateczności chociaż przez kilka godzin. Po wyjęciu z zalewy mięso dokładnie umyć i osuszyć. Z przypraw (soli, majeranku, ziół prowansalskich, czosnku i oliwy) zrobić marynatę. Natrzeć nią schab i schłodzić w lodówce przez min. godzinę. Następnie długim, ostro zakończonym nożem
Pasja Smaku
Bezmięsne, pieczone kotlety z buraków i kaszy gryczanej 205kotlet bez mięsa to dalej kotlet? :P Myślę, że dyskusja na ten temat mogłaby być długa i burzliwa. Dlatego odłóżmy kwestię nazwy na bok i sprawdźmy co kryje się w tych nie-kotletach :D Krwisto-czerwone, ale nie zapewniam, że nie polała się przy ich produkcji ani kropelka krwi. Swój uroczy kolor zawdzięczają gotowanym buraczkom, które sprawiają też, że kotlety
HealthyCreations