mięso - 63110 przepisów (strona:1804/4208)

Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem 229

polędwiczki wieprzowe. Są bardzo delikatne, szybkie do przygotowania i zawsze elegancko się prezentują. Lekkie i odświeżające za sprawą zielonego pieprzu, którego smak świetnie współgra ze słodką śmietanką i delikatnym mięsem polędwiczek. Zielony pieprz to najbardziej łagodna odmiana pieprzu, jednak nic nie traci na wyrazistości. Doskonale nadaje się do sosów. Przy przygotowywaniu polędwicy, by była miękka i soczysta, trzeba ją najpierw(...)około 15 minut. Składniki : polędwiczka wieprzowa około 500 g 2 łyżki masła ghee lub oleju 2 łyżki zielonego pieprzu ze słoiczka 150-200 ml śmietany kremówki sól, pieprz Wykonanie : mięso obkroić z błon i powięzi. Pokroić w 2 cm plastry. Rozgnieść otwartą dłonią, nie ma potrzeby rozbijania tłuczkiem. Pospolić i oprószyć pieprzem. Dodatkowo każdą polędwiczkę obwiazałam nicią, by zachowała ładny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone trochę inaczej 254

Składniki: 1 kg mięsa mieszanego (połowa wieprzowiny, połowa wołowiny), 1 – 2 jajka, 2 – 3 łyżki kaszy manny, 2 czerstwe bułki, 2 szklanki mleka, 1 – 2 cebule, 3 ząbki czosnku, majeranek, posiekana, pietruszka, sól, vegeta, pieprz, papryka w proszku, olej. Przygotowanie: Bułki namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć wraz z rozmiażdżonym czosnkiem na złoty kolor. Do mięsa

kulinarnajamka.blogspot.com
Bitki w sosie 182

Składniki: 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego, 1 – 2 cebule, po parę ziarenek pieprzu i jałowca, papryka, sól, vegeta, liść laurowy, parę kropli cytryny, łyżka musztardy, mąka Przygotowanie: Mięso umyć,osuszyć, pokroić w plastry, lekko pobić. Posypać solą, pieprzem i papryką. Obtoczyć w mące i podsmażyć z obu stron. Włożyć do garnka,zalać wodą, dodać liść laurowy, pieprz, jałowiec

kulinarnajamka.blogspot.com
Kotlet schabowy w sosie z czarnych porzeczek 182

Chwilę smażyć cały czas mieszając. Dodać cukier i dżem. Wymieszać i pogotować minutę. Następnie dodać ocet. Gotować jeszcze parę minut mieszając, aby wyparowało połowę płynu. Na patelni rozgrzać olej. Mięso posolić i popieprzyć ( ja robię mieszankę z soli i ostrej papryki w proszku i tym posypuję mięso). Skropić paroma kroplami cytryny. Kotlety przełożyć na patelnie i podsmażyć na rumiano. Zdjąć

kulinarnajamka.blogspot.com
Pulpeciki w sosie chrzanowym 166

Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 2 – 4 łyżki bułki tartej, 1 – 2 ząbki czosnku, 1 – 2 cebule, pieprz, vegeta,ostra papryka, 2 – 3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoiczka, 1 szklanka śmietany, 2 szklanki bulionu z kostki,mąka, sól,olej do smażenia, parę kropli cytryny, odrobina miodu. Przygotowanie: Mięso wyrobić z jajkami, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną drobno cebulę

kulinarnajamka.blogspot.com
Pieróg z kurczakiem i grzybami 138

grudek i wlać cieniutką stróżką mleko. Dokładnie wymieszać, dodać sól, pieprz,gałkę. Doprowadzić do wrzenia. Ostudzić.Następnie podsmażyć cebulę i grzyby a na końcu ugotowane i pokrojone na kawałki mięso. Posolić, popieprzyć. Zdjąć z ognia, dodać starty ser i wymieszać. Ciasto rozdzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować na płasko, wyłożyć do nasmarowanej formy i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć(...)farsz z grzybów i mięsa i polać sosem. Drugą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski. Rozłożyć na cieście.(kratka). Posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec ok. 40 – 45 min.Po upieczeniu zostawić na parę minut w formie. Pokroić i podawać ciepłe

kulinarnajamka.blogspot.com
Piersi kurczaka w jogurtowej marynacie z curry (lekko pikantne) 427

Suchym piersią z kurczaka mówię dość. Dzięki jogurtowi, mięso jest delikatne i soczyste. Najlepiej smażyć je na patelni grillowej lub upiec na grillu. Piersi mają bardzo małą zawartość tłuszczu, a przy tak sporządzonej marynacie wiele smaku... idealne dla osób na diecie. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonych piersi będzie pęczak i domowej roboty marynaty (marynowana cukinia, papryka, kalafior lub ogórki). Składniki(...)lodówce. Przed smażeniem wyjmujemy piersi z marynaty (marynaty nie odsączamy i nie zdejmujemy z piersi). Smażymy na mocno rozgrzanej patelni najlepiej grillowej. Smażymy krótko, aby nie wysuszyć mięsa. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
kalafiorowo-jarzynowa zupa na pikantnie z przyprawą Harrissa... 154

Składniki: mięso gulaszowe z indyka 1/2 kg, oliwa 1/4 szklanki, woda 3 litry, kalafior 1 średni, warzywa mrożone 50 dag/opakowanie, przyprawa Harrissa Royal Brand 2 łyżeczki, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, natka pietruszki 2 łyżki mięso indyka pokroić na kostkę i na oliwie w garnku

W Mojej Kuchni Lubię
Pomidory faszerowane mięsem 161

chociaż lekkim podgrzaniu. Właściwie to pomidory w ogóle nie lubią niskich temperatur (podobnie jak ja:) i surowe, w lodówce tracą swój cudowny smak. No to zapiekam. Zazwyczaj do faszerowania mięso miesza się z ryżem, aby wchłonął nadmiar wody. Ja postanowiłam jednak danie zapiec na ryżu z dodatkiem zmiksowanego miąższu, co pozwala Królowi Pomidorowi całkowicie zawładnąć smakiem. Składniki dla 4 osób(...)patelni rozgrzać łyżkę oliwy, przesmażyć 1 posiekany ząbek czosnku. Dodać miąższ z pomidorów podsmażyć około 8 minut, aż pomidory zmiękną. Mozzarellę odsączyć, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z mielonym mięsem. Dodać pozostały czosnek, posiekane świeże zioła, sól i pieprz. Farszem napełnić wydrążone pomidory. Podsmażony miąższ doprawić według smaku, zmiksować, wymieszać z podgotowanym ryżem. Przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na ryżu

Pełny talerz
Ogniste żeberka wieprzowe z grilla 171

porcje 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu Żeberka opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu 20-25 minut. Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić. Wywar można zachować do przygotowania zupy. Marynata 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego majeranku 4 średnie papryczki chili 1 łyżeczka ostrego sosu(...)ostre smaki, pestki można zostawić). Cebulę, czosnek i chili drobno posiekać lub zmiksować z pozostałymi składnikami marynaty. Ostudzone żeberka przełożyć do miski, dokładnie wymieszać z marynatą, aby każdy kawałek mięsa był nią pokryty. Odstawić na noc do lodówki. Żeberka wyjąć z lodówki ok. 30 minut przed grillowaniem. Układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 25-30 minut w tym czasie raz obracając

Pełny talerz
Kacze udka z orientalną nutą 164

łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 2 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą pomidorami, i bazylią Kacze udka natrzeć solą. Na patelni o wysokim brzegu lub w woku rozgrzać olej, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Zdjąć z patelni. Wszystkie składniki pasty rozetrzeć razem w moździerzu, aż do uzyskania jednolitej masy lub szybciej zmiksować w malakserze. Z patelni po smażeniu kaczki(...)sosu włożyć kacze udka. Powinny być prawie w całości przykryte. Zagotować, zmniejszyć moc i dusić pod przykryciem przez godzinę. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze 40 minut aż mięso będzie zupełnie miękkie a sos wyraźnie się zredukuje. Gdyby sos zbyt mocno się redukował, podlewać pozostałym bulionem. Smacznego

Pełny talerz
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego 288

przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapeiczenia (na wierzch) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Z mięsa, warzyw i koncentratu pomidorowego przygotować sos. Poledwicę umyć i zmiksować za pomocą blendera. Razem z posiekaną cebulą podsmażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu). Przyprawić cząbrem, tymiankiem oraz papryką(...)Dodać warzywa, koncentrat i reztę przypraw. Naczynie żaroodporne przesmarować olejem. Na spodzie wyłożyć ziemnaki. Następnie umieścić warstwę mięsa z sosem i na wierzchu ułożyć ponownie kartofle. Na końcu posypać żółtym serem lub użyć sera w plastrach. Zapiekać w 180 stopniach aż ser się rozpuści i będzie lekko przypieczony

Szybko Tanio Smacznie
Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią 174

plasterki ½ łyżeczki pieprzu 3 listki laurowe 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ostrego sosu chili 1 łyżeczka cukru 80 ml czerwonego wytrawnego wina Opis wykonania: Pokrojone na kawałki mięso, cebulę i czosnek podsmażamy na oleju z bazylią. Wlewamy litr wrzącej wody, dodajemy sól, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Gotujemy pół godziny pod przykryciem. Dodajemy pozostałe składniki, gotujemy 15 minut na mocnym ogniu(...)potem jeszcze co najmniej pół godziny na mniejszym. Zdejmujemy z ognia, kiedy kasza, mięso i marchewka będą miękkie. PORADA: Jeśli chcemy, aby zamiast gęstego gulaszu wyszła nam zupa, wlewamy do garnka zamiast wrzątku 3 litry bulionu i dodajemy 3 pokrojone w kostkę ziemniaki

Smakowity Blog Kulinarny
Klops w śmietanie. 186

Składniki : 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 czerstwa kajzerka 2 łyżki posiekanego zielonego koperku 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżki mąki sól pieprz mielony Sposób wykonania :  Kajzerkę na moczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, zemleć w maszynce lub rozdrobnić widelcem, dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki posiekany koperek, jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem

Przepisy i porady kulinarne
Szynka pieczona w piwie 182

octu balsamicznego  1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka płynnego miodu 3/4 szklanki piwa PRZYGOTOWANIE Szynkę myjemy i usuwamy tłuszcz i żyłki. Wszystkie składniki marynaty (oprócz piwa) mieszamy i zalewamy mięso. W zamkniętym pojemniku wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy do rękawa i wlewamy piwo. Wstawiamy zamknięty rękaw do naczynia żaroodpornego lub blaszki  i pieczemy przez godzinę(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie rozcinamy rękaw, by mięso się zrumieniło a sos zredukował. Pieczemy jeszcze przez 30 minut.  Domowa szynka gotowa :) Smacznego :)  źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania