toskańskie, - oliwa z oliwek Wykonanie Kapustę szatkuję, lekko solę, mieszam, delikatnie ugniatając rękoma aby zmiękła. Papryki kroję w cieniutkie słupki, rzodkiewkę w pół plasterki, koperek siekam, dodaję do kapusty. Sałatkę doprawiam pieprzem i ziołami. Przed samym podaniem polewam oliwą z oliwek i delikatnie mieszam. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródoliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty sos, lub zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy do zemulsyfikowania składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (mocno!). Sałatkę zalewamy sosem, dokładnie ale delikatnie, żeby nie połamać bobu, mieszamy. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, żeby smaki zdołały się połączyć. Przed podaniem wyjmujemy – najlepiej smakuje gdy osiągnie
Karo in the KitchenLekka, kolorowa sałatka idealna na wiosenne śniadania, kolacje lub jako dodatek do kiełbasy i mięsa z grilla :) Składniki na 2 porcje: kilka garści roszponki 1/2 kostki sera feta 1 papryka pomarańczowa 10 kolorowych pomidorków koktajlowych 3 kromki ciemnego pieczywa szczypiorek dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 niepełna łyżka ksylitolu lub cukru mieszanka ziół sałatkowych czarnuszka
Ze smakiem i z pasjąwodą (w ten sposób przygotowany będzie sypki). Pomidory i bazylię kroimy w paski. Makaron przesypujemy do miski, dodajemy kurczaka, pomidory i pesto. Wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy pieprzem. Jeśli sałatka wydaje się nam za sucha możemy dodać odrobinę oliwy z pomidorów
Qchnia po prostuSzybka, smaczna i pożywna to podstawowe zalety tej sałatki. Polecam na wiosenną kolację zamiast kanapek. Składniki 1 szkl kaszy kuskus 2 jajka 1 puszka czerwonej fasoli firmy Jamar kawałek pora 5 plastrów szynki z komina 2-3 ogórki kiszone sól pieprz … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySURÓWKA WITAMINOWA Można by ją również nazwać „sałatką piękności”, ponieważ jest nie tylko bardzo dobra w smaku (wszyscy moi znajomi ją polubili), ale zawiera również dużo cennych składników, zarówno dla zdrowia jak i dla skóry. 4 porcje Czas przygotowania: 15 minut Czas chłodzenia: ok. 1 godz. Składniki: 2 jabłka 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego Garść rodzynek (ok.30
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszparagów prażone pestki dyni i sezam do posypania 2 łyżki oliwy sól 2 jajka (przepis poniżej) ew. sos winegret ale żółtko jajka zastępuje w tej sałatce najlepszy sos :) Przygotowanie: Szparagi myjemy, przycinamy łodygi i obieramy dolne części. Rozkładamy ja na desce do krojeni, skrapiamy dość obficie oliwą i solimy. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy
bistro mamaPotrzebujesz szybkiej przystawki? Coś orzeźwiającego do grilla? Niespodziewana wizyta? Zrób szybką sałatkę z oliwek i grejpfruta! Przygotuj: Zielone i czarne oliwki Czerwony grejpfrut Granat Świeża bazylia Świeża mięta Oliwa cytrynowa (lub zwykła i sok z cytryny) Grejpfruta obieramy i wykrawamy z niego fileciki. Przekładamy do miseczki, dolewamy sok, który wyciekł w trakcie filetowania. Dodajemy oliwki – mniej więcej garść każdego rodzaju
MarcinChefmieszamy. Po 3 min. wlać wino, zamieszać - redukujemy do momentu odparowania alkoholu. Teraz dodajemy połowę posiekanej pietruszki i mieszamy. Na sałacie ułożyć przyrządzone krewetki - posypać resztą pietruszki i gotowe! Sałatka najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek z masełkiem
Alutka-GotujeBardzo smaczna sałatka z kurczakiem i pomarańczą. Sprawdzi się zarówno jako weekendowe śniadanie, kolacja, obiad do pracy jak i propozycja na domowe przyjęcia. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami. Składniki na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka 1/3 - 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa 3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego
Ze smakiem i z pasjąSałatka z pieczarek marynowanych, jajek, ogórka kiszonego i świeżego koperku ma lekko kwaśny smak. Bardzo łatwo i szybko można ją przygotować. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnejestem jakaś inna, to wiecie wszyscy. Dokoła wszyscy pieką ciasta, świętują dni czekolady czy naleśnika, a ja jem surówki. A właściwie przerabiam marchewki. Sałatki, surówki, serniki, chleby. Wychodzi na to, że moim ulubionym warzywem jest marchewka. A ja przecież nie jestem fanką marchewki. Ot, lubię, ale szału nie ma. A jeszcze mi ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenwodzie ok 15 minut, po tym czasie odcedzamy i przekładamy do salaterki. Dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, połówki oliwek, piórka cebuli, kawałki fety. Z podanych składników przygotowujemy sos, polewamy nim sałatkę
Z Majeczką w kuchniSałatka, w której bazą jest delikatna kasza bulgur (może być z vermicelli ), do tego kilka smacznych dodatków. Składniki: -10 dkg kaszy bulgur -20 dkg mrożonego groszku -pojedynczy filet z piersi kurczaka -3-4 jajka -6 średnich ogórków konserwowych -2 cebulki szalotki -kilka suszonych pomidorów -ok. 2 l bulionu warzywnego -majonez Jajka gotujemy na twardo. Do trzech garnków wlewamy
Maminek kulinarnypokrojonych jajek. Ser żóty również pokroić w kostkę. Pieczarki osączyć z zalewy, moje były małe więc przekroiłam tylko na pół. Małe marcheweczki osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do sałatki dodałam też marchewkę z marynowanych pieczarek (było jej kilka plasterków). Wszystkie składniki wymieszać. Połączyć z majonezem
Monia miesza i gotuje