sałatka - 51777 przepisów (strona:1801/3452)

Grillowane warzywa z serem i oliwkami 236

Propozycja na pyszną letnią sałatkę z grillowanych warzyw z serem.  Możemy użyć fety, dobrego jakościowo serka sałatkowego (np. z ziołami)  lub sera pleśniowego - albo mieszanki ulubionych serów :)  Takie warzywa sprawdzą się także w roli przystawki. W upalne dni świetnie spiszą się nawet jako danie obiadowe - np. z dodatkiem bagietki. Inspiracja przywieziona z wakacji na Bałkanach :) SKŁADNIKI

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka tajska z krewetkami 161

ocet z brązowym cukrem i imbirem. Po około minucie gotowania dodać oczyszczone krewetki, gotować około 2 min, zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i sos sojowy. Polać dressingiem sałatkę, dodać miętę. Smacznego! Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku

Moja Galeria Smaku
Sałatka wiosenna 176

pokroić w kosteczkę, rzodkiewki na ćwiartki, ogórek w plastry. Przełożyć do miski wymieszać, dodać posiekany szczypiorek. Zrobić dressing z obu rodzajów jogurtu, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z sałatką. Przepis pochodzi z tej strony

Moja Galeria Smaku
Sałatka z melona i kiwi 150

kiwi i melona, pokroić na kawałki. Winogrono przekroić na pół i wypestkować. Włożyć owoce do miski. W drugim naczyniu wycisnąć sok z limonki, dodać cynamon i cukier. Polać sosem sałatkę. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Sałatka z kurczakiem, winogronem i melonem 199

pomidorki, fetę, winogrono a na końcu pierś.   Dressing: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy ostrej 1 łyżeczka miodu Wszystkie składniki dressingu wymieszać do całkowitego połączenia. Polać nim przygotowaną sałatkę.   Źródło

Moja Galeria Smaku
Sałatka z tuńczykiem 180

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka  Składniki: 1/2 sałaty lodowej 1 puszka tuńczyku w oleju 2 pomidory szczypiorek 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Tuńczyka odcedzić na sitku. Sałatę lodową porwać na kawałki. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i soku. W misce ułożyć sałatę lodową, tuńczyka i pomidory. Posypać pokrojonym szczypiorkiem. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem

Moja Galeria Smaku
Sałatka z kaszą jęczmienną, pomidorkami i rukolą 198

Dzisiaj pomysł na kaszę jęczmienną w formie sałatki. Fachowcy od żywienia zachwalają jej zalety. Kasze obniżają poziom cholesterolu. Pomagają przezwyciężyć depresję. Poprawiają wygląd skóry. Usprawniają pracę układu pokarmowego. Chyba więcej zalet już wymieniać nie trzeba :) Ta w towarzystwie rukoli, pomidorków i podsmażanej cebulki jest pyszna. Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej spora garść rukoli pomidorki koktajlowe 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku

Moja Galeria Smaku
Sałatka z łososiem i burakami 183

posiekaną sałatę lodową. Na to nałożyć odsączoną kukurydzę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, buraki. Cukinię pokroić na pół, cebulę w kosteczkę, łososia podzielić na kawałki. Włożyć do miski. Wymieszać. Sałatkę podajemy z ulubionym winegretem. Winegret z octem balsamicznym i sokiem z limonki: 40 ml oliwy sok z 1/2 limonki 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka syropu z agawy bądź miodu

Moja Galeria Smaku
Tabbouleh z kaszą bulgur i olejem lnianym 203

mało rozpowszechniona, a szkoda bo jest bardzo smaczna i zdrowa. O zaletach oleju lnianego wspominałam już tutaj . Jest to nieocenione źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Taka sałatka to samo zdrowie! Składniki: 1/2 szklanki kaszy bulgur (można zastąpić kaszą kuskus) 1 długi ogórek 2 pomidory 2 pęczki natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju lnianego firmy

Moja Galeria Smaku
Sałatka z marchewki 175

Chrupiąca i zdrowa sałatka z marchewki według Grzegorza Łapanowskiego. Z dodatkiem imbiru, czarnego sezamu, miodu oraz sosu sojowego. Wystarczy, że zapakujemy w pojemnik lub słoiczek i lunch do pracy gotowy. Składniki: 4 marchewki sok z 1 limonki 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego czarny sezam około 1-2 cm imbiru Marchewkę obrać

Moja Galeria Smaku
Sałatka z soczewicą, kuskusem, pomidorkami i miętą 177

Sycąca sałatka z kaszą kuskus, czerwona soczewicą, pomidorkami, fetą i miętą Składniki: 150 g kaszy kuskus 130 g czerwonej soczewicy 9 szt pomidorków kiściowych (lub 3 szt zwykłych) 1 cebula 1/3 szklanki posiekanych liści mięty starta skórka z limonki lub cytryny 100 g sera feta 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku 1. Kuskus zalać wrzątkiem, 1 cm powyżej kaszy

Moja Galeria Smaku
Sałatka z quinoa, pomidorami i kukurydzą 187

Wegetariańska, wegańska, bezglutenowa sałatka z komosą ryżową, pomidorami, białą fasolą, kukurydzą i bazylią.  Składniki: 1 szklanka suchej quinoa 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli białej 1/2 cebuli 2 pomidory lub około 8 szt pomidorków koktajlowych garść liści bazylii 1/4 szklanki oliwy 1/4 octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku 1. Ouinoa opłukać, zalać 1,5 szklanki wody

Moja Galeria Smaku
Sałatka z kurczakiem i winogronami 204

Rewelacyjna, lekka sałatka na kolację lub lunch do pracy. Słodycz kukurydzy i winogrona przełamana kwaśnym sosem balsamicznym. Jest tak dobra, że u nas zniknęła w mig :) Składniki: z przepisu z bloga Sandra bakes a party 1 ulubiona sałata (u mnie masłowa) kiść winogrona (najlepiej bezpestkowego) 1 pomidor 1/2 długiego ogórka 3 łyżki kukurydzy z puszki kiełki rzodkiewki 1 filet

Moja Galeria Smaku
Sałatka ze szpinakiem i grillowanymi brzoskwiniami 184

Kolorowa, letnia i szybka w przygotowaniu sałatka ze szpinakiem, grillowanymi brzoskwiniami, borówkami oraz serem kozim. Całość dopełniają płatki migdałowe oraz dressing. Grillowane brzoskwinie smakują doskonale, są miękkie, soczyste i słodkie. Składniki: 2 garście szpinaku 2 brzoskwinie 1/2 szklanki borówek 1/4 szklanki płatków migdałowych 80 g sera koziego (użyłam sera twardego w plasterkach) Dressing: 4 łyżki oliwy 2 łyżki białego octu

Moja Galeria Smaku
Sałatka z kaszą bulgur i pomidorkami 144

Sałatka z jedną z najzdrowszych kasz na świecie, kaszą bulgur. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Powstaje z ziaren twardej pszenicy durum. Jest bardziej pożywna niż ryż i kuskus, ma również więcej błonnika i minerałów. Doskonale nadaje się również dla osób na diecie, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Kaszę tą zestawiłam z pieczonymi w piekarniku karmelizowanymi pomidorkami koktajlowymi. Dodatek stanowią oliwki oraz

Moja Galeria Smaku