Kotlety w kiszonej kapuście to danie dwa w jednym - mamy mięso i ciepłą jarzynkę za jednym zamachem :) Mięso wychodzi pyszne, soczyste i miękkie.Składniki:200 g kiszonej kapusty4 kotlety schabowe100 g boczku (pominęłam)50 g suszonych śliwek2 jabłka1 cebula2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy i drobno siekamy.2. Posiekaną cebulę (i ewentualnie boczek) podsmażamy
Kuchnia domowa Anisłoneczny dzień :)Składniki:1 mała główka sałaty lodowej1 ogórek2-3 pomidorysiekany kopereksiekany szczypiorekprzyprawa do sałatek1-2 łyżki oleju1 duża pierś z kurczakaprzyprawa do kurczakaSposób przygotowania:1. Umyte i osuszone mięso posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju.2. Sałatę lodową drobniej pokroić, ogórka pokroić w półplasterki, a pomidora w kostkę.3. Warzywa wymieszać, dodać posiekaną zieleninę, olej i przyprawę(...)sałatek. Wszystko wymieszać. Wyłożyć na talerze.4. Usmażoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę i posypać kawałkami mięsa porcje sałatki.Smacznego
Kuchnia domowa Anijednej z książek siostry Anastazji.Składniki:6 kawałków piersi z kurczakasól, pieprzCiasto:100 g mąki1/2 szklanki wody1/2 szklanki mleka1 jajkosólodrobina cukruSposób przygotowania:1. Piersi myjemy, osuszamy, rozbijamy na kotlety.2. Mięso obsypujemy solą i pieprzem.3. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest za rzadkie, to należy dodać mąki. Odstawiamy na 10-15 minut.4. Mięso zanurzamy w cieście, wyciągamy. Smażymy na rozgrzanym
Kuchnia domowa AniSkładniki:1 duża pierś z kurczakaprzyprawa gyros1 czerwona papryka1-2 cebulesuszone moreleolejSposób przygotowania:1. Mięso pokroić w grubszą kostkę, obsypać gyrosem.2. Paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę.3. Na patyczki do szaszłyków nałożyć mięso i warzywa oraz suszone morele.4. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej lub grillu.5. Bardzo dobrze smakuje z surówkami. Podałam z surówką z kapusty
Kuchnia domowa Aniłyżki sosu sojowego2 liście laurowe2-3 łyżki oleju1 gałązka rozmarynuświeży tymianek1 łyżka ziaren gorczycyświeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki kminku3 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób wykonania:1. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na całą noc.2. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) i pieczemy 1 godzinę w 200 st.C (do zrumienienia).Smacznego
Kuchnia domowa Anikilka łyżek olejugorczyca w ziarenkachsuszony lub świeży rozmaryn3 zmiażdżone ząbki czosnku1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki1 płaska łyżeczka ostrej mielonej paprykisól, pieprzSposób wykonania:1.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.2. Mięso nasmarować marynatą, włożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić w lodówce najlepiej dobę przed przygotowaniem.3. Karkówkę piec na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso zrumieni się i skruszeje
Kuchnia domowa Animielonej wołowiny250 g mielonej wieprzowiny2 ząbki czosnku1 mała cebulka2 łyżki siekanej natki pietruszki1/4 szklanki wody1/2 łyżki solipieprzmielona ostra paprykapieprz cayennecząberolejSposób wykonania:1. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy.2. Oba gatunki mięsa mieszamy, dodajemy czosnek, cebulę, wodę, siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce.3. Z mięsa formułujemy podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć
Kuchnia domowa Aninaleśnikowego). Dodajemy sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto.3. Do ciasta przekładamy filety i odstawiamy na 30 minut do lodówki.4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem(...)smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy.6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym.Smacznego
Kuchnia domowa AniPrzepis pochodzi z gazetki Mielone na naszym stole z Biblioteczki Poradnika Domowego (nr 5/2012). Przepis trochę zmodyfikowałam. Polecam - fajna odmiana mielonego.Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)3 szalotki10 dag ostrego żółtego seraczerstwa kajzerka2 łyżki musztardy1 jajkoocet winnyolejsól, pieprzSposób wykonania:1. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć.2. Do mięsa dodać jajko sól, pieprz i bułkę
Kuchnia domowa AniDziś zapraszam na szybkie kotleciki z indyka, są pyszne i nie mają wiele kalorii.Składniki:500 g mielonego mięsa z indyka1 jajko1 mała cebula3 łyżki otrąb pszennychsól, pieprzmajeranekSposób wykonania:1. Cebulkę drobno siekamy.2. Mięso mieszamy dokładnie z otrębami, jajkiem, posiekaną cebulką, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.3. Formujemy kotleciki. Smażymy na patelni, najlepiej bez dodatku oleju.Smacznego
Kuchnia domowa AniKurczak faszerowany w zupełnie nowym wydaniu. Oczywiście można użyć kurczaka w całości i bawić się w oddzielanie kości od mięsa, ale znacznie prościej jest wykorzystać skórkę z kurczaka i gotowe części, takie, jak filety z udek. Składniki: -skórka z kurczaka -10 filetów z udek -podwójna pierś z kurczaka -20 dkg wątróbki drobiowej -1 duża czerstwa bułka -duża natka(...)moczymy w mleku. Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem. Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej. Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku. Rozkładamy skórkę z kurczaka, na niej układamy warstwę filetów z udek
Maminek kulinarnysoku z wyciśniętych pomarańczy1 łyżka miodu2 goździki1 łyżeczka mielonego imbiru1 mała gwiazdka anyżu1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanejsólpieprzPrzygotowanie:Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę (nie naciąć mięsa). Od strony mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i smażymy, aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni, odwracamy
Oryginalny smakosuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Włożyć do woreczka foliowego lub naczynia (przykryć folią spożywczą ) i schować na noc w lodówce. Przed pieczeniem mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Nogi ułożyć skórą do dołu w żaroodpornym naczyniu, dodać główkę czosnku, gałązkę tymianku, podlać kieliszkiem wina i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)godziny. Naszykować ziemniaki - obrać , umyć , osuszyć, jeżeli są duże - przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości. W połowie czasu pieczenia do gęsi dorzucić posypane solą ziemniaki, a mięso odwrócić skórą do góry. Ponieważ wytopiło się już dużo tłuszczu starałam się wykorzystać ziemniaki jako naturalną podstawkę dla nóg - dzięki temu ziemniaki piekły się w tłuszczu, a nogi
Stare Garynamoczyć fasolę. Obraną cebulę, marchew i ziemniaki pokroić na duże kawałki. Jeżeli używamy ziemniaków małych , zostawiamy je całe. Do dużego naczynia do pieczenia, włożyć odsączoną fasolę, kaszę, cebulę, mięso. Dodać przyprawy, całą główkę czosnku + ząbki czosnku, posolić i popieprzyć. Zalać wodą tak aby sięgała ok 2 cm powyżej zawartości gara. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare Garyrostbefu na grillu. Nasze wyszły dosyć wypieczone, więc jeżeli lubicie bardziej krwiste to 2,5 - 3 minuty z każdej strony powinno wystarczyć. Sądzę, że długość pieczenia zależy też od mięsa i stopnia rozgrzania grilla. Zdarzyły się kiedyś steki które po 3 minutach były zupełnie krwiste.składniki - 3 stekiok 1000 g rostbefu ( miałam bez kości)sólmarynata3 łyżki oliwy1/2 łyżeczki pieprzu2(...)misce, posmarować steki, ułożyć jeden na drugim, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na parę godzin a najlepiej na noc. Przed grillowaniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić. Grillować 3- 4 minuty z każdej strony, w zależności od nagrzania grilla. Smacznego! Uwagi: Szkoły solenia są dwie - solimy przed lub po grillowaniu. Tym razem
Stare Gary