obniżenie poziomu cholesterolu i chroni przed chorobami nowotworowymi. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego. Pulpety: 250g mięsa mielonego 1 jajko M 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 250g fasoli, u mnie Jaś Karłowy od Piątnica 1 duża cebula 2 duże marchewki 3 łyżki(...)łyżka oleju natka pietruszki 1. Przed przygotowaniem potrawy fasolę należy moczyć w zimnej wodzie około 12h. Najlepiej zostawić ją w wodzie na noc. Wymoczoną fasolę odcedzamy. 2. Przygotowujemy pulpety: mięso mielone, jajko, bułkę tartą i przyprawy przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie pulpety. 3. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pulpety, smażymy
Szefowa kuchniJeśli jesteście na diecie to te kotleciki będą dla Was idealne - z chudego mięsa, bez tłuszczu i pieczone w piekarniku.Możemy użyć dowolnych przypraw. Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz zioła prowansalskie mielona czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku odrobina masła Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę. 2. Cebulę
Kuchnia domowa Anikarkówka to coś dla wielbicieli chrzanu. Mięso jest gotowane we wcześniej przygotowanej zalewie. W zależności od wielkości kawałka mięsa gotowanie powtarza się od dwóch do trzech razy. Po wystudzeniu karczek idealnie nadaje się na kanapki. A do podania karkóweczki wykorzystałam talerz z kolekcji New Hollis Gold od Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidanie z fasolą przystało. Fasolowy kociołek z pewnością nie rozczaruje kubków smakowych wielbicieli kaszy jaglanej. Zdrowo, szybko, tanio. Czego chcieć więcej od dania obiadowego? 200g kaszy jaglanej 500g mięsa mielonego 1 puszka białej fasolki 3 marchewki 2 cebule olej sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, cząber szczypiorek do dekoracji 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po chwili(...)dodajemy mięso, które posypujemy przyprawami i podsmażamy do zarumienienia. 2. Do garnka dodajemy odsączoną z zalewy fasolką i startą na tarce marchew. Chwilę podsmażamy. Zalewamy 2,5 szklankami wody, solimy. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę, około 20 minut. 3. Podajemy udekorowane posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchniczekałem aż do świąt bo czułem że to może być wyjątkowy smak i chciałem delektować się nim na święta. I nie myliłem się. Warto było czekać. Składniki : 60 dag mięsa mielonego drobiowego 30 dag boczku wędzonego w plastrach 15 dag pokrojonego w kostkę boczku (lub boczku z szynką) pół piersi z kurczaka 2 cebule 2 jaja 0,5 szklanki bułki(...)słonecznika 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz papryczka chilli ( opcjonalnie ) Przygotowanie : Drobno pokrojoną cebulkę razem z chilli podsmażam lekko na oliwie. Plastrami boczku obkładam dosyć dokładnie formę "keksówkę". Mięso mielone razem z pozostałymi składnikami czyli pokrojonym w kosteczkę boczkiem z szynką, podsmażoną cebulką z papryczką, jajami, bułką tartą, żurawiną, słonecznikiem i sokiem z cytryny przekładam do misy i wyrabiam
Mechanik w kuchnipodrzucam Wam bardzo smaczną i ciekawią propozycje na wielkanocny obiad - scotch egg czyli jajka w mięsie doprawione gałką muszkatołową i curry. PYCHA! Składniki: 8 jajek klasy M 500g mięsa mielonego indyczego 1 bułka kajzerka jajko + żółtko średnia biała cebula dwa ząbki czosnku 100ml mleka pełnego bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia curry, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz(...)dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo. Studzimy, obieramy. Cebule i dwa ząbki czosnku drobno siekamy i szklimy na łyżce masła klarowanego. Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku. Do mielonego mięsa dodajemy cebulkę z czosnkiem, odciśniętą bułkę, oraz wbijamy jedno jajko oraz jedno żółtko. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową. Z masy
Pyry na Gazkostkę, przełożyć do miski. Oliwki, paprykę i pomidory, pokroić w niewielkie kawałki. Dołożyć do sera. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i olej. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na bok. Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami, bułką i jajkami. Na koniec po trochu dodawać wodę. Dobrze wyrobiona masa mięsna nie powinna się kleić ani do miski, ani do rąk. Piekarnik rozgrzać(...)masy oderwać kawałek mięsa, rozpłaszczyć. Na środku ułożyć porcję nadzienia, zlepić brzegi, uformować kotlet. Każdy kotlet panierować w przygotowanej mieszance. Gotowe kotlety obsmażyć na rumiano na oleju, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Smacznego! Już niedługo ten przepis znajdziecie w e-booku powstałym w wyniku współpracy z serwisami Z pierwszego tłoczenia oraz Fooder
Pełny talerzłyżeczki suszonego rozmarynu łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki musztardy francuskiej pęczek pietruszki 5-6 sztuk dużych pieczarek nieduża cebula żółtko pieprz,sól 250 ml ciemnego piwa Mięso myjemy i oczyszczamy. Robimy 3 nacięcia wzdłuż osi długiej. Nacieramy solą, pieprzem, plasterkami czosnku, rozmarynem i musztardą. Odstawiamy do lodówki na całą noc (pod przykryciem). Cebulę i pieczarki siekamy drobno(...)Obok schabu wlewamy piwo. Pieczemy pod przykryciem 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Pu upieczeniu, odstawiamy na 10 minut aby mięso odpoczęło. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaTradycyjne kotlety mielone w troszkę bogatszej wersji – z ryżem, marchewką i groszkiem. Dodatkowo daniu smaku nadają ziemniaczki z cebulką. 400 g mięsa mielonego wieprzowego Sól Pieprz 1 cebula 50 g ryżu 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 100 g marchewki z groszkiem (mrożonych lub świeżych) Dodatkowo: 500 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 cebule Ryż gotujemy w delikatnie(...)osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem, cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem, jajkami, 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy
VioletoweKucharzenieSmaczna i prosta zupa klopsowa, która zyskała pięknego koloru dzięki startej marchewce. Jedna z moich ulubionych zup. 300g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz 500 g ziemniaków 1 duża marchew 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżek przyprawy typu Vegeta 1 kostka rosołowa 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 18% 5 łyżek octu(...)kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i Vegetę. Gotujemy około 15 minut. Mięso mielone wyrabiamy w z jajkiem, bułką tartą, drobno pokrojoną cebulką, solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do zupy. Czekamy aż wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 10 minut
VioletoweKucharzeniePiersi to jak dla mnie najsmaczniejsze kawałki mięsa z kurczaka. Zdaję sobie sprawę, że dla co niektórych są suche i niesmaczne. Dzisiaj, zapraszam Was na soczyste roladki drobiowe ze szpinakiem. Idealne dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Składniki: 1 kg pojedynczych piersi z kurczaka 150 g szpinaku 1 ząbek czosnku starty ser żółty (wg uznania) sól(...)pieprz folia do pieczenia 1. Piersi umyć, osuszyć, lekko nakroić i uformować tzw. serce. Mięso rozbić za pomocą tłuczka (najlepiej wyłożyć folią, aby nie zdeformować piersi z kurczaka) i przyprawić z jednej strony solą i pieprzem. 2. Do garnka dodać szpinak, wlać odrobinę wodę i przyprawić solą/pieprzem. W międzyczasie ząbek czosnku obrać
Ugotowaćsztuki cebuli 50 g pieczarek sól, pieprz papryka słodka olej 2-3 łyżki mąki Serduszka pozbawić górnej części, przekroić wzdłuż i pozbawić skrzepów krwi. Dopiero gdy wszystkie serduszka obierzemy - mięso umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę, a gdy stanie się szklista dodać pieczarki(...)pieprzem. Miękkie warzywa przełożyć na talerz/miskę. Do innego garnka, wlać odrobinę oleju i przesmażyć serduszka z kurczaka. Podczas smażenia przyprawić je solą, pieprzem i papryką słodką. Gdy mięso się zetnie dodać przesmażone warzywa, wlać 1,5 szklanki wody i gotować na małym ogniu (około 30-40 minut, aż woda lekko wyparuje). Pod sam koniec zagęścić* mąką i jeszcze
Ugotowaćnajmniej 1/2 kg żeberek wieprzowych 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu czosnkowego słodkie chili 2 łyżki ketchupu sól, pieprz Żeberka umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie do mięsa dodać sos czosnkowy słodkie chili, ketchup i posiekany ząbek czosnku. Wszystko ze sobą połączyć i wstawić do lodówki na kilka godzin (tak, aby żeberka mogły "przejść" przyprawami). Rozgrzać piekarnik(...)naczynia żaroodpornego umieścić przyprawione żeberka i piec pod przykryciem około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie
Ugotowaćodcedzić. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać ryż. Następnie na to ułożyć brokuły i odcedzoną kukurydzę. Udka z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem oraz słodką paprykę. Przygotowane kawałki mięsa ułożyć na samym wierzchu. Całość zalać gorącą zalewą. Jeżeli nie daliście rady wlać od razu całej zalewy to można ją dolać do dania podczas pieczenia. Zapiekać bez przykrycia około(...)minut w 180ºC (tj. piec tak długo, aż mięso się zarumieni, a ryż wchłonie zalewę
Ugotowaćsól pieprz cynamon imbir suszony bazylia suszona 1 goździk Udka umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać oliwę z oliwek wraz z przyprawami. Przygotowaną zalewą polać udka z kurczaka. Mięso odstawić na niecałą godzinę, aby mogło przejść przyprawami. Na rozgrzanej patelni (nie musicie dolewać tłuszczu, bo w marynacie jest już oliwa z oliwek) przesmażyć udka z kurczaka. Następnie(...)naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę i sparzoną, pokrojoną w półplasterki cytrynę. Całość zapiekać (bez przykrycia) przez około 30-40 minut w 195 °C . Mięso musi delikatnie się przypiec. Udka przed pieczeniem Udka po pieczeniu Pomysł na przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta
Ugotować