bardzo bo wyszła przepyszna. Polecam bo naprawdę warto,jest krucha,soczysta i doprawiona idealnie-spróbujcie sami taką zrobić Sposób przyrządzania domowej szyneczki: Do peklowania: na 1 kg mięsa 100ml wody z 25g soli peklującej to wstrzykujemy do mięsa(można zwykłą strzykawką zakupioną w aptece). Po o strzyknięciu wstawiamy do zalewy na 1 litr wody 50g soli peklującej
Swojskie jedzonkoSkładniki: KLIUSKI ZIEMNIACZANE: ziemniaki 1 kg sól morska 1 łyżka płaska mąka pszenna 120 gram jajka 1 sztuka KOTLETY MIELONE I SOS: mięso mielone wieprzowe z łopatki 60 dag, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy 8 łyżek, sok pomidorowy 1 litr/gęsty, cebula(...)małym ogniu z 15 minut, ktlety wyjąć na talerz, wlać śmietanę, zagotować dodać natkę KLUSKI: ziemniaki ugotować w mundurkach, ciepłe obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa, ciepłe wyłożyć na stolnicę, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko, zagarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając, pokroić
W Mojej Kuchni Lubięziół do drobiu 1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Piersi umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić w maszynce na średnich oczkach. Do zmielonego mięsa wsypać przyprawy, żelatynę i wlać wodę. Za pomocą dłoni wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowaną masę przełożyć do woreczka, a następnie całość włożyć do szynkowara. Założyć sprężynę i zamknąć szynkowar(...)Wstawić go na 24 godziny do lodówki (przyprawy muszą się "przegryźć" z mięsem). Następnie do wysokiego garnka wlać wodę i ją zagotować. Umieścić szynkowar. Gotować, starając się utrzymać temperaturę 80ºC. Parzyć około 110 minut. Wędlina jest gotowa, gdy temperatura wewnątrz szynkowara osiągnie 70ºC. Po tym czasie szynkowar wyjąć z garnka, boki przelać zimną wodą, ostudzić i wstawić do lodówki (najlepiej
UgotowaćPyszne kotleciki - za sprawą kilku prostych dodatków zyskują niezwykły smak i do tego ładnie się prezentują. Polecam! SKŁADNIKI: (na 10-12 kotlecików) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko 2 cebule 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku kilka łyżek kukurydzy 1 bułka 1/4 szkl mleka 4 łyżki sosu(...)mąka 1. Cebule drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić razem na maśle, posolić i udusić do miękkości. 2. Bułkę rozkruszyć namoczyć w ciepłym mleku. 3. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać paprykę z cebulą, kukurydzę, przeciśnięty przez maszynkę czosnek, sos do pizzy i przyprawy. 4. Formować małe kotleciki, obtaczać w mące. Smażyć na niedużym ogniu
Kto ugości moich gości?Jakiś czas temu otrzymałam od firmy Eterno paczuszkę naturalnych produktów bez konserwantów, na pierwszy rzut poszła do użycia salsa paprykowa, doskonale współgrała z delikatnym mięsem drobiowym i podkreśliła jego smak. Polecam na prosty pyszny obiadek. Zachęcam do zapoznania się z ofertą firmy, mają naprawdę ciekawe produkty! Skladniki: 1 podwójny filet z kurczaka 3 łyżki salsy paprykowej ½ czerwonej papryki(...)suszonych pomidorów w zalewie 8 dag startego żółtego sera Sól do smaku Panierka: 1 jajko Mąka pszenna Bułka tarta Olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, delikatnie rozbijamy na cztery kotlety, smarujemy salsą paprykową, oprószamy solą, dodajemy pokrojone pomidory z zalewy oraz paprykę, posypujemy startym serem żółtym, zawijamy ciasno w roladki, panierujemy w mące, rozkłóconym jajku
Wanilia i KardamonWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kofty to nic innego jak szaszłyki z mięsa mielonego. Ja użyłam mięsa wołowego i kawałek drobiu. Kofty usmażyłam na patelni grillowej i podałam je z dipem z pieczonej papryki oraz ryżem curry z warzywami. W sam raz na pożywny obiad dla mięsożerców, polecam Post Kofty
Marta Gotujepapryka, cebula, 4 ogórki konserwowe, szklanka wody, 3 łyżki octu, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wykonanie Do mięsa dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, papryką i curry. Dodać bułkę tartą. Wyrobić dokładnie mięso. Formować maleńkie klopsiki i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć
Z miłości do słodkościPyszne i łatwe danie z pieczarkami w roli głównej. Porcja na 4-5 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 czerwona papryka 500 g pieczarek 1 kopiasta łyżka masła oliwa 1 duża puszka pomidorów krojonych bez skórki 3 ząbki czosnku 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 duża kwaśna śmietana 18% (330 g) 2 łyżeczki koncentratu(...)umyć i pokroić, wsypać na patelnię, posypać solą i pieprzem, smażyć na małym ogniu około 5-7 minut, aż pieczarki puszczą sok i nie będą surowe. Do brytfanny dodać mięso mielone i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory w puszce, sok pomidorowy, śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz
Passions hobbies lifeszklanki wody * koper- do posypania Wodę zagotować wraz z zielem oraz listkiem, wrzucić umyte pieczarki (jak duże, to pokroić na mniejsze kawałki) i gotować 10 minut. W międzyczasie zmielić mięso i cebulę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką, dodać sprasowany czosnek i całość dokładnie wyrobić. Z mięsa uformować małe kuleczki (takie na jeden kęs) i delikatnie przełożyć do garnka
Kraina Miodem Płynącafarszu grzybowo-mięsnego, który pozostał mi z drożdżowych pierożków do barszczu. Bo przecież nic nie może się zmarnować ;) Składniki: 2 kg szerokiego schabu 500g pieczarek 100g gotowanego mięsa z kurczaka 20g suszonych grzybów leśnych 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy gajowego 1 łyżka przyprawy do steków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 szklanki oleju ok 20g masła Sposób(...)łyżeczki soli. Studzimy. Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej pozostawić na całą noc), a następnie gotujemy w nowej, lekko osolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz z gotowanym mięsem z kurczaka przez maszynkę do mielenia. Smażymy na niewielkiej ilości masła. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 2. Przygotowany schab nadziewamy z jednej strony pieczarkami, z drugiej przygotowanym farszem mięsno
Kuchnia w czekoladzietymi smakami stęskniłam. Dlatego też ostatnio postanowiłam przygotować taki aromatyczny obiad. Zdecydowałam się na kurczaka jalfrezi , ponieważ w domu miałam spory zapas papryki, a to własnie papryka jest, poza mięsem, głównym składnikiem tego dania. Potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna, choć dość ostra, lecz jej ostrość można regulować poprzez ilość dodanej pasty curry. Polecam! Składniki : 500g piersi z kurczaka(...)smażyć około 5-7 minut. Wlać pomidory, dodać kolendrę, jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość wody. Przykryć i gotować kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone. Podawać przybrane kolendrą z ryżem lub chlebkiem nan. Smacznego
Codzienne Gotowaniesię podsmaży dodajemy pokrojone w spore kawałki warzywa i rozgniecione 3 ząbki czosnku, dusimy do miękkości,możemy w razie potrzeby dodać jeszcze trochę smalcu, doprawiamy solą i pieprzem mięso razem z warzywami mielimy w maszynce do mielenia mięsa, przemielone dajemy do garnka i dodajemy smalec i jak się rozpuści wyłączamy gaz jeszcze doprawiamy do smaku i dodajemy wyciśnięty pozostały
Swojskie jedzonkowersja słynnego chili na pewno Was oczaruje. Wiem to, ponieważ nawet moja meksykańska przyjaciółka pochwaliła moje danie, co uważam za największy komplement. Głównym sekretem dobrego chili jest dobrze przysmażone mięso wołowe, zalane później bulionem. Dzięki temu zabiegowi nabiera ono smaku i aromatu, a przy tym staje się cudownie miękkie. Ważny jest również dobór przypraw, a przede wszystkim papryk. W Polsce(...)patelni. Dodaj posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmaż na złoty kolor. Dodaj paprykę wędzoną oraz kumin i cały czas mieszając, smaż przez 1 minutę. Partiami dodawaj mielone mięso. Doprowadź do zarumienienia. Wlej połowę bulionu i gotuj na małym ogniu, aż całkowicie wyparuje. Dolej pozostałą połówkę i powtórz czynność. Wlej pastę pomidorową i doprowadź ją do wrzenia
Food Squarejuż się ugotuje doprawiamy go wg uznania, u mnie lubczyk i ew. pieprz i minimalna ilość soli. Wyjmujemy nóżki z kurczaka, schładzamy, obieramy ze skóry ( którą wyrzucamy ) a mięso obrane z kości kroimy w miarę drobno ( ale bez przesady – żeby nam nie zniknęło w sosie). Na patelni lub w garnku rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy powoli mąkę
Kuchnia na wzgórzuoliwek razem z czerwoną papryką w proszku. Gdy cebule nabierze koloru papryki, dodajemy pokrojony, oczyszczony filet z kurczaka oraz 2 łyżki domowej przyprawy do sałatek, mieszamy i obsmażamy mięso. Zalewamy 1/2 szklanki wody. Gdy mięso zmięknie przygotowujemy zawiesinę z 1 szklanki wody i 1 - 2 łyżek mąki, stopniowo wlewamy do gorącego sosu i mieszamy. Czekam, aż sos zgęstnieje, doprawiamy
Moja smaczna kuchnia