będzie pysznie :-) Składniki na wieprzowinę w cebuli 0,8 kg wieprzowiny (łopatki, karczku, szynki, chudego gulaszowego) 0,4 kg cebuli 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżeczka mąki olej Mięsko kroimy na dość spore
Rozpustne gotowaniewarzywa, pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy jeszcze 1 godzinę. Po tym czasie próbujemy i ewentualnie doprawiamy (pamiętajmy o tym, że galareta musi być lekko przesolona, bo mięso wchłonie jeszcze sól), przecedzamy wywar (ja na durszlaku układam gazę i przecedzam do czystego garnka), dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, ale już nie zagotowujemy. Mięso oddzielamy od kości, kroimy, układamy
Rozpustne gotowaniepoczciwy, soczysty kawałek mięsa, skąpany w pysznym, warzywnym sosie, z dodatkiem fasolki szparagowej. To danie można podać z pieczywem, makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny(...)dodatkiem oregano i tymianku) sól pieprz 0,5 łyżeczki papryki słodkiej spora szczypta cukru 2 łyżki oleju Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry mięsa na złoty kolor, dodajemy obraną i pokrojoną cebule i smażymy, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawę do kuchni włoskiej, paprykę słodką, trochę soli i pieprzu, chwilę
Rozpustne gotowaniesię bez dodatków, bo nie chce sobie psuć smaku pysznego mięska. Polecam, bo w bardzo prosty sposób można urozmaicić codzienne posiłki :-) Składniki na klopsa z boczniakami 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, może być mielone, ale lepsze jest zmielone przez nas :-) 0,25 kg boczniaków 1 wysuszona kajzerka (ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej) mleko do namoczenia kajzerki(...)jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól pieprz Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy na dużych oczkach wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Keksówkę
Rozpustne gotowanieSoczyste, mięsne kąski zatopione w kremowym, aksamitnym, koperkowym sosie, pycha! Nic skomplikowanego, za to efekt niesamowity. Polecam! Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym KOTLECIKI 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula 1 namoczona w mleku bułka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka świeżego oregano lub 0,5 łyżeczki suszonego(...)litra rosołu pół pęczka koperku 1 łyżka masła 1 mała cebulka 3 łyżki mąki 100-150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów sól pieprz Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, musztardę, sól, pieprz, oregano, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy
Rozpustne gotowanienastępnie dokładamy obrane warzywa, pokrojony czosnek i gotujemy do miękkości. Doprawiamy Vegetą, solą i pieprzem (rosół musi być lekko przesolony, bo galareta wyciąga sól), wyłączamy grzanie. Z wywaru wyjmujemy mięso i marchewki, resztę przecedzamy przez sito lub durszlak do czystego garnka. Do gorącego jeszcze rosołu dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Mięso i marchewki kroimy w mniejsze kawałki, układamy
Rozpustne gotowanieDzisiaj zapraszam na pyszny sos, którego podstawą jest pieczony kurczak. Jest to kolejna propozycja na szybki obiad, pod warunkiem, że ma się akurat kawałek pieczonego mięsa. Za bazę do sosu mogą nam posłużyć resztki z kurczaka pieczonego na tymianku lub pieczonych ćwiartek z kurczaka . Jest to naprawdę pyszne danie, pieczone mięso dopełnia smak aksamitnego, kremowego sosu, a dodatek
Rozpustne gotowanieSoczyste, aromatyczne, mięsne kulki, duszone w pysznym, aksamitnym, pieczarkowym sosie... Pycha! Polecam! Składniki na pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku namoczona w mleku mała kajzerka 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego) 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz bułka tarta olej NA SOS: 6 pieczarek (pokrojone w kostkę(...)cebule (pokrojone w kostkę) 200 ml śmietany 18% do gotowania 1 łyżka mąki 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą bułkę, jajko, paprykę słodką, tymianek, majeranek, trochę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy (jeśli masa jest za rzadka dodajemy łyżkę bułki tartej), formujemy dość spore pulpety (moje miały średnicę
Rozpustne gotowanieświeże fenkuły, cebule, cukinie, kilka pomidorów, gałązki tymianku oraz kilka listków oregano i stworzyłam z nich niesamowicie smaczne danie. Polecam!!! Składniki na klopsiki w warzywnym sosie KLOPSIKI: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs 0,5 łyżeczki majeranku pieprz sól 1 mała bułka mleko do namoczenia mleka bułka tarta olej do smażenia(...)Fenkuły kroimy w spora kostkę, odkładamy. Cebule kroimy w podobnej wielkości kostkę i również odkładamy. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką i odkładamy. Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odsączoną z mleka bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, majeranek, sól, pieprz i dobrze wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy
Rozpustne gotowanieJeśli znudziły Wam się już tradycyjne kotlety drobiowe w panierce zapraszam po nowy przepis. Soczyste mięso z kurczaka w chrupiącej panierce, doprawione chrzanem i z delikatną orzechową nutką jest wyśmienite! Kotlety zaskakują smakiem! Ja podałam je z babeczkami (przepis wkrótce). Bardzo polecam!!! Składniki na kotlety drobiowe z nutką chrzanu i orzechów: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól pieprz 1 porządna(...)kwaśnej (jeśli korzystamy z chrzanu ze słoiczka to dodajemy jedynie 0,5 łyżki śmietany) duże jajko lub 2 małe mąka bułka tarta olej do smażenia Mięso kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy jak zwykle, oprószamy solą i pieprzem, odkładamy. Chrzan mieszamy z orzechami i dodajemy tyle śmietany aby otrzymać gładką pastę. Każdego
Rozpustne gotowaniesól, wymieszać dokładnie. 2. Na rozgrzany olej nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Gdyby placuszki się rozwalały - dosypać mąki. Gulasz: 1. Mięso pokroić na małe paseczki, doprawić i usmażyć. 2. Ananasa pokroić w kostkę, dodać do usmażonego mięsa razem z żurawiną, orzeszkami i ewentualnie kukurydzą. Wymieszać i smażyć razem przez chwilę
Kto ugości moich gości?Dzisiaj przykład na to, że z "resztek" można przygotować pyszne danie, w dodatku pożywne, kolorowe i na włoską nutę. Nie przepadam za mięsem, zwłaszcza wieprzowym czy wołowym, ale pierś z kurczaka zawsze chętnie zjem, najlepiej z makaronem, w takiej postaci jak przepis, który przygotowałam. Jeśli zostanie Wam nieco mięsa, upieczonego i nie macie pomysłu co z nim zrobić, taka propozycja
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1 kg surowych ziemniaków 0.5 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól farsz 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo 150 g boczku 1 cebula olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć na ściereczce płyn. Odciśnięty(...)surowych. Z soku zlewamy wodę a skrobia która pozostała przekłądamy do ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrabiamy. Cebulę pokroimy w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z mięsem i doprawić do smaku. Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osolaną wodę, wkładać kluski partiami i gotować
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 1 duża główka kapusty 70 dag mięsa mielonego wieprzowego 50 dag ryżu 2 cebule sól, pieprz Wykonanie: Kapustę myjemy, wykrawamy głąb wkładamy do garnka i sparzamy. Liście wyciągamy na talerz i z każdego ścinamy twarde części. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy. Do dużej miski przekładamy ryż, mielone mięso i cebulę. Doprawić
magiczna kuchnia KasiPonieważ lubię próbować nowych smaków, jak tylko w moim ulubionym markecie mięso z kangura się pojawiło musiałam kupić i wypróbować. Muszę się przyznać że jest znakomite, delikatne i kremowe z serii mięs czerwonych, dzikich. Zapraszam do spróbowania, a może ktoś już zajadał mięso z kangura? Proszę o opinie i ciekawa jestem czy Wam też smakowało? Steki z kangura. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanie