mięso - 63110 przepisów (strona:1311/4208)

Piersi kurczaka w sezamowej panierce 195

Piersi kurczaka podałam z młodymi ziemniakami i mini marchewkami.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka sosu sojowego jasnego sól, pieprz 1 jajko sezam olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (tzw. polędwiczki). Przyprawić solą oraz pieprzem.   Jajko wbić do głębokiego talerza, dolać sos sojowy i za pomocą widelca składniki połączyć ze sobą(...)Przyprawione piersi z kurczaka obtoczyć w roztrzepanym jajku, a na sam koniec w sezamie. Przygotowanie piersi kurczaka przesmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju (najlepiej na średnim ogniu). Mięso musi wyraźnie się zarumienić

Ugotować
Bitki wołowe 551

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Por pokroić w plasterki. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zarumienić cebulę, dodać por i marchewkę. Następnie na tłuszczu podsmażyć mięso z obu stron. Wszystkie składniki wrzucić do brytfanny lub dużej patelni, dodać 200ml bulionu, 200ml wody, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, majeranek i słodką czerwoną paprykę. Dusić całość pod przykryciem(...)bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. W razie potrzeby dolać nieco wody. Gdy mięso już się udusi, wyłożyć je na talerz, wywalić liście laurowe i ziele angielskie, a sos wraz z warzywami zblendować. Na sam koniec można jeszcze doprawić sos solą i pieprzem. Ewentualnie zaklepać mąką jeśli chcemy by był bardziej gęsty, ale moim zdaniem zmiksowane warzywa nadają odpowiednią

Kulinarne Przeboje
Francuskie paszteciki 179

wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam  bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe- z duuużą porcją surówki :) Polecam! * ugotowane/upieczone mięso z kurczaka- 250 g * pieczarki- 250 g * cebula- 1 duża * jajka- 2 szt. * ciasto francuskie- 1 duży arkusz * chili, bazylia, czosnek, pieprz, sól- do smaku * olej- do smażenia * sezam, przyprawa(...)prowansalska- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć do zarumienienia się pieczarek. Mięso wraz z pieczarkami zmielić, dodać 1 jajko, doprawić i dokładnie wyrobić masę. Ciasto francuskie lekko rozwałkować, przekroić wzdłuż na pół i przy samej krawędzi nałożyć dość 'grubą' ilość masy i zawinąć w rulon. W taki

Kraina Miodem Płynąca
Papryki faszerowane ryżem i jagnięciną 224

Ostatnio wybór podłużnych papryk jest w sklepach spory, można kupić pyszną paprykę grecką, która ma moim zdaniem , delikatniejszą skórkę niż pozostałe papryki . Jagnięciny nie trzeba dużo - nawet mała ilość mięsa zapewni farszowi specyficzny, jagnięcy aromat. Dużo ziół, pomidory i pyszny farsz gotowy Polecam! składniki 12  średnich papryk  - podłużnych  farsz ok 200 g mielonej jagnięciny ( u mnie(...)oliwek przygotowanie Papryki umyć,  ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, posolić popieprzyć i gotować mieszając

Stare Gary
Kotleciki mielone w chrupiacej panierce 203

przyrządza się  szybko, są niezwykle proste w przygotowaniu  i to jest ich największą zaletą , a  podane z odpowiednimi dodatkami zadowolą  smaki każdego. Składniki: 500 g mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/ 1jajko 1-2  łyżeczki  ziół włoskich /tymianek,cząber,czosnek,cebula,oregano, bazylia,papryka/ 2 łyżki  otrębów owsianych 2 łyżki bułki tartej(...)łyżeczki soli pieprz mielony /do smaku tłuszcz do smażenia panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki płatków owsianych Wykonanie: -Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać przyprawy ,sól  bułkę tartą i otręby. -Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut w chłodne miejsce. -Składniki panierki krótko zmiksować. -Z masy mięsnej uformować okrągłe kotleciki, obtoczyć w panierce

Zakamarki mojej kuchni
Podudzia w zalewie miodowej. 1454

ostrą i słodką. Wszystko wymieszać i każde podudzie nasmarować marynatą. Ułożyć je w naczyniu nakryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso wyciągnięte z marynaty z każdej strony na rumiany kolor, a następnie zalać pozostałą zalewą dodać wodę i dusić na małym ogniu około 15 minut. W tym czasie należy mięsko obracać(...)Uduszone mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Podlewamy w razie potrzeby wodą i pieczemy około 20 minut

O kuchni z uczuciem
Dietetycznie: roladki z kurczaka ze szpinakiem i frytki z marchewki i selera (337 kcal) 214

blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 min. w piekarniku w 200 C. Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, żeby z dwóch piersi wyszły 4 roladki. Mięso tłuczemy na cieńsze plastry, oprószamy z dwóch stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 min. Szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie. Do podsmażonego szpinaku dodajemy(...)śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na porcjach mięsa, które zawijamy w rulon. Przygotowane rolady przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podlewamy odrobiną wody. Rolady pieczemy w piekarniku w temp

e-PrzepisyKulinarne
Spaghetti z marchewki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym 307

aromatyczne, lekkie, pachnące z wykorzystaniem świeżych warzyw i ziół. Idealne by uczcić pierwszy dzień wiosny J Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Na pulpety: Ok. 250g mięsa mielonego z indyka 2 gałązki natki pietruszki Cebula Ząbek czosnku Jajko Bułka pszenna Szklanka mleka Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, ostra papryka Olej rzepakowy do smażenia Sos: Puszka(...)albo kaszą jaglaną Bułkę namaczamy w mleko. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy małą patelnie z odrobiną oleju i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. W misce umieszczamy mięso, cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz odciśniętą bułkę. Dodajemy posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Formujemy kuleczki (jeśli masa jest zbyt płynna można dodać odrobinę bułki tartej). Rozgrzewamy dużą

Kolizje Smaków
Pieczeń z papryką i pieczarkami 228

wieprzowej bez kości, 20 dag pieczarek, po 1/2 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 1 cebula, 2 jajka, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Pieczarki kroję w ćwiartki i podsmażam 5 minut na oliwie. Papryki oraz cebulę obieram, kroję w kostkę i smażę na oliwie około 5 minut.  2. Do zmielonego mięsa dodaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 202

pieczarki faszerowane są bardzo popularne,  dla mnie są  nowością i  zrobiłam je  po raz pierwszy. Składniki: 10-12  pieczarek  średniej wielkości 300 g mięsa mielonego /wieprzowe/ 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 -4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryk 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz(...)smażenia Wykonanie: -Pieczarki oczyścić i obrać . -Ostrożnie usunąć nóżki , drobno pokroić. -Posiekaną  cebulę  i  trzonki pieczarek  podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu/ masło lub oliwa/. -Mięso  wymieszać z jajkiem, dodać podsmażoną cebulę, drobno posiekany czosnek, pietruszkę    i przyprawy. -Masę wyrobić dodając   bułkę tartą /  masa nie może być rzadka/. -Z przygotowanego farszu

Zakamarki mojej kuchni
Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym 251

Propozycja  smacznej przystawki  wywodząca się  z kuchni włoskiej .............czyli ziemniaki  z piekarnika z mięsem mielonym  w pomidorach. Składniki: 6 ziemniaków jednakowej wielkości 6 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku 3oo g mięsa mielonego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanka  bulionu kieliszek czerwonego wina kilka listków szałwii

Zakamarki mojej kuchni
szynkowar-z pieczarkami,papryką wieprzowa wędlina... 209

Składniki: mięso wieprzowe 90 dag, usmażone pieczarki 10 dag, olej rzepakowy 1 łyżka, cebula 1 mała, papryka czerwona 1/2 średniej, sól peklowa 2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, przyprawa Natura Smak-John 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki, woda zimna 250 ml pieczarki obrać ze skórki, pokroić na małe kawałeczki, cebulę drobno pokroić, paprykę surową pokroić w kosteczkę(...)lodówki najlepiej na całą noc do lodówki, wyjąć wędlinę z woreczka jest dużo smacznej galaretki, wędlina jest smaczna do pieczywa..............SMACZNEGO!!! użyty szynkowar tuba do 1 kg wsadu mięsa, jak masz większy lub mniejszy to opowiednio dobierz wagowo składniki

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśnik ziemniaczany z duszoną karkówką 219

czosnek w drobną kostkę. Czosnek dodajemy do bulionu. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy orzeszki i podsmażamy przez minutę. Dodajemy pokrojona karkówkę i smażymy na niewielkim ogniu do lekkiego zrumienienia mięsa. Dodajemy suszone pomidory a następnie wlewamy bulion. Przekładamy do rondelka, doprawiamy do smaku i na minimalnym ogniu dusimy  do miękkości mięsa ( ok. 40 minut ). Ziemniaki ścieramy na średnich oczkach

Maminek kulinarny
Golonka po bawarsku 271

solę. Gotuję kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmuję z wywaru. Odstawiam do przestudzenia. Przygotowuję marynatę. Piwo mieszam z majerankiem, mieloną papryką, pieprzem oraz odrobiną soli. Dodaję golonki. Obtaczam mięso w marynacie. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Golonki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam piwną marynatą. Piekę około godziny w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia mięso polewam kilkakrotnie marynatą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekane piersi kurczaka nadziewane warzywami i kurkami 285

Filet z kurczaka to bardzo uniwersalne mięso i można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Moja dzisiejsza propozycja to niskokaloryczne kieszonki z kurczaka nadziane warzywami oraz kurkami. Całość przykryta wędzoną szynką i zapieczona. Składniki:    2 filety z piersi kurczaka,  2 łyżki kurek (mogą być mrożone),  1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki,  por,  3 łyżki(...)szynki,  cebula,  sól, pieprz,  czosnek suszony,  suszona bazylia,  suszone oregano,  natka pietruszki,  łyżka soku z cytryny,  łyżka oliwy z oliwek.  Mięso umyć, osuszyć, przekroić na pół, każdą część delikatnie naciąć, tworząc kieszeń. W środku posmarować musztardą, na zewnątrz pesto bazyliowym. Oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami.  Oliwę rozgrzać, podsmażyć posiekanego

Z miłości do słodkości