mięso - 63110 przepisów (strona:1308/4208)

Pieczony kurczak z kokosowym kuskusem curry 171

znów gotowanie z Kuchnie Świata :-) Jeśli do tej pory jeszcze nie wykorzystywaliście w kuchni połączenia słodko - ostrych smaków, inspirowanych Indiami, to zachęcam Was do zrobienia tego przy okazji kurczaka :-) Mięso na tyle uniwersalne, że obroni się w każdym wydaniu, a z wyrazistymi, aromatycznymi przyprawami nie ma sobie równych :-) Do tego tzw. "mokra" surówka równoważąca płynącą z nich ostrość i możecie(...)SKŁADNIKI Kurczak: 1 kurczak ok. 1,4 kg 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1 - 1,5 łyżeczki soli (zależy jak bardzo słone mięso lubicie) szczypta chili 2 łyżki masła Kuskus: 1/2 szklanki kuskusu 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki curry szczypta cynamonu 1 łyżka suszonej żurawiny szczypta soli Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy

Czary - gary w kuchni
Długo pieczony indyk w niskiej temperaturze 281

Uwielbiamy pulled pork . Ale nasza dieta ostatnio nie pozwala na takie przyjemności, dlatego postanowiłam upiec w ten sam sposób indyka i to mięso wykorzystać do obiadu, a także innych potraw np kanapek. Rwany, długo pieczony indyk niczym nie ustępuje wieprzowinie. Jest równie pyszny, ale za to zdrowszy. Wykorzystałam udźce, bo pierś jest zbyt sucha. Mięso pysznie się upiekło, jedzenia było

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Botwinka z klopsikami, ziemniakami i jajkiem 128

ziemniakami i jajkiem SKŁADNIKI : 1 duży pęczek botwinki 1 marchewka 1 pietruszka 250-300 ml soku z buraków 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku pulpeciki: 300 g mięsa mielonego z łopatki 2 łyżki posiekanego koperku sól, czosnek i pieprz do smaku do podania: ugotowane młode ziemniaczki ugotowane jajka koperek do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy(...)gotujemy 5 minut.. Botwinkę - cały pęczek kroimy drobno, dodajemy do warzyw, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - gotujemy 15 minut, po czym dolewamy sok z buraków. Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Formujemy  niewielkie klopsiki. Do gotującej się botwinki wkładamy klopsiki i gotujemy około 10 minut. Botwinkę podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab po bałkańsku 139

przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy aż woda odparuje. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki dodajemy do mięsa i podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, pomidory i bulion. Całość mieszamy i dusimy przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w kostkę(...)przyprawy. Dusimy jeszcze około 10-15 minut, do miękkości mięsa. Jeśli sos się zbytnio zredukuje można podlać wodą

e-PrzepisyKulinarne
Filet z indyka w tymianku z warzywami na parze 200

warzywami na parze - przepis: Warzywa gotujemy na parze przez ok. 12 minut Do miski dodajemy listki tymianku, trochę bazylii, oliwę i całość dokładnie mieszamy. W przygotowanej marynacie obtaczamy mięso, dodajemy sól i pieprz. Marynowane mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 minut. Smacznego! Post Filet z indyka w tymianku z warzywami na parze pojawił się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron razowy z sosem bolońskim 220

delikatnie zmodyfikowaliśmy ten przepis. Makaron razowy z sosem bolońskim - przepis: Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy posiekany czosnek. Na patelnię dodajemy mięso mielone i podsmażamy. W między czasie mięso rozdrabniamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pomidory w puszce , koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość dusimy przez kolejne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczny schab pieczony 174

schabu sól, pieprz 5 łyżek oleju 10 łyżek wody 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe w całości Dodatkowo: rękaw foliowy sznurek Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zamiast soli lubię użyć soli peklującej. Zalewamy olejem i wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso

Kocham Czekoladę
Świąteczna karkówka pieczona 156

karkówki sól, pieprz 5 łyżek oleju 10 łyżek wody 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe w całości Dodatkowo: rękaw foliowy sznurek Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zamiast soli lubię użyć soli peklującej. Zalewamy olejem i wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso

Kocham Czekoladę
Kotleciki mielone otulone boczkiem 135

Propozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne mielone kotlety. Chrupiący bekon i ciągnący ser w środku nieco urozmaicą codzienne menu i na pewno każdemu posmakują. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku szalotka kajzerka jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka przyprawy gyros sól, pieprz do smaku ok 100 g żółtego sera 14 cienkich plasterków bekonu olej(...)smażenia Czosnek i szalotkę bardzo drobno posiekać, bułkę namoczyć w wodzie. Odciśniętą kajzerkę wraz z jajkiem, bułką tartą, cebulką i czosnkiem przełożyć do mięsa. Całość przyprawić do smaku i wyrobić na gładką masę. Ser pokroić w kostkę. Nakładać sporą łyżkę masy mięsnej, w środek wkładać po kawałku sera i formować kotleciki. Kotlety owinąć 2 plasterkami bekonu  i smażyć

Smakołyki Asi
Kotlety z Indyka z Mozzarellą i Papryką 160

Szybkie i bardzo dobre kotlety z mięsa mielonego z indyka to znakomity dodatek do obiadów czy do kanapek. Wyjątkowe dodatki sprawiają,że kotlety stają się bogate i bardzo sycące. Smacznego.  SKŁADNIKI :  500g mięsa mielonego z indyka  1 czerwona cebula 1 kulka mozzarelli 1 pęczek natki pietruszki  kilka małych kolorowych papryczek albo 1 duża 2 duże jajka

Gotowanie Patki
Mielone z rabarbarem 164

Smaki, smaczki ... Ostatnio ich u mnie pod dostatkiem. Dziś chciałam zaproponować Wam mięso w połączeniu z rabarbarem. Do przygotowania tych kotlecików potrzeba niewiele, a smak jest niepowtarzalny. Lubicie rabarbar ? Kwaskowy smak świetnie podkreślił dzisiejsze danie. Co ważne do masy mięsnej dodajcie dużo świeżej natki pietruszki, następnym razem wzbogacę je o dodatek świeżego koperku. Mielone z rabarbarem SKŁADNIKI : 300 g mielonego(...)łyżki posiekanej natki pietruszki  1 pęd rabarbaru bułka tarta sól i pieprz świeżo mielony do smaku   olej kokosowy do smażenia PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą (wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie) bułkę, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę oraz rabarbar, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy. Z powstałej masy mięsnej formujemy kotlety, obtaczamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szaszłyki drobiowe z boczkiem. 466

osiągnęliśmy wg innego patentu. Moje szaszłyczki są bardziej ascetyczne, bo tylko trójskładnikowe. Kosztem radosnego wyglądu dostałem trochę wygody i spokoju o równoczesne upieczenie składników ;) Nie ma żadnych wątpliwości, że mięso domaga się  jednak towarzystwa warzyw. W wypadku takich prostych szaszłyków można podać je upieczone osobno  lub w postaci sałatki czy szybkiego sosu. No dobrze, a patent na marynatę(...)ziemniaczanej lub kukurydzianej (!!!) 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (lub suszonego, lub ziół prowansalskich) 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty w dużej misce. Mięso pokroić we w miarę równą i dużą kostkę (około 2.5 cm), wymieszać z marynatą i odstawić na 1 godzinę. Patyczki (jeśli używamy drewnianych) namoczyć w wodzie. Cebulę przekroić na pół

zadanie-gotowanie
Pulpeciki wieprzowo - cielęce po królewsku. 207

pada deszcz więc nadrabiam zaległości :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych pulpecików po królewsku.Z dodatkiem klusek śląskich i patisonów Orzech obiad smakował wyśmienicie. Zapraszam :) Składniki : 3oo g mielonego mięsa wieprzowego 100 g mielonej cielęciny 2 kromki pszennego chleba  + 2 szklanki mleka do namoczenia 1 cebula pokrojona w kostkę 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany domowa vegeta(...)smaku 2 jajka 1 l bulionu 3 łyżki masła 1 łyżka posiekanego koperku 1 szklanka wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  1 duży ząbek czosnku Wykonanie : Do miski przełożyć mięso mielone,następnie dodać posiekaną natkę pietruszki,przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczony w mleku i zmielony przez maszynkę chleb,1 łyżkę śmietanki, jajka, pieprz i vegetę do smaku. Dobrze wyrobić masę

Sama słodycz i szczypta chili
Spaghetti z sosem pomidorowo pieczarkowym. 161

Dziś zapraszam na spaghetti! Składniki; 30 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pieczarek 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów bez skóry sól, pieprz, odrobina cukru, 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, zioła prowansalskie - 1 łyżka makaron spaghetti pełnoziarnisty lub zwykły ( u mnie mieszany) ok 20 dag ser grana padano do posypania(...)drobnych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebule i marchew, chwile smażymy następnie dodajemy zioła (bazylie i zioła prowansalskie) mieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy aż nabierze jasnego koloru. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy. Pieczarki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą

Radość kipiąca uśmiechem.
Soczysta pierś z indyka wędzona na herbacie 157

soczysta, aromatyczna a nie sucha jak płyta wiórowa. Postanowiłam, że zamiast upiec ją tradycyjnie w piekarniku wykorzystam testowaną już wcześniej przeze mnie przy schabie i łososiu azjatycką metodę wędzenia mięsa w woku. I jak myślicie czy udała mi się ta sztuka? Pewnie że tak. Mięso było delikatne, wilgotne i w końcu mogłam je z przyjemnością zjeść. Polecam te metodę. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania