kumin, resztę udało mi się bez problemu zdobyć w Polsce. Mieszanka na początku wydawała się strasznie zdominowana przez kumin (kmin rzymski) jednak po dodaniu czosnku i przegryzieniu się z mięsem jest cudowna! Kurczak rozpływał się z ustach. Podałam go ze szpinakiem i makaronem. Pyszne danie! Kurczak shoarma ze szpinakiem łatwe 40 minut dla 2 osób - bardzo duże porcje Składniki(...)kurkumy * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej * 3/4 łyżeczki soli morskiej - dałam zwykłą * 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu * 1 łyżeczka imbiru * 1 łyżeczka czosnku sproszkowanego - nie miałam później do mięsa dodałam ząbek czosnku i efekt był super. * 1 łyżeczka kuminu * 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej * 1 łyżeczka ziela angielskiego * 1 łyżeczka selera suszonego w płatkach - nie miałam więc pominęłam Przyprawy
sierotka maRysia w kuchniupiec? - a wtedy pada odpowiedz - to co ostatnio! Masakra! Zostaję ograniczona kulinarnie! Nie lubię tego ale w tych przypadkach się na to godzę... Moim stałym rytuałem, gdy kupię jakieś mięso, warzywa czy rybę, jest wielkie posiedzenie przed komputerem - internetem - i nad książkami kucharskimi w poszukiwaniu nowego sposobu jego przyrządzenia. A gdy znajdę, myślę nad tym kilka godzin, dni. W końcu(...)zwykłej * pieprz, sól Do dzieła!!! Schab delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i majerankiem. Czosnek drobno kroimy, w misce mieszamy go z odrobiną oleju i powstałą masę wcieramy w mięso. Odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie szybko obsmażamy z obu stron. Odstawiamy. Do rondelka wlewamy wywar z wołowiny. Wrzucamy do niego chrzan. Podgrzewamy. Śmietanę łączymy
sierotka maRysia w kuchnimnie skrobi kukurydzianej - oczywiście jeśli istnieje taka potrzeba - czasami sos wychodzi gęsty bez mąki. dowolne dodatki np piuree ziemniaczane, frytki, kasza, ryż itp. Do dzieła!!! Pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na patelnię i delikatnie przyrumieniamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w grube talarki i sos sojowy - dusimy. Zalewamy wodą. Dusimy do miękkości mięsa (ok 10 minut). Dodajemy musztardę. Dokładnie mieszamy. Chwile dusimy
sierotka maRysia w kuchniobudzić zapewne już w czerwcu ale maj i wiosna pochłonęły mnie bez reszty...wiem to głupie tłumaczenie... ale wybaczycie mi...? proszę... Mini pulpeciki w sosie orientalnym Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (jakie kto woli) 2 opakowania pulpy pomidorowej takiej z kartonowego pudełka cebula (u mnie taka olbrzymia) marchewka seler (albo bardzo mały albo 1/4 normalnego) kolendra pół łyżeczki garam masali(...)sól, pieprz słodka papryka bułka tarta mąka kukurydziana (można zastąpić zwykłą) jajko 2 ząbki czosnku ziele angielskie Do dzieła!!! Mięso mieszamy z jajkiem, odrobiną bułki tartej, solą i pieprzem - przyprawiamy do smaku (dodałam jeszcze odrobinę tartej marchewki jednak to było takie moje, zupełnie zbędne, widzi mi się Lepimy z niego małe pulpeciki - u mnie wielkości dużego orzecha laskowego i obtaczamy
sierotka maRysia w kuchniNigelli to na pewno zauważył, że ona często podkreśla, że pierś z kurczaka nie jest dobra do wszystkich dań. Faktycznie jest łatwa w ,,obsłudze" co nie znaczy, że jej mięso nadaje się do wszystkiego. Tak to się ostatnio u nas porobiło, że uważa się, że pierś jest idealna do każdego dania - wcale nie... Ma ona mało wyrazisty smak(...)dodamy do niej np intensywne hinduskie przyprawy to nie czujemy w ogóle smaku mięsa. Z udkami tak nie jest. Doskonale przechodzą smakiem przypraw zachowując jednocześnie swój mięsny smak. Naprawdę wspaniałe - polecam! Kurczak tikka masala 4 filetowane udka z kurczaka 150 g gęstego jogurtu (użyłam greckiego) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiu 3 gałązki mięty 1/2 pęczka kolendry
sierotka maRysia w kuchniSzaszłyki z wołowiny z papryką i suszoną węgierką znalazłam w starej kuchni serbskiej. Są one tam opisane jako jedno z tradycyjnych dań serbskich podawanych na specjalne okazje. Mięso jest soczyste, suto przyprawione rozmarynem, czosnkiem i papryką. Pycha! Powinny być najpierw obsmażone a następnie grillowane jednak wersja z piekarnika smakuje równie wspaniale Przepis dołączam do Lubelskiego Kociołka Pod hasłem śliwki(...)minut w chłodne miejsce. Z mięsnej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Śliwki zawijamy w plastry boczku. Paprykę kroimy w kawałki 2x2 cm. Na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso, paprykę, śliwkę w boczku, paprykę, mięs. Chwilę smażymy na rozgrzanej patelni po czym grillujemy ok 15 minut. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniZazie, więc cóż mnie spotkało (oprócz miłych kelnerek, orientujących się gdzie pracują, które dobrze zdały egzamin pierwszego wrażenia). Ślimaki w muszlach na masełku i winie z czosnkiem - delikatne mięso ślimaków, masło i wino... znakomite połączenie, no i sałata oblana świetnym vinegretem Klasyka - francuska zupa cebulowa, niezwykle esencjonalna Mój faworyt - przegrzebki w maśle na cieście francuskim z kaszanką i musem(...)kruchej wołowiny w winnym sosie na zapiekance ziemniaczanej. Żeberka w ciemnym sosie pomarańczowym z ziemniakami gratin, sałatką z rukoli i cząstek pomarańczy. Interesujące połączenie żeberek i słodkości pomarańczy. Oczywiście mięso pierwsza klasa. Sałatka z krewetkami obsmażanymi w pomidorowym pistou, cukinią, serem Gruyere. Świetnie doprawiona sałatka i wybijająca się świeżość mięciutkich krewetek. Deser - tarta tatin z lodami waniliowymi. Ciasto francuskie nadzwyczaj
Right Behind The Kitchenbył zbyt słony bo po redukcji wody sos będzie przesolony!). Bulionu dodajemy tyle aby nasza "mikstura" rozcieńczyła się w płynie i utworzyła dość rzadki sos, który będziemy odparowywać. Mięso wraca na patelnię (aby doszło w środku) i polewamy po wierzchu kurczaka gotującym się sosem do momentu aż sos zgęstnieje i mięso po naciśnięciu palcem nie będzie "sprężynować
Right Behind The Kitchenpomyślał, że obecnie nie występuję w środowisku naturalnym! Mimo tego wydaje się, że na pozór takie ptaszysko to nic szczególnego. Jednak jest chyba najbardziej obok świnki rozpowszechnionym mięsem w naszym kraju, łatwym i szybkim produktem białkowym w przyrządzeniu. I dobrze, bo dla niewymagających drobiu z chowu naturalnego, zwykła sklepowa kura też wystarczy. A gdy tak opuszcza mnie wena(...)doprawione pieprzem piersi z kurczaka (uprzednio oddzieliłem od nich pozostałości korpusu i z drugiej strony "polędwiczki"). Po przewróceniu piersi na druga stronę można przykryć patelnię przykrywką aby mięso szybciej w środku "doszło". Tak przygotowaną część drobiu przekroiłem wzdłuż na dwa mniejsze płaty. Do smażenia wybrałem olej ponieważ ma neutralny smak, a zależało mi na wyeksponowaniu w potrawie aromatu
Right Behind The Kitchenmusztardą Dijon, sosem BBQ i papryczką chilli Pierś z indyka zamarynowałem na szybko w ziarnistej musztardzie francuskiej z oliwą, odrobiną białego octu winnego, soli, pieprzu i koperku. Gruby kawałek mięsa obsmażyłem z każdej strony na złoty kolor po czym przykryłem patelnię – w międzyczasie kilkukrotnie przewracałem go aby soki równomiernie rozchodziły się wewnątrz indyka. Chrupiące tosty wyciągnięte z opiekacza posmarowałem ostrą(...)musztardą Dijon oraz, jeszcze mało popularnym u nas, sosem BBQ firmy HP . Aby podkręcić ostrość użyłem kilku plasterków papryczki chilli . Dla równowagi wybrałem pomidory, duszoną (z mięsem na patelni) cebulę oraz korniszony od teściówki. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że taką ciepłą, soczystą kanapkę pożera się w kilkanaście sekund . Nim cała miazga pokręci się w jelitach już mamy
Right Behind The KitchenRisotto z czerwoną słodką papryką, indykiem i zielonymi oliwkami Rozgrzewamy porządnie patelnię z odrobiną oliwy, smażymy tylko dla koloru duże kawałki indyka, posypując go odrobiną soli i pieprzu, wykładamy mięso na talerz (w środku powinno być surowe). Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy porządną łyżkę masła i dorzucamy drobno posiekaną cebulę oraz grubo pokrojoną w kostkę paprykę, po chwili dorzucamy ryż(...)posiekanego pora aby wyostrzył smak potrawy oraz usmażonego uprzednio indyka (wraz z sokami, które mogły pozostać nam na talerzu) - po chwili białko powinno się całkowicie ściąć i uzyskamy soczyste mięso. Wyłączamy źródło ciepła pod patelnią, dorzucamy łyżkę masła i pokrojone w piórka zielone oliwki (garść na 2 osoby wystarczy), całość mieszamy dokładnie. Sprawdzamy ilość soli i pieprzu w risotto, korygujemy
Right Behind The KitchenSkładniki: 500g mięsa mielonego, 120ml mleka, 1 jajko, 1 łyżka musztardy sarepskiej, 1 cebula, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 marchwie, kawałek pora, 1 pietruszka, mała śmietana 18% ( 175g ), 2 łyżki mąki pszennej, 2 garście świeżego koperku. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, bułkę tartą, mleko, musztardę
W kuchni u Monikimoim blogu przepisów na karkówkę jest bardzo dużo. Zresztą nie tylko na to mięso. Jak pewnie zauważyliście, mięsnych przepisów jest najwięcej. Jednak nie tylko takie przepisy znajdziecie, ale wiele innych. Polecam Wam do tego mięska surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką , którą ja przygotowałam również do tego dania. Oczywiście ziemniaczki pieczone lub takie z wody. Pyszny obiadek. Składniki(...)karkówki wieprzowej bez kości 4 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka słodka papryka ostra Mięso pokroić na grubsze plastry, a następnie je lekko rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć na rumiano każdy kotlet z dwóch stron. Kiedy będą już rumiane wlać szklankę wody i dusić
O kuchni z uczuciemEkspresowe danie z makaronem, mięsem, brukselką i świeżymi pomidorami koktajlowymi, podlane bulionem i odrobiną wina. Makaron w tym daniu chłonie wszystkie smaki niczym gąbka, a dodane na końcu wino, masło i pomidorki tworzą bardzo smaczny sos, dzięki któremu cała potrawa dodatkowo zyskuje na smaku. Z mięsem trochę się pobawiłam i uformowałam je na kształt klopsików (by wizualnie pasowało do okrągłej
Kraina Miodem Płynącadynia makaronowa 250 g mięsa mielonego 1 cebula pół puszki pomidorów w przecierze ok 200g pół puszki groszku ok 5 łyżek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano 150 g sera żółtego tłuszcz do smażenia Dynię umyć, odkroić 1/3 z jednej połowy tworząc głęboką miskę lub na dwie połowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st , piec pół godziny. Wyjąć przestudzić(...)widelcem wydrążyć większość miąższu. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać mięso, rozdrobnić je widelcem, podsmażyć, następnie dodać pomidory i przyprawy, poddusić aż nieco odparuje, następnie groszek i zdjąć z ognia. Kiedy przestygnie, dodać do wydrążonej dyni, oraz 100 g startego na tarce sera. Wymieszać i włożyć do wydrążonej dyni. Posypać resztą żółtego sera, szczyptą oregano
Gotowanie jest łatwe