mięso - 63110 przepisów (strona:1323/4208)

Karkówka z dzika duszona w czerwonym winie 229

Dziczyzna to ulubione mięso M. Chociaż dzikiego ptactwa nie lubi. Zadziwia mnie to niezwykle, no ale cóż, człowiek dziwna istota, zrozumieć nie da rady. Dzisiaj przepis prosty, klasyczny można by rzec. I pyszny ;) KARKÓWKA Z DZIKA DUSZONA W CZERWONYM WINIE Składniki: - karkówka z dzika - 4 ząbki czosnku - 1 cebula - 1 łyżka oleju - sól - pieprz - 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego Przygotowanie(...)Karkówkę myjemy, osuszamy, solimy oraz doprawiamy pieprzem. Następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oleju. Cebulę kroimy i dodajemy do mięsa.  Tak przygotowane marynujemy przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu podsmażamy na głębokiej patelni z obu stron i podlewamy winem. Dusimy do miękkości pod przykryciem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Szynka pieczona (ze skórą) 155

składników lub wedle własnego uznania. Później kładziemy na szynce plastry cebuli. Całość odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny. Po 1 godzinie odwracamy mięso na drugą stronę. Po zakończeniu pieczenia szynka musi odpocząć pod folią aluminiową (20-30 minut), aby nie straciła soczystości. Mięso spożywane od razu po wyjęciu z piekarnika będzie oddawało soki

Życie zamknięte w smaku
Drobiowa szynka gyros z szynkowaru 216

piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka, chilli, pieprz, majeranek, tymianek, bazylia, kolendra, czosnek, cebula, mięta, rozmaryn, gorczyca Przygotowanie: Mięso siekamy drobno i doprawiamy. Dodajemy też żelatynę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w specjalistycznym woreczku w szynkowarze. Wstawiamy go do garnka wypełnionego wodą tak, by sięgała do wysokości poziomu mięsa. Gotujemy

Życie zamknięte w smaku
Baranina pieczona 150

cebulę oraz czosnek (każde oddzielnie). W niektórych nacięciach możemy połączyć te składniki. Tak przygotowaną baraninę nacieramy solą, około 1 łyżki, i posypujemy pieprzem. Pozostałym boczkiem, cebulą i czosnkiem obkładamy mięso. Brytfankę z mięsem owijamy folią i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia pieczemy w temperaturze około 190 stopni przez około 2,5 godziny. Początkowo podpiekamy z jednej strony

Życie zamknięte w smaku
Skrzydełka kurczaka a'la kotleciki jagnięce z masłem i rozmarynem 151

kurczaka - klarowane masło - świeży rozmaryn - pieprz - sól Przygotowanie: Skrzydełka myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki skrzydełek (tę ostatnią, najcieńszą część). "Podwójną" kostkę rozcinamy na dwie i usuwamy mniejszą. Ściągamy mięso na dół, obskrobując kość. Doprawiamy mięso świeżo mielonymi pieprzem oraz solą i rozmarynem. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło i rozgrzewamy tłuszcz. Skrzydełka smażymy na złocisty kolor i osączamy na papierowym ręczniku

Życie zamknięte w smaku
Filet z kurczaka w chipsowej panierce i radiowe pogaduszki 126

jest bardzo wiele, wręcz nieograniczona ilość. Po drugie, szybko się panierowane dania przyrządza. Po trzecie, są zwyczajnie smaczne. Po czwarte... Po prostu uwielbiam połączenie chrupkiej panierki i miękkiego mięsa! :) Dodam, że dzisiaj miałam okazję być uczestnikiem radiowej rozmowy (Radio Studenckie Żak Politechniki Łódzkiej), w której to opowiadałam o swoim blogu. Podczas rozmowy obiecałam umieścić przepis na tego kurczaka, a więc(...)cebulką oraz ostrą papryczkę) - sól - słodka papryka - białko jajka kurzego - olej Przygotowanie:  Białko ubijamy. Chipsy kruszymy. Filety kroimy na dowolne kawałki i doprawiamy je solą oraz słodką papryką. Mięso maczamy w białku i obtaczamy w chipsach. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do złocistego koloru. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Drobiowe kotleciki bolognese z grilla lub ogniska 154

odmieni Wasze życie. To jakby zamknąć smak sosu bolognese w jednym kawałku. Fantastycznie komponują się z sosem czosnkowym . DROBIOWE KOTLECIKI BOLOGNESE Z GRILLA LUB OGNISKA Składniki: - 1 kilogram drobiowego mięsa mielonego - 190 gram koncentratu pomidorowego - 300 gram mozzarelli - 1 czerwona cebula - 1 biała cebula - 2-3 ząbki czosnku - bazylia - oregano - tymianek - pieprz - sól Przygotowanie: Cebule obieramy i drobno kroimy. Mozzarelle(...)ścieramy na drobnych oczkach lub rozdrabniamy w blenderze. Tak przygotowane składniki łączymy z mięsem. Dodajemy do całości przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Formujemy podłużne, w miarę grube kotlety, które następnie zawijamy ściśle w folię aluminiową. Pieczemy nad ogniskiem, grillujemy lub smażymy na patelni. Podajemy z ulubionym sosem, ja polecam czosnkowy. Voila! ;) Smacznego i do napisania

Życie zamknięte w smaku
Kurczak pieczony z maślanym nadzieniem ziemniaczanym ze szczypiorkiem, porem i kolendrą + masterchef 185

ziarnistej jedynie odrobinę, żeby z rzadka trafiać na niespodziankę w formie orzeźwiającego, ale intensywnego smaku nasion), białym pieprzem i solą. Takim farszem nadziewamy kurczaka, a następnie go zaszywamy. Układamy mięso w brytfance. Jeżeli zostało nam jakieś nadzienie, możemy uformować z niego kulki i ułożyć wokół kurczaka. Mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni. Najpierw, przy 30 minut, piersią do góry

Życie zamknięte w smaku
Krokiety z mięsem 200

pozwolił części zamrozić, a wszamał wszystkie, spożywając je na każdy posiłek dnia ^^ Jak upływa/upłynęła Wam majówka? Jedliście coś pysznego, a może coś pysznego gotowaliście? KROKIETY Z MIĘSEM Składniki na naleśniki: - 3 jajka - 200 mililitrów śmietanki 18% - 150 mililitrów mleka - 250 mililitrów wody gazowanej - 350 gram mąki - masło klarowane Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smażymy możliwie cienkie placki(...)oraz pieprz umieszczamy w garnku i zalewamy taką ilością wody, by przykryła składniki. Gotujemy do miękkości, zlewamy wodę i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałą cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Mięso i gotowane warzywa mielimy razem z podsmażoną cebulą dwa razy. Dodajemy do farszu posiekany drobno szczypiorek i doprawiamy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Farsz musi być nieco przeprawiony, bowiem złagodnieje

Życie zamknięte w smaku
Samosa 175

średnicy około 2 centymetrów. Podsypujemy powierzchnie mąką i wałkujemy kulki na placki o średnicy około 15 centymetrów, przecinamy go na pół.  Składniki na nadzienie: - 500 gram mielonego mięsa - 250 gram zielonego groszku (najlepiej świeżego) - 25 gram ghee (zastąpiłam masłem klarowanym) - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki kolendry - 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru - 1/2 łyżeczki chilli - 1 łyżeczka garam masala(...)sól - olej Przygotowanie nadzienia: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i rumienimy na złoty kolor na maśle (ghee). Dodajemy mięso mielone i zielony groszek, wsypujemy kolendrę, imbir, chilli i garam masala. Mieszamy i smażymy przez 5 minut. Solimy, podlewamy odrobiną wody i dusimy przez kolejne 5 minut. Zestawiamy z ognia i studzimy. Nadzienie wykładamy łyżeczką na ciasto. Brzegi ciasta zwilżamy

Życie zamknięte w smaku
Kiełbasa nadziewana na makaron w sosie pomidorowym 147

gram makaronu spaghetti - 250 gram dowolnej kiełbasy - 2 cebule - 750 mililitrów passaty - woda - pieprz cayenne - pieprz czarny - sól Przygotowanie: Kiełbasę kroimy na średniej grubości plastry i podsmażamy. Usmażone mięso nadziewamy na makaron spaghetti. Takie "szaszłyki" wkładamy do garnka i zalewamy passatą. Dodajemy nieco wody, żeby całość nie była zbyt gęsta oraz, by się nie przypaliła. Doprawiamy, na chwilę przed ugotowaniem(...)się makaronu - pieprzami i solą. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyła się kiełbasa. Makaron z mięsem wykładamy na talerz. Całość posypujemy podsmażoną cebulką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Życie zamknięte w smaku
Polędwiczka wieprzowa w cieście czosnkowym z płatkami owsianymi 121

się tego godziny spędzone w kuchni na dopracowywanie czegoś, co i tak było już możliwie dopracowane. Ostatnio problem ten zaczyna jednak ustępować, objawy przepolędwiczkowania zanikają i powoli to mięso powracam do mojej kuchni ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę z pełnego przemiału łączymy wodą i doprawiamy suszonym czosnkiem (wedle uznania) oraz solą. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby trzymała się później mięsa. W drugiej miseczce mieszamy płatki owsiane i bułkę tartą (proporcja 1:1). Rozgrzewamy na patelni olej. Polędwiczkę wkładamy do ciasta, przenosimy do płatków owsianych z bułką i wrzucamy na patelnię

Życie zamknięte w smaku
Pierś kaczki barberie pięć smaków z chow mein 211

Kocham kaczkę. Piszę to pod każdym na tego ptaka przepisie. To najlepsze, najsmaczniejsze mięso na świecie. Nie żebym jadła wszystkie rodzaje. Wiele jest takich, których nigdy nie spróbuję - koniny czy psa między innymi. Ale zostańmy przy kaczce. Kaczka jest boska. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)Nacinamy skórę. Doprawiamy przyprawą pięć smaków z obu stron. Pierś kładziemy na zimną patelnię skórą do dołu, dopiero wtedy uruchamiamy palnik. Gdy tłuszcz wytopi się w pożądanym stopniu, obracamy mięso na drugą stronę. Obsmażamy. Raz jeszcze przewracamy i wstawiamy ze skórą w dół do piekarnika. Jeżeli mamy patelnie z plastikową rączką, to przekładamy kaczkę do rozgrzanego wcześniej w piekarniku naczynia

Życie zamknięte w smaku
Kotlety mielone z pieczarkami 169

a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI Składniki: - 500 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego - 300 gramów pieczarek - 1 cebula - 1 sucha kajzerka - 2 jajka - bułka tarta - mleko - olej - masło - pieprz - sól Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy i kroimy na półplasterki. Smażymy je na rozgrzanej(...)Mieszamy rzadko, pozwalając się im przyrumienić. NIE SOLIMY (bo inaczej puszczą wodę i się ugotują, zamiast usmażyć). Suchą kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy już zupełnie rozmięknie, łączymy ją z mięsem. Dodajemy też jajka, posiekaną drobno cebulę oraz przestudzone grzyby. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zezłocenia. Voila! :) Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Pierś kurczaka w panierce miodowo-paprykowej 330

auto'); ga('send', 'pageview'); PIERŚ KURCZAKA W PANIERCE MIODOWO-PAPRYKOWEJ Składniki: - 3 pojedyncze piersi z kurczaka - 3 łyżki płynnego miodu - mąka - olej - papryka słodka - papryka ostra - pieprz - sól Przygotowanie: Mięso oczyszczamy i osuszamy. Rozkrawamy w poprzek i lekko tłuczemy. Marynujemy w miodzie i przyprawach przez przynajmniej 1 godzinę. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, obtaczamy mięso w mące i smażymy. Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania