mięso - 63110 przepisów (strona:1323/4208)

Pieczone gołąbki bez koszulki - golasy 174

porcji wyjdzie 8 szt pół główki kapusty 400 g mięsa mielonego 1 szkl ryżu 2 jajka 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy łyżeczka oregano szczypta majeranku szczypta bazylii tłuszcz do smażenia i do formy bułka tarta do panierowania Kapustę poszatkować drobno i przeciąć w poprzek by kawałeczki nie były zbyt długie. Cebulę posiekać drobno podsmażyć w rondlu na tłuszczu, dodać(...)smażyć aż cała się sparzy i zmniejszy objętość. Ryż ugotować w 2 szkl osolonej wody i odstawić na ok 20 min pod przykryciem. Kiedy kapusta i ryż przestygnie dodać mięso, jajka i przyprawy, wyrobić masę. Masę podzielić na 8 części, wilgotnymi rękami formować duże owalne gołąbki, panierować w bułce tartej, ponownie nadać im kształt i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Piekarnik

Gotowanie jest łatwe
Jadło gospodarskie z piekarnika 143

oregano 50 g żółtego sera oliwa Cukinię pociąć na kawałki 5-6 cm Wydrążyć środki przyrządem do wydrążania jabłek. Wydrążone środki od razy włożyć do brytfanki. Wyciąć tyle kawałków mięsa by włożyć je do środka cukinii. Posypać solą i pieprzem, skropić oliwą i włożyć do wnętrza cukinii. Patisony również wydrążyć wnętrza wydrążone posiekać, resztę mięsa drobno pokroić wymieszać z wnętrzami

Gotowanie jest łatwe
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem w sosie warzywnym 169

nieduże papryki 0,5 szkl kaszy jaglanej 250 g mięsa drobno mielonego sól pieprz pieprz kolorowy Kamis 1 jajko szczypta czosnku niedźwiedziego 4 pomidory 3-4 szkl rosołu kawałek pora ok 10 cm 2 łyżki śmietany Kaszę ugotować w jednej szkl wody z dodatkiem soli i łyżeczki tłuszczu. Odstawić pod przykryciem. Kiedy kasza przestygnie dodać mięso, jajko przyprawić do smaku

Gotowanie jest łatwe
Kisz na kaszy jaglanej z mięsem i cukinią - Tarta 168

szkl kaszy jaglanej 1 szkl wody 2 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia sól pieprz czarny Kamis 300 g mięsa drobno mielonego 200 g cukinii 100 g sera żółtego 1 jajko sól 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta lubczyku szczypta oregano szczypta majeranku ser żółty do posypania Kaszę ugotować(...)dobrze zmiksować przy pomocy blendera.Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy na tartę i upiec w temp 180 st przez 15 min. Mięso włożyć do miski, cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach ser na tarce o trochę mniejszych. Dodać przyprawy i zioła , wymieszać . Wyłożyć na upieczony spód, wyrównać, posypać niewielką

Gotowanie jest łatwe
Pielmieni z mięsem i grzybami 139

mięsa mielonego 20 g grzybów suszonych 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy 1 jajko bułka tarta ciasto 3 szkl mąki 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju woda Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić i zemleć lub zblendować. Na patelni podsmażyć na łyżce tłuszczu drobno posiekaną cebulkę, dodać grzyby i poddusić ok 10 min. Wystudzić. Dodać mięso mielone, jajko, przyprawy

Gotowanie jest łatwe
Rolada z szynki z grzybami i kasza gryczana 144

pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku. Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć ser żółty i dodać do nadzienia. Wymieszać.  Mięso naciąć tak by powstał jak największy płat , rozbić trochę młotkiem do mięsa, Przeciąć na dwie części. Nałożyć nadzienie, zrolować i obwiązać sznureczkiem. Skropić oliwą, octem balsamicznym i sosem sojowym. Podlać

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka makaronowa - Pasticio 250

makaron rureczki długie 1 op 1 jajko na sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów całych 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy Pfeffer Gold - SKWORCU w składzie (cebula płatek, pieprz czarny, sól, kminek, papryka, czarnuszka, imbir, kolendra, lubczyk, pieprz cayenne, pasternak)  3/4 szkl rosołu lub wody kilka suszonych grzybków sól sos beszamelowy(...)kopiasta łyżka masła pół małej cebulki sól pieprz imbir 500 ml mleka 3 łyżki mąki 1 jajko Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Pozostawić na durszlaku. Mięso przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lub wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, resztę rosołu, pomidory i grzybki, gotować jeszcze ok 30 min. Przygotować

Gotowanie jest łatwe
Pulpeciki, duszona cukinia i kasza gryczana 167

pulpety 300 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka przyprawy Pfeffer Gold SKWORCU  w składzie (cebula płatek, pieprz czarny, sól, kminek, papryka, czarnuszka, imbir, kolendra, lubczyk, pieprz cayenne, pasternak) 1 łyżka bułki tartej do panierowania tłuszcz do smażenia warzywa 500 g małych cukinek 1 łyżeczka przyprawy Pfeffer Gold SKWORCU duża szczypta pieprzu pomarańczowego SKWORCU(...)przykryciem. Cukinię pokroić na kawałeczki lub plasterki, cebulę pokroić w pół talarki, pomidory w kostkę, Wszystko włożyć do głębokiej patelni , dodać przyprawy i smażyć ok 15- 20  min Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem oraz bułką tartą, uformować kulki , wielkości orzecha włoskiego i opanierować w bułce tartej, następnie usmażyć sie ze wszystkich stron często obracając. Dodać do warzyw

Gotowanie jest łatwe
Buraczkowe pierogi z mięsem i sos pieczarkowy 141

ciasto 800 g mąki 1 burak ćwikłowy pieczony 1 jajko sól 1 łyżka oleju woda nadzienie 800g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz pomarańczowy Skworcu czosnek niedźwiedzi Skworcu 2 łyżki natki pietruszki sos 300 g pieczarek 1 cebula 300 ml śmietany kremówki sól pieprz tłuszcz do smażenia Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy(...)blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 ml Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru

Gotowanie jest łatwe
Gulasz z karkówki z suszonymi grzybami 134

Skworcu szczypta oregano szczypta majeranku tłuszcz do smażenia 3-4 łyżki śmietany kasza gryczana 1 szkl suszona papryka Grzyby namoczyć, następnie ugotować, ok 20 min. Odcedzić ale wywar zostawić. Mięso umyć, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, smażyć aż odparuje i przyrumieni się. Następnie podlać 1 szkl wody, dodać przyprawy

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z bakłażanem i mięsem mielonym 120

ciasto 500 g mąki 320 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie 300 g mięsa mielonego 1 bakłażan 1 papryka pomidorowa 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pure ziemniaczanego sól pieprz majeranek lubczyk oregano Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką do wystygnięcia. Bakłażan pokroić w plastry(...)przepłukać, osączyć i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodać posiekaną drobno paprykę i mięso mielone. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy. Odparowane nadzienie przełożyć do innego naczynia i przestudzić. Dodać pure ziemniaczane i wymieszać nadzienie do pierogów. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki

Gotowanie jest łatwe
Dynia hokkaido z nadzieniem chlebowo mięsnym 148

dynia hokkaido 300 g mięsa mielonego pół cebuli 3 ząbki czosnku 4 kromki chleba ok 75g 100 g sera żółtego (twardego) szczypta mięty szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej do mięs mleko do namoczenia chleba Dynię umyć, odciąć korzonek tworząc przykrywkę. Wyciąć miąższ by dostać się do gniazda nasiennego. Wyjąć przy pomocy łyżki(...)wszystkie ziarna i oczyścić wnętrze. Mięso włożyć do miseczki, dodać przyprawy, starty ser, posiekaną cebulę i czosnek. Troszkę miąższu dyni który uzyskaliśmy przy wycinaniu również zetrzeć na tarce. Chleb namoczyć przez chwilę w mleku i nie odciskać. Ugnieść dobrze mięsno chlebową masę i nadziać dynię do pełna. Przykryć pokryweczką z korzonkiem, następnie całą dynię nasmarować oliwą i zawinąć w folię

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki z meksykańskim sosem 136

naleśniki 1 jajko 1 szkl mleka 1 szkl wody 3 łyżki oleju sól 2 łyżeczki cukru mąka nadzienie 600 g mięsa drobno mielonego 1 papryka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 400 g 1 puszka całych pomidorów 400 g 1 cebula tłuszcz do smażenia sól  pieprz oregano majeranek bazylia naleśniki: Jajka wybić do miski, rozmieszać(...)słodkiej śmietany. Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy dodać więcej mąki. Usmażyć naleśniki na dużej patelni. w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, następnie mięso i mieszając rozdrabniać je by nie zbiło się w duże kawałki. Następnie dodać pokrojoną paprykę, fasolę z puszki razem z zalewą, lekko rozdrobnione pomidory razem z przecierem i przyprawić

Gotowanie jest łatwe
Schab podsuszany 134

Przepisów na wykonanie tego pysznego mięsa jest wiele.  Krążąc ponad nimi wybrałam jeden i oto jest 1 kg schabu 0,5 szkl cukru 0,5 szkl soli kamiennej niejodowanej papryka suszona  majeranek kilka ziaren jałowca 2 ziarna ziela angielskiego listek laurowy 1 łyżeczka kolendry czosnek 6-8 ząbków (w zależności od potrzeby) Schab umyć oczyścić z błonek(...)tłuszczu. Osuszyć. W naczyniu zasypać cukrem i dokladnie natrzeć tak by mięso bylo w powłoce cukrowej. W tym stanie pod przykryciem wstawić do lodówki na 24 h. Następnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Natrzeć w ten sam sposób solą i odstawić na 36 h. Po upływie tego czasu posiekać czosnek, dodać przyprawy i utłuc w moździerzu. Schab natrzeć mieszanką

Gotowanie jest łatwe
Suszona karkówka - domowy wyrób 129

bieżącą wodą, osuszyć i natrzeć solą, ponownie wstawić do lodówki na 36 godzin. Po tym czasie karkówkę ponownie umyć, osuszyć. Zioła utrzeć w moździerzu razem z czosnkiem , Natrzeć mięso i dobrze wklepać wszystkie zioła. Włożyć mięso do pończochy i zawiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania