mięso - 63110 przepisów (strona:1323/4208)

Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli 163

wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Chwilkę smażyć aż nadmiar wody odparuje. Wystudzić. Przygotowany farsz nakładać na rozbite mięso, zawinąć i spiąć wykałaczkami lub szpikulcami do mięsa. Na patelnię nalać trochę oleju, rozgrzać i obsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dolać bulion i dusić

Oryginalny smak
Przepiórki w boczku 260

rozmarynem. Przepiórki delikatnie natrzeć oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Masło podzielić na cztery części i włożyć do każdej tuszki. Każdą przepiórkę owinąć dwoma plasterkami boczku i spiąć szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą, przełożyć przepiórki i piec 10 minut w 180’C. Następnie dolać wino i piec około 30 minut (do miękkości mięsa

Oryginalny smak
Kurczak po marokańsku 341

samą patelnię wrzucić w całości, umyte i obrane szalotki i wsypać przyprawy. Mieszając, wszystko zrumienić. Następnie dodać kurczaka i wlać bulion. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać bulion. Daktyle pokroić, dołożyć do mięsa i jeszcze chwilkę dusić. Doprawić pieprzem. Gotową potrawę przełożyć na talerz i polać powstałym sosem. Podawać z ryżem. Smacznego

Oryginalny smak
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 353

Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam ! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g) 1 puszka czerwonej fasoli (400g) 100g kukurydzy z puszki 1 średnia czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego „Pudliszki(...)rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki bulionu 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki startego cheddara około 3-4 łyżek oliwy z oliwek sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, rozmaryn, rozgnieciony kmin rzymski, cynamon, trochę soli i mieszamy. Wszystko lekko rumienimy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat

Oryginalny smak
TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 289

jednak od czasu do czasu, kiedy mam wolny dzień, kuszę się na ich przygotowanie, bo apetyt na nie zwycięża niechęć robienia :-) Składniki: 1 główka kapusty białej 250g  mielonego mięsa ok 250g ryżu 1 jajko 1 cebula do farszu 1 cebula do sosu olej  sól  pieprz  koperek Na sos: bulion  ok 30g masła (najlepiej sklarowane jesli(...)sól, pieprz – do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Gorsze, uszkodzone liście układamy

Walijskie Pichcenie
PULPETY W SOSIE MYŚLIWSKIM 163

dorzucimy do niego puszyste, delikatne pulpeciki, to mmm...   Bardzo smaczne danie, lekko przeze mnie zmienione. Wędlinę, którą w oryginale dodaje się do sosu zastąpiłam czerwoną papryką. Składniki: 600g mięsa mielonego (ja miałam zmieloną łopatkę)  2 jajka 2 łyżki kaszy manny 1 cebula 1 czerwona papryka 5 pieczarek 2  ogórki kiszone koncentrat pomidorowy sól, pieprz, ziele angielskie(...)liść laurowy słodka i ostra papryka koperek bulion łyżka mąki Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy solą i  pieprzem,wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną i dobrze wyrabiamy. Formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże pulpeciki. Zagotowujemy bulion, wkładamy pulpeciki, gotujemy ok 15 minut, po czym wyjmujemy je na talerz (bulion zostawiamy). Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w paski i ogórki

Walijskie Pichcenie
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 426

pań domu :-) Te bez zawijania robi się szybciutko, mieszając wszystkie składniki razem...a są prawie równie smaczne.  Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy! Składniki: 600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe) 1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska) 100g ryżu (1 torebka) 2 jajka 1 średnia cebula 2 łyżki kaszy manny bułka tarta majeranek sól(...)Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy  mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę manną i  podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wyrabiamy masę aż do połączenia wszystkich składników. Następnie formujemy okrągłe klopsiki lekko je spłaszczając (najlepiej zwilżonymi

Walijskie Pichcenie
PULPETY Z INDYKA Z MOZZARELLĄ W SOSIE PIECZARKOWYM 224

koperkiem - takie zestawienie  zadowoli chyba najbardziej wymagających. Przygotowuję ich zawsze sporo, żeby mieć obiad na 2 dni z głowy, bo wszyscy je bardzo lubimy :) Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka)2 łyżki bułki tartej1 jajkoliść laurowyziele angielskie250 g pieczarek1  cebula2 łyżki mąkisól, pieprzsłodka i ostra papryka1 marchewka2 łyżki olejukoperekśmietana 18%50g startej mozzarelliWykonanie(...)Zmielone mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą,pieprzem i paprykami. Rękami zwilżonymi wodą uformować niezbyt duże pulpety, w środku każdego umieszczając trochę startego seraNa talerzyk wsypać  mąkę i obtoczyć w niej klopsiki. Zagotować wodę, wrzucić do niej liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę (ja do smaku dorzuciłam jeszcze pietruszkę i kawałek selera naciowego), ew. kostkę rosołową. Chwile pogotować

Walijskie Pichcenie
GRZYBOWE SPAGHETTI Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI 221

Delikatne, drobiowe pulpeciki + spaghetti z grzybowym sosem to wspaniałe zestawienie obiadowe.  Jest syte i pożywne więc wspaniale pasuje na jesienno-zimowy obiad ... Składniki: Na klopsiki: 400 g mięsa mielonego drobiowego 1 kajzerka (uprzednio namoczona w wodzie i odciśnięta) 1 jajko majeranek sól, pieprz  bułka tarta  olej  Na sos:  300g brązowych pieczarek 1 cebula bulion mały(...)pęczek pietruszki lub koperku sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie olej 1 łyżeczka mąki 2 łyżeczki śmietany 18 % Wykonanie: Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy małe klopsiki i każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę

Walijskie Pichcenie
PIKANTNY SOS BOLOGNESE 217

boloński to chyba jeden z najpopularniejszych sosów gotowanych do makaronu.  Mój domowy sos bolognese jest pyszny :)  Gęsty od mielonego mięsa i pachnący lekkim aromatem czosnku, oregano i bazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii).  Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy  go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g(...)startą na oczkach marchewkę, pokrojony w kostkę seler naciowy, oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy ogień i dusimy całość mieszając od czasu do czasu

Walijskie Pichcenie
BOCZEK ROLOWANY CZYLI ROLADA Z BOCZKU 298

czosnkiem i innymi ulubionymi przez nas przyprawami stanowi aromatyczny dodatek do kanapek.  Smakuje wyśmienicie podana z ostrym domowym chrzanem albo musztardą :)  Dodatkowo  można ją faszerować mielonym mięsem, cebulą,szpinakiem czy warzywami, ale ja zazwyczaj robię ją w tej najprostszej wersji - tylko z przyprawami. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry  2 duże ząbki czosnku sól pieprz ziołowy(...)książkę.  Z obu stron lekko rozbić go tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą,pieprzem ziołowym majerankiem, słodką papryką. Chudszą stronę boczku (powinna być na górze) natrzeć roztartym czosnkiem . Mięso zwinąć  ściśle w roladę i związać w kilku miejscach bawełnianym sznurkiem . Tak przygotowaną roladę zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i wstawić  do lodówki

Walijskie Pichcenie
Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowym na puree z dyni 283

Mięso i czekolada? Uważacie, że to zupełnie przekombinowane połączenie? Nic bardziej mylnego! Lekko winny sos czekoladowy doskonale pasuje do polędwiczki wieprzowej i puree z dyni. Idealny pomysł na niebanalny obiad. Składniki:Sos czekoladowy: 1/3 tabliczki Czekolady Gorzkiej E.Wedel 200 ml czerwonego wytrawnego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka rozmarynu 4 szalotki 6 suszonych śliwek kalifornijskich Polędwiczka wieprzowa: 1 polędwiczka wieprzowa(...)łyżkę masła. Na tak rozgrzanym tłuszczu smażyć polędwiczkę z każdej strony po 3-4 minuty (będzie jeszcze lekko różowa w środku) lub dłużej, jeśli chce się uzyskać efekt wysmażonego mięsa. Następnie zdjąć ją z patelni, posypać szczyptą soli i zawinąć w folię aluminiową.W rondelku zagotować wino z dodatkiem cynamonu, rozmarynu, pokrojonych w paski suszonych śliwek i szalotek

Pasja Smaku
Gołąbki z mIeloną karkówką i ryżem. 340

wody lekko solimy i wrzucamy szklankę ryżu. Przykrywamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy ok 20 min. Odstawiamy do wystudzenia.Karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na mniejszych oczkach razem z 1 cebulą. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wkładamy ugotowany i zimny ryż. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.Z odparzonych liści ścinamy nerw. Układamy porcję(...)mięsa i zawijamy jeden bok liścia, następnie składamy na niego dwa boczne i zawijamy całość.Robimy gołąbki do wyczerpania się produktów.W większy garnek na dno układamy pozostałe liście kapusty tak, aby całe je przykryć. Wrzucamy tam kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe i pokrojoną w plasterki połowę cebuli. Układamy ściśle nasze przygotowane gołąbki delikatnie solimy. Na wierzch układamy

Malinowe Pocałunki
Pierś z kurczaka pieczona w śmietanie i zupie cebulowej 398

błon, przekładamy do naczynia żaroodpornego. I obsypujemy zupami cebulowymi, mieszamy, następnie odstawiamy na kilka godzin (lub na noc), by się wszystko przemacerowało. Na ok 2 godziny przed podaniem, wyjmujemy mięso, dodajemy śmietanę, mieszamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Od czasu do czasu zaglądamy do piekarnika i poruszamy mięsem, by zapobiec niedopieczeniu. Do pieczeni pasuje zarówno

Taste Of My Day
Sezon grillowy - czas START! Szaszłyki z kurczaka 295

skoro robimy grilla jako dodatek proponuję świeże warzywa - pokrojony w plastry ogórek i pomidor, doprawiony solą, pieprzem i świeżym koperkiem :) Na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie warzywa i mięso. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na ruszcie z każdej strony, do momentu, aż mięso się zarumieni, a warzywa zmiękną. Smacznego

Taste Of My Day