bardzo pyszne. Wszyscy miłośnicy mięsnych dań z grilla znajdą tu pomysły dla siebie. Polecamy nasze pyszne i sprawdzone przepisy z grilla: Grillowane faszerowane piersi kurczaka, Ćevapčići z mielonego mięsa wieprzowego Grillowana pierś z indyka Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki Grillowany schab z mozzarellą Grillowany schab z pietruszką i miętą Kofty, czyli szaszłyki z grillowanego mięsa kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAromatyczny kurczak z ryżem i warzywami. Mięso najlepiej zamarynować kilka godzin wcześniej. Podana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i szybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego(...)sól do gotowania 1 łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka czyścimy i kroimy na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku mieszamy mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Marchewkę oraz paprykę kroimy w cienkie, podłużne paski. Por kroimy w poprzek w plastry
Bulliojestem wierną ich fanką! Dlatego dzisiaj prosty przepis na szybką i smaczną zupę z zielonych warzyw. Składniki: 200 g zielonych warzyw (np. cukinia, fasolka, brokuły, szpinak) 100 g mięsa, u mnie filet z kurczaka świeży imbir papryczka chilli 30 g kaszy / ryżu / ziemniaków (ja użyłam kaszy jaglanej) Wykonanie: Do garnka wkładamy pokrojone warzywa, mięso i kaszę, dodajemy starty imbir oraz
Taste Of My Daytortilli ser cheddar Przygotowanie: Na oliwie z oliwek zeszklić posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę i przyprawy (słodką paprykę, cynamon, kmin). Zamieszać. Dodać mięso i smażyć mieszając często, aby mięso równomiernie zmieniło kolor. Doprawić solą. Zalać wszystko pomidorami i na wolnym ogniu gotować bez przykrycia przez 25-35 minut mieszając od czasu do czasu
Kulinarne Inspiracjesię moim przepisem na wędliny dojrzewające czyli suszony schab bez dodatku tłuszczu. 5 kroków : KROK 1: Schab myjemy, smarujemy dokładnie miodem i wkładamy do lodówki na dobę KROK 2: Mięso myjemy, osuszamy i porządnie nacieramy solą himalajską, wkładamy na dobę do lodówki KROK 3: Schab myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy czosnkiem, majerankiem, estragonem i słodką papryką, odkładamy do lodówki(...)jeden dzień KROK 4: Mięso zawijamy w pończochę/firankę i wieszamy w przewiewnym miejscu (ale nie chłodnym) na minimum 5 dni KROK 5: Gotowe! Możesz już śmiało spróbować swojej wędliny. Jeśli wolisz bardziej wysuszoną, odwieś ją z powrotem do suszenia na kolejny dzień. Smacznego! Potrzebujesz: kawałek schabu wieprzowego, miód ekologiczny, przyprawy: sól himalajska, majeranek, estragon, czosnek i słodka papryka
IzaGotujeklasycznym kotlecie drobiowym :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka sól, pieprz mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia 4 plastry ananasa tarty żółty ser Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, kroimy, rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Solimy, pieprzymy. 2. Mięso panierujemy najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju. 3. Na gotowe kotlety wykładamy
Kuchnia domowa Anistek z antrykotu z glazurą. Tego typu stek jest lekko przerośnięty tłuszczykiem, to po usmażeniu wpływa na delikatność jego wnętrza. Przygotowanie jest proste, należy pamiętać tylko o tym, że mięso nie może być zimne prosto z lodówki, nie solimy przed smażeniem i dajemy mu odpocząć po usmażeniu. Składniki: stek o wadze około 250 g i grubości(...)łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego pieprz sól 1 - 2 łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego) 2 ząbki czosnku Wykonanie: Stek wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed smażeniem, inaczej mięso podczas smażenia dozna szoku termicznego i będzie twarde. Umyć, osuszyć i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Żeliwną lub dowolną o grubym dnie patelnię bardzo mocno rozgrzać z odrobiną oliwy. Oliwy dużo
Kuchcik gotujenalać oliwę , dodać posiekany czosnek i papryczkę, startą skórkę cytrynową, listki szałwii porwane na nieco drobniejsze kawałki. Wymieszać. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć ze wszystkich stron mięso, odłożyć aby przeszło smakami na co najmniej 30 minut. Smażyć na patelni grillowej, po kilka minut z każdej strony, tak aby mięso ładnie się zrumieniło. Smacznego
Stare Garycałość smaczna. Dodatkowym atutem jest fakt, że pulpeciki świetnie nadają się do odgrzewania nawet następnego dnia .... Pulpety w sosie pomidorowo - cebulowym SKŁADNIKI: pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 4 - 5 łyżek kaszy manny sól i pieprz sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 1 puszka pomidorów 200 ml bulionu(...)sól i pieprz papryka słodka i ostra do smaku PRZYGOTOWANIE: Pulpety: do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, sól pieprz i kasze mannę - wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy niewielkie pulpety. Przekładamy na deskę i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Sos: Cebule i czosnek obieramy, siekamy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W woku rozgrzewamy oliwę z masłem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibyła najgorsza majówka w moim życiu. Dlatego zamiast opisywać smakołyki, które razem przyrządzaliśmy i jedliśmy zanim wszystko runęło rzucam pomysł na szybki obiad bez mięsa. Taki dobry, że nawet dzieciaki go łykną. Kolorowy, pożywny i smaczny. Sprawdźcie sami: Składniki: 3-4 spore ziemniaki 1/2 brokuła 3-4 łyżki ciętej fasolki zielonej (mrożona) 3-4 kulki mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany(...)mozzarellą. Zapiekamy do rozpuszczenia sera. Gotowe. Wystarczy wyłożyć kolorową kompozycję na talerze. No cóż. Eksplozja smaku i koloru po prostu. Moi mięsożercy byli zachwyceni o dziwo - mimo, że mięsa w tym posiłku próżno szukać. Od tamtej pory serwuje im takie zapiekane warzywne obiadki regularnie, korzystając z pozytywnego nastawienia
Kuchnia po mojemumięsne pulpety, urozmaicam je różnymi dodatkami. Tym razem wzbogaciłam je o brokuły. Mój synek za brokułem nie przepada, jednak pulpeciki zjadł z apetytem:) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, brokuł, jajko, 500ml drobiowego bulionu, sól, pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżka bułki tartej, 1/4 szklanki(...)śmietany 12%. Wykonanie Połowę brokuła odkroić, umyć, odsączyć i drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i ostrą papryką. Wymieszać na gładką masę. Formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować, włożyć klopsiki oraz resztę posiekanego brokuła, gotować około 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną. W razie
Z miłości do słodkościPrzepis z serii Tata Gotuje, a jak tata bierze się za gotowanie to powstają cuda. Rewelacyjna zupa z pysznymi klopsikami. Klopsiki niestandardowe bo powstały z połączenia mięsa ze startymi ziemniakami. Brzmi ciekawie a smakuje niesamowicie. Warto ugotować, warto spróbować pycha pycha i jeszcze raz pycha. Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g chudej zmielonej wieprzowiny 1 duża cebula ½ łyżeczki suszonego(...)drugą grubo. Jajka lekko ubić. Pietruszkę posiekać. Ziemniaki obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Następnie zawinąć je w ściereczkę i odcisnąć nadmiar płynu. W misce wymieszać starte ziemniaki, mięso, drobno posiekaną cebulę, oregano, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Uformować niewielkie klopsiki o średnicy ok. 2,5 cm. Pomidory i pozostałą cebulę zmiksować
Mama Gotujewlać ketchup,olej i 1 łyżkę wody. Dodać słodką paprykę, pieprz i sól.Wszystko dokładnie połączyć. Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Nasmarować marynatą dokładnie z każdej strony mięso , włożyć do naczynia , przykryć i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej na całą noc. Mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego , wlać 1/2 szklanki wody i piec
O kuchni z uczuciemNasz kulebiak to połączenie chlebowego ciasta z farszem z kapusty, mięsa i grzybów. Składniki farszu: -1 kg kapusty kiszonej -0,8 kg łopatki -0,5 kg pieczarek świeżych lub mrożonych -2 cebule -olej -pieprz -przyprawa warzywna Składniki na ciasto chlebowe: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 szklanki ( 750 ml ) ciepłej wody(...)wyrośnięcia. W tym czasie drobno kroimy cebulę i pieczarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną i pieprzem i smażymy do odparowania wody. Mięso mielimy w maszynie. Dodajemy kapustę, pieczarki z cebulą, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Formujemy prostokąty, nakładamy farsz
Maminek kulinarnywypalać języka:) 1 cebula czerwona 1 cebula biała 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki lub koperek makaron pełnoziarnisty Przygotowanie: Mięso pokroić na kawałki ok. 2-3cm. Posypać solą i pieprzem i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Pokroić(...)paseczki paprykę i wrzucić do mięsa z cebulą. Po chwili smażenia dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Można dodać 2-3 łyżki wody. Wymieszać z makaronem ugotowanym al dente i podawać posypane natką pietruszki lub koperkiem
Kulinarne Inspiracje