Gołąbki z kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Barycz, gmina Domaradz, powiat brzozowski Kiedy chcę na obiad przygotować jakieś smaczne danie bez mięsa często do głowy przychodzą mi gołąbki. W podkarpackiej tradycji kulinarnej często przygotowywano je jako danie postne, w którym dominującym smakiem były suszone grzyby oraz kasza. Rodzaj kaszy decydował też o intensywności smaku gołąbków. Te z kaszą gryczaną(...)Baryczy poza kaszą jęczmienną jest również ryż, który osłabia nieco smak kaszy, ale sprawia, że farsz jest lepiej związany, co ma znaczenie kiedy w gołąbkach nie ma spajającego wszystko mięsa. Zapraszam na gołąbki według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Baryczy, który został opublikowany w książeczce „Potrawy Wigilijne Ziemi Brzozowskiej”. Nie czekajcie jednak do grudnia. To danie smakuje o każdej porze
Trzeci talerzWarto podkreślić, że ta lekka sałatka z tuńczykiem nie zawiera majonezu. Zastąpiliśmy go całkowicie jogurtem greckim, który jest wystarczająco gęsty, aby dobrze połączyć wszystkie składniki. Sałatka uwiedzie Cię delikatnym mięsem tuńczyka, chrupiącymi warzywami i kremowym dressingiem! Czasem zdarza się, że ta fit sałatka z tuńczykiem trafia na nasz stół jako pyszny farsz w pomidorach. W sezonie letnim, kiedy pomidory(...)najpyszniejsze i wielu z nas uprawia je w ogródku, można przygotować rewelacyjną przekąskę, która idealnie sprawdzi się na przykład jako dodatek do mięs z grilla. Co najważniejsze, 100 gramów tej pysznej sałatki to tylko ok. 70 kcal! Sałatki z tuńczykiem często są przepełnione majonezem. W naszej sałatce znajdziesz aromatyczny, dużo zdrowszy sos na bazie gęstego jogurtu. Sałatka bardzo dobrze przechowuje
Kuchnia Na Wypasiesól jesz w znikomych ilościach, na święta, królują dania bogate w sól: żurek czy rosół to zupy, które mocno się dosala, aby je doprawić, biała kiełbasa, wędliny czy pieczone mięsa - mnóstwo soli, sałatka jarzynowa, faszerowane jajka - mnóstwo soli, sosy chrzanowe, musztardy, majonez - znów mamy mnóstwo soli, a może jeszcze były inne sałatki na stole, w których gościły takie rzeczy(...)ogórki konserwowe czy kiszone, marynowane grzyby itd? - mnóstwo soli. Na obiad było pieczone lub smażone mięso? - znowu mnóstwo soli. Na święta podróżowałaś pociągiem lub autem w jednej siedzącej pozycji przez 2 a może i 3 godziny? Nie dziw się, że Twoje ciało nagromadziło masę wody i jest opuchnięte, to nic innego jak zastała woda w organizmie. Niestety zapewne przez
SMYKWKUCHNIJapoński nóż czyli co? Niby gotować może każdy. Na pewno wielu profesjonalnych kucharzy wskaże, że do gotowania potrzebne są odpowiednie noże kuchenne. Noże są różne – do sera, do mięsa, tasaki. Jednak niezaprzeczalnie, dobry nóż w twojej kuchni to podstawa sukcesu. Ważne, aby zdawać sobie sprawę, czego się potrzebuje. Zastanawiając się nad odpowiednimi nożami dla siebie, warto wziąć pod uwagę(...)grubym ostrzu), gyuto (nóż uniwersalny do krojenia, filetowania, szatkowania). Noże będące prawdziwą sztuką i nie tylko, czyli o zaletach Przeznaczenie noży japońskich jest wszechstronne – służą do mięsa, ryb, owoców, warzyw. Z pewnością z udziałem tych noży, nasze jedzenie będzie smakować wyborniej, gdyż ich wysoka jakość wykonania (nawet ze stali damasceńskiej) wpływa na precyzję przyrządzanych dań. Noże japońskie dobrze leżą
Słodkie okruszkikilka dużych liści z kapusty kiszonej lub białej 1 szkl ryżu 450 g mięsa mielonego sól pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ryż gotujemy w 2 szkl wody aż do wchłonięcia całego płynu i odstawiamy na ok 30 min . Przestudzony ryż mieszamy z mięsem i przyprawami, dodajemy również koncentrat. Mieszamy masę dokładnie. Naczynie zaroodporne smarujemy olejem
Gotowanie jest łatwekrojone, wszystko i tak się rozpadnie. - dużo listków bazylii - 4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek , sól i pieprz - marchewka pokrojona w cieniutkie plasterki - czerwona cebula - 2 łyżki mielonego mięsa opcjonalnie Umyjcie bakłażany i pokrójcie je w kostkę. Rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni lub więcej. Bakłażany pokrojone w kostkę wrzućcie do miski, posólcie, dodajcie oliwy z oliwek, wymieszajcie, aby obkleić(...)oliwą każdą kostkę bakłażana. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego i pieczcie około 20 minut. Międzyczasie w garnku podsmażcie pokrojoną w paski cebulkę, czosnek i marchewkę, dodajcie opcjonalnie mięso mielone. Ja się Wam przyznam, że nie robiłam tego w garnku, ale w robocie planetarnym z funkcją gotowania indukcyjnego. Gdy marchewka okazała się mięciutka, wrzuciłam 3 puszki pomidorów i 5 daktyli, bo pomidory
Z Kuchni Do Kuchniwarzywa, czyli cebulę, marchewkę, seler, czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Po drugie zrób łyk wina 😉 Teraz oczywście powtórzę po drugie. Po trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wrzuć mięso wieprzowe. Podsmaż je przez chwilę i łyżką z dziurami przełóż na durszlak. Po czwarte wrzuć na patelnię mięso wołowe i podobnie, podsmaż je przez chwilę i łyżką z dziurami przełóż
RafalCooktakże flądry z parą oczu po lewej stronie. Barwa strony ocznej, czyli jak już ustaliliśmy najczęściej prawej, jest ciemnobrązowa lub ciemnozielona, a druga strona, będąca w rzeczywistości spodem - biała. Mięso storni jest bardzo soczyste i delikatne. Ma charakterystyczny maślany, lekko słodki smak. Co bardzo istotne, jest niskokaloryczne. 100 g takiego dania to około 80 kcal. Jednocześnie 100 g storni zapewnia(...)nerwowego oraz uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Warto ją jeść również ze względu na zawartość witaminy B6 i niacyny. Jedzenie flądry wymaga nieco cierpliwości, ponieważ jej mięso jest dość ościste. Za to wynagradza soczystością i delikatnym, maślanym smakiem. Podsumowując , flądra smakuje równie dobrze podana w całości z pysznym sosem i jako delikatny filet z surówką. Właśnie
Kulinarne przygody Gatity