Prymat) Sposób przygotowania: Z podanych składników marynaty gotujemy zalewę (w 2l wody). W zimnej zalewie zanurzamy dokładnie umyty boczek i odstawiamy na min. dobę w chłodne miejsce tak, aby mięso było w całości zanurzone (można marynatę rozrobić odrobinę z wodą). Mięso dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy z każdej strony sosem przygotowanym ze składników glazury. Zawiązujemy w "cukierek" w rękawie
Kolorowy PrzepisownikKolejne danie przygotowane z myślą o konkursie. Piekłam razem z kąskami, na które przepis tutaj . Ciekawy pomysł na obiad. Upieczone pałki mają słodką skórkę, a mięso w środku ma delikatnie paprykowy posmak. Szczerze mówiąc - zaskoczyły mnie smakiem :) robiłam podobne w powidłach morelowych, a te są równie pyszne. I z wielką przyjemnością ogryzałam kosteczki :) Składniki: 4 pałki kurczaka 2 łyżki powideł(...)odsączamy z wody, układamy na marynacie w naczyniu, pokrywamy pozostałą marynatą i posypujemy pokrojoną papryką. Odstawiamy na około pół godziny. Formę przed pieczeniem przykrywamy folią aluminiową - błyszczącą stroną do mięsa. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, następnie zdejmujemy folię, mieszamy - aby pałki znalazły się na wierzchu i dopiekamy jeszcze około 10 minut, do zrumienienia skórki. Kaszę gryczaną
Kolorowy Przepisownikmarchewką (ja akurat mam taką małą tarkę do snacków:) ale chyba kupię sobie większą - lepsiejszą;)). Rady: Przyprawy można modyfikować wg własnych upodobań. Aby sprawdzić smak, najlepiej wymieszać wszystko oprócz mięsa i spróbować - mięso dodać na końcu
Kolorowy Przepisownikjeść z ogórkiem kiszonym jako dodatkiem, więc tu połączyłam te smaki w kotlecie, papryka jest tylko na kolor i przełamanie smaku - wyszły przepyszne! :) zagoszczą na stałe :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2-3 większe ogórki kiszone 1/2 papryki czerwonej 1/2 kostki sera feta 1 jajko 7-8 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania) 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka(...)papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii szczypta kminku Sposób przygotowania: Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser feta, paprykę i ogórki kiszone (ja użyłam kiszonych już startych). Dodajemy je do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Następnie przyprawiamy, dodajemy jajko i bułkę tartą i ponownie wyrabiamy. Z masy formujemy zgrabne kotleciki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
Kolorowy PrzepisownikDoskonały pomysł na obiad - surówka robi się z mięsem. Propozycja nie tylko na schab, ale i drób - np. udka i skrzydełka z kurczaka. Polecam na pyszny obiad :) Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angieskiego do smaku: przyprawa uniwersalna gałka muszkatołowa sól(...)pieprz papryka słodka Sposób przygotowania: Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plastry (jak na schabowe) i oprószamy z obu stron solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą słodkiej papryki. Odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy kapustę kiszoną - płuczemy raz lub dwa w zimnej wodzie by pozbyć się nadmiaru kwasu. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Łączymy kapustę z marchewką
Kolorowy Przepisownikpotrawka to efekt "sprzątania" zamrażarki :) a przy tym doskonały sposób na szybki obiad. Szczególnie jeśli do jej przygotowania użyjemy mięsa z rosołu - wtedy to już ugotuje się ekspresowo :) wtedy też stanie się daniem jednogarnkowym :) może być samodzielną potrawą, jak również świetnym dodatkiem do ziemniaków jeśli je polejemy jak sosem :) Podana w przepisie ilość soli i pieprzu jest niewielka, ponieważ potrawkę(...)miękkości, następnie rozdrabniamy. W garnku zagotowujemy około 2 litry wody, na wrzątek wrzucamy warzywa z mrożonek oraz startą na grubych oczkach marchewkę, gotujemy do miękkości warzyw, przyprawiamy, dodajemy kawałki mięsa (wielkość kawałków dowolna, u mnie bardzo małe, bo jak wspomniałam potrawkę podałam też dziecku na obiad). Następnie wlewamy śmietanę i rozrobioną w małej ilości wody mąkę ziemniaczaną. Wsypujemy kaszę kuskus
Kolorowy Przepisownikpietruszki 1/4 pora 1 duża cebula czerwona PRZYGOTOWANIE: Golonkę obmyć i jeśli trzeba to oczyścić z włosków. Ponacinać dość głęboko aby przebić się przez skórę. Natrzeć i zalać dokładnie mięso marynatą (olej, woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną golonkę przekładamy wraz z marynatą do misy multicookera w której dno zostało wyłożone kapustą(...)pozostałymi warzywami. Ja dolałam jeszcze 100 ml wody. Zamknąć pokrywę i ustawić program STEW i czas 2 godziny. Skóra sama odchodzi, mięso wręcz rozpływa się w ustach i ten aromat mmmmmmmmmmm. SMACZNEGO
ClauditteMissCookingkoncentrat pomidorowy 3 cebule łyżka musztardy mąka tłuszcz papryka mielona sól pieprz Sposób Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Mięso pokroić w plastry, bardzo cienko rozbić. Na każdym kawałku mięsa ułożyć wałeczki z nadzienia, zwinąć w rulon. Panierować w mące, smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Czy pamiętacie swojego odtańczonego poloneza
Kuchenne aromatykolorowo... odczuwam jesień bynajmniej nie po zapachu, bo przez zatkany nos nic nie czuję, jednak po herbacie z cytryną i tabletkach... Składniki 8 różnokolorowych papryk 70 dag mięsa mielonego (w moim przypadku mielona szynka bez kości) 1, 5 woreczka ryżu 2 cebule majeranek sól, pieprz papryka słodka mielona 20 dag startego żółtego sera Sposób Ryż(...)gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na oleju. Do miski wrzucamy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż, usmażoną cebulę. Przyprawiamy wedle uznania. Papryki myjemy, odcinamy górną "pokrywkę", usuwamy gniazda nasienne, napełniamy farszem. Nadziane papryki przykrywamy górną, odciętą częścią, układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy szklankę wody. Pieczemy około godziny w temperaturze
Kuchenne aromatywiele lepsza niż smażona tradycyjnie, bardzo miękka i rozpływająca się w ustach. Składniki 1 kg karkówki 8 dużych cebul 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób Karkówkę po opłukaniu należy pociąć na plastry około 2 centymetrowe. Każdy plaster posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Kuchenne aromatyczasu poświecić właśnie jej. Oderwana od pieluch przygotowałam noworoczny schab. Przepis pochodzi z mega starego poradnika domowego, podaję go w oryginale, choć przyznam, że teraz nie robiłabym sosu, jedynie mięso podlałam winem, a ser potarłam i przykryłam nim całość, bowiem z tym rozpuszczaniem sera bywa ciężko. Składniki 75 dag schabu 15 dag wędzonego boczku 25 dag pieczarek(...)wędzonego boczku i warstwą uprzednio podsmażonych pieczarek. W rondelku stopić pokrojony lub utarty żółty ser, podgrzać z winem na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopni na około 20 minut
Kuchenne aromatydodatkiem marchewki. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 mała marchewka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka bułki tartej sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie Mięso umyć , osuszyć. Można je skręcić przez maszynkę, ale ja zmiksowałam blenderem. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, jogurt, bułkę tartą i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą , pieprzem(...)miseczki wsypać bułkę tartą, łyżką stołową nakładać porcje mięsa i obtaczać w bułce. Uformować w dłoniach kotlety i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor
O kuchni z uczuciempapryczki chili , 2-3 łyżeczki mąki pszennej , 2 łyżki oleju , sól , pieprz do smaku, 1 średni liść laurowy , 4-6 ziaren ziela angielskiego , 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki . Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średnią kostkę. Przyprawić pieprzem i solą, oprószyć mąką. Rozgrzać olej w garnku, włożyć mięso i obsmażyć równomiernie. Kiedy będzie dobrze zarumienione dodać pokrojoną
Codzienna kuchnia niecodziennaowocowe. Tym razem nie będzie inaczej i raz jeszcze pomęczę Was klopsikami (a co tam, chociaż zdaję sobie sprawę z monotonii), bo to jedyny sposób bym zjadła jakie kolwiek mięso. Dzisiejsze klopsiki, podobnie jak poprzednie, są wiglotne w środku jadnakże te dodatkowo posiadają kawałki pieczarek (możecie użyć innych grzybów lub grzybów leśnych). Sos pieczarkowo - kokosowy sprawia, że całe danie zmienia(...)mnie Alpro) - łyżeczkę przyprawy "Eko Smaczek" (do kupienia tutaj ). - 5-6 pieczarek pokrojonych na cienkie plasterki - łyżeczkę sosu sojowego W misie robota lub w innym raczyniu umieścić pokrojone mięso oraz pozostałe składniki i całość zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Z powstałej papki formować pulpety i obsmażyć je z wszystkich stron na patelni bez tłuszczu (ok 10 minut
Szybko Tanio Smacznielitra bulionu 2 łyżki oliwy łyżka koncentratu pomdorowego łyżeczka musztardy Dijon papryka słodka i ostra, łyżeczka przecieru z chilli (opcjonalnie) 2 łyżki śmietany 30% sól, pieprz Przygotowanie : Mięso kroję w paski w poprzek włókien (takie wielkości małego palca dłoni) posypuję szczyptą obu papryk. Cebulę pokrojoną w cienkie ćwierć plastry podsmażam na oliwie aż się zeszkli, dorzucam mięso
Mechanik w kuchni