pieprz czarny natka pietruszki Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy, wkładamy do parowaru i włączamy na 20 minut. Po tym czasie czekamy aż mięso przestygnie i kroimy na małe kawałki. Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki i każdy kawałek jeszcze na 3 części. Groszek odcedzamy na sitku. Wrzucamy do miski mięso, ogórki i groszek, doprawiamy pieprzem
Parowar FacetaSkładniki: mięso mielone wieprzowe 3/4 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, kasza manna 2 łyżki, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 4 litry, ryż 3/4 szklanki, śmietana 1/2 szklanki, natka pietruszki 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku, kucharek - do smaku mielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, tartą bułką, kaszką manną
W Mojej Kuchni Lubięskładniki * 1/2 paczki makaronu spagetti * 40 dag siekanego mięsa wieprzowego (może być mielone) * 25 dag pieczarek * natka pietruszki * 20 dag żółtego sera * sól, pieprz ** 1 mała marchewka ** 1/2 pietruszki ** kawałek nieduży selera ** mała cebulka ** koncentrat pomidorowy ** ketchup ** łyżeczka cukru ** zamiast produktów oznaczonych 2 gwiazdkami można użyć sosu bolońskiego ze słoika Sposób wykonania Makaron ugotować według przepisu(...)opakowaniu. (Warzywa i pieczarki obrać, umyć i osuszyć. Warzywa drobno pokroić lub rozdrobnić przy pomocy robota), pieczarki pokroić, natkę pietruszki posiekać. Mięso posiekać przy pomocy blendera lub zmielić w maszynce, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać pieczarki, (warzywa i) wszystko razem podsmażyć, podlać nieco wodą i dusić ok.15 min, (następnie dodać ok.3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki ketchupu i niepełną
Mix smakuskładniki * 500 g mielonego mięsa z szynki * 2 marchewki * 1 mała pietruszka * 1 saszetka (100 g) ryżu parboiled * 5 łyżek płatków ryżowych * 1 jajko * 1 kostka bulionowa * koncentrat pomidorowy lub przecier * suszona natka pietruszki i lubczyk * bazylia * kminek mielony * sól, pieprz * papryka mielona słodka * pieprz cayenne * 2-3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania Saszetkę z ryżem wrzucić do garnka(...)gotującą się wodą, gotować 10 min, odcedzić i wystudzić. Obrać marchewkę i pietruszkę i zetrzeć na średniej tarce jarzynowej, osobno marchewkę i pietruszkę. Do miski włożyć mięso mielone, ryż, wybić jajko, dodać połowę startej marchewki, po 1/2 łyżeczki soli, natki pietruszki i lubczyku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i mielonego kminku wszystko razem wyrobić na jednolitą masę, a następnie nabierać porcje
Mix smakupierś z kurczaka, grejpfruty z puszki, którym kończył się termin ważności i trzeba było coś z nimi zrobić :) i do tego rukola. Jak już pewnie zauważyliście, lubię łączyć mięso z owocami zarówno tymi świeżymi, jak i tymi z puszki :) Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1 puszka białych grejpfrutów rukola 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy(...)naczynia. Pierś polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony w oliwie. Obsypujemy oregano, bazylią, pieprzem czarnym i curry, wszystko mieszamy i odstawiamy talerz z mięsem aby choć trochę się zamarynowało :) Po czym przekładamy do parowaru na tacce z folii aluminiowej i ustawiamy czas w urządzeniu na 20 minut. Grejpfruty przekładamy na sitko, żeby odsączyć
Parowar Facetatajników kuchni japońskiej i przygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka . Pomysł na kuleczki zaczerpnęłam od Czarnej Pantery z bloga Chilli i Wanilia . Składniki na kuleczki: - 250g mięsa mielonego z kurczaka - 1 małe jajo - 2 łyżeczki cukru - 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego - mielone sansho (pieprz syczuański) - olej arachidowy (do smażenia kuleczek, może być inny) Sos Tare: - 6 łyżek(...)octu ryżowego - 2 łyżeczki cukru - różowa sól himalajska - 1 łyżeczka startego świeżego imbiru - 1-2 łyżki podprażonego sezamu do posypania - 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego W garnku zagotowujemy wodę. Mięso – piersi drobiowe – zmiksowałam w blenderze (u mnie podwójna porcja powyższych składników). Przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier i sos sojowy. Jeśli masa będzie za luźna możemy zagęścić
mojewypiekiinietylkokotlety z dodatkiem zdrowej soczewicy (zielonej, ale można użyć dowolnej) i pieczarek. Są pyszne! Kotleciki są puszyste. Bardzo gorąco zachęcam do wypróbowania.Kotlety mielone z soczewicą PRZEPISSkładniki0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3/4 szkl. soczewicy zielonej (suchej)2 średnie cebule7 średnich pieczarek1 ząbek czosnku1 jajko1 czerstwa bułka2 łyżki bułki tartejpieprzsólmajeranekbułka tarta do obtaczania kotletówolej do smażenia PrzygotowanieSoczewicę zalać wodą(...)czym odcisnąć.Pieczarki umyć, wysuszyć, drobno pokroić i usmażyć.Cebulę drobno pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.Wymieszać mięso, soczewicę, pieczarki, bułki, jajko, cebulę, czosnek i przyprawy, całość dobrze wyrobić.Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć do zrumienienia z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comnatka pietruszki przyprawa do ziemniaków Plastry schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron papryką ostrą, czosnkiem granulowanym i bazylią. Na każdy kawałek mięsa nakładamy po łyżeczce każdego suszonego owocu, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i natką pietruszki. Układamy mięso i ziemniaki
Parowar Facetałyżeczki musztardy i olej. Wymieszać i taką marynatą obłożyć schab. Odstawić na min. 4 godz. w chłodne miejsce (u mnie ok. 12 godz. - zostawiłam go na noc).Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia (z pokrywką) i piec przez 15 min. w temp. 200 st.C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso z piekarnika
Pasja Smakusię Wam tradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :)Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowego1 woreczek ryżu białego2 woreczki ryżu dzikiego2 litry warzywnego bulionu1 cebula1 jajkosól, pieprzkapusta włoskapasta pomidorowa w kartoniku1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżka mąki olej do smażenia(...)suszona bazylia i oregano Ryż gotujemy wg polecenia producenta na półtwardo, później studzimy go. Następnie mieszamy z mięsem, jajkiem i solą i pieprzem, tak, aby farsz był ścisły. Kapustę wkładamy do garnka gotujemy przez około 10 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Na liściu
Bon Appetit Małgorzatyduża, żółta paprykaszczypioreknatka pietruszkiok. 50 ml zimnej wodysólświeżo zmielony kolorowy pierzolej do smażeniadodatkowo pszenne bułkiskładniki na cebulowy sos:3 duże cebule1 ząbek czosnkusól, pieprzolej do smażeniaBurgery: Mięso umieszczamy w misce, dodajemy wodę, posiekane zioła oraz przyprawy. I dobrze wyrabiamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach
Bon Appetit Małgorzatypszennejsól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Wołowinę umyć, pokroić w kostkę (u mnie większe kawałki), zalać zimnym wywarem i gotować 1 godzinę.2. Śliwki pokroić w paseczki, dodać do mięsa i gotować kolejną godzinę (lub do miękkości).3. Wodę wymieszać z mąką, zalać mięso, chwilkę gotować, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami lub kaszami.Smacznego!!!Źródło: Co na obiad
Kuchnia domowa Aniplastry lub kanapkowych (u mnie kanapkowe)przyprawa do drobiu1/4 główki kapusty pekińskiejoliwadressing do sałatek lub dowolny sos do sałatek (u mnie ziołowo-koperkowy)1 ząbek czosnkuSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do drobiu i obsmażamy na patelni.2. Kapustę pekińską kroimy w paski, polewamy ją gotowym sosem lub dressingiem, dodajemy odrobinę oliwy i zmiażdżony ząbek czosnku(...)Mieszamy.3. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni po 10-20 sekund z każdej strony. Nakładamy porcje kapusty, na to mięso, ogórki i paprykę, składamy i jemy :)Smacznego
Kuchnia domowa Anikurczakadowolne przyprawy: u mnie słodka i ostra papryka, przyprawa do drobiu2 ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Piersi myjemy i osuszamy. Możemy je dodatkowo poporcjować.2. Ząbki czosnku miażdżymy, nacieramy nim mięso, nacieramy również przyprawami. Jeśli nie zamierzamy od razu smażyć mięsa, to odstawiamy do lodówki.3. Smażymy na patelni grillowej po obu stronach.4. Najlepiej smakuje z surówkami.Smacznego
Kuchnia domowa Ani