duża, żółta paprykaszczypioreknatka pietruszkiok. 50 ml zimnej wodysólświeżo zmielony kolorowy pierzolej do smażeniadodatkowo pszenne bułkiskładniki na cebulowy sos:3 duże cebule1 ząbek czosnkusól, pieprzolej do smażeniaBurgery: Mięso umieszczamy w misce, dodajemy wodę, posiekane zioła oraz przyprawy. I dobrze wyrabiamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach
Bon Appetit Małgorzatypszennejsól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Wołowinę umyć, pokroić w kostkę (u mnie większe kawałki), zalać zimnym wywarem i gotować 1 godzinę.2. Śliwki pokroić w paseczki, dodać do mięsa i gotować kolejną godzinę (lub do miękkości).3. Wodę wymieszać z mąką, zalać mięso, chwilkę gotować, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami lub kaszami.Smacznego!!!Źródło: Co na obiad
Kuchnia domowa Aniplastry lub kanapkowych (u mnie kanapkowe)przyprawa do drobiu1/4 główki kapusty pekińskiejoliwadressing do sałatek lub dowolny sos do sałatek (u mnie ziołowo-koperkowy)1 ząbek czosnkuSposób przygotowania:1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do drobiu i obsmażamy na patelni.2. Kapustę pekińską kroimy w paski, polewamy ją gotowym sosem lub dressingiem, dodajemy odrobinę oliwy i zmiażdżony ząbek czosnku(...)Mieszamy.3. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni po 10-20 sekund z każdej strony. Nakładamy porcje kapusty, na to mięso, ogórki i paprykę, składamy i jemy :)Smacznego
Kuchnia domowa Anikurczakadowolne przyprawy: u mnie słodka i ostra papryka, przyprawa do drobiu2 ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Piersi myjemy i osuszamy. Możemy je dodatkowo poporcjować.2. Ząbki czosnku miażdżymy, nacieramy nim mięso, nacieramy również przyprawami. Jeśli nie zamierzamy od razu smażyć mięsa, to odstawiamy do lodówki.3. Smażymy na patelni grillowej po obu stronach.4. Najlepiej smakuje z surówkami.Smacznego
Kuchnia domowa Aniduża pierś z kurczaka1 płat ciasta francuskiego2 plastry sera żółtego25 dag pieczarek1 mała cebulka1 jajkopieprzoreganoprzyprawa do kurczakaolejSposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, oregano, pieprzem.2. Cebulkę posiekać, a obrane pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, a potem pieczarki i dusić do odparowania wody.3. Ciasto(...)francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję mięsa, a na nią ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy).4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem
Kuchnia domowa Aniprzygotowania:1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy.2. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy, dodajemy jogurt naturalny, chilli, curry i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.3. Następnie mięso odsączamy z zalewy, nabijamy na patyczki i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku (180st.C) lub smażymy na patelni
Kuchnia domowa Anibyły zmorą, jako dziecko bardzo ich nie lubiłam, teraz robię raz na jakiś czas i mi smakują :) Najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.Składniki:50 dag mielonego mięsa wieprzowego1 jajko1 sucha kajzerkamleko lub woda do namoczenia kajzerki1 cebulka1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka solipieprz do smakumajeranek suszonybułka tartaolej do smażenia Sposób przygotowania:1. Kajzerkę zalewamy wodą lub mlekiem(...)namoknie to dobrze odcisnąć.2. Cebulkę obrać, posiekać drobno i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju.3. Do mięsa dodać 1 jajko, odciśniętą bułkę, cebulkę,zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, wymieszać (najlepiej dłonią). Jeśli masa jest za luźna, należy dodać bułki tartej i wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.4. Z masy mięsnej uformować kotlety wedle uznania. Obtoczyć w bułce tartej
Kuchnia domowa Anikostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do miękkości.2. W międzyczasie pora oczyszczamy, kroimy w półtalarki, a cebulę siekamy w kostkę.3. Warzywa dodajemy do smażącego się mięsa, zalewamy niepełną szklanką wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok 10 minut.4. Mąkę i śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy do mięsa i gotujemy, aż zgęstnieje
Kuchnia domowa AniKotlety w kiszonej kapuście to danie dwa w jednym - mamy mięso i ciepłą jarzynkę za jednym zamachem :) Mięso wychodzi pyszne, soczyste i miękkie.Składniki:200 g kiszonej kapusty4 kotlety schabowe100 g boczku (pominęłam)50 g suszonych śliwek2 jabłka1 cebula2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy i drobno siekamy.2. Posiekaną cebulę (i ewentualnie boczek) podsmażamy
Kuchnia domowa Anisłoneczny dzień :)Składniki:1 mała główka sałaty lodowej1 ogórek2-3 pomidorysiekany kopereksiekany szczypiorekprzyprawa do sałatek1-2 łyżki oleju1 duża pierś z kurczakaprzyprawa do kurczakaSposób przygotowania:1. Umyte i osuszone mięso posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju.2. Sałatę lodową drobniej pokroić, ogórka pokroić w półplasterki, a pomidora w kostkę.3. Warzywa wymieszać, dodać posiekaną zieleninę, olej i przyprawę(...)sałatek. Wszystko wymieszać. Wyłożyć na talerze.4. Usmażoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę i posypać kawałkami mięsa porcje sałatki.Smacznego
Kuchnia domowa Anijednej z książek siostry Anastazji.Składniki:6 kawałków piersi z kurczakasól, pieprzCiasto:100 g mąki1/2 szklanki wody1/2 szklanki mleka1 jajkosólodrobina cukruSposób przygotowania:1. Piersi myjemy, osuszamy, rozbijamy na kotlety.2. Mięso obsypujemy solą i pieprzem.3. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest za rzadkie, to należy dodać mąki. Odstawiamy na 10-15 minut.4. Mięso zanurzamy w cieście, wyciągamy. Smażymy na rozgrzanym
Kuchnia domowa AniSkładniki:1 duża pierś z kurczakaprzyprawa gyros1 czerwona papryka1-2 cebulesuszone moreleolejSposób przygotowania:1. Mięso pokroić w grubszą kostkę, obsypać gyrosem.2. Paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę.3. Na patyczki do szaszłyków nałożyć mięso i warzywa oraz suszone morele.4. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej lub grillu.5. Bardzo dobrze smakuje z surówkami. Podałam z surówką z kapusty
Kuchnia domowa Aniłyżki sosu sojowego2 liście laurowe2-3 łyżki oleju1 gałązka rozmarynuświeży tymianek1 łyżka ziaren gorczycyświeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki kminku3 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób wykonania:1. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na całą noc.2. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) i pieczemy 1 godzinę w 200 st.C (do zrumienienia).Smacznego
Kuchnia domowa Anikilka łyżek olejugorczyca w ziarenkachsuszony lub świeży rozmaryn3 zmiażdżone ząbki czosnku1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki1 płaska łyżeczka ostrej mielonej paprykisól, pieprzSposób wykonania:1.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.2. Mięso nasmarować marynatą, włożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić w lodówce najlepiej dobę przed przygotowaniem.3. Karkówkę piec na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso zrumieni się i skruszeje
Kuchnia domowa Animielonej wołowiny250 g mielonej wieprzowiny2 ząbki czosnku1 mała cebulka2 łyżki siekanej natki pietruszki1/4 szklanki wody1/2 łyżki solipieprzmielona ostra paprykapieprz cayennecząberolejSposób wykonania:1. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy.2. Oba gatunki mięsa mieszamy, dodajemy czosnek, cebulę, wodę, siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce.3. Z mięsa formułujemy podłużne kotleciki (można ręce wymoczyć
Kuchnia domowa Ani