mięso - 63110 przepisów (strona:1344/4208)

Pieczony udziec z indyka 193

Jeśli chodzi o mięso z indyka, to ja nigdy nie odmówię. Jak wiadomo indyk oprócz walorów smakowych jest jeszcze mięsem zdrowym i chętnie spożywanym. Udziec pieczony ma soczyste delikatne wnętrze i chrupiącą skórkę, a wszystko to za sprawą użytej do posmarowania marynaty. 1 udziec z indyka (około 1 kg 20 dag) 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka imbiru

Kuchcik gotuje
Pieczeń rzymska, czyli niezły klops z kukurydzą i fetą 177

pieczeń rzymska daje więcej możliwości na szaleństwo kulinarne i sposobność wyeksponowania wszelakich dodatków, a jak wiemy aspekt wizualny ma również duże znaczenie w sztuce kulinarnej :) SKŁADNIKI 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1-2 jajka  1 czerstwa bułka, namoczona w mleku lub wodzie (zamiennie 2 łyżki bułki tartej) 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy sól cynamon zioła prowansalskie(...)papryka w proszku pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek pietruszka tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy WYKONANIE Mięso mielone łączymy z bułką lub bułką tartą, dodajemy jajko, kukurydzę i pokruszoną fetę. Następnie 1 łyżeczkę cynamonu, paprykę, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek i sól. Całość mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Całość posypujemy suszoną pietruszką

Zofiana
Kapuśniak 122

przygotowanego przeze mnie kapuśniaku na pewno nie jest najzdrowsza, ale na pewno jest pyszny i sycący. Z powodzeniem można zastąpić nim dwudaniowy obiad, gdyż to zupa z ziemniakami i mięsem. Jak robiłam pierwsze podejście do kapuśniaku, myślałam, że robi się go strasznie długo, że zajmuje to pół dnia. Nie moczę wcześniej kapusty, gdyż lubię kwaśny kapuśniak, ale podczas gotowania(...)około 5 minut. Zalać niedużą ilością wrzącej wody i dusić 30 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, zalać wrzątkiem, posolić i gotować 10 minut. Do kapusty i mięsa dodać ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały. Gdy powstanie za gęsta zupa dodać wrzątku. Wszystko doprawić zielem angielskim, listkami laurowymi, solą, pieprzem, roztartą kostką rosołową i cukrem. Dusić

dom-agi.pl
Keftedes, pulpeciki po grecku 148

ciekawy, ale niestety mnie nie zachwycił. Na pewno na jednym daniu kuchni greckiej nie poprzestanę, myślę, że w końcu utrafi ona idealnie w mój gust. Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe - 1 cebula; - 2 szalotki; - 1 pęczek natki pietruszki; - puszka pokrojonych pomidorów; - łyżka koncentratu pomidorowego; - 0,5 łyżeczki cynamonu; - 4 kromki chleba; - 60 g sera feta(...)zgęstnieje. Pulpety: Oliwki pokroić w talarki, fetę w kostkę. Obrać chleb ze skórki, miąższ wrzucić do miski i rozdrobnić. Dodać mleko i resztę mieszanki cebulowej, oliwki i fetę. Dodać mięso, cynamon, sól, pieprz i żółtko. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować pulpeciki i usmażyć na oliwie. Usmażone pulpety dodać do sosu i dusić przez 5 minut. Smacznego function load

dom-agi.pl
Gulasz wieprzowy z marchewką 147

łopatki wieprzowej 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula sól, pieprz pieprz ziołowy papryka słodka chili 500 ml wody 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem(...)dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w półplasterki marchewkę. Dusić do miękkości mięsa. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i papryką.  W razie potrzeby zagęścić mąką rozrobioną z porcją gulaszu. Podawać np. z kaszą gryczaną

Pasja Smaku
Zapiekanka Maminka 180

pieprz -przyprawa warzywna    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę.     Ser ścieramy na grubych oczkach lub drobno kroimy. Kroimy też pora i suszone pomidory.    Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone warzywa, ser i sparzoną pszenicę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku(...)Przygotowujemy natłuszczoną formę. Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami. Zakładamy brzegi ciasta do środka, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut. Wyjmujemy z formy i gotowe do dzielenia na porcje

Maminek kulinarny
Pierogi empanadas 389

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Empanadas są popularnym daniem w Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie i Chile. Pierożki nadziane mięsem mielonym z dodatkiem warzyw są duże i bardzo sycące. Można podać je na ciepło jako przekąskę lub na obiad z dodatkiem surówki i sosu: np. czosnkowego. Ciasto na bazie serka

Marta Gotuje
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowa wędlina z szynkowaru 275

Przygotowanie: Filety z kurczaka, myjemy, osuszamy a następnie kroimy na cienkie plastry.    W miseczce mieszamy peklosmaczek z żelatyną oraz przyprawą.  Przyprawę wsypujemy do naczynia z pokrojonym mięsem  i mieszamy dokładnie, aby całe mięso było pokryte mieszanką.    Następnie układamy w szynkowarze plastry filetu, jeden na drugim,  zamykamy szynkowar i zostawiamy na 24 godziny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab na kanapki - gotowany w mleku 179

ząbki czosnku majeranek oliwa sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Schab myjemy i nacieramy tym czosnkiem, następnie solą, pieprzem i majerankiem, tak aby obłożyć cały kawałek mięsa. Skrapiamy oliwą i odkładamy do schłodzenia do lodówki na kilka godzin (u mnie 7).  Po tym czasie gotujemy mleko i do wrzącego wkładamy przygotowane mięso. Dusimy ok godziny. Studzimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łopatka pieczona w winie 124

wyroby? :)  Łopatka pieczona w winie SKŁADNIKI: łopatka około 700 g sól do peklowania około 4 łyżeczki 3- 5 liści laurowych 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy i nacieramy peklosolą, Następnie zawijamy dokładnie nićmi bądź naciągamy siatką do wyrobów. Liść laurowy oraz plastry czosnku wciskamy między siatkę i zostawiamy całość w lodówce na około(...)czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Pieczemy w piekarniku w 170 stopniach przez około 80-90 minut. Pod koniec pieczenia włączyliśmy termoobieg i odkryliśmy by ładnie się zarumieniła

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mięsne wałeczki czyli kaszubki w innej odsłonie 173

wykonać. Dzisiaj zapraszam na mięsne wałeczki z wyglądu prawie jak kaszubki, jednak w moim wykonaniu przybierają zupełnie inne smaki :)  Mięsne wałeczki z fasolką szparagową SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 kajzerka około 1 szklanki mleka około 1 szklanki wody sól pieprz papryka słodka szklanka bułki tartej koperek tłuszcz do smażenia 150-200 g fasolki szparagowej(...)żółtej - ugotowanej PRZYGOTOWANIE: Fasolkę szparagowa należy ugotować w osolonej wodzie, następnie odcinamy końcówki i kroimy w mniejsze kawałeczki takie, abyśmy mogli nimi nafaszerować wałeczki mięsne.  Do miski przekładamy mięso, mielone dodajemy namoczoną w wodzie i mleku bułkę, którą odciskam. Następnie wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz i paprykę - wyrabiamy wszystko na jednolitą masę mięsną, jeżeli będzie potrzeba dodać odrobinę bułki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - klopsiki z ogórkiem gotowane na parze 113

zrobić z różnymi dodatkami jak np papryka czerwona czy chociażby kukurydza. Wszystko zależy jedynie od Naszego smaku i wyobraźni. Klopsiki z ogórkiem gotowane na parze  SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego 3 ogórki konserwowe 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1 cebula sól pieprz Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso przekładamy do miski

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pikantne buritto 146

mój mąż uwielbia! Mięsny farsz dość pikantnie przyprawiony zawinięty w placki tortilli i podpieczony w domowym grillu. Może ktoś się skusi na taką propozycję? Pikantne buritto SKŁADNIKI: 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego  1/2 cebuli  3 pieczarki  kawałek papryki czerwonej  kawałek papryki żółtej  2 łyżki kukurydzy  natka pietruszki  1 łyżeczka koncentratu(...)jarzynka  pierz  sos sojowy ciemny około 1/2 łyżeczki  oliwa  2 placki tortilli PRZYGOTOWANIE: Cebulę, pieczarki i paprykę siekamy w kosteczkę. Na patelnie podsmażamy cebule, dodajemy mięso i chwile razem przesmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę . Dusimy razem przez kilka minut. Następnie doprawiamy farsz papryką ostra i słodką, pieprzem, jarzynką i sos sojowy. Dodajemy sos chili

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szisza kebab z warzywami 147

pomysł spodobał i od tego czasu wykorzystujemy go w naszym domu. Zapraszamy na obiad który został przygotowany w piekarniku :)  Szisza kebab z warzywami  SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe)  2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka oregano  przyprawa jarzynka  1 łyżka sosu chili słodko-kwaśny  2 ziemniaki  1 mała marchewka przyprawa(...)grilla mix sałat do podania kukurydza konserwowa 2 łyżki PRZYGOTOWANIE:  Do miski przekładamy mięso, dodajemy mąkę ziemniaczaną, oregano, jarzynkę i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiani na około 30 minut do lodówki. Następnie dodajemy sos chili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mięsne kuleczki na imprezę 448

Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo wygodnie jest je podawać z wykałaczkami, wtedy łatwo możemy zanurzać w sosach i konsumować.  Mięsne kuleczki SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka keczupu sól pieprz papryka zioła prowansalskie bułka tarta olej do smażenia   Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na małej ilości(...)oleju. Mięso przekładamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy keczup, przyprawy i podsmażoną cebulkę. Wszystko razem wyrabiamy, dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej jeśli masa się rozpada. Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy je dokładnie z każdej strony. Można podawać na ciepło lub na zimno, z różnymi sosami lub keczupem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania