Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzewamy do maksymalnej temperatury.Pierś z kurczaka tniemy w paseczki , posypujemy przyprawą gyros.Pieczarki kroimy w półtalarki , cebulkę drobno siekamy.Rozgrzewamy olej, smażymy cebulkę.Dodajemy mięso i pieczarki.Wszystko razem smażymy do miękkości.Doprawiamy solą i pieprzem.Na upieczonym gofrze układamy mięso z pieczarkami i cebulką.Posypujemy kukurydzą i startym drobno żółtym serem.Przykrywamy drugim gofrem.Zapiekamy razem jeszcze kilka
Ostra na Słodkołyżeczka- pieprz – 1 szczypta- sól – 1 szczypta- bulion – 300 ml- mąka do obtoczenia – 100 g- olej do smażenia – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: GULASZ:Mięso czyścimy i kroimy w kostkę, obtaczamy w mące. W gęsiarce rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Dodajemy posiekaną cebulę. Mieszamy i chwilę razem smażymy, podlewamy bulionem. Doprawiamy papryką , lubczykiem i liściem laurowym. Dodajemy
Ostra na Słodkopory się na niej nie zawiodłam ( przynajmniej w kuchni ;) )Tak było i wczoraj , kiedy to na obiad przygotowałam ” Tagliatelle z kurczakiem w śmietanowo – orzechowym sosie „.Soczyste mięso , kremowy sos … Efekt nieziemski!Zdecydowanie do powtórzenia!SKŁADNIKI: ( na 2 porcje )- makaron tagiatelle – 150 g – filet z kurczaka – 200 g – orzechy ( włoskie i laskowe(...)dowolne ) drobno kroimy. Zalewamy winem. Gotujemy. Dodajemy śmietankę 18%. Chwilkę grzejemy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką. Dorzucamy drobniutko posiekany koperek. Dodajemy śmietanę ubitą z żółtkami. Mieszamy. Odstawiamy z ognia.Gotowe mięso układamy na makaronie. Polewamy sosem. Możemy jeszcze posypac kolorowym pieprzem , dla wzmocnienia smaku
Ostra na Słodkoborówek ze słoika . Smażymy razem ok.5 minut na delikatnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 5 minut do przestudzenia. Przygotowanym farszem smarujemy rozbite mięso. Delikatnie zwijamy w roladki , związujemy nicią. Obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni. Wyciągamy nici, oprószamy papryką , wlewamy wino i bulion. Dusimy razem ok. 15 minut , wyciągamy(...)mięso na talerz. Śmietanę dodajemy do powstałego sosu , dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę borówek ze słoika. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut , wkładamy roladki , podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Ostra na SłodkomlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Golonkę oczyszczamy.Cebule obieramy kroimy na ćwiartki.Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy na kawałki.W dużym garnku gotujemy wodę , solimy , dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy.Delikatnie wkładamy mięso i na wolnym ogniu gotujemy ok. 60 minut , obracając od czasu do czasu.Czosnek ucieramy ze szczyptą soli , a następnie mieszamy z oliwą. Podgotowaną golonkę wyjmujemy z garnka, osuszamy.Układamy na blasze , nacieramy
Ostra na Słodkozdrowo!Ostatnimi czasy w mojej kuchni gości zdecydowanie więcej ” zdrowych ” przepisów!Co nie znaczy , że wcześniej nie odżywiałam się zdrowo … no ale jak miałam do wyboru mięso albo pyszne ciacho , zawsze wybierałam to drugie!Teraz to się odmieniło ;)Mam dla Was przepis na pysznego , soczystego kurczaka w ziołach ugotowanego na parze i smaczną sałatkę z fasolki szparagowej(...)podgotowujemy al dente.Pomidory kroimy w kawałki.Olej z pomidorów rozgrzewamy na patelni , wrzucamy posiekany czosnek , chwilkę razem mieszamy.Dodajemy odsączoną fasolkę i pokrojone pomidory.Przesmażamy kilka minut.Podajemy gorące z ugotowanym mięsem.Całość polewamy olejem czosnkowym powstałym ze smażenia.Gotowe
Ostra na Słodkofasolkę adzuki i to ona była prowodyrem do tego dania.Fasolka adzuki jest bardzo popularna w kuchni chińskiej i japońskiej , a jej druga nazwa to czerwona soja.Jest idealnym zamiennikiem do mięsa dla wegetarian , gdyż zawiera aż 25% białka i wszystkie aminiokwasy poza tryptofanem.Jest bogatym źródłem wapnia , żelaza i kobaltu.W tym daniu sprawdziła się znakomicie!Danie niezwykle smaczne , ale i sycące!Kurczak(...)łość skrapiamy resztą oleju i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika.Po ok. 20 min ( 15 minut przed końcem zapiekania ) układamy na górze nasze plastry żółtego sera.Zapiekamy do momentu aż mięso będzie miękkie a ser roztopiony.Podajemy gorące obficie oprószone świeżą bazylią.Smacznego
Ostra na SłodkoPIWIE KURCZAKIEM CAPRESE Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI KURCZAKIEM ZAPIEKANYM Z RYŻEM KURCZAKIEM FASZEROWANYM MUSZTARDĄ I MOZZARELLĄ … i wieloma innym rodzajami tego lubianego i chyba najczęściej przyrządzanego przez nas mięsa.Dziś mam dla Was wersję bardziej orientalną.Na talerzu zagościł kurczak cytrynowy – soczysty , delikatnie orzeźwiający …z dodatkiem wspaniałego sosu , który absolutnie nie jest mocno cytrynowy – wręcz przeciwnie(...)cukier się rozpuści.Dodajemy pastę z mąki i ponownie zagotowujemy.Zmniejszamy temperaturę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 3 minuty aż sos zgęstnieje.Wrzucamy posiekaną dymkę , trawę cytrynową i usmażone mięso.Mieszamy tak , by sos dokładnie obtoczył kurczaka.Podajemy gorące z ugotowanym al dente makaronem.Smacznego
Ostra na SłodkoDziś kolejny przepis na wielbicieli mięsa!A wiem , że takich mięsożerców mam tutaj pod dostatkiem ;)Delikatna , mięciutka polędwiczka w sosie cebulowym.Niezwykle aromatyczna … niezwykle delikatna … a dzięki dodatkowi sosu – niezwykle pyszna.Główną rolę ogrywała na obiedzie właśnie polędwiczka , dlatego też podałam ją tylko z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną , by nie zabić smaku mięsa.Wszyscy oblizywali talerz!Polecam
Ostra na Słodkorzadko goszczą , ale już teraz mogę obiecać , że wkrótce się to zmieni!Dziś mam dla Was przepis na prostą , klasyczną , a jednocześnie niesamowicie smaczną.Kruche ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym z dodatkiem warzyw i ulubionymi przyprawami jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło.Zachwyci zarówno na rodzinnym obiedzie , jak i romantycznej kolacji.A do tego jest(...)niesamowicie sycąca!Polecam!SKŁADNIKI :CIASTO:* mąka pszenna – 300 g* zimne masło – 100 g* sól – 1 szczypta* śmietana 18% gęsta – 3 łyżkiFARSZ:* mięso mielone – 400 g* czosnek – 3 ząbki* cebula – 2 szt* marchew – 2 szt* mleko – 200 ml* jajko – 2 szt* ser żółty – 100 g* sól* pieprz* paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO
Ostra na Słodkopergaminowym układamy filety z kurczaka , posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem.Przykrywamy drugim papierem i rozbijamy na ok. 1,5 plastry.Rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojony w paseczki boczek , przesmażamy , a następnie dodajemy mięso.Na wolnym ogniu smażymy do miękkości.W tym czasie gotujemy groszek ( al dente ) , a na patelni podsmażamy szpinak , dodając do niego drobno posiekany czosnek + przyprawy ( sól , pieprz , gałka muszkatałowa(...)chwili dodajemy ugotowany groszek i dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Mięso podajemy gorące , posypane podsmażonym boczkiem , razem z przygotowanymi warzywami.Świetnym dodatkiem są tu pieczone ziemniaczki z cebulką.Pycha!Polecam
Ostra na Słodkospecjalnym śmietanowym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw, serwowanych na gorąco.Obłędne!Niesamowicie aromatyczne!Sycące!gwarantuję , że totalnie zakochacie się w tym smaku!Polecam! SKŁADNIKI:( 2 porcje )MIĘSO:* filet z kurczaka – 1 szt* czosnek – 1 ząbek* starty imbir – 1 łyżeczka* oliwa – 1 łyżeczka* papryka słodka – 1 szczypta* garam masala – 1 łyżeczka* chili(...)cynamon – szczypt* kurkuma – 1 szczypta* garam masala – 1 szczypta* mielony imbir – 1 szczypta* czosnek – 1 ząbek* oliwa – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Do miski dodajemy posiekany czosnek, starty imbir, garam masalę, paprykę , chili.Zalewamy olejem , dokładnie mieszamy i obtaczamy pokrojonego na kawałki kurczaka.Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki – im dłużej będzie w lodówce
Ostra na Słodkododajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy.Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię , a następnie posiekaną papryczkę chili i czosnek.Smażymy przez ok. 3-4 minuty, uważając , by nie przypalić czosnku.Dodajemy pokrojone mięso, przesmażamy.Wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i soję wraz z odrobiną zalewy.Uwaga!Soję śmiało możemy zastąpić ciecierzycą, soczewicą lub drobnym grochem.Zalewamy koncentratem pomidorowym i gotujemy na wolnym ogniu aż mięso
Ostra na Słodkopolewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony cały w oliwie. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, kminem rzymskim, majerankiem, czosnkiem granulowanym i znów mieszamy, odstawiamy talerz z mięsem na bok na 15-20 minut.4 łyżki ziaren amarantusa wsypujemy na sitko z małymi oczkami, płuczemy zimną wodą i przekładamy do pojemnika na ryż oraz zalewamy wrzątkiem w proporcjach(...)parowar na 20 minut. Świeżą natkę pietruszki i szczypiorek myjemy i kroimy. Ziarna Amarantusa na sitku z małymi oczkami odcedzamy z wody i nakładamy razem z kawałkami mięsa na talerz. Amarantusa posypujemy natką pietruszki i szczypiorkiem.Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego.Adam
Parowar Facetawielkim strachu z kamerą i aplauzem przeprowadzaliśmy pierwsze próby. Szło nieźle, a myśli krążyły już tylko wokół środków wywabiających pomarańczowe plamy ..... Po 6 miesiącu, zgodnie z nowym schematem, wprowadziłam mięso, a także wpadłam na pomysł jak ułatwić sobie codzienność nie korzystając z gotowych słoiczków (choć są czasem jak zbawienie). Torebki do zamrażania mleka matki, świetnie sprawdzają się przy zamrażaniu(...)podgotować.5. Do małego garnka wlać wodę do wysokości pół centymetra, zagotować z 2 łyżkami kaszy manny ciągle mieszając, aż zrobi się kleik (ok 3 minuty)6. Ugotowaną kaszę, mięso i oliwę dodać do warzyw i ponownie zmixować.7. Podać maluchowi odpowiednią porcję resztę zamrozić w torebkach do mrożenia mleka. :-) jest i pomocnik Gryzak / ŻYRAFKA SOPHIEPodkładka
Matka Żywicielka