mięso - 63110 przepisów (strona:1350/4208)

Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym 57837

naleśnikowego). Dodajemy sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto.3. Do ciasta przekładamy filety i odstawiamy na 30 minut do lodówki.4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem(...)smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy.6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety mielone na ostro 163

Przepis pochodzi z gazetki Mielone na naszym stole z Biblioteczki Poradnika Domowego (nr 5/2012). Przepis trochę zmodyfikowałam. Polecam - fajna odmiana mielonego.Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)3 szalotki10 dag ostrego żółtego seraczerstwa kajzerka2 łyżki musztardy1 jajkoocet winnyolejsól, pieprzSposób wykonania:1. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć.2. Do mięsa dodać jajko sól, pieprz i bułkę

Kuchnia domowa Ani
Kotleciki mielone z indyka z otrębami 179

Dziś zapraszam na szybkie kotleciki z indyka, są pyszne i nie mają wiele kalorii.Składniki:500 g mielonego mięsa z indyka1 jajko1 mała cebula3 łyżki otrąb pszennychsól, pieprzmajeranekSposób wykonania:1. Cebulkę drobno siekamy.2. Mięso mieszamy dokładnie z otrębami, jajkiem, posiekaną cebulką, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.3. Formujemy kotleciki. Smażymy na patelni, najlepiej bez dodatku oleju.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kurczak faszerowany 422

Kurczak faszerowany w zupełnie nowym wydaniu. Oczywiście można użyć kurczaka w całości i bawić się w oddzielanie kości  od mięsa, ale znacznie prościej jest wykorzystać skórkę z kurczaka i gotowe części, takie, jak filety z udek.   Składniki: -skórka z kurczaka -10 filetów z udek -podwójna pierś z kurczaka -20 dkg wątróbki drobiowej -1 duża czerstwa bułka -duża natka(...)moczymy w mleku. Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem. Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce.    Natkę pietruszki drobno siekamy.    Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej. Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku.    Rozkładamy skórkę z kurczaka, na niej układamy warstwę filetów z udek

Maminek kulinarny
Piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem 183

soku z wyciśniętych pomarańczy1 łyżka miodu2 goździki1 łyżeczka mielonego imbiru1 mała gwiazdka anyżu1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanejsólpieprzPrzygotowanie:Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę (nie naciąć mięsa). Od strony mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i smażymy, aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni,  odwracamy

Oryginalny smak
Gęsie nogi pieczone z ziemniakami 194

osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Włożyć do woreczka foliowego lub naczynia (przykryć folią spożywczą ) i schować na noc w lodówce. Przed pieczeniem mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Nogi ułożyć skórą  do dołu w żaroodpornym naczyniu, dodać główkę czosnku, gałązkę tymianku, podlać kieliszkiem wina i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)godziny.  Naszykować ziemniaki - obrać , umyć , osuszyć, jeżeli są duże - przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości. W połowie czasu pieczenia do gęsi dorzucić posypane solą ziemniaki, a mięso odwrócić skórą do góry. Ponieważ wytopiło się już dużo tłuszczu starałam się wykorzystać ziemniaki jako naturalną podstawkę dla nóg - dzięki temu ziemniaki piekły się w tłuszczu, a nogi

Stare Gary
Czulent 231

namoczyć fasolę. Obraną cebulę, marchew i ziemniaki  pokroić na duże kawałki. Jeżeli używamy ziemniaków małych , zostawiamy je całe. Do dużego naczynia do pieczenia, włożyć odsączoną fasolę, kaszę, cebulę, mięso. Dodać przyprawy, całą główkę czosnku + ząbki czosnku, posolić i popieprzyć. Zalać wodą tak aby sięgała ok 2 cm powyżej zawartości gara. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Rostbef z grilla 190

rostbefu na grillu. Nasze wyszły dosyć wypieczone, więc jeżeli lubicie bardziej krwiste to 2,5 - 3 minuty z każdej strony powinno wystarczyć. Sądzę, że długość pieczenia zależy też od mięsa i stopnia rozgrzania grilla. Zdarzyły się kiedyś steki które po 3 minutach były zupełnie krwiste.składniki  - 3 stekiok 1000 g rostbefu ( miałam bez kości)sólmarynata3 łyżki oliwy1/2 łyżeczki pieprzu2(...)misce, posmarować steki, ułożyć jeden na drugim, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na parę godzin a najlepiej na noc. Przed grillowaniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić. Grillować 3- 4 minuty z każdej strony, w zależności od nagrzania grilla. Smacznego! Uwagi: Szkoły solenia są dwie - solimy przed lub po grillowaniu. Tym razem

Stare Gary
Kotleciki z polędwiczki wieprzowej 212

listków szałwii5 łyżek bułki tartej5 łyżek tartego parmezanu2-3 jajka1 łyżeczka papryki w płatkachsól, pieprzmąkaprzygotowaniePolędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Pokroić na kawałki gr ok 2 cm.  Kawałki mięsa włożyć między folię i rozbić na cienkie plastry. Posolić i popieprzyć z obu stron. Listki szałwii rozdrobnić w blenderze lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z tartą bułką, papryką i parmezanem(...)misek nałożyć: mąkę, roztrzepane jaja, bułkę tartą wymieszaną  z parmezanem, szałwią i płatkami papryki. Plasterki mięsa obtaczać w mące ( nadmiar strząsnąć, następnie w roztrzepanym jaju i na koniec w mieszaninie bułki i parmezanu. Smażyć na średnim ogniu aż kotleciki będą ładnie zrumienione z obu stron. Smacznego

Stare Gary
Kotlety schabowe z serem z piekarnika 156

QAFP, którą ostatnio chętnie kupuję. składniki500 g  schabu  - 6 kotletów ( 3 porcje)3 plastry kiełbasy chorizo lub ostrej salami (lub tyle aby przykryć plaster mięsa)kilka plastrów cheddara3 ostre papryczki marynowane (opcjonalnie)3 łyżki majonezupietruszkasól pieprzprzygotowanieSchab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety - 6 sztuk. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem.  położyć obok siebie trzy kotlety posolić(...)brzegach ze sobą wykałaczkami tak aby nie rozpadły się podczas smażenia. Posolić i popieprzyć na zewnątrz.  Na patelni, najlepiej takiej którą możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z obu stron na rumiano. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 45 minut. Podawać natychmiast.  Smacznego

Stare Gary
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 351

dzisiejszego obiadu najbardziej zadowolony jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :) Udka są bardzo miękkie i soczyste, aromatyczne, słodkie i lekko pikantne, a surówka... chyba nie muszę jej zachwalać, bo czy jest ktoś, kto nie lubi Coleslawa?Domowa wersja jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza od kupnej(...)rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać.Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz.Nastawić piekarnik na 200 stopni.Następnie rękaw z mięsem włożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 40 minut.Jeżeli lubicie chrupiącą skórkę, to należy rozciąć rękaw, odkryć udka i piec przez kolejne 10 minut- lub do zarumienienia się skórki.Coleslaw

Kraina Miodem Płynąca
Rozgrzewająca zupa grochowa- grochówka 120

palnika.Smacznego! :)* Można użyć gotowego bulionu z kostki- warzywnego lub mięsnego (co w przypadku tej zupy polecam zdecydowanie!) Jeżeli zaś nie macie, to ugotować wywar z około 300 g mięsa (np. golonka, karkówka, żeberka, wędzonka czy boczek wędzony)- wodę z mięsem zagotować, odszumować i dalej już postępować wg przepisu. Ja gotowałam na golonce.** przez pierwsze 10 minut gotowania nie wolno przykrywać

Kraina Miodem Płynąca
Schab wędzony herbaciany 159

jednym z blogów podpatrzyłam domową metodę wędzenia schabu. Bardzo byłam ciekawa jak takie mięso smakuje. I muszę przyznać, że od razu po wystygnięciu zajadaliśmy się nim. Schab doprawiłam inaczej niż tutaj i nie wyszedł tak piękny ale był smaczny. Pierwsze koty za płoty i na pewno będą kolejne próby, bo już wiem co i jak. Spróbuję też z innym mięsem

Ewa w kuchni
Smażona pierś kaczki 310

lodówki.Skórę piersi ponacinałam ostrym nożem w kratkę.Piersi położyłam na zimnej patelni skórą do dołu i smażyłam na dużym ogniu przez 5 minut, aż skórka się zezłociła.Przewróciłam mięso na drugą stronę i smażyłam przez ok. 3 minuty, po czym obsmażyłam jeszcze boki piersi, dotykając nimi patelni przez ok. 5 sekund.Odlałam z patelni wytopiony tłuszcz, a usmażone piersi(...)włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 6 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odczekałam 2 minuty, by odpoczęło i podawałam pokrojone w plastry z talarkami ziemniaczanymi i żurawiną

Kulinarny Pamiętnik
Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem 210

ciasto podwoi swoją objętość.  Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę filety z kurczaka, dodajemy imbir, kurkumę i ostrą paprykę oraz ocet balsamiczny, gdy mięso będzie miękkie, a ocet odparuje doprawiamy do smaku. Przekładamy do głębokiego talerza i rozdrabniamy mięso widelcem. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do kaszy dodajemy kawałki wcześniej przygotowanego kurczaka

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania