Maszyna sama was poinformuje (sygnałem dźwiękowym), gdy obiad będzie gotowy. Programy automatyczne: "STEAM/COOK" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - przeznaczony jest do gotowania różnych produktów na parze: warzyw, ryb, mięsa, owoców morza, ryb, drobiu i innych. "SOUP/BEANS" - przeznaczony jest do gotowania różnych zup i roślin strączkowych. "STEW" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do duszenia warzyw, mięs, drobiu(...)innych dań z ryżu i kasz, przygotowywania garnirunków. "BAKE" - do pieczenia biszkoptów, zapiekanek, przygotowywania wypieków z ciasta drożdżowego i francuskiego. "FRY" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony do gotowania makaronu, parówek i innych półfabrykatów. "HOMEMADE BREAD" - przeznaczony jest do wypiekania
Marder&Marder Manufactureprzykryciem. Pod koniec duszenia wlewamy wino-można zrezygnować. Sos: Grzyby oczyszczamy,myjemy,duże kroimy na mniejsze kawałki,małe zostawiamy w całości. Cebulę obieramy siekamy.Przesmażamy wszystko na tłuszczu z mięsa,aż będą miękkie,doprawiamy do smaku-całość dodajemy do garnka z mięsem dusimy 5 minut zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną całość doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z ziemniakami
Wanilia i Kardamonoliwą czosnkiem i pomidorami,smakowity zapach rozchodzący się po kuchni sprawia ze czujemy się przez chwilę jak byśmy byli w słonecznej Toskanii..... Składniki 30 dag płatów lasagne 45 dag mięsa mielonego 2 cebule 1 papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża kulka mozzarelli zioła(...)czosnek przeciskamy przez praskę.Paprykę myjemy wydrążamy z nasion kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy czosnek i cebulę szklimy 2-3 minuty po czym dodajemy paprykę i mięso mielone.Wlewamy wino. Doprawiamy do smaku ziołami, smażymy 5 minut po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki dodajemy koncentrat dusimy kolejne 5 minut wszystko razem. Płaty lasagne ułożyć
Wanilia i KardamonProste i niestety dość powolne danie, ale czekania warte. Ostatnio mam ciągle ogromną chęć na wołowinę i wymyślam co i rusz obiady z tym właśnie mięsem. Tym razem zupełnie nic to wyszukanego, ale za to smakowitego i uniwersalnego - roladki z dość ciekawym nadzieniem. :) 500g rozbratelu wołowego 1 mała czerwona papryka 3 duże kiszone ogórki 1 średnia biała cebula 200g(...)pikantnego salami musztarda sarepska 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej sól morska oraz czarny pieprz świeżo mielone tłuszcz do smażenia 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Mięso płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy je na plastry grubości około centymetra i bardzo cienko, choć delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy z plastrów oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem
Kuchenna Kontrrewolucyasłodkiej papryki pół cebuli 1-2 łyżki masła odrobinę oliwy, maggi, śmietany (30%) łyżeczka mąki pszennej pieprz mielony, papryka słodka mielona ok. 150-200 ml rosołu Zaczynamy od przygotowania mięsa. Rozbijamy plastry, ale nie za mocno, skrapiamy oliwą, maggi i posypujemy pieprzem – odstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie smażymy schab na masełku (!), uważając aby się(...)przypaliło – na małym „ogniu”. W tym czasie drobno kroimy paprykę i pół cebuli. Podsmażone mięso wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy i lekko podsmażamy cebulę z papryką. Po 3 minutkach (mieszając) dodajemy płaską łyżeczkę słodkiej papryki, po chwili 1 łyżeczkę mąki (robimy w ten sposób zasmażkę, która zagęści sos). Dokładnie mieszamy, po chwili dolewamy rosół
Ugotuj to sam ...maśle doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Ja zrobiłam to pomiędzy kawałkiem foli spożywczej używając wałka do ciasta;) (nie miałam serca maltretować tego delikatnego mięsa tłuczkiem:P). Solimy i pieprzymy z obu stron. Mięso układamy w formie żaroodpornej wysmarowanej odrobiną oleju (oczywiście blaszka także się sprawdzi). Na kurczaka rozkładamy podsmażone pieczarki. Następnie delikatnie rozsmarowujemy
My simple kitchenmoże super innowacyjny sposób na tradycyjne kotlety, ale zawsze jakiś mały patent na ich urozmaicenie :) Składniki: kotlety schabowe mozarella mąka jajka bułka tarta sól, pieprz, czerwona papryka, przyprawa do mięsa Schabowe rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz dowolnymi przyprawami (z obu stron). Na środek każdego kotleta kładziemy kawałek mozarelli i zawijamy w rolady. Boki można dodatkowo spiąć wykałaczkami. Gotowe roladki(...)panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy ze wszystkich stron na złoto, aż mięso będzie miękkie
My simple kitchenpieczarek 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić i przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz majerankiem. Mięso obsmażyć na patelni. Ogórki pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić ją na patelni i dodać pieczarki. Smażyć aż będą miękkie a cały(...)powstały płyn odparuje. Zalewę z ogórków mieszamy z keczupem i koncentratem. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki mięsa. Na nie wykładamy pieczarki oraz ogórki. Całość zalewamy przygotowaną zalewą. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczmy około 1 godziny
My simple kitchenłyżeczki rozmarynu Wykonanie: Polędwicę myjemy , osuszamy. Marynata: Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Polędwiczki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy zagotowaną , gorącą marynatą. Obracamy mięso, aby było całe zamoczone i woda wszędzie dotarła. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyciągamy polędwice z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko solimy(...)strony. Wlewamy 3/4 szklanki zalewy, dodajemy zmiksowaną cebulę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut lub dłużej .( zależy jak duże mamy polędwice). Po tym czasie mięso wyjąć, a sos w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i wlać do sosu.. zagotować. Polędwicę pokroić w plastry i polać sosem. Smacznego
O kuchni z uczuciemziemniaczanej 3/4 szklanki wody Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć i osuszyć i pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać paprykę słodką, paprykę ostrą, sól i pieprz i wszystko wymieszać z mięsem. W rondlu rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso i smażyć , mieszając . Kiedy kurczak jest już lekko rumiany, wlewamy wodę i dusimy chwilę pod przykryciem.do
O kuchni z uczuciemjuż. Zrobiłam czulent czyli potrawę, którą piecze się albo dusi powolutku przez przynajmniej kilka godzin a czasami nawet dobę. Czulent to danie bogate w smaku bo zawiera nie tylko mięso i kaszę, ale także warzywa i przeróżne aromatyczne przyprawy. Jest rozgrzewający i bardzo pożywny. Do tego dania doskonale nadaje się wołowina, ale może być także mięso drobiowe. Robiłam jakiś czas
Smaczna Pyzastopni C, następne zaś 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł. Czas pieczenia zależy jak duży jest udziec, średnio piecze się tyle czasu ile waży mięso (np. waży 1,5 kg to piec godzinę i 30 minut, waży 1,2 kg to godzinę i 20 minut). Po upieczeniu, indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku(...)około 5 minut. Jeśli lubimy mięso z sosem, to na bazie wytopionego rosołu można przygotować sos. Do części wytopionego rosołu dodać około 1/3 szklanki zimnej wody z rozmieszaną niewielką ilością (1 łyżeczka) mąki ziemniaczanej, zagotować, smak i konsystencję dostosować do ilości przygotowanego sosu
Kuchcik gotujetowarzystwie pietruszki i majeranku zyskujemy pyszny obiad! Ja użyłam warzyw z gotowania bulionu - nic się nie marnuje :) podałam z kaszą gryczaną, ale mogą być też inne dodatki. Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 duże gałązki świeżego lubczyku 1 jajko 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 3-4 łyżki bułki tartej 3/4 ziołowego serka topionego (75g) 3 łyżki majeranku(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do mięsa mielonego dodajemy jajko, zmieloną (np. blenderem) ugotowaną pietruszkę, drobno pokrojoną marchewkę, posiekane pół pęczka lubczyku (tylko liście), bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiamy i formujemy małe piłeczki. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, na wrzątek ostrożnie wkładamy pulpeciki
Kolorowy Przepisownikmożna odmówić im smaku, są naprawdę pyszne, bardzo delikatne a zarazem aromatyczne. Ja podałam je z surówką i ziemniakami, ale taki sos będzie pasował również do kasz. Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek koperku 250ml śmietanki 12% 1 łyżka(...)mąki sól, pieprz 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy w 1 litrze wody. 2. Koperek drobno siekamy. 3. Ugotowane pulpety wyjmujemy z bulionu. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do bulionu, gotujemy chwilę do zgęstnienia. Do garnka przekładamy pulpety, koperek, doprawiamy do smaku i gotujemy
Szefowa kuchnikiedy już jest na stole to bardzo szybko z niego znika, Męska część domowników zajada zupkę z kromką chleba (najlepiej- takiego domowego). Polecam;) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1,5 litra bulionu 2 ogórki szklarniowe 3 cebule 3 papryki kolorowe(czerwona, zielona, żółta) mały pikantny ketchup 3 łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnku chili tymianek pieprz(...)sól Wykonanie: Ogórki, papryki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy warzywa będą już miękkie dodać do nich mielone mięso i całość podsmażyć. Następnie zawartość patelni dodać do gotującego się wywaru i całość gotować do miękkości. Następnie do zupy dodać cały ketchup, przecier pomidorowy, świeżo zmielony pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz tymianek. Całość doprawić papryką chili
Krakowskie smaki Ani