zawijamy w folię spożywczą na 24 godziny, odkładamy do lodówki. Zamarynowany karczek przekładamy do rękawa do pieczenia. Czas pieczenia ok 90 minut, w tem 180C-190C, im większy kawałek mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na półmisek i odstawiamy do ostygnięcia
Apetyczna babeczkałyżeczka soli Sprawdzone przyprawy www.owocowyraj.eu Przyrządzić marynatę z ziół, oliwy, octu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę i utartego z solą, natrzeć nią sparzony uprzednio boczek. Zawinąć mięso w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po wyjęciu z lodówki boczek przełożyć do formy żaroodpornej lub do rękawa do pieczenia. Piec w tem 180C ok 1 godziny(...)źródło,,mięsa Siostry Marii
Apetyczna babeczkamojej kuzynki Betti, sprawdzony, modyfikowany i dopieszczony do granic smaku!. Ciasto...bajka..., a nadzienie to już inna sprawa :). Wegetarianie zrobią farsz z kapusty i grzybów, a mięsożercy ....wiadomo...z mięsa :). Farsz mięsny polecam zrobić z mięsa z golonki, żeby nie był zbyt suchy. Warto dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę i razem zmielić, zdecydowanie poprawi smak. W wersji wegetariańskiej
Apetyczna babeczkaprzyprawami, marchewką i cebulą. Marchewkę wyjąć wcześniej jak zrobi się miękka, ostudzić i pokroić. Jaja gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy. Groszek odcedzamy. Podczas gotowania zbieramy szumowiny z wywaru. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, kroimy. Z wywaru łyżką cedzakową wyjmujemy rozgotowaną cebulę. Białko ubijamy, wkładamy do wywaru i zostawiamy do czasu aż się zetnie. Całość przecedzamy przez gęste sito, wciskamy pół(...)cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i ew. doprawiamy. W pojemniczkach i miseczkach układamy jajko, marchewkę, groszek, mięso i zieloną pietruszkę, a następnie zalewamy bulionem. Odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy z plastrami cytryny lub z octem
Apetyczna babeczkajednej powbijać goździki, a drugą drobno posiekać razem z czosnkiem i zeszklić na na patelni razem z wszystkimi drobno posiekanymi warzywami. Fasolę odcedzić, zalać wodą, lekko osolić, dodać mięso oraz wszystkie warzywa, tymianek, liście laurowe. Gotować wszystko razem do miękkości, mięso wyciągnąć, oddzielić od kości, pokroić i podawać z fasolą. Na samym końcu doprawić octem, pieprzem i solą. Można wygotować
Apetyczna babeczkatych co nie mają pomysłu na obiad. Pysze, aromatyczne pulpety w sobie koperkowo serowym. Składniki: 1 kg dobrego mielonego mięsa dowolnego rodzaju 1 duża cebula 1-2 jajka 1 bułka 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól pieprz 1. Mięsko zemleć, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce o drobnych oczkach i jaja. Dobrze wymieszać(...)piekarniku w tem.180-200 C, przez ok 1 godzinę. Składniki na sos koperkowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 1/2 szklanki startego sera żółtego drobno posikany koper Wszystkie składniki wymieszać. Źródło ,, mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczkaczasem przesyt zwykłych kotletów, wystarczy trochę urozmaicić codzienny posiłek, aby nasycić również nasze oczy. Mięso drobiowe jest delikatne i kruche, więc nie należy przesadzać z przyprawami. Kochamy jeść, ale kochamy też delektować się jedzeniem zanim jeszcze go weźmiemy do ust. Po przyprawy do tego dania zapraszam na www.Skworcu.com.pl . Składniki: 3-4 duże piersi kurczaka 6-7 pieczarek 2 ząbki(...)każdy filet na środku. Na oliwie obsmażyć pieczarki. Na przygotowane kotlety posmarowane na środku czosnkiem położyć po jednym lub po dwa liście świeżego szpinaku, następnie pieczarki i marynowaną paprykę. Mięso złożyć na pół, aby zawartość pozostała na środku, starannie spiąć wykałaczkami. 3. Panierować w mące, jajku, a na koniec w białym sezamie. Smażyć dokładnie ze wszystkich stron na głębokim tłuszczu
Apetyczna babeczkakapusty kiszonej 70 dag wołowiny 80 dag łopatki 1 duża cebula garści grzybów suszonych 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso pokroić w małe kawałki i podsmaży aby się zarumieniło pod koniec smażenia dodać cebule i smażyć jeszcze około 10 minut. Kapustę wypłukać, odcisnąć pokroić drobno, przełożyć do garnka zalać wodą(...)kapusta była przykryta, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i namoczone suszone grzyby i gotować około 30 minut. Następnie do gotującej kapusty dodać podsmażone mięso z cebulą wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować 2,5-3 godziny przed końcem gotowania doprawić solą i pieprzem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAZapraszam na babeczki z mięsem, pieczarkami, z dodatkiem sosu chili. Chrupiące, smaczne, połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z ostrą papryczką chili. Składniki 4 porcje: sos chili, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 300 g filetu z kurczaka, 250 g pieczarek, 1 jajko, 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem), 6 szt. oliwek czarnych, 2 łyżki oliwy z oliwek(...)cebulę, podsmaż na złoty kolor. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój na kawałki i dodaj do cebuli, wszystko razem przesmaż. Pod koniec dodaj, łyżeczkę ostrych przypraw (sześć pieczarek zostaw na później). Mięso opłucz i zmiel. W głębokiej misce wymieszaj mięso, jajko, drobno pokrojone oliwki, pieczarki z cebulą. Nabierz łyżką mięso i ułóż je cieście francuskim. Ser pleśniowy pokrój na plastry i poukładaj
Moniki SmakołykiSerek nadaje jej lekkości i wyjątkowej delikatności. Składniki: 3 porcje, czas przygotowania 45 min. 1 opakowania serka Almette śmietankowego, 1 duży filet z kurczaka, 100 g mielonego mięsa z indyka, papryczki chili, ½ suchej małej bułki pszennej, 1 jajko, 3 łyżki szpinaku rozdrobnionego, 6 płaskich łyżek kuskusu, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka ziaren dyni, pęczek natki pietruszki(...)sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jak najcieniej. Fileta doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną wcześniej i odciśnięta bułkę, jajko i mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili , szpinak i doprawiamy solą, pieprzem, całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na całym
Moniki Smakołykiboczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy ziemniaki marchew, liście kapusty cebula, jabłko sól, pieprz, olej cynamon, ziarna jałowca wino wytrawne lub półwytrawne białe - szklanka lub dwie Przygotowanie : Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i cynamonem- włożyć do lodówki na jakiś czas ( ja trzymałam całą noc) Liście kapusty sparzyć we wrzątku,obrane ziemniaki, marchew i cebule pokroić w talarki Na dno brytfanny(...)łyżki oleju ( tak by swobodnie rozlał się po całym dnie ) Na to kładziemy obok siebie pokrojone plastry boczku, a na boczek sparzone liście kapusty Na tym układamy mięso , a na mięsie pokrojone plastry ziemniaków i marchwi (robimy to szczelnie ) Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko
Proste PotrawyPrzepis sprawdzony niejednokrotnie i moim zdaniem zupka znajdzie wielu chętnych... Składniki : 50-60 dag mięsa od szynki 2 pory 1 łyżeczka tymianku 1 serek topiony Hochland - ziołowy sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Umyte mięso zmielić w maszynce do mielenia przez grube sitko i przesmażyć na patelni bez tłuszczu , ciągle mieszać, aż z mięsa zrobią się jakby "trociny" Do garnka wlać około(...)wody- zagotować i wsypać na wrzątek przesmażone mięso Z porów odciąć zielone części i umyć tylko białe, pokroić w drobne półpierścienie Wsypać pora do garnka z mięsem, gotować około 30 min. Dodać do smaku sól, pieprz prawdziwy, mielony oraz tymianek - wymieszać Odlać do szklanki trochę ciepłej zupy i rozmieszać w niej pokrojony w drobną kostkę serek (ważne-by się
Proste Potrawypłaskie łyżki kaszy manny Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej ilości masła. Jak już osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nas patelni chwilę dusimy szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Mięso rozdzielamy na 2 części. Jedną(...)mniejszą i drugą większą. Do mniejszej dodajemy podduszony szpinak – mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy „czystą porcję mięsa” na kształt prostokąta o równej wysokości. Na środku układamy w formie wałka część ze szpinakiem. Podnosimy boki roladki pomagając sobie folią, aby mięso czyste przykryło mięso ze szpinakiem. Zawijamy końce foli w tzw. Cukierek
Proste Potrawyłyżek sosu sojowego cebula łyżeczka mielonej gorczycy pół szklanki czerwonego wina wytrawnego Celebro łyżka oleju sezamowego 6 łyżek octu jabłkowego te składniki starczają na zamarynowanie około 1 kg mięsa wieprzowego - u mnie łopatki Przygotowanie: Wszystkie składniki prócz cebuli połączyć i włożyć do niej mięso ( zrobić to w takim naczyniu by mięso swobodnie zanurzyło się całe ) Moje mięso "leżakowało(...)mnie garnka rzymskiego), polać jeszcze olejem, posypać pieprzem, ułożyć na wierzchu pokrojoną cebulę. Piekłam w temp. 200 stopni C przez 95 min. Dodatkiem był sos jabłkowy. Po ostudzeniu mięso było kruche i apetyczne :) Podane do obiadu smakowało wyśmienicie z winem Celebro www.facebook.com/KlubCelebro
Proste Potrawypłaska łyżeczka, zawsze można dodać :) garść drobnego makaronu 20 dag pieczarek lub innych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska lub kostka rosołowa, a jeszcze lepszy rosół domowy Przygotowanie: Mięso pokroić w paski, posypać obficie chili i podsmażyć- ale nie przesadzać, bo zupa będzie(...)ostra ! W garnuszku zagotować około 1 l wody,( rosół jeszcze lepszy) wrzucić obsmażone mięso, później dodać garść makaronu, pokrojone pieczarki Warzywa pokroić w słupki , obsmażyć stopniowo, krótko na oleju , dołożyć do rosołu gdy mięso będzie prawie miękkie Pod końcem gotowania doprawić zupę- solą, pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie przyprawą chińską czy kostką rosołową. Ja swojej nie doprawiałam
Proste Potrawy