płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i startą na tarce marchewkę. Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy mięso i ziemniaki. Kapustę mieszamy z koncentratem pomidorowym, 1/3 szklanki wody i przyprawami. Wykładamy ją na mięso i ziemniaki. Naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika i zapiekamy około godzinę w temp
e-PrzepisyKulinarnepopisu. A więc zapraszam. Ja postanowiłam dodatkowo zrobić domowe płaty ale urozmaicone o mąkę gryczaną. Wyszło smacznie - polecam! Składniki; 3 płaty makaronu gryczano pszennego (przepis niżej) 50 dag mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 3 marchewki 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 20dag ) 1 puszka pomidorów krojonych tymianek sól, pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 mały brokuł 15 dag żółtego sera(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Do cebuli dodać 1 łyżeczke tymianku a następnie dołożyć mięso mielone. Smązyć do uzyskania jasnego koloru. Następnie dodać startą marchewke i dusić do miękkości. W następnej kolejności dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusić jeszcze chwile, doprawić do smaku solą, pieprzem
Radość kipiąca uśmiechem.cynamon, anyż, imbir, czosnek i przyprawę w pięciu smakach, dodać sos sojowy i miód, poczekać aż się zagotuje, dodać szczypior i paprykę. Gdy warzywa pokryją się mieszanką przypraw dodać mięso. Smażyć często mieszając, doprawić do smaku, w razie potrzeby dolać sosu sojowego i/lub miodu. Gdy mięso będzie usmażone dodać makaron, dobrze wymieszać, chwilę przesmażyć, posypać sezamem i podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniekilkanaście minut. Danie jest lekkie, dzięki dodatkowi jabłka lekko kwaskowe, słodkie dzięki rodzynkom, a za sprawą mięty bardzo aromatyczne i orzeźwiające. Polecam wypróbować, nawet tym nie przekonanym do łączenia mięsa z owocami i/lub miętą! Składniki: 2 zielone jabłka 2 garście świeżej kolendry 2 garście świeżej mięty 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki creme fraiche lub ricotty 2 papryczki chili(...)imbir. Wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę. Rozgrzać patelnie i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka, wymieszać, aby mięso pokryło się sosem i dusić kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Dodać rodzynki i pozostałą część kolendry, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać natychmiast z chlebkiem nan lub ryżem
Codzienne GotowanieWitam! Dziś wtorek, a w związku z tym, jak zapowiedziałm wczoraj, pora na przepis z mięsem Dziś będzie to pierś z kurczaka w sosie migdałowym wg przepisu G. Ramsaya z książki Great Escape. Jest to danie kuchni indyjskiej, w której bardzo często używa(...)kurkumę oraz mielone migdały. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Następnie dodać zamarynowanego kurczaka, dokładnie wymieszać, aby pokrył się cebulą i przyprawami. Przesmażyć go chwilę na dużym ogniu, aby mięso się "zamknęło", następnie zmniejszyć ogień, stopniowo wlać jogurt, wymieszać i powoli dusić przez kilkanaście minut lub do czasu aż kurczak będzie usmażony. Gdy kurczak będzie gotowy nakładać na miseczki, posypać
Codzienne Gotowaniecukier. Zagotować, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez 20 minut. Zupę przecedzić do drugiego garnka, zagotować i wrzucić do niej cieniutko pokrojoną wieprzowinę, aby móc bardzo cienko pokroić mięso należy je lekko zmrozić. Gotować przez 2-3 minuty. Do miseczek włożyć makaron, zalać go wrzącą zupę z mięsem i od razu podawać. Zupa musi być podawana bardzo gorąca, niemal
Codzienne GotowanieFilety z piersi kurczaka lub indyka rozbić na w miarę cienkie kotlety. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, posmarować serkiem Philadelphia, nałożyć niewielką ilość zielonego pesto, następnie położyć 3 szparagi, mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut lub do czasu aż mięso
Codzienne GotowanieJest to danie typowe dla kuchni tureckiej, częściej może znane w wersji wegetariańskiej, ja jednak zdecydowałam się przygotować wydanie mięsne i muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna. Dobrze doprawione mięso z nutą cynamonu i słodkich rodzynek - rewelacja! Danie jest nieco pracochłonne, ale na prawdę pyszne! Zdecydowanie warto spędzić trochę czasu w kuchni, aby później moc delektować się takimi pysznościami(...)międzyczasie przygotować papryki - delikatnie odciąć wierzchołek od strony ogonka, wyciągnąć gniazdo nasienne, wysypać pestki i oderwać białe błonki. Wszystko bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić papryk. Do przesmażonego ryżu dodać mięso, rozdrobnić je i smażyć aż zbrązowieje. Następnie dodać rodzynki, orzeszki pinii, pokruszoną miętę (najlepiej rozetrzeć ją na dłoni), sól, pieprz, cukier, cynamon i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać, podlać niewielką ilością
Codzienne GotowanieFarsz : W międzyczasie dokładnie zmiksować cebulę, czosnek, paprykę, zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i oliwę. Następnie dodać pomidora i ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnie i wrzucić na nią mięso mielone chwilę przesmażyć po czym dodać zmiksowaną masę cebulową. Smażyć przez kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone, doprawić pieprzem kajeńskim, solą i pieprzem. Odstawić, aby farsz ostygł
Codzienne Gotowaniełyżek oleju, 1/2 kg miąższu z dyni, Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Ziarna gorczycy miksujemy z obranym czosnkiem, imbirem, mieloną gorczycą, solą i 2 łyżkami oleju. Mięso myjemy. Przygotowaną pastą nacieramy schab i odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy 2 godz. w temperaturze 180 stopni.Dynie pokrojoną w kostkę mieszamy z reszta oleju, solą i pieprzem. Rozkładamy wokół mięsa
Anioły w kuchnilubi karkówkę, ręka w górę :) Polecam ten sposób przygotowania mięsa, z pewnością Wam posmakuje. Przepis znalazłam na blogu Aniki. Składniki: dowolna ilość karkówki pokrojonej w około 1,5 cm plastry słodka mielona papryka ostra mielona papryka czosnek granulowany sól, pieprz świeży rozmaryn kolendra majeranek olej Sposób przygotowania: 1. Plastry karkówki lekko rozbijamy. 2. Wszystkie przyprawy mieszamy z odrobiną oleju(...)podaję ilości bo będzie ona uzależniona od naszych własnych upodobań. 3. Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy plastry karkówki i przykrywamy pokrywką. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Kwadrans przed wyłączeniem piekarnika warto zdjąć pokrywę - mięsko się wtedy ładnie przyrumieni. Smacznego!!! Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Kuchnia domowa Aniglazurowaną, młodą marchewką. Marchewka ma charakterystyczny smak dzięki dodatkowi estragonu (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Przepis dla 3-4 osób. Pomysł na dość szybki obiad. 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 szklanka sezamu 2 łyżki mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki olej do smażenia Marchewka: 450 g młodej marchewki 2 łyżki(...)łyżeczki suszonego estragonu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: dowolna sałata do podania (użyłam lodowej) Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki i rozbić tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 0,5 cm. Jajka wymieszać widelcem w głębokim talerzu razem z solą, pieprzem i papryką. W drugim talerzu wymieszać mąkę z sezamem. Kurczaka obtoczyć najpierw w jajku
Bulliozrobione w nieco inny sposób. Tym razem usmażyłam je na oliwie z dodatkiem masła, zanurzyłam w warzywnym, intensywny w smaku, dosyć ostrym sosie i zapiekłam. Efekt? Soczyste mięso z chrupiącą skórką i pysznym wyrazistym sosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo i jest bosko! Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą(...)Podsmażyć na złoto na oliwie z łyżką masła. Najlepiej najpierw usmażyć stronę ze skórką. Kurczaka ułożyć w passacie skórką do góry, tak, aby sos jej nie przykrywał. Pomiędzy kawałki mięsa układać paprykę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Podajemy posypane listkami bazylii
Kulinarne Inspiracjesmażymy, boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy z pieczarkami. 2. boczek rozkrawamy na prostokąt, smarujemy farszem, zwijamy i obwiązujemy nicią. Posypujemy solą, pieprzem, chilli, przyprawą czosnkową i do mięsa. 3. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy 2,5 godziny w temp 200st., boczek kroimy w plastry. Można podać z sosem czosnkowym. Smakuje równie dobrze na zimno i na gorąco
Podróż w kulinariawielkanocnych stołach królują mięsa i pieczenia. Chcesz zaskoczyć gości wykwintnym smakiem? Pieczeń można podawać na ciepło jak i na zimno zastępując wędliną. Składniki: 1/2 kg łopatki bez kości 20 dkg pieczarek 1 papryka czerwona sól ,pieprz, ostra czerwona papryka, słodka czerwona papryka, majeranek, 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, szklimy(...)rozgrzanej patelni. Paprykę również kroimy w kostkę i smażymy na osobnej patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem z jajkiem. Mięso myjemy, nakłuwamy w dwóch miejscach, posypujemy przyprawami i wkładamy warzywa. Związujemy sznurkiem, Pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok. 2 godz. w 180 stopniach. Smacznego
Podróż w kulinaria