mięso - 63110 przepisów (strona:1330/4208)

Mięsne kulki w occie 165

bardziej udanym spotkaniom. Do tak zacnego grona warto dołączyć mięsne kulki w occie – poza walorami smakowymi, mają tajemną moc – wydłużają życie na imprezie Składniki: 1 kg mięsa mielonego bułka tarta 2 jajka szklanka octu 2 cebule ziele angielskie liść laurowy sól pieprz cukier Przygotowanie: Mięso wrzucamy do sporej miski, w której będzie nam się wygodnie wyrabiało masę. Dodajemy

Kulinarna Patilogia
Nadziewana papryka 148

papryka od razu zyska na prezencji i smaku. No i przygotowanie zajmie mniej czasu… Spróbujcie…. Składniki: 8 papryk (czerwonych, zielonych lub takich jak lubicie) 700 g mielonego mięsa szklanka ryżu (szklanka przed ugotowaniem :)) 3 średnie cebule sól, pieprz, papryka ostra i słodka przecier pomidorowy lub pomidory z puszki wg uznania 2-3 kostki rosołowe Przygotowanie: Z każdej papryki(...)odcinamy górę z ogonkiem, wyciągamy gniazdo nasienne i dokładnie myjemy. Farsz – gotujemy ryż na sypko. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso, ugotowany ryż i cebulę tak aby dobrze się połączyły. Doprawiamy do smaku. Każdą paprykę nadziewamy farszem mniej więcej do 3/4 wysokości. Papryki ustawiamy obok siebie w naczyniu do zapiekania z pokrywką

Kulinarna Patilogia
Klopsiki z natką pietruszki 182

Naszym domu bardzo często przygotowujemy rożnego rodzaju klopsiki, pulpety czy też kotleciki z mięsa mielonego. Tym samym dzisiaj przygotowałam klopsiki z natką pietruszki, które poddusiłam z esencją do duszonych mięs Knorr. Esencje te dostałyśmy w upominkowej paczuszce otrzymanej od jej producenta firmy Knorr - dziękujemy. A teraz zapraszamy na pyszny i pachnący obiadek ;-)  Klopsiki z natką pietruszki SKŁADNIKI(...)pieprz do smaku tłuszcz do smażenia  1 opakowanie esencji do duszonych mięs Knorr 600-700 ml bulionu np. wołowego  1 łyżka mąki PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy posiekana natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy bułkę tartą oraz koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Z masy mięsnej formujemy klopsy. Klopsy przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pełnoziarniste Fusilli ze szparagami i piersią w toskańskich ziołach 261

łyżki oliwy z oliwek  Przyprawy : zioła toskańskie  pieprz ziołowy Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Następnie przyprawiamy pieprzem ziołowym i ziołami toskańskimi. Po czym odstawiamy na bok. Szparagi płuczemy i odłamujemy z nich końcówki. Pieczarkę myjemy, obieramy i kroimy w plastry.   Kawałki piersi(...)folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut. Makaron świdry pełnoziarnisty z orkiszem wrzucamy do pojemnika na ryż. Na 8 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy makaron wrzątkiem i układamy pojemnik z nim na 2 poziom.   W tym samym czasie na 3 poziom układamy na folii szparagi i plastry pieczarki . Dymkę wraz ze szczypiorkiem myjemy

Parowar Faceta
Roladki schabowe ze szparagami, szynką, serem i bukietem warzyw 250

Miałam kotlety ze schabu i dość zwykłych schabowych . Żarłoczki nigdy nie mają ich dość, ale ja owszem. Zdecydowanie wolę to mięso w innej postaci np. przerobione na roladki z jakimś pysznym nadzieniem. Szybki przegląd lodówki i na blacie wylądowało kilka plasterków dojrzewającej, wędzonej szynki, kawałek Bursztyna oraz szparagi. Czułam, że to będzie dobre połączenie smaków i kolorów, ale dodatkowo dorzuciłam(...)jeszcze marchewkę i kalafiora. Wyszło pysznie, kolorowo i nawet nie podałam ziemniaków! Schab to wdzięczne mięso do zawijasów - można w nim schować różne pyszności. Zobacz przepis na Roladki schabowe z twarożkiem, puree selerowym i czereśniami . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
kotlety z kaszy jaglanej i mięsa rosołowego 626

składniki: 200 g mięsa rosołowego 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 20 g cebuli białej 1 jajo 1 czerwona papryka 1 pęczek zielonej cebulki 1 łyżeczka cząbru olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przelewamy na sicie wrzątkiem i gotujemy ok. 20 min. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Cebulę(...)białą obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę zieloną kroimy. Mięso rosołowe mielimy, dodajemy ugotowaną kaszę, jajo, zieloną i białą cebulę, cząber , czerwoną paprykę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor

Domowy Smak Jedzenia
Pieczone kotlety mielone z pieczarkami, serem i szpinakiem 367

siebie smaków, czyli sera, pieczarek i świeżego szpinaku. Całość jest dobrze i wyczuwalnie doprawiona, świetnie pasuje właściwie do wszystkich dodatków. U mnie z ziemniakami i buraczkami, pychota. :-) 500g mięsa mielonego 200g pieczarek 150g żółtego sera 2 garści świeżego szpinaku 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Pieczarki i ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Szpinak drobno siekamy(...)Mięso mielone, ser, pieczarki, szpinak, jajko i przyprawy umieszczamy w misce i zagniatamy na gładką masę. 3. Formujemy kule dowolnej wielkości, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, przez 25-30 minut

Szefowa kuchni
Kotlety schabowe zapiekane z warzywami 212

schabu bez kości,  2 marchewki,  por,  2 łyżki pikantnego ketchupu,  2 łyżki majonezu czosnkowego Kętrzyńskiego ,  sól, pieprz,  olej do smażenia. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić na plastry jak na kotlety. Lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na odrobinie mocno rozgrzanego oleju, z obu stron, na złoty kolor. Przełożyć(...)natłuszczonego naczynia żaroodpornego.  Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pora dokładnie umyć i drobno posiekać w pół plasterki. Każdy plaster mięsa posmarować ketchupem, przykryć warstwą pora i posmarować majonezem. Na wierzchu rozłożyć marchewkę. Delikatnie oprószyć solą.  Piec około 20-25 minut w temp. 170st

Z miłości do słodkości
Paella kalafiorowa z indykiem 203

duecie tworzą bardzo smakowite zestawienie, a do tego oczywiście pyszny ryż jaśminowy Risana . Sezon kalafiorowy trwa więc nie może zabraknąć warzywnych dodatków. Składniki dla 4-6 osób: 1/2 kg mięsa z indyka, medaliony lub filet 10 dag kiełbasy chorizo 2 torebki ryżu jaśminowego Risana 3/4 główki kalafiora pęczek szczypiorku 1 mała czerwona papryka 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego, najlepiej domowego(...)czosnku bazylia olej rzepakowy sól pieprz 1. Ryż gotujemy przez 10 minut i odcedzamy. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszoną bazylią, podsmażamy mięso indyka na rumiano, dodajemy kiełbasę chorizo pokrojona w cienkie plastry oraz paprykę pokrojona w kostkę, mieszamy i chwile razem smażymy. Następnie podlewamy wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojony kalafior

Apetyczna babeczka
Pieczony kurczak z młodymi ziemniakami i cebulką 246

młodych ziemniaków (surowych) 2 udka i 2 podudzia z kurczaka 2 małe cebulki sól, pieprz przyprawa do pieczonego kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego olej Mięso umyć, osuszyć i przyprawić sola, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Ziemniaki porządnie umyć i pokroić na 4 części. Do naczynia żaroodpornego wsypać ziemniaki i delikatnie polać je olejem. Ziemniaki przyprawić solą oraz(...)przykryciem około 50 minut. Po tym czasie na wierzchu dania ułożyć plasterki surowej i obranej cebulki. Piec (już bez przykrycia) około 25-20 minut. Ziemniaki muszą być miękkie, a mięso zarumienione. Przygotowywanie składników do zapiekanki Zapiekanka przed pieczeniem

Ugotować
Sandacz w domowej odsłonie - marynowany w oliwie, pieprzu i oliwie. 236

złowienia w jeziorach, wyrobiskach rzek, a nawet przybrzeżnych wodach Bałtyku. Tyle mądrości encyklopedycznych wystarczy. Jeśli o kulinaria chodzi to ryba o dużych walorach smakowych. Charakteryzuje się nietłustym, białym mięsem o smakowicie delikatnej konsystencji. Słowem - przysmak po prostu. Na blogu po raz pierwszy - w mojej kuchni rzadko gości ze względu na swoją wysoka cenę. Tym razem po konsultacjach z Mężem - piątkowy(...)dosłownie po kilka minut z każdej strony. Podajemy w ulubionym towarzystwie. U nas tym razem: pieczone talarki ziemniaczane i "na prędce" przygotowany sos chrzanowy . Sandacz pyszny. Ma tak dobre mięso, że chyba jedynie przypalenie jest w stanie go popsuć Mi sandacz zawsze będzie się kojarzył z wagarami spędzonymi wraz z Mężem na stawach hodowlanych w Gostomi. Ja uciekłam ze studiów

Kuchnia po mojemu
Boczek pieczony 105

Prymat) Sposób przygotowania: Z podanych składników marynaty gotujemy zalewę (w 2l wody). W zimnej zalewie zanurzamy dokładnie umyty boczek i odstawiamy na min. dobę w chłodne miejsce tak, aby mięso było w całości zanurzone (można marynatę rozrobić odrobinę z wodą). Mięso dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy z każdej strony sosem przygotowanym ze składników glazury. Zawiązujemy w "cukierek" w rękawie

Kolorowy Przepisownik
Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną 127

Kolejne danie przygotowane z myślą o konkursie. Piekłam razem z kąskami, na które przepis tutaj . Ciekawy pomysł na obiad. Upieczone pałki mają słodką skórkę, a mięso w środku ma delikatnie paprykowy posmak. Szczerze mówiąc - zaskoczyły mnie smakiem :) robiłam podobne w powidłach morelowych, a te są równie pyszne. I z wielką przyjemnością ogryzałam kosteczki :) Składniki: 4 pałki kurczaka 2 łyżki powideł(...)odsączamy z wody, układamy na marynacie w naczyniu, pokrywamy pozostałą marynatą i posypujemy pokrojoną papryką. Odstawiamy na około pół godziny. Formę przed pieczeniem przykrywamy folią aluminiową - błyszczącą stroną do mięsa.  Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, następnie zdejmujemy folię, mieszamy - aby pałki znalazły się na wierzchu i dopiekamy jeszcze około 10 minut, do zrumienienia skórki.  Kaszę gryczaną

Kolorowy Przepisownik
Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe 145

marchewką (ja akurat mam taką małą tarkę do snacków:) ale chyba kupię sobie większą - lepsiejszą;)). Rady: Przyprawy można modyfikować wg własnych upodobań. Aby sprawdzić smak, najlepiej wymieszać wszystko oprócz mięsa i spróbować - mięso dodać na końcu

Kolorowy Przepisownik
"Kiszone" mielone 111

jeść z ogórkiem kiszonym jako dodatkiem, więc tu połączyłam te smaki w kotlecie, papryka jest tylko na kolor i przełamanie smaku - wyszły przepyszne! :) zagoszczą na stałe :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2-3 większe ogórki kiszone 1/2 papryki czerwonej 1/2 kostki sera feta 1 jajko 7-8 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania) 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka(...)papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii szczypta kminku Sposób przygotowania: Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser feta, paprykę i ogórki kiszone (ja użyłam kiszonych już startych). Dodajemy je do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Następnie przyprawiamy, dodajemy jajko i bułkę tartą i ponownie wyrabiamy.  Z masy formujemy zgrabne kotleciki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania