sól do smaku szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi ziołami i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso, oraz pokrojonego pora i cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chili, całość przesmażamy 5 minut. Do podduszonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, mieszamy. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy
Wanilia i KardamonWięc dzisiejszym, a w sumie wczorajszym, wynikiem mojego kombinatorskiego umysły był sish kebab! szybkie, dobre i ciekawe danie. SHISH KEBAB ok 30 minut łatwe 2 osoby Składniki: * 150 g mięsa mielonego * cebula * papryka ostra * przyprawa kebab/gyros * łyżeczka musztardy ostrej Do dzieła! Mięso mieszamy z przyprawami, musztardą i drobniutko posiekaną cebulą. Formujemy z niego wałeczki długości ok 8 cm i smażymy
sierotka maRysia w kuchniSmażymy do miękkości na maśle rozgrzanym w rondlu. Dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, 2 łyżki natki pietruszki i imbir. Solimy i dalej dusimy. Następnie dodajemy mięso pokrojone w kostkę i bulion. Dusimy ok 30-40 minut do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolewamy bulionu. Od czasu do czasu mieszamy. Podajemy z ryżem - u mnie brązowy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnikumin, resztę udało mi się bez problemu zdobyć w Polsce. Mieszanka na początku wydawała się strasznie zdominowana przez kumin (kmin rzymski) jednak po dodaniu czosnku i przegryzieniu się z mięsem jest cudowna! Kurczak rozpływał się z ustach. Podałam go ze szpinakiem i makaronem. Pyszne danie! Kurczak shoarma ze szpinakiem łatwe 40 minut dla 2 osób - bardzo duże porcje Składniki(...)kurkumy * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej * 3/4 łyżeczki soli morskiej - dałam zwykłą * 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu * 1 łyżeczka imbiru * 1 łyżeczka czosnku sproszkowanego - nie miałam później do mięsa dodałam ząbek czosnku i efekt był super. * 1 łyżeczka kuminu * 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej * 1 łyżeczka ziela angielskiego * 1 łyżeczka selera suszonego w płatkach - nie miałam więc pominęłam Przyprawy
sierotka maRysia w kuchniupiec? - a wtedy pada odpowiedz - to co ostatnio! Masakra! Zostaję ograniczona kulinarnie! Nie lubię tego ale w tych przypadkach się na to godzę... Moim stałym rytuałem, gdy kupię jakieś mięso, warzywa czy rybę, jest wielkie posiedzenie przed komputerem - internetem - i nad książkami kucharskimi w poszukiwaniu nowego sposobu jego przyrządzenia. A gdy znajdę, myślę nad tym kilka godzin, dni. W końcu(...)zwykłej * pieprz, sól Do dzieła!!! Schab delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i majerankiem. Czosnek drobno kroimy, w misce mieszamy go z odrobiną oleju i powstałą masę wcieramy w mięso. Odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie szybko obsmażamy z obu stron. Odstawiamy. Do rondelka wlewamy wywar z wołowiny. Wrzucamy do niego chrzan. Podgrzewamy. Śmietanę łączymy
sierotka maRysia w kuchnimnie skrobi kukurydzianej - oczywiście jeśli istnieje taka potrzeba - czasami sos wychodzi gęsty bez mąki. dowolne dodatki np piuree ziemniaczane, frytki, kasza, ryż itp. Do dzieła!!! Pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na patelnię i delikatnie przyrumieniamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w grube talarki i sos sojowy - dusimy. Zalewamy wodą. Dusimy do miękkości mięsa (ok 10 minut). Dodajemy musztardę. Dokładnie mieszamy. Chwile dusimy
sierotka maRysia w kuchniobudzić zapewne już w czerwcu ale maj i wiosna pochłonęły mnie bez reszty...wiem to głupie tłumaczenie... ale wybaczycie mi...? proszę... Mini pulpeciki w sosie orientalnym Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (jakie kto woli) 2 opakowania pulpy pomidorowej takiej z kartonowego pudełka cebula (u mnie taka olbrzymia) marchewka seler (albo bardzo mały albo 1/4 normalnego) kolendra pół łyżeczki garam masali(...)sól, pieprz słodka papryka bułka tarta mąka kukurydziana (można zastąpić zwykłą) jajko 2 ząbki czosnku ziele angielskie Do dzieła!!! Mięso mieszamy z jajkiem, odrobiną bułki tartej, solą i pieprzem - przyprawiamy do smaku (dodałam jeszcze odrobinę tartej marchewki jednak to było takie moje, zupełnie zbędne, widzi mi się Lepimy z niego małe pulpeciki - u mnie wielkości dużego orzecha laskowego i obtaczamy
sierotka maRysia w kuchniNigelli to na pewno zauważył, że ona często podkreśla, że pierś z kurczaka nie jest dobra do wszystkich dań. Faktycznie jest łatwa w ,,obsłudze" co nie znaczy, że jej mięso nadaje się do wszystkiego. Tak to się ostatnio u nas porobiło, że uważa się, że pierś jest idealna do każdego dania - wcale nie... Ma ona mało wyrazisty smak(...)dodamy do niej np intensywne hinduskie przyprawy to nie czujemy w ogóle smaku mięsa. Z udkami tak nie jest. Doskonale przechodzą smakiem przypraw zachowując jednocześnie swój mięsny smak. Naprawdę wspaniałe - polecam! Kurczak tikka masala 4 filetowane udka z kurczaka 150 g gęstego jogurtu (użyłam greckiego) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiu 3 gałązki mięty 1/2 pęczka kolendry
sierotka maRysia w kuchniSzaszłyki z wołowiny z papryką i suszoną węgierką znalazłam w starej kuchni serbskiej. Są one tam opisane jako jedno z tradycyjnych dań serbskich podawanych na specjalne okazje. Mięso jest soczyste, suto przyprawione rozmarynem, czosnkiem i papryką. Pycha! Powinny być najpierw obsmażone a następnie grillowane jednak wersja z piekarnika smakuje równie wspaniale Przepis dołączam do Lubelskiego Kociołka Pod hasłem śliwki(...)minut w chłodne miejsce. Z mięsnej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Śliwki zawijamy w plastry boczku. Paprykę kroimy w kawałki 2x2 cm. Na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso, paprykę, śliwkę w boczku, paprykę, mięs. Chwilę smażymy na rozgrzanej patelni po czym grillujemy ok 15 minut. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniZazie, więc cóż mnie spotkało (oprócz miłych kelnerek, orientujących się gdzie pracują, które dobrze zdały egzamin pierwszego wrażenia). Ślimaki w muszlach na masełku i winie z czosnkiem - delikatne mięso ślimaków, masło i wino... znakomite połączenie, no i sałata oblana świetnym vinegretem Klasyka - francuska zupa cebulowa, niezwykle esencjonalna Mój faworyt - przegrzebki w maśle na cieście francuskim z kaszanką i musem(...)kruchej wołowiny w winnym sosie na zapiekance ziemniaczanej. Żeberka w ciemnym sosie pomarańczowym z ziemniakami gratin, sałatką z rukoli i cząstek pomarańczy. Interesujące połączenie żeberek i słodkości pomarańczy. Oczywiście mięso pierwsza klasa. Sałatka z krewetkami obsmażanymi w pomidorowym pistou, cukinią, serem Gruyere. Świetnie doprawiona sałatka i wybijająca się świeżość mięciutkich krewetek. Deser - tarta tatin z lodami waniliowymi. Ciasto francuskie nadzwyczaj
Right Behind The Kitchenbył zbyt słony bo po redukcji wody sos będzie przesolony!). Bulionu dodajemy tyle aby nasza "mikstura" rozcieńczyła się w płynie i utworzyła dość rzadki sos, który będziemy odparowywać. Mięso wraca na patelnię (aby doszło w środku) i polewamy po wierzchu kurczaka gotującym się sosem do momentu aż sos zgęstnieje i mięso po naciśnięciu palcem nie będzie "sprężynować
Right Behind The Kitchenpomyślał, że obecnie nie występuję w środowisku naturalnym! Mimo tego wydaje się, że na pozór takie ptaszysko to nic szczególnego. Jednak jest chyba najbardziej obok świnki rozpowszechnionym mięsem w naszym kraju, łatwym i szybkim produktem białkowym w przyrządzeniu. I dobrze, bo dla niewymagających drobiu z chowu naturalnego, zwykła sklepowa kura też wystarczy. A gdy tak opuszcza mnie wena(...)doprawione pieprzem piersi z kurczaka (uprzednio oddzieliłem od nich pozostałości korpusu i z drugiej strony "polędwiczki"). Po przewróceniu piersi na druga stronę można przykryć patelnię przykrywką aby mięso szybciej w środku "doszło". Tak przygotowaną część drobiu przekroiłem wzdłuż na dwa mniejsze płaty. Do smażenia wybrałem olej ponieważ ma neutralny smak, a zależało mi na wyeksponowaniu w potrawie aromatu
Right Behind The Kitchenmusztardą Dijon, sosem BBQ i papryczką chilli Pierś z indyka zamarynowałem na szybko w ziarnistej musztardzie francuskiej z oliwą, odrobiną białego octu winnego, soli, pieprzu i koperku. Gruby kawałek mięsa obsmażyłem z każdej strony na złoty kolor po czym przykryłem patelnię – w międzyczasie kilkukrotnie przewracałem go aby soki równomiernie rozchodziły się wewnątrz indyka. Chrupiące tosty wyciągnięte z opiekacza posmarowałem ostrą(...)musztardą Dijon oraz, jeszcze mało popularnym u nas, sosem BBQ firmy HP . Aby podkręcić ostrość użyłem kilku plasterków papryczki chilli . Dla równowagi wybrałem pomidory, duszoną (z mięsem na patelni) cebulę oraz korniszony od teściówki. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że taką ciepłą, soczystą kanapkę pożera się w kilkanaście sekund . Nim cała miazga pokręci się w jelitach już mamy
Right Behind The KitchenRisotto z czerwoną słodką papryką, indykiem i zielonymi oliwkami Rozgrzewamy porządnie patelnię z odrobiną oliwy, smażymy tylko dla koloru duże kawałki indyka, posypując go odrobiną soli i pieprzu, wykładamy mięso na talerz (w środku powinno być surowe). Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy porządną łyżkę masła i dorzucamy drobno posiekaną cebulę oraz grubo pokrojoną w kostkę paprykę, po chwili dorzucamy ryż(...)posiekanego pora aby wyostrzył smak potrawy oraz usmażonego uprzednio indyka (wraz z sokami, które mogły pozostać nam na talerzu) - po chwili białko powinno się całkowicie ściąć i uzyskamy soczyste mięso. Wyłączamy źródło ciepła pod patelnią, dorzucamy łyżkę masła i pokrojone w piórka zielone oliwki (garść na 2 osoby wystarczy), całość mieszamy dokładnie. Sprawdzamy ilość soli i pieprzu w risotto, korygujemy
Right Behind The Kitchen