mięso - 63110 przepisów (strona:1326/4208)

Dyniowe roladki schabowe w pomidorach 237

Podgrzewać, aż będzie wyczuwalny aromat. Należy jednak uważać, żeby nie spalić czosnku. Do dyni dodać przyprawy z przysmażonym czosnkiem i zmiksować na gładkie puree. Powinno być bardzo gęste. Plastry mięsa rozbić tak jak na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Nałożyć puree z dyni i dokładnie zwinąć roladkę. Zabezpieczyć wykałaczkami lub nicią bawełnianą, inaczej nam się rozpadną. Obsmażyć na rumiano. Pomidory(...)gęste. Przyprawić i wlać kremówkę. Do sosu przełożyć obsmażone roladki i chwilę razem dusić. Podawać np z ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni , Mięsa , Obiad Tagged: dynia , pomidory , schab

https:KKuchniaMniam
Lekkie kotleciki drobiowo-pieczarkowe 362

Kotleciki z piersi kurczaka z pieczarkami i natką pietruszki to moje ostatnie odkrycie. Są lekkie, bo zrobione z chudego mięsa, ale dzięki podsmażonym grzybom idealnie miękkie i wilgotne w środku. Moje dzieci je pokochały! Podałam je z pomidorami, bazylią i czerwoną cebulą. Do tego kasza kus kus, ryż, albo po prostu świeże pieczywo i pyszny obiad gotowy(...)patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, smażyć na nim partiami pieczarki na złoto. Ważne, aby robić to partiami, żeby grzyby się usmażyły, a nie udusiły. Przestudzone pieczarki wymieszać z mielonym mięsem, natką, przyprawami, jajkiem i bułką. Wszystko dobrze wyrobić, można dodać 1 łyżkę wody, jeśli masa jest zbyt gęsta, jeśli zbyt rzadka - dodać nieco bułki. Formować nieduże kotleciki, panierować lekko

Kulinarne Inspiracje
Schab faszerowany podgrzybkami 211

Dzisiaj polecam kolejny przepis na mięso faszerowane sezonowym farszem: grzybami. Tym razem jako farsz do schabu zostały wykorzystane (zebrane przez nas w lesie grzyby) duszone podgrzybki pokrojone wraz z cebulką w drobną kosteczkę. Do doprawienia zastosowano 3 składniki: sól, pieprz i tymianek. Całość do smażenia została zapakowana w domowej roboty papirus, czyli papier do pieczenia posmarowany olejem i posypany przyprawami(...)roladę wołową, układamy na papierze, zawijamy, spinamy wykałaczkami i układamy na suchej patelni, smażymy po 5 minut z każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni, zostawiamy aby mięso odpoczęło, rozwijamy z papieru i możemy przekroić roladki schabowe na 3 części. Ja podałam Schab faszerowany podgrzybkami z surówką z włoskiej kapusty, z porem, marchewką, jabłkiem i sosem majonezowo-jogurtowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gyros z kurczaka - smaczne i szybkie danie obiadowe 429

kostkę. Przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i mocno przyprawić przyprawą gyros/kebab, wymieszać i przykryć przejrzystą folią spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum godzinę. Patelnię rozgrzać, wrzucić mięso i smażyć je na średnim ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż mięso będzie miękkie

Passions hobbies life
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pęczakiem z szybkowaru lub pieczona 154

Składniki: 4 szt papryki  500 g mięsa mielonego 1 szklanka pęczaku 2 jajka  spora podsmażona cebula (pokrojona w kostkę) rosół lub woda kolo 2 szklanek sol ,pieprz Wykonanie: Paprykę myjemy i odcinamy "czapeczkę" Oczyszczamy paprykę z nasion W garnku doprowadzamy do wrzenia 4 szklanki wody ,  solimy i wsypujemy szklankę pęczaku . (lub gotujemy wg instrukcji na opakowaniu(...)kasza jest gotowa dodajemy cebule ,  odstawiamy do przestudzenia  Do kaszy dodajemy jajka i mięso mielone - doprawiamy  Farsz dokładnie mieszamy i napełniamy nim papryki - zakładamy czapeczki Układamy w szybkowarze zalewamy rosołem   (możemy potem na jego bazie przygotować sos np : pomidorowy) lub wodą  Zamykamy szybkowar ustawiamy na 2 poziom Od momentu ujścia pary gotujemy koło

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Kotlety mielone z dynią 154

wariacje kotlety mielone. Jak wyszło? Z dynią są znacznie łagodniejsze. Pomimo subtelnej przecież zmiany, to solidna odmiana klasyki. Spróbujcie, a się przekonacie :) KOTLETY MIELONE Z DYNIĄ Składniki: - 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 200 gramów dyni - 1 cebula - 2 jajka - 2 łyżki kaszy manny  - gałka muszkatołowa - kurkuma - pieprz kolorowy - sól - olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę siekamy drobno i podsmażamy(...)Dynię ścieramy na tarce o średnich oczkach. Oba składniki dodajemy do mięsa razem z jajkami, manną i przyprawami. Rozgrzewamy tłuszcz na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę. Formujemy kotlety i smażymy do zezłocenia z obu stron. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Dietetyczne roladki drobiowe + lunchbox #2 206

cienkie słupki ogórki i marchewkę, na to kawałki pora. 2. Zwiń ściśle w roladki, następnie szczelnie zawiń w folię aluminiową. Warto zrobić to bardzo dokładnie, wtedy po upieczeniu mięso nie powinno się rozpadać. 3. Piecz ok. 35 minut (max 40) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. LUNCHBOX 1. Zimne roladki pokrój w cienkie plastry. 2. Na pieczywie połóż sałatę, pokrojone(...)mięso, rzodkiewkę i paprykę. Posyp szczypiorkiem. W pozostałych przegródkach umieść owoce. Energia (1 roladka) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 279 kcal 55,6 g 3,8 g 6,8 g 2,1 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal

Powiedz dietom nie
Szynka dojrzewająca w suszonych pomidorach z pończochy 198

obkrawamy ze zbędnych , odstających elementów i farfocli Wkładamy do miski i zasypujemy cukrem , dokładnie w nim ją obtaczając -zużywamy całe pół kilograma ( wpływa on na leprze wyciągnięcie wody z mięsa i konserwuje , ale nie sprawi ,że szynka będzie słodka ) wstawiamy do lodówki na dobę , odwracając w trakcie tego czasu szynkę dwukrotnie i zlewając zbierający się płyn . Po tym czasie wyjmujemy(...)razem zasypujemy dokładnie solą . Znowu wstawiamy do lodówki na dobę i przewracamy minimum dwukrotnie , zlewając zbierający się płyn i tym razem podsypując suchą solą . Po tym czasie , wyciągamy mięso z soli , płukamy i osuszamy . Następnie obtaczamy dokładnie w mieszance czosnku i suszonych pomidorków . Wkładamy do pończochy , formujemy ładny kształt , zawiązujemy ciasno i wieszamy w chłodnym 16-18 C , przewiewnym pomieszczeniu

Ogrodnik w podróży
Pierś z kurczaka z masłem ziołowym 195

Zrobiłam pierś z kurczaka na wzór kotletów dewolaj (de volaille) , ale bez rozbijania mięsa. Mięsko wyszło soczyste, delikatne z wypływającym masełkiem po przekrojeniu. Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad. Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko(...)łyżki mąki  bułka tarta do panierowania sól pieprz olej do smażenia Pierś opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Od góry w najszerszej części mięsa nacinamy lekko nożem i wkładając palec robimy w mięsie otwór , aby można było włożyć masło. Miękkie masło ugniatamy z natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Za pomocą folii spozywczej  formujemy z masła wałek

O kuchni z uczuciem
Karkówka w ketchupie 185

Karkówka często gości na moim stole, domownicy bardzo lubią ten rodzaj mięsa. Tym razem dla urozmaicenia zrobiłam ją w ketchupie, po pustych talerzach wnioskuję, że wszystkim smakowało. Karkówka jest na tyle wdzięcznym mięsem, że przygotowanie jej do pieczenia nie zajmuje dużo czasu, a gdy się piecze mamy czas na zrobienie np. surówki.  Polecam również: Karkówkę z pieczarkami i cebulą

Kuchcik gotuje
Potrawka z kurczaka (bez śmietany) 191

pieprz pieprz ziołowy sól Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę i gotujemy pierś z kurczaka, po 20 minutach od zagotowania dodajemy pół łyżki słodkiej papryki i trochę soli. Gotujemy mięso do miękkości. Studzimy. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki. W drugim garnku zagotowujemy wodę (około 2,5-3l), wrzucamy pietruszkę, a po kilku minutach pokrojoną w plasterki lub półplasterki marchewkę(...)marchewka będzie miękka dodajemy kawałki mięsa, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Na koniec zagęszczamy rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką ziemniaczaną, a po ponownym zagotowaniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Kolorowy Przepisownik
Cytrynowy kurczak z rozmarynem 149

dodajemy pokrojoną cytrynę. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy udka, przykrywamy pojemnik i chowamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.  Piekarnik nagrzewamy   do 180 stopni. Mięso wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia, okładamy świeżym rozmarynem  i pieczemy około 60 minut, najpierw pod przykryciem, a przez ostanie 20 minut bez, aby mięso się ładnie przyrumieniło

Kulinarne przygody Gatity
Pomidory faszerowane 115

farszu mięsno-pomidorowego. Lekkie danie i bardzo łatwe do przygotowania. Było pysznie, polecam! Składniki na 4-6 średnich pomidorów: 4 duże pomidory 1 cebula 1 cukinia - 250g 250 g mięsa mielonego 3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka cukru oregano lub mieszanka ziół prowansalskich 100 ml bulionu warzywnego Wykonanie: z pomidorów ściąć czapeczki z ogonkami. Przy(...)puree. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, 150 g cukini zetrzeć na grubych oczkach tarki, pozostałe 100 g pokroić w kostę na patelni rozgrzać olej i zrumienić mięso mielone. Posolić, dodać cebulę i startą cukinię, wmieszać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Wlać pomidorowe puree, zagotować. Dodać zioła oraz przyprawy i gotować do odparowania nadmiaru płynu piekarnik nagrzać do 200`C. Pomidory

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faszerowany filet z indyka 196

Filet z indyka to wspaniały kawałek mięsa . Można  go piec , gotować ,smażyć , dusić .Oczywiście ja zawsze wybieram to co najbardziej mi smakuje i mało czasu trzeba poświęcić na przygotowanie . Inaczej mówiąc , pieczenie- to jest to. Przepis który chcę zamieścić , jest dość uniwersalny , ponieważ można go zastosować jako danie główne dodając ziemniaki i surówkę . Można śmiało podać z kanapką . Składniki(...)mieszam .  Soli i pieprzu do smaku, ponownie mieszam . Dorodny filet indyka , No niech będzie - połowa filetu z indyka.  Filet rozcinam poziomo Rozbijam go dokładnie  . Nacieram płat mięsa solą i pieprzem Wykładam farsz z kapusty Na to szparagi Zawijam w rulon . Aby rolada nie rozpadła się spinam brzegi wykałaczkami Teraz tylko zostaje szybkie podsmażenie rolady z każdej strony

Eli Gotowanie

Proponowane wyszukiwania