pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia karkówki. To danie wraz z surówką przygotował Piotrek. Bitki wieprzowe duszone są bardzo smaczne. Inne pomysły na obiadowe dania z mięsa: tradycyjne bitki z wołowiny a z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Polecam też przepis na szynkę duszoną , czy też żeberka Co prawda najlepsze bitki wychodzą z rostbefu lub udźca wołowego(...)wieprzowej, do smaku sól karpacka i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 2 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu, 2 liście laurowe 1 duża cebula 2 łyżki oleju, Mięso z karkówki wieprzowej, kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm, lekko rozbijamy każdy kawałek mięsa z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. “Chile con carne” oznacza papryki z mięsem. Główne składniki tej potrawy to różnego rodzaju papryki, fasola, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest to idealne(...)Chilli con carne wystarczy trochę wyobraźni, smaku i serca, a wszystko zmieścimy w jednym garnku. Polecam też zupę gulaszową z klopsikami , to również pyszne danie jednogarnkowe. Składniki: 1/2 kg mięso mielone z łopatki 2 ząbki czosnku 3 szt. cebula 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 łyżeczka kuminu w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 puszka fasoli czerwonej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękarkówki i boczku, które zostały po przygotowaniu białej kiełbasy. Można nadziać pieczeń gotowanym jajkiem lub wędzonymi śliwkami do smaku, ja do środka zamiast bułki dałam ugotowaną kaszę jaglaną. Przekładając mięso do formy należy je dobrze docisnąć, aby podczas pieczenia nie zrobiły się dziury. Piekłam pieczeń w żaroodpornej formie do keksu. W tym roku pieczeń rzymska będzie podana(...)mięsiwa obiadowe to między innymi szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska na Świąteczny obiad Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (karkówka i boczek) 2 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 jajka 2 łyżki majeranku sól + 2 łyżki soli peklowej pieprz tłuszcz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoją łopatką dalej począć, nogi zaprowadziły mnie na pobliski bazarek... Uwielbiam tam chodzić jest tam zawsze dużo dobrych i świeżych warzyw cało rocznych i sezonowych, prawdziwe mięsa od prywatnych hodowców, w końcu trzeba wspierać naszych dobrych i wspaniałych rolników, a nie tą tanią, chińską, chemię wyhodowaną na wacie szklanej "pomidory o smaku arbuza" można i tak.. hehe :) Teraz(...)ęcia roladek, żeby podczas gotowania się nie rozpadły.... PRZYGOTOWANIE: Łopatkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dość grube i długie plastry, jak już poporcjujemy mięso, musimy je rozbić tłuczkiem. Każdego kotleta nacieramy sola i pieprzem i odstawiamy na 20 min żeby przeszło solą, w tym czasie możemy pokroić cebulę w piórka i ogórka w ćwiartki
Zainspiruj się kuchniąsmarzenia Sosy: 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki ciemnego gęstego sosu sojowego( ja gotowałam zwykły sos sojowy z 3 łyżeczkami cukru) 1 łyżka sosu ostrygowego. PRZYGOTOWANIE: Najpierw kroimy mięso na grube kawałki i wkładamy do zamrażalnika na 30-40 min. Następnie wyjmujemy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Jeszcze możemy namoczyć suszone grzybki mun. Następnie kroimy wszystkie składniki tak żeby(...)dodając mieć już wszystko pod ręką gotowe. Teraz rozgrzewamy olej na woku i dodajemy mięso, pamiętajmy aby szybko mieszać, żeby mięso nam się nie spaliło i nie przykleiło do woka! Usmażone mięso przekładamy na talerz i odstawiamy. Następnie do oleju po mięsie dolewamy jeszcze trochę świeżego oleju i dodajemy cebulkę oraz szczypiorek. Gdy nam się zeszkli cebulka dodajemy
Zainspiruj się kuchniąObiad- ziemniaki i mięso mielone. Pierwsze skojarzenie to kotlety mielone z gotowanymi ziemniakami. Można i tak, ale czemu nie ponieść się fantazji i nie spróbować czegoś takiego: meksykańskie szpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam(...)mielonych szpadek natomiast były kofty ze Sfinksa. Nie wiem dokładnie jaki jest ich skład, ale bardziej zależało mi na oryginalnym kształcie, więc zamiast oklepanych kotletów czy klopsików postanowiłam mięso zrolować w podłużne pisiorki ;) Składniki: mięso mielone (ok. 1/2 kg) jajko 3 łyżki bułki tartej cebula ząbek czosnku łyżeczka śmietany przyprawy- sól, pieprz... reszta według uznania mieszanka meksykańska do panierowania
bastalenaEnchilada to popularne danie w kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie podawana jest w formie zwiniętych ruloników tortilii z farszem. Można w niej znaleźć mięso wołowe, kurczaka, mnóstwo warzyw i bezsprzecznie paprykę chili. W końcu nazwa do czegoś zobowiązuje, bo enchilar oznacza dodać paprykę chili . Mnie się jakoś nie chciało bawić w ruloniki, postanowiłam przygotować enchiladę w formie tortu z tortilli(...)miałam też papryczki chili, zamiennikiem było mielone chili i to w zalewie pomidorowej. Jak to mówią, cel uświęca środki... Enchiladas con carne 3 tortille 400g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w zalewie z chili 1 mała puszka pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy starty żółty ser przyprawy: sól, pieprz, papryka
bastalenaBardzo ostra! Równie kolorowa! Żółta kukurydza, czerwona fasolka, zielona papryka. Treściwy dodatek w postaci mięsa mielonego. A do tego wszystkiego nie może zabraknąć chilli. Kuchnia meksykańska ponownie zagościła w moim menu... Zupa meksykańska z serowymi quesadillas 400g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1 zielona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 puszki(...)łyżka oregano, słodkiej papryki 1 łyżeczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 tortille starty żółty ser oregano Na oliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodałam mielone mięso i smażyłam dopóki nie nabrało odpowiedniej barwy. Doprawiłam łyżką oregano, papryki i chilli. Dodałam starty czosnek. Paprykę pokroiłam w kostkę i wraz z pomidorami dodałam do mięsa. Smażyłam, aż papryka
bastalenazaznaczę, nie podaję źródeł, z których korzystałam, bo było ich tyle, że już ich nawet nie pamiętam ;) Pieczony indyk w całości solanka indyk (ok. 6,5kg) 300g mięsa mielonego garść rodzynek 1 jajko bułka tarta 1/2 cebuli 1/4 startej brukwi 1 główka czosnku 1 pomarańcza 2 marchewki przyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, słodka i ostra papryka) oliwa Solanka (tudzież(...)zanurzył (mi wyszło ok. 7l wody). Pozostawiłam przez 24h w chłodnym miejscu. Pieczenie Z racji swoich gabarytów indyk potrzebuje sporo czasu na pieczenie. Źródła podają iż na każdy 1kg mięsa (z nadzieniem) potrzeba 35- 40min. pieczenia. Ważne jest także dobre rozgrzanie piekarnika przed umieszczenie tam ptaszora. Rozpiętość czasowa jest różna, jedni piszą, że potrzeba 4-5h na rozgrzanie piekarnika
bastalenasuszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa... Ja jednak postanowiłam dodać do mięsa mielonego i zrobić kotlety...i dobrze zrobiłam..kotlety wyszły pyszne..i nie tylko za sprawą dodatku pomidorów(...)także z powodu smażenia na oleju rzepakowym Rapso. 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta majeranek 1-2 łyżki pomidorów suszonych olej Rapso Bułkę i pomidory namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą
Moje domowe kucharzeniemielonkę robiłam już jakiś czas temu...była pyszna...ilość mięsa i przypraw wedle gustu i pojemności szynkowaru.. mięso drobiowe gulaszowe lub pierś z kurczaka przyprawa Natura Smak-John przyprawa Smaczuś peklosól żelatyna Mięso pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami , przełożyć do szynkowaru . Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 2-3 dni.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać(...)wysokości i parzyć przez około 90 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy
Moje domowe kucharzeniedużo ciemniejsze niż te , które do tej pory używałam..Suszone morele można wykorzystać do ciast ..ale ja jedną paczkę tej moreli dodałam do gulaszu..i chyba pierwszy raz robiłam mięso z dodatkiem owoców...ale efekt był pyszny..dodatek przyprawy do gulaszu też podkreślił jego smak..Pomysł na takie danie podpatrzony gdzieś w necie.. 50 dkg mięsa wieprzowego cebula przyprawa(...)gulaszu opakowanie suszonych moreli 2-3 łyżki oleju 1/2 szkl. śmietany koperek Mięso pokroić w niewielką kostkę, posypać przyprawą i odstawić na parę minut. Na patelni na oleju zeszklić cebulę,, dodać mięso i smażyć przez kilka minut. Dodać pokrojone morele i około szklanki wody, zagotować i wlać śmietankę. Wymieszać i dusić pod przykryciem ,aż mięso będzie
Moje domowe kucharzeniemnie bywa wszystkie przyprawy na oko..a w tym przypadku nawet nie pamiętam jakiej przyprawy użyłam..pamiętam tylko, że była to gotowa mieszanka z serii przypraw dostępnych tutaj. mięso wieprzowe sól peklująca żelatyna dowolne przyprawy Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać przyprawy , peklosól i żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć mięso do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki(...)wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy
Moje domowe kucharzeniePrzepis na taki gulasz znalazłam tutaj ..z tym , że mięso wołowe zamieniłam na wieprzowe ..i dodałam trochę przypraw..Gulasz przygotowany był w ramach wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria . 70 dag chudego mięsa wołowego [ dałam wieprzowe] 4 średnie cebule marchewka 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 30% 250 ml jasnego piwa 150 ml rosołu(...)łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny [ nie dałam] sól i pieprz do smaku listek, ziele przyprawa do gulaszu szczypiorek Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na smalcu na złoty kolor. W rondlu rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i marchewkę. Dodać przecier pomidorowy oraz
Moje domowe kucharzeniedodajemy 1/2 szklanki maki, mleko, szczyptę soli, pieprzu i odrobinę kurkumy. Ciasto miksujemy blenderem, tak aby je odpowiednio napowietrzyć (ciasto ma być gęste). Następnie przelewamy je do miski z mięsem i mieszamy, tak aby ciasto dokładnie oblepiło mięso. Olej (najlepiej w głębokiej brytfance lub frytkownicy) nagrzewamy do ok. 170C (oleju musi być sporo - tak aby stripsy mogły w nim "pływać(...)Mięso w cieście przekładamy do pojemnika z 2 szklankami mąki i potrząsamy nim, aby mąka przywarła do mięsa. Następnie wrzucamy mięso do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor. Stripsy podajemy z ulubionymi dodatkami np. z frytkami. insertCookd("f05be2495ff2d82b0e86ac1ee3d6936d
Emcia Pichci