niedzielny obiad. Proponujemy karkówkę z patelni. Przygotowujemy plastry karkówki. Wykładamy deskę do krojenia folią spożywczą. Układamy karkówkę, przykrywamy folią a następnie dłonią, niezbyt mocno rozbijamy mięso. Półmisek skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą barbecue (wykonaną w domu), kładziemy kilka plasterków czosnku i na tak przygotowany półmisek nakładamy mięso. Ponownie skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą i układamy czosnek
Maminek kulinarnyLubimy gołąbki, więc robimy ich dużo. Włoska kapusta nadaje się do nich doskonale. Aby je zrobić musimy zgromadzić: -2 solidne włoskie kapusty -ok. 1 kg mielonej łopatki lub mielonego mięsa wieprzowego -70 dkg ryżu, czyli 7 torebek x 100g -2 marchewki -przyprawę do bigosu -przyprawę barbecue -warzywko -pieprz -olej Surową kapustę nacinamy u nasady liści, aby łatwiej się(...)minut. Wysypujemy z woreczków do miski i studzimy. Wycinamy zgrubienia liści. Tak przygotowane liście odstawiamy do czasu przygotowania farszu. Łączymy ryż z mięsem, dodajemy przyprawę barbecue, warzywko i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie składniki. U nasady rozłożonego liścia układamy porcję farszu i zawijamy jak poniżej. Gotowe gołąbki układamy na tacy
Maminek kulinarnyczerstwe bułki -pieprz -warzywko -przyprawa do kurczaka -sól -bułka tarta do panierowania -2-3 ząbki czosnku Ćwiartki i marchewkę gotujemy jak na rosół. Obieramy ugotowane mięso z ćwiartek. Bułkę moczymy i odciskamy. Wykorzystujemy też ugotowaną marchewkę. Łopatkę, mięso z kurczaka, bułkę, czosnek i marchewkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy 3 jajka, przyprawę do kurczaka, pieprz
Maminek kulinarnydosolić do smaku. Przygotowujemy panierkę z płatków kukurydzianych i nasion sezamu. Płatki rozwałkowujemy na drobno. Dosypujemy nasiona sezamu w proporcji pół na pół. Mięso z kurczaka wyciągamy z rosołu, studzimy i oddzielamy kości. Roztrzepujemy 2 jajka, przyprawiamy przyprawą do mięs lub do kurczaka. Mięso panierujemy dwukrotnie w jajku i sezamie, układamy
Maminek kulinarnykarkówki -1 marchewka -1 cebula -2 ząbki czosnku -pół czerwonej papryki -5 pieczarek -kilka różyczek kalafiora -garść kapusty włoskiej -przyprawy ( barbecue, sól, pieprz) -olej do smażenia Mięso i czosnek kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i solą. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw. Dość grubo kroimy kapustę i pieczarki. W drobną kostkę kroimy marchew, cebulę(...)paprykę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso a następnie dodajemy marchew z cebulą. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustę a następnie paprykę i kalafior. Przyprawiamy wszystko do smaku, zmniejszamy ogień i podsmażamy. W międzyczasie gotujemy ryż lub makaron i dodajemy go na patelnię. Mieszamy
Maminek kulinarnypszennej -2 szklanki bardzo zimnej wody -olej do smażenia Fileta płuczemy i osuszamy. Kroimy w długie, wąskie paski. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy czosnkiem. Pozostawiamy na czas przygotowania ciasta. Wodę, mąkę, jajka i odrobinę soli miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Paski mięsa moczymy w cieście
Maminek kulinarnysosu: - 50 dag mielonego mięsa mieszanego - 12 dag kwaśnej śmietany - cebula(...)sól, pieprz, mielone ziele angielskie, majeranek - masło do smażenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Odcisnąć bułkę, wyrobić z nią mięso. Dodać jajko, cebulę oraz musztardę i znowu wyrobić. Doprawić solą, majerankiem, pieprzem i zielem angielskim., dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kulki. Klopsiki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano
W poszukiwaniu inspiracjiwodą, dodajemy liście laurowe i pozostawiamy do lekkkiego wrzenia. Po kilku minutach dodajemy warzywa.Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie przygotowujemy sobie mięso. Myjemy, obczyszczamy i kroimy w kostkę. Teraz przyszła kolej na cukinię. Myjemy i kroimy w kostkę. Kiedy warzywa będą już odpowiednio miękkie dodajemy cukinię i mięso. Kroimy drobniutko pietruszkę
Kuchnia moimi oczamiwybór kiełbas, przeróżnych dodatków mięsnych do kanapek, ale coraz trudniej znaleźć nam coś bez chemii bez konserwantów coś naprawdę dobrego. W bardzo prosty sposób sami możemy sobie stworzyć pyszne mięso na kanapki a ile to nam da radości. Składniki: - boczek św. ok 1kg - czosnek 3 starte ząbki - sól morska 2 łyżeczki - pieprz świeżo zmielony - płatki chili ok 2 łyżeczki - lawenda(...)100ml - piwo 1 szklankę Sposób wykonania : - boczek myje osuszam - posypuję przyprawami, smaruje miodem masuję wszystko (wklepuję) - zwijam ciasno, wiąże sznurkiem po czym wkładam do siatki (siatka do mięsa) - zostawiam boczek na ok dwa dni w lodówce aby przeszedł aromatem marynaty. Kilka razy obracam aby wszystko ładnie przeszło. - piekarnik rozgrzewam do 180 stopni - boczek obsmażam na patelni na rumiany kolor
Basia w kuchnipoliczki wołowe polowałam od dawna. Ciężko je kupić bo to niezbyt duże kawałki mięsa z wołowej tuszy. Kiedy pojawiły się w sprzedaży w jednym z supermarketów byłam bardzo zadowolona. A kiedy już udało mi się je nabyć miałam w głowie przynajmniej kilka pomysłów na ich przyrządzenie. To mięso bardzo lubi być długo duszone . Dzięki takiej obróbce jest mięciuteńkie
Smaczna Pyzapokrojoną w kostkę łopatkę. Dodać tymianek, majeranek, pieprz ziołowy, paprykę, cząber, odrobinę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Na dużą i głęboką patelnię wrzucić pokrojony w malutką kosteczkę boczek, masło, mięso z przyprawami, posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać drobniutko posiekany czosnek i oprószyć wszystko mąką. Mieszając, smażyć jeszcze około 1 minutę. Całość zalać bulionem, dodać ziele angielskie, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy(...)wino i sól. Wymieszać. Gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i fasolę z wodą z gotowania. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż marchewka zmięknie i wszystkie smaki się połączą. Na koniec dodać do gulaszu posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Oryginalny smakmieli np. tartą marchewkę z poprzedniego dnia lub szczypiorek, również możecie dodać. Śmiało można nazwać moje kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy. Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk) Pół opakowania szpinaku mrożonego ¾ szklanki soczewicy czerwonej pół torebki kaszy gryczanej dwa jajka od szczęśliwej kurki łyżka mąki razowej łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie(...)dodać szpinak, sól i pieprz. Pod przykryciem dusić kilka minut, następnie zdjąć przykrywkę. Gotować soczewicę i kaszę według wskazówek na opakowaniach. W większej misce połączyć przestudzony szpinak, kaszę, soczewicę, mięso, jajka, mąkę wraz z bułką i przyprawami. Mieszać dokładnie. Blachę posmarować olejem/oliwą. Mokrą ręką formować kotleciki i układać na blachę. Piec ok. 1 godzinę
pieprzny smaczekUwielbiam domowe wędliny i pieczone mięsa. Są dużo zdrowsze od tych kupowanych w sklepie, a przygotowanie naprawdę nie jest trudne. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pewnością Wam zasmakuje! Składniki:1 kg schabu bez kości30 dag pieczarek1 cebulasól, pieprz2 łyżeczki słodkiej paprykikilka owoców jałowca20 ml olejukilka ziaren kolendry3 ziarna pieprzu 2 łyżki oleju do smażenia(...)Wykonanie:Schab umyć, osuszyć i za pomocą ostrego noża rozciąć go tak, by powstał w miarę cienki prostokąt. Można go też lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odcisnąć z nadmiaru tłuszczu. Pieczarki rozłożyć równomiernie na schabie, a następnie zwinąć
Pasja SmakuSkładniki: kurki mrożone 15 dag, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, sos chili 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba na wpół odmrożone kurki posiekać drobno nożem-tak się łatwiej posiekają i na sitku zostawić aby woda obciekła cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, wsypać kurki z sitka(...)podsmażyć - wystudzone dodać do mielonego z indyka, dodać też jajko, sos chilli, kucharka, tartą bułkę mięso ręką dobrze wymieszać, można dodać z 1/4 szklanki gazowanej wody na mocno gorący olej kłaść okrągłe, lekko spłaszczone mielone smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać je na ręcznik papierowy kotlety są soczyste i smaczne na ciepło i na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękuchni bliskowschodnich powinni być zadowoleni. U mnie w domu niestety nie było zbyt wielu smakoszy na ten rarytas, więc z przyjemnością zjadłam większą porcję. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 biała cebula sól, pieprz jajko sucha bułka garść płatków migdałowych garść rodzynek bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski, dodać
Pasja Smaku