mięso - 63110 przepisów (strona:1313/4208)

Schab ze śliwką 141

Schab ze śliwką - tradycyjny. Składniki: schab 1 kg suszone śliwki przyprawy : sól,pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób wykonania: Schab umyłam,osuszyłam. Za pomocą długiego, cienkiego noża wycięłam otwór w środku. Mięso natarłam solą pieprzem i przyprawą. Zostawiłam na 1 dobę w lodówce. Następnego dnia w otwór schabu włożyłam suszone śliwki. Końce zabezpieczyłam wykałaczką. Schab podsmażyłam z każdej strony

Darcia w kuchni
Roladki z karkówki 168

cebule 2 kiszone ogórki sól pieprz musztarda liść laurowy ziele angielskie majeranek mąka olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę rozbić dość cienko .Ogórki,cebulę, paprykę pokroić w grubsze paseczki.Plastry mięsa posypać solą, pieprzem, posmarować musztardą ,położyć wzdłuż kawałek ogórka, papryki i cebuli. Roladki zwinąć dość ściśle i owinąć nićmi. Na patelni rozgrzać olej i obsmażać zrazy na rumiano, wcześniej obtoczone(...)mące pszennej. Przełożyć do garnka, podsmażyć pozostałą cebulkę, dodać do zrazów. Całość zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy. Gotować przez ok. 1 godzinę ( do miękkości mięsa ), wyciągnąć. Sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Doprawić do smaku wg. uznania. Osobiście doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną musztardy. Przed podaniem ściągnąć nici z roladek

Darcia w kuchni
KRÓLIK DUSZONY 139

Składniki: mięso królika ( u mnie cztery skoki ) 2 średniej wielkości cebule przyprawy: sól, pieprz , majeranek, oliwa z oliwek Sposób wykonania: Mięso królika umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem i majerankiem, obłożyć cebulą pokrojona w piórka. Pozostawić na noc w lodówce. Do żaroodpornego naczynia wlać 4 łyżki oliwy, przełożyć królika z cebulką, dodać pół szklanki wody.  Piekarnik nagrzać do temperatury

Darcia w kuchni
Schab zapiekany z ajvarem 148

cztery kotlety o grubości około 1,5cm. Każdy kotlet rozbić na grubość około 0,5 cm , oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z dwóch stron na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu ułożyć schab w naczyniu do zapiekania i na każdy kotlet nałożyć łyżkę ajvaru i łyżkę startego sera. Do naczynia włożyć dwie(...)łyżki masła klarowanego. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do momentu aż mięso będzie miękkie.  schab zapiekany ajvarem

O kuchni z uczuciem
Królik w winie z rozmarynem i szafranem 206

kilka godzin. Następnie królika wyjąć i obsmażyć z obu stron na patelni, ponownie włożyć do garnka, podlać wodą , ok 0,5 l dodać szafran. Dusić ok godzinę aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, warzywa zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zagotować. Ja podałam królika z pęczakiem i surówką z białej kapusty, wszystko polane sosem

Gotowanie jest łatwe
Żeberka pieczone w rękawie 144

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Mięso tak upieczone jest aromatyczne i delikatne w smaku. Przygotowanie żeberek jest bardzo proste i nie wymaga wielkich umiejętności.   700g żeberek wieprzowych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki. Przyprawy wymieszać(...)miseczce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 70 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 121

szkl. mąki 20 g świeżych drożdży 1 szkl. letniego mleka szczypta cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 łyżki śmietany 30% Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 żółta papryka 2 cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka granulowanego czosnku ser żółty(...)ciasto. Natłuszczamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem). Farsz: W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, pieczarkami i papryką. 124

układamy ziemniaki, Na nie układamy pokrojone i obrane pieczarki, następnie paprykę pokrojoną w paski i cebule w piórka. Nie zapominamy jednak aby każda warstwę doprawić.  Na wierzchu układamy mięso pokrojone w plastry. Tak aby cała powierzchnia była pokryta. Mięso posypujemy przyprawami i smarujemy po wierzchu ketchupem. Zalewamy śmietaną i  przykrywamy naczynie. Jeśli nie mamy pokrywy robimy to folią

Radość kipiąca uśmiechem.
Pulpeciki w sosie pomidorowym 104

przygotowaniu danie. Pasuje idealnie do ziemniaków, ryżu czy kaszy. I co najważniejsze, jest to danie uwielbiane przez dzieci. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego   ( drobiowego lub wieprzowego, albo mieszanego), 3 marchewki, 1 korzeń natki pietruszki, kawałek selera, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 0,5 kajzerki, sól, pieprz, woda do gotowania pulpetów Wykonanie: Kajzerkę moczymy(...)wodzie. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody.   Jajko i bułkę dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.   Formujemy małe kuleczki.   Gotujemy je na mniejszym ogniu. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do pulpetów.   Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Jeżeli jest taka potrzeba przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Passion of Cooking
Smażona mielona wołowina z brokułami 254

woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojone chilli, wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor. Dodajemy brokuły i marchewkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Wlewamy całość do mięsa. Smażymy jeszcze minutę, często mieszając. Podajemy

Poezja smaku
Pulpety z dynią w sosie śmietanowym. 105

wiem! Moje eksperymenty jak na razie są zjadliwe, zobaczymy jak to będzie dalej. Dynia to typowo jesienne warzywo więc jeszcze długo będę mogła z nim poeksperymentować. Składniki; 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe) pół czerstwej bułki ( u mnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki(...)panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić a na końcu dodać obraną i startą na dużych oczkach dynię. Wmieszać dokładnie w masę mięsną. Formować małe pulpeciki mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpeciki

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i serem pod beszamelem 2475

sól do smaku szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi ziołami i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso, oraz pokrojonego pora i cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chili, całość przesmażamy 5 minut. Do podduszonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, mieszamy. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy

Wanilia i Kardamon
Shish kebab 244

Więc dzisiejszym, a w sumie wczorajszym, wynikiem mojego kombinatorskiego umysły był sish kebab! szybkie, dobre i ciekawe danie. SHISH KEBAB ok 30 minut łatwe 2 osoby Składniki: * 150 g mięsa mielonego * cebula * papryka ostra * przyprawa kebab/gyros * łyżeczka musztardy ostrej Do dzieła! Mięso mieszamy z przyprawami, musztardą i drobniutko posiekaną cebulą. Formujemy z niego wałeczki długości ok 8 cm i smażymy

sierotka maRysia w kuchni
Schab po indyjsku 190

Smażymy do miękkości na maśle rozgrzanym w rondlu. Dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, 2 łyżki natki pietruszki i imbir. Solimy i dalej dusimy. Następnie dodajemy mięso pokrojone w kostkę i bulion. Dusimy ok 30-40 minut do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolewamy bulionu. Od czasu do czasu mieszamy. Podajemy z ryżem - u mnie brązowy. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania