mięso - 63110 przepisów (strona:1313/4208)

Bardzo prosty pasztet wieprzowy 94

Robicie pasztety? Ja właściwie tylko na święta i tak się zastanawiam dlaczego? Warto spróbować chociaż raz. Zmieniając rodzaje mięsa i przyprawy każdy może znaleźć pasztet idealny dla siebie. 1,5 kg mięsa ( u mnie od szynki ) 400 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 duża marchewka 4 duże jajka 1 sucha kajzerka ( można

Polska Zupa
Pulpety w sosie ogórkowym 1932

zarazem smaczny obiadek.  Pulpety indycze, z dodatkiem kaszy lub ryżu, w sosie z kiszonych ogórków. Smacznie i zdrowo.  Za inspirację dziękuję Bahusowi :) Pulpety 700 g mielonego mięsa z udźca indyka  1 spora cebula  2 -3 łyżki oleju 2 jajka 2 łyżki ugotowanej kaszy owsianej, można dać ryż sól i pieprz do smaku, 1 łyżka majeranku(...)wody z ogórków ½ łyżki kwaśnej śmietany  sól i pieprz do smaku Pulpety: Obraną cebulę kroję w kosteczkę, przekładam ją na rozgrzany na patelni tłuszcz i podsmażam na złoto. Mięso przekładam do miski, dodaję ostudzoną cebulę, jajka, przyprawy zimną kaszę, całość dokładnie mieszam. Wyrabiam masę mięsną i formuję z niej kulki/pulpety. Obtaczam je w skrobi. Gotuję w lekko osolonej wodzie

Takie tam pichcenie
Meksykańskie chili con carne z domowymi nachos 217

suchej patelni do momentu , aż staną się twarde. By były to prawdziwe nachos, posypujemy je żółtym serem, kiedy jeszcze są gorące. Składniki na chili con carne: - 500g mielonego mięsa wołowego (u mnie 400g wołowiny + 100g wieprzowiny) - 1 puszka krojonych pomidorów (400g) - 1 puszka kukurydzy (ok. 300g) - 1 puszka czerwonej fasoli (240g) - 125ml wody - 3 cebule - 1 czerwona papryka - 1 żółta(...)wszystkie papryki kroimy jak najdrobniej. W sporym garnku, na oleju podsmażamy 2-3 minuty pokrojone warzywa, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dorzucamy mielone mięso i dusimy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz fasoli i gotujemy pod przykryciem 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dorzucamy fasolę

Be Fit Be Strong
Udka zapiekane z ryżem i warzywami 142

szklanki wody 1,5 marchewki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki masła, np. klarowanego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz papryka ostra Najlepiej kilka godzin przed pieczeniem mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, przyprawić solą oraz pieprzem i zalać łyżką oliwy z oliwek. Wymieszać i wstawić do lodówki. Marchewki obrać, przekroić na pół i pokroić w słupki. Cebulę(...)obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć przyprawione mięso, następnie dodać pokrojone warzywa, przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wsypać surowy ryż. Całość zalać wodą. Przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na sam koniec dodać masło, np. klarowane. Zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika (do 180°C). Piec bez przykrycia około 40-50 minut. Ryż

Ugotować
Roladki drobiowe z pieczarkami i żółtym serem 195

kurczaka pieczarki starty żółty ser sól, pieprz olej folia do pieczenia Formowanie roladek Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć na mniejsze kawałki (z podwójnej piersi powinny powstać 3 kawałki). Mięso rozbić za pomocą tłuczka (najlepiej wyłożyć folią, aby nie zdeformować piersi z kurczaka) i przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane kotlety wstawić do lodówki na kilka godzin (aby mięso przegryzło się

Ugotować
Pieczony schab z morelami i śliwkami 184

osuszyć. Długim i cienkim nożem zrobić na całej długości schabu dwa otwory. W jeden otwór powpychać suszone śliwki, a w drugi suszone morele. Ziarna jałowca bardzo drobno posiekać. Mięso dokładnie natrzeć mieszanką z miodu, oleju, jałowca, soli i pieprzu. Przełożyć do rękawa do pieczenia, zacisnąć końce, tak aby postał „wielki cukierek” i wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi(...)dzień wyjąć z lodówki i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1,5 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby mięso się przyrumieniło. Smacznego

Oryginalny smak
Świąteczna , szynka z indyka , parzona w piekarniku 593

przekroczyć 100 C .Zachęcam do prób z tą wędlinką – jest pyszna , a wiecie co ja najbardziej w niej lubię ? To ,że w mojej szynce z indyka mam 100% mięsa z indyka i nic poza tym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)lodówki na około 3-4 dni ( jak się zepniecie , to zdążycie zrobić przed świętami ). Po tym czasie , wyjmujemy , pakujemy w siatkę wędliniarską ( lub motamy sznurkiem ) tak ,żeby nadać mięsu ładny kształt . Ściskamy i związujemy , na koniec przecieramy olejem i obtaczamy w majeranku . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i parzymy w temperaturze 80-90 C przez około 50-60 minut, zależy

Ogrodnik w podróży
Kurczak maślany z pieczarkami (pieczony) 169

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Kolejna propozycja na pysznego, zarumienionego (dzięki maśle) kurczaka. Mięso jest mięciutkie, delikatne, idealnie odchodzi od kości i smakowicie współgra ze smakiem pieczarek. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy przygotować kurczaka, wstawić do piekarnika i czekać na efekt. (3-4 porcje) 700-800g ćwiartek/udek/podudzi z kurczaka 5 pieczarek (dużych) 50g masła Dodatkowo(...)przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Kurczaka (ćwiartki można przekroić na pół) umyć, osuszyć, natrzeć odrobiną masła, a następnie przyprawą do kurczaka. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego - wysmarowanego masłem. Pieczarki pokroić w plastry i obłożyć nimi kurczaka. Całość oprószyć solą z pieprzem (opcjonalnie), skropić (mniej więcej równomiernie) sosem sojowym i polać resztą roztopionego masła. Piec około

Di gotuje
Kotlety siekane z pieczarkami i serem 108

Kotlety siekane czyli pokrojone mięso drobno nożem. Dodatek sera i pieczarek sprawia, że są naprawdę bardzo smaczne. Może się skusicie i jeśli jeszcze nie robiliście takich kotletów to zrobicie.  Najlepiej smakują takie prosto z patelni. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub frytkami. Do tego proponuję surówkę  z selera A jeśli chcecie inne pomysły na dania mięsne to zapraszam(...)kurczaka 2 jajka 5 średnich pieczarek 4 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/4 łyżeczki kurkumy sól pieprz bułka tarta do panierowania masło klarowane do smażenia Mięso posiekać drobno nożem, a następnie dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Włożyć pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć  kotlety obtoczone w bułce tartej

O kuchni z uczuciem
Wielkanocna galareta drobiowa - babeczki 141

Barwne galaretki drobiowe w kształcie babeczek mogą być dodatkową ozdobą stołu wielkanocnego. Można je zrobić niejako przy okazji przygotowywania sałatki, czy gotowania bądź smażenia mięsa drobiowego, kiedy „ mamy pod ręką ” potrzebne składniki. SKŁADNIKI ugotowane lub usmażone mięso drobiowe szynka drobiowa kukurydza z puszki papryka Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Gulasz ze schabu i fasoli 117

ząbki czosnku 1 butelka przecieru pomidorowego 2 łyżki smalcu sól pieprz ostra papryka słodka papryka szczypta kwasku cytrynowego Dzień wcześniej, wieczorem fasolę zalewamy wodą i pozostawiamy tak na noc. Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Boczek kroimy w kostkę, parówki w plasterki - podsmażamy razem z pokrojonym schabem na rozgrzanym smalcu. Cebulę(...)obieramy, myjemy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dorzucamy warzywa ze słoika i odsączoną fasolę. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i zalewamy przecierem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Jeśli gulasz będzie robił się zbyt gęsty, dolewamy trochę wody. Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy i w razie potrzeby

peggiwkuchni
Gołąbki bez zawijania 170

mniej czasu i umiejętności niż te tradycyjne. Składniki: gołąbki: ok. 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g ryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże 2 - 3 łyżki bułko tartej sól pieprz majeranek tymianek sos: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 500 ml bulionu lub wody(...)oleju, dodać czosnek i posiekane grzyby. Smażyć aż grzyby zmiękną. Ryż ugotować, kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać ze sobą kapustę, ryż, grzyby, mięso i jajka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodać bułkę tartą i wymieszać. Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym

Mama Gotuje
Pulpeciki w sosie z brukselką 206

Mięso i jarzynka w jednym daniu Składniki ok 60 dkg mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie … Czytaj dalej Pulpeciki w sosie z brukselką

czarrna od kuchni
pieczeń z łopatki z czosnkiem niedźwiedzim i na ciepło i na zimno... 163

łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 1 duża, ząbki czosnku 3 sztuki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej 1 łyżka, bułka tarta - ile potrzeba łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, bułki namoczyć w wodzie i po nasiąknięciu odcisnąć je z wody i dodać do mięsa, dodac papryki, czosnek niedźwiedzi, kucharka, pieprz mielony, wsypać tartą bułkę, pokrojoną w kostkę cebulę dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
Zrazy z szynki ze słoninką i ogórkiem 216

piórka, słoninę w cienkie plasterki.  Plastry szynki posmarować musztardą, układać na środku po 2-3 plastry słoninki, po 2-3 części ogórka i po kilka piórek cebuli. Mięso dokładnie zrolować, obwiązać białą nitką, lub spiąć wykałaczkami. Smalec rozgrzać na patelni i podsmażyć zrazy po 2 minuty z każdej strony. Zrazy przełożyć do dużego garnka, włożyć namoczone grzyby wraz(...)wodą, wszystko zalać wodą tak by tylko pokryły mięso. Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Na koniec doprawić sos solą i pieprzem, wlać zahartowaną śmietanę oraz rozmieszaną mąkę w połowie szklanki wody. Zagotować. Smacznego

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania