Schab ze śliwką - tradycyjny. Składniki: schab 1 kg suszone śliwki przyprawy : sól,pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób wykonania: Schab umyłam,osuszyłam. Za pomocą długiego, cienkiego noża wycięłam otwór w środku. Mięso natarłam solą pieprzem i przyprawą. Zostawiłam na 1 dobę w lodówce. Następnego dnia w otwór schabu włożyłam suszone śliwki. Końce zabezpieczyłam wykałaczką. Schab podsmażyłam z każdej strony
Darcia w kuchnicebule 2 kiszone ogórki sól pieprz musztarda liść laurowy ziele angielskie majeranek mąka olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę rozbić dość cienko .Ogórki,cebulę, paprykę pokroić w grubsze paseczki.Plastry mięsa posypać solą, pieprzem, posmarować musztardą ,położyć wzdłuż kawałek ogórka, papryki i cebuli. Roladki zwinąć dość ściśle i owinąć nićmi. Na patelni rozgrzać olej i obsmażać zrazy na rumiano, wcześniej obtoczone(...)mące pszennej. Przełożyć do garnka, podsmażyć pozostałą cebulkę, dodać do zrazów. Całość zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy. Gotować przez ok. 1 godzinę ( do miękkości mięsa ), wyciągnąć. Sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Doprawić do smaku wg. uznania. Osobiście doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną musztardy. Przed podaniem ściągnąć nici z roladek
Darcia w kuchniSkładniki: mięso królika ( u mnie cztery skoki ) 2 średniej wielkości cebule przyprawy: sól, pieprz , majeranek, oliwa z oliwek Sposób wykonania: Mięso królika umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem i majerankiem, obłożyć cebulą pokrojona w piórka. Pozostawić na noc w lodówce. Do żaroodpornego naczynia wlać 4 łyżki oliwy, przełożyć królika z cebulką, dodać pół szklanki wody. Piekarnik nagrzać do temperatury
Darcia w kuchnicztery kotlety o grubości około 1,5cm. Każdy kotlet rozbić na grubość około 0,5 cm , oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z dwóch stron na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu ułożyć schab w naczyniu do zapiekania i na każdy kotlet nałożyć łyżkę ajvaru i łyżkę startego sera. Do naczynia włożyć dwie(...)łyżki masła klarowanego. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do momentu aż mięso będzie miękkie. schab zapiekany ajvarem
O kuchni z uczuciemkilka godzin. Następnie królika wyjąć i obsmażyć z obu stron na patelni, ponownie włożyć do garnka, podlać wodą , ok 0,5 l dodać szafran. Dusić ok godzinę aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, warzywa zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zagotować. Ja podałam królika z pęczakiem i surówką z białej kapusty, wszystko polane sosem
Gotowanie jest łatwewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Mięso tak upieczone jest aromatyczne i delikatne w smaku. Przygotowanie żeberek jest bardzo proste i nie wymaga wielkich umiejętności. 700g żeberek wieprzowych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki. Przyprawy wymieszać(...)miseczce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 70 minut w 180 stopniach
Di gotujeszkl. mąki 20 g świeżych drożdży 1 szkl. letniego mleka szczypta cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 łyżki śmietany 30% Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 żółta papryka 2 cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka granulowanego czosnku ser żółty(...)ciasto. Natłuszczamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem). Farsz: W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość
Kolorowy Przepisownikukładamy ziemniaki, Na nie układamy pokrojone i obrane pieczarki, następnie paprykę pokrojoną w paski i cebule w piórka. Nie zapominamy jednak aby każda warstwę doprawić. Na wierzchu układamy mięso pokrojone w plastry. Tak aby cała powierzchnia była pokryta. Mięso posypujemy przyprawami i smarujemy po wierzchu ketchupem. Zalewamy śmietaną i przykrywamy naczynie. Jeśli nie mamy pokrywy robimy to folią
Radość kipiąca uśmiechem.przygotowaniu danie. Pasuje idealnie do ziemniaków, ryżu czy kaszy. I co najważniejsze, jest to danie uwielbiane przez dzieci. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( drobiowego lub wieprzowego, albo mieszanego), 3 marchewki, 1 korzeń natki pietruszki, kawałek selera, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 0,5 kajzerki, sól, pieprz, woda do gotowania pulpetów Wykonanie: Kajzerkę moczymy(...)wodzie. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody. Jajko i bułkę dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki. Gotujemy je na mniejszym ogniu. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do pulpetów. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Jeżeli jest taka potrzeba przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Passion of Cookingwoku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojone chilli, wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor. Dodajemy brokuły i marchewkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Wlewamy całość do mięsa. Smażymy jeszcze minutę, często mieszając. Podajemy
Poezja smakuwiem! Moje eksperymenty jak na razie są zjadliwe, zobaczymy jak to będzie dalej. Dynia to typowo jesienne warzywo więc jeszcze długo będę mogła z nim poeksperymentować. Składniki; 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe) pół czerstwej bułki ( u mnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki(...)panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić a na końcu dodać obraną i startą na dużych oczkach dynię. Wmieszać dokładnie w masę mięsną. Formować małe pulpeciki mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpeciki
Radość kipiąca uśmiechem.sól do smaku szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi ziołami i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso, oraz pokrojonego pora i cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chili, całość przesmażamy 5 minut. Do podduszonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, mieszamy. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy
Wanilia i KardamonWięc dzisiejszym, a w sumie wczorajszym, wynikiem mojego kombinatorskiego umysły był sish kebab! szybkie, dobre i ciekawe danie. SHISH KEBAB ok 30 minut łatwe 2 osoby Składniki: * 150 g mięsa mielonego * cebula * papryka ostra * przyprawa kebab/gyros * łyżeczka musztardy ostrej Do dzieła! Mięso mieszamy z przyprawami, musztardą i drobniutko posiekaną cebulą. Formujemy z niego wałeczki długości ok 8 cm i smażymy
sierotka maRysia w kuchniSmażymy do miękkości na maśle rozgrzanym w rondlu. Dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, 2 łyżki natki pietruszki i imbir. Solimy i dalej dusimy. Następnie dodajemy mięso pokrojone w kostkę i bulion. Dusimy ok 30-40 minut do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolewamy bulionu. Od czasu do czasu mieszamy. Podajemy z ryżem - u mnie brązowy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni