mięso - 63110 przepisów (strona:1320/4208)

Kotleciki z polędwiczki wieprzowej 238

listków szałwii5 łyżek bułki tartej5 łyżek tartego parmezanu2-3 jajka1 łyżeczka papryki w płatkachsól, pieprzmąkaprzygotowaniePolędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Pokroić na kawałki gr ok 2 cm.  Kawałki mięsa włożyć między folię i rozbić na cienkie plastry. Posolić i popieprzyć z obu stron. Listki szałwii rozdrobnić w blenderze lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z tartą bułką, papryką i parmezanem(...)misek nałożyć: mąkę, roztrzepane jaja, bułkę tartą wymieszaną  z parmezanem, szałwią i płatkami papryki. Plasterki mięsa obtaczać w mące ( nadmiar strząsnąć, następnie w roztrzepanym jaju i na koniec w mieszaninie bułki i parmezanu. Smażyć na średnim ogniu aż kotleciki będą ładnie zrumienione z obu stron. Smacznego

Stare Gary
Kotlety schabowe z serem z piekarnika 184

QAFP, którą ostatnio chętnie kupuję. składniki500 g  schabu  - 6 kotletów ( 3 porcje)3 plastry kiełbasy chorizo lub ostrej salami (lub tyle aby przykryć plaster mięsa)kilka plastrów cheddara3 ostre papryczki marynowane (opcjonalnie)3 łyżki majonezupietruszkasól pieprzprzygotowanieSchab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety - 6 sztuk. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem.  położyć obok siebie trzy kotlety posolić(...)brzegach ze sobą wykałaczkami tak aby nie rozpadły się podczas smażenia. Posolić i popieprzyć na zewnątrz.  Na patelni, najlepiej takiej którą możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z obu stron na rumiano. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 45 minut. Podawać natychmiast.  Smacznego

Stare Gary
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 379

dzisiejszego obiadu najbardziej zadowolony jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :) Udka są bardzo miękkie i soczyste, aromatyczne, słodkie i lekko pikantne, a surówka... chyba nie muszę jej zachwalać, bo czy jest ktoś, kto nie lubi Coleslawa?Domowa wersja jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza od kupnej(...)rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać.Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz.Nastawić piekarnik na 200 stopni.Następnie rękaw z mięsem włożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 40 minut.Jeżeli lubicie chrupiącą skórkę, to należy rozciąć rękaw, odkryć udka i piec przez kolejne 10 minut- lub do zarumienienia się skórki.Coleslaw

Kraina Miodem Płynąca
Rozgrzewająca zupa grochowa- grochówka 139

palnika.Smacznego! :)* Można użyć gotowego bulionu z kostki- warzywnego lub mięsnego (co w przypadku tej zupy polecam zdecydowanie!) Jeżeli zaś nie macie, to ugotować wywar z około 300 g mięsa (np. golonka, karkówka, żeberka, wędzonka czy boczek wędzony)- wodę z mięsem zagotować, odszumować i dalej już postępować wg przepisu. Ja gotowałam na golonce.** przez pierwsze 10 minut gotowania nie wolno przykrywać

Kraina Miodem Płynąca
Schab wędzony herbaciany 181

jednym z blogów podpatrzyłam domową metodę wędzenia schabu. Bardzo byłam ciekawa jak takie mięso smakuje. I muszę przyznać, że od razu po wystygnięciu zajadaliśmy się nim. Schab doprawiłam inaczej niż tutaj i nie wyszedł tak piękny ale był smaczny. Pierwsze koty za płoty i na pewno będą kolejne próby, bo już wiem co i jak. Spróbuję też z innym mięsem

Ewa w kuchni
Smażona pierś kaczki 334

lodówki.Skórę piersi ponacinałam ostrym nożem w kratkę.Piersi położyłam na zimnej patelni skórą do dołu i smażyłam na dużym ogniu przez 5 minut, aż skórka się zezłociła.Przewróciłam mięso na drugą stronę i smażyłam przez ok. 3 minuty, po czym obsmażyłam jeszcze boki piersi, dotykając nimi patelni przez ok. 5 sekund.Odlałam z patelni wytopiony tłuszcz, a usmażone piersi(...)włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 6 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odczekałam 2 minuty, by odpoczęło i podawałam pokrojone w plastry z talarkami ziemniaczanymi i żurawiną

Kulinarny Pamiętnik
Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem 227

ciasto podwoi swoją objętość.  Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę filety z kurczaka, dodajemy imbir, kurkumę i ostrą paprykę oraz ocet balsamiczny, gdy mięso będzie miękkie, a ocet odparuje doprawiamy do smaku. Przekładamy do głębokiego talerza i rozdrabniamy mięso widelcem. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do kaszy dodajemy kawałki wcześniej przygotowanego kurczaka

Moja smaczna kuchnia
Pulpeciki w sosie pomidorowym 172

klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam.Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki:500 g mielonej wołowinypęczek natki pietruszki2-3 ząbki czosnku1 jajkomała czerstwa bułka1(...)lubi)3 puszki pomidorówsól, pieprz, oliwa do smażenia, pół łyżeczki cukruDo mielonej wołowiny dodaję umytą i posiekaną natkę. Namoczoną w wodzie bułkę odciskam i dodaję do mięsa. Wbijam jajko. Doprawiam kminkiem, który nadaje wyrazistego smaku, papryką, solą i pieprzem. Wyrabiam na jednolitą masę.Formuję małe kuleczki które obsmażam na odrobinie oliwy na złoty kolor.Sos: W rondelku na oliwie podsmażam czosnek

UgotujmyTo.pl
Meksykańskie pulpeciki z czerwoną fasolą 205

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1/2 czerwonej surowej papryki100 g czerwonej fasoli z puszki1 cebula2 ząbki czosnku100 g tartego żółtego seramały pęczek natki pietruszki1 jajko2 łyżki bułki tartej4 łyżki oleju do smażeniasól, pieprzSos pomidorowy:750 ml bulionu5 łyżek mąki tortowej1 łyżeczka papryki słodkiej1 szczypta papryki ostrej1 szczypta pieprzu4 łyżki przecieru pomidorowego250 ml śmietanki 30%Kiedy zobaczyłam składniki tego przepisu w gazetce(...)pokroić w drobną kostkę. Fasolę odsączyć i każdą z nich podzielić na dwa lub trzy kawałki. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.Teraz należy połączyć ze sobą wszystkie elementy. Mięso mielone łączymy z cebulą, papryką, fasolą, czosnkiem, żółtym serem, pietruszką i jajkiem. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) na jednolitą zwartą masę, dodając porcjami tartą

Świat Domowej Kuchni
Muffiny z kurczaka z pieczarkami 608

kawałki , cienko rozbijamy ( najlepiej przez folię ) na średniej wielkości kotlety.Doprawiamy solą , pieprzem i paprykąForemki do muffinek ( u mnie niezawodne silikonowe ) delikatnie smarujemy odrobiną oleju.Każdą wykładamy rozbitym plastrem mięsa , tak by końce wystawały ponad brzeg.Faszerujemy przygotowanym nadzieniem.Zakrywamy wystającymi końcami fileta ( nadajemy kształt babeczek ).Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika na ok.30-40 min.Podajemy z ulubioną surówką i sosami.Smacznego

Ostra na Słodko
Polędwiczki z kurczaka – jak z KFC 2766

szczyptaDODATKOWO:– olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek. Kroimy w polędwiczki.Lekko rozbijamy. Z jogurtu , szczypty soli i szczypty chili robimy marynatę. Wkładamy mięso. Obtaczamy. Zawijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. ( Musimy to zrobic , gdyż wtedy mięso „złapie smak” i zrobi się soczyste ). Z mąki , soli , pieprzu , proszku do pieczenia

Ostra na Słodko
Gofry pizzowe z kurczakiem 380

Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzewamy do maksymalnej temperatury.Pierś z kurczaka tniemy w paseczki , posypujemy przyprawą gyros.Pieczarki kroimy w półtalarki , cebulkę drobno siekamy.Rozgrzewamy olej, smażymy cebulkę.Dodajemy mięso i pieczarki.Wszystko razem smażymy do miękkości.Doprawiamy solą i pieprzem.Na upieczonym gofrze układamy mięso z pieczarkami i cebulką.Posypujemy kukurydzą i startym drobno żółtym serem.Przykrywamy drugim gofrem.Zapiekamy razem jeszcze kilka

Ostra na Słodko
Zapiekane ziemniaki z gulaszem 261

łyżeczka- pieprz – 1 szczypta- sól – 1 szczypta- bulion – 300 ml- mąka do obtoczenia – 100 g- olej do smażenia – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: GULASZ:Mięso czyścimy i kroimy w kostkę, obtaczamy w mące. W gęsiarce rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso.  Dodajemy posiekaną cebulę. Mieszamy i chwilę razem smażymy, podlewamy bulionem. Doprawiamy papryką , lubczykiem i liściem laurowym. Dodajemy

Ostra na Słodko
Makaron z kurczakiem w śmietanowo – orzechowym sosie 304

pory się na niej nie zawiodłam ( przynajmniej w kuchni ;) )Tak było i wczoraj , kiedy to na obiad przygotowałam ” Tagliatelle z kurczakiem w śmietanowo – orzechowym sosie „.Soczyste mięso , kremowy sos … Efekt nieziemski!Zdecydowanie do powtórzenia!SKŁADNIKI: ( na 2 porcje )- makaron tagiatelle – 150 g – filet z kurczaka – 200 g – orzechy ( włoskie i laskowe(...)dowolne ) drobno kroimy. Zalewamy winem. Gotujemy. Dodajemy śmietankę 18%. Chwilkę grzejemy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką. Dorzucamy drobniutko posiekany koperek. Dodajemy śmietanę ubitą z żółtkami. Mieszamy. Odstawiamy z ognia.Gotowe mięso układamy na makaronie. Polewamy sosem. Możemy jeszcze posypac kolorowym pieprzem , dla wzmocnienia smaku

Ostra na Słodko
Roladki z indyka z borówkami 208

borówek ze słoika . Smażymy razem ok.5 minut na delikatnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 5 minut do przestudzenia. Przygotowanym farszem smarujemy rozbite mięso. Delikatnie zwijamy w roladki , związujemy nicią. Obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni. Wyciągamy nici, oprószamy papryką , wlewamy wino i bulion. Dusimy razem ok. 15 minut , wyciągamy(...)mięso na talerz. Śmietanę dodajemy do powstałego sosu , dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę borówek ze słoika. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut , wkładamy roladki , podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Ostra na Słodko