Zrobiłam pierś z kurczaka na wzór kotletów dewolaj (de volaille) , ale bez rozbijania mięsa. Mięsko wyszło soczyste, delikatne z wypływającym masełkiem po przekrojeniu. Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad. Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko(...)łyżki mąki bułka tarta do panierowania sól pieprz olej do smażenia Pierś opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Od góry w najszerszej części mięsa nacinamy lekko nożem i wkładając palec robimy w mięsie otwór , aby można było włożyć masło. Miękkie masło ugniatamy z natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Za pomocą folii spozywczej formujemy z masła wałek
O kuchni z uczuciemKarkówka często gości na moim stole, domownicy bardzo lubią ten rodzaj mięsa. Tym razem dla urozmaicenia zrobiłam ją w ketchupie, po pustych talerzach wnioskuję, że wszystkim smakowało. Karkówka jest na tyle wdzięcznym mięsem, że przygotowanie jej do pieczenia nie zajmuje dużo czasu, a gdy się piecze mamy czas na zrobienie np. surówki. Polecam również: Karkówkę z pieczarkami i cebulą
Kuchcik gotujepieprz pieprz ziołowy sól Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę i gotujemy pierś z kurczaka, po 20 minutach od zagotowania dodajemy pół łyżki słodkiej papryki i trochę soli. Gotujemy mięso do miękkości. Studzimy. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki. W drugim garnku zagotowujemy wodę (około 2,5-3l), wrzucamy pietruszkę, a po kilku minutach pokrojoną w plasterki lub półplasterki marchewkę(...)marchewka będzie miękka dodajemy kawałki mięsa, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Na koniec zagęszczamy rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką ziemniaczaną, a po ponownym zagotowaniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Kolorowy Przepisownikdodajemy pokrojoną cytrynę. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy udka, przykrywamy pojemnik i chowamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia, okładamy świeżym rozmarynem i pieczemy około 60 minut, najpierw pod przykryciem, a przez ostanie 20 minut bez, aby mięso się ładnie przyrumieniło
Kulinarne przygody Gatityfarszu mięsno-pomidorowego. Lekkie danie i bardzo łatwe do przygotowania. Było pysznie, polecam! Składniki na 4-6 średnich pomidorów: 4 duże pomidory 1 cebula 1 cukinia - 250g 250 g mięsa mielonego 3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka cukru oregano lub mieszanka ziół prowansalskich 100 ml bulionu warzywnego Wykonanie: z pomidorów ściąć czapeczki z ogonkami. Przy(...)puree. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, 150 g cukini zetrzeć na grubych oczkach tarki, pozostałe 100 g pokroić w kostę na patelni rozgrzać olej i zrumienić mięso mielone. Posolić, dodać cebulę i startą cukinię, wmieszać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Wlać pomidorowe puree, zagotować. Dodać zioła oraz przyprawy i gotować do odparowania nadmiaru płynu piekarnik nagrzać do 200`C. Pomidory
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Filet z indyka to wspaniały kawałek mięsa . Można go piec , gotować ,smażyć , dusić .Oczywiście ja zawsze wybieram to co najbardziej mi smakuje i mało czasu trzeba poświęcić na przygotowanie . Inaczej mówiąc , pieczenie- to jest to. Przepis który chcę zamieścić , jest dość uniwersalny , ponieważ można go zastosować jako danie główne dodając ziemniaki i surówkę . Można śmiało podać z kanapką . Składniki(...)mieszam . Soli i pieprzu do smaku, ponownie mieszam . Dorodny filet indyka , No niech będzie - połowa filetu z indyka. Filet rozcinam poziomo Rozbijam go dokładnie . Nacieram płat mięsa solą i pieprzem Wykładam farsz z kapusty Na to szparagi Zawijam w rulon . Aby rolada nie rozpadła się spinam brzegi wykałaczkami Teraz tylko zostaje szybkie podsmażenie rolady z każdej strony
Eli Gotowaniepaski i podsmazyć do chwili aż pieczarki puszczą wodę a cebula zmięknie. Podsmażony farsz przełożyć do miseczki doprawić solą i pieprzem , wymieszać . Przełożyć go na rozbity filet , Zwinąć mięso tak aby powstał wałek. W rondlu rozgrzać oliwę i poddusić troszeczkę pokrojoną w drobną kostkę cebulę , Wlożyć rulon drobiowy , podlać 1/2 szklanki buliony i dodać mus z jabłka. Dusić(...)minut , często obracając mięso
Eli Gotowanie20dkg sera żółtego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka płaska pieprzu 1 łyżka majeranku lub oregano oliwa do smażenia Wykonanie Krok 1 3 cebule pokroić drobno i podsmażyć . Dodać zmielone mięso, cały czas mieszać . .Smażyć ok 10 minut Krok 2 Dodać sól, pieprz,majeranek , dobrze wymieszać . Krok 3 Na blachę rozłożyć(...)rogi wywinąć na zewnątrz ,tak aby mięso było widoczne. Krok 6 Pomidory i pozostałą cebulę pokroić w krążki. Krok 7 Do powstałych kieszonek włożyć po kilka krążków cebuli , pomidora , posypać z tartym serem . Krok 8 Zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni
Eli Gotowanierazem z mamą. Znana jest też wersja ze szpinakiem lub szparagami, niektórzy moi znajomi lubią też wersję z samymi pieczarkami. Najbardziej klasyczna wersja zakłada obecność między płatkami lasagne mielonego mięsa wieprzowego, ale bardzo dobra jest także wersja z kurczakiem. Skąd natomiast wziął się pomysł na lasagne? Otóż istnieją trzy teorie na ten temat. Dwie najbardziej prawdopodobne mówią, że potrawa(...)rondelka razem z posiekaną bazylią i zagotować. W tym czasie pokroić umyte pieczarki i lekko podsmażyć, na tarce o grubych oczkach zetrzeć żółty ser. Wszystkie składniki poza makaronem, mięsem i serem wrzucić do rondelka razem z sosem pomidorowym i dusić pod przykryciem. W tym czasie podsmażyć kurczaka, a zaraz po nim cebulę. W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno płatki makaronowe
Przepysznik - BLW i nie tylkodobrobyt. Gnocchi z sosem bolońskim 500g ziemniaków 100g mąki pszennej 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 puszka pomidorów (bądź też 3 świeże pomidory) 200g zmielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g oliwek (ja niestety ich nie dodałam, a to błąd!) sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra i słodka 100g startego sera (gouda lub parmezan) Ziemniaki(...)ugotować w lekko osolonej wodzie, po czym wystudzić i rozgnieść na puree. W tym czasie podsmażyć mięso na patelni i dodać do lekko gotujących się pomidorów, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i również dodać ją do sosu. Przyprawić do smaku, wcisnąć czosnek i ewentualnie dorzucić oliwki, po czym zostawić na delikatnym ogniu, niech się dusi pod przykryciem. Do wystudzonych
Przepysznik - BLW i nie tylkojest jedną z naszych najbardziej ulubionych. Dodatkowym powodem jest oczywiście sezon na paprykę, które to warzywko jest niemalże podstawą kuchni tego kraju. Obok papryki na węgierskich stołach króluje także mięso wieprzowe, a wraz z nim cebula. Najsłynniejszą potrawą jest natomiast leczo, określane często jako gęsta zupa i tak też ja je postrzegam, czasem natomiast leczo określa się mianem gulaszu, choć(...)wiem do końca z jakich powodów. Tradycyjnie bowiem do lecza nie dodaje się mięsa, ale wyobraźcie sobie mężczyznę, szczególnie mojego mężczyznę, który dostaje pod nos miskę papryki i pajdę chleba, a zrozumienie dlaczego odstąpiłam od tradycji. Bardziej słowiański dodatek kiełbasy uważam za całkiem trafne uzupełnienie tej doskonałej potrawy. A zatem zapraszam na wspaniałą węgierską zupę paprykową, która w okolicach sierpnia
Przepysznik - BLW i nie tylkomasło. Zagniatać przez ok. 10 minut, bądź miksować delikatnie mikserem przez 5. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 300-400g gotowanego mięsa drobiowego bądź wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 200g pieczarek ew. suszone grzyby pieprz, sól, gałka muszkatołowa Kapuste należy dobrze odsączyć, pokroić i przegotować przez ~2h. W tym czasie można(...)przygotować mięso, zmielić je, dorzucić bułki tartej i przyprawić do smaku. Pieczarki pokroić raczej drobno i podsmażyć. Wszystko wymieszać razem, dodając ewentualnie suszone grzyby, jeśli ktoś takowe posiada. Przygotowane wcześniej ciasto podzielić na dwie części i z każdej utoczyć wałeczek, odcinać po plastrze ciasta, nakładać na środek rozwałkowanego placuszka łyżkę, bądź nawet więcej, farszu i zlepić brzegi. Można też rzeczone
Przepysznik - BLW i nie tylkomakaronu spaghetti 50 dag pomidorów z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa, parmezan sól, pieprz 1 czerwona papryka (mogą tez być inne kolory) 50 dag mięsa z indyka pół czerwonej cebuli 1 jajko natka pietruszki Przygotowanie; Mięso, czerwoną cebule i paprykę należy zmielić w maszynce, dodac przecisniety czosnek (2 ząbki),wbic jajko i całość
Radość kipiąca uśmiechem.Jeśli przed włozeniem na patelnie skóra nam nieestetycznie zwisa i jest większa niż kawałek miesa - nie odcinamy jej ponieważ skórka nam się podczas wysmażania skurczy (bardzo lubie ten moment ;-) Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy gałązki rozmarynu i zalewamy ok 50 ml. wody. Przykrywamy i pieczemy w 180C do miekkosci czyli około 1 godz. Powstały sos można(...)zlac i zagescic mąką a następnie polac nim pokrojone w plastry mięso. Podawać do pieczywa lub po prostu jako dodatek do drugiego dania. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.