mięso - 63110 przepisów (strona:1297/4208)

Frykadelki w sosie z warzywami 122

dużo wspaniałych pomysłów i przepisów na różne dania. Jest ich ponad 150. Sama nie mogę uwierzyć, że aż tyle się ich uzbierało w tak krótkim czasie. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyzki bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia 500 ml  bulionu(...)pęczku koperku 1/2 małego brokuła 1/2 małego kalafiora 1 średnia marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 liść laurowy 1 łyżka sosu sojowego 3 ziarenka ziela angielskiego Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować małe  kulki i obtoczyć

O kuchni z uczuciem
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 171

urki obecne na naszych stołach oznaczają jedno — lato w pełni! Na śniadanie jajecznica z kurkami, na obiad mięsa w kurkowym sosie, a na kolację sałatki z pysznie zrumienionymi kurkami — tak to wygląda w mojej kuchni. Żeby z tego kurkowego szaleństwa stała się zadość, przedstawiam kolejny sposób w tym sezonie na ich wykorzystanie — pyszny i kremowy(...)pół godziny. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć nań polędwiczki. Smaż je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstaw do żaroodpornego naczynia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Następnie naczynie wyjmij, a polędwiczki odstaw do odpoczęcia na 10 minut i pokrój na plastry. Ułóż je na ziemniaczanym purée

Food Square
Golonka peklowana pieczona w ciemnym piwie 146

Dzisiaj uczta dla prawdziwych facetów. Wielki kawał mięsa na talerzu czyli golonka. Madzia czasami wpada na taki pomysł i tak z raz w roku robi mi taką ogromną pyszną golonkę. Mam wtedy jedzenia na kilka dni. Siadam wówczas z piwem w dłoni i nic mnie nie interesuje. Jestem tylko ja, piwo i golonka. Co prawda do prawdziwego faceta mi trochę(...)igłą i w każdą golonkę, szczególnie dokładnie przy kości, wstrzykujemy solankę. Po nastrzyku dokładnie masujemy golonki. Wkładamy je do dużej miski, zalewamy resztą solanki i obciążamy talerzem. Ważne, aby mięso było przykryte. Wkładamy do lodówki. Peklujemy je przez 3 dni. Każdego dnia odwracamy je w misce. Trzeciego dnia golonki przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wrzucamy kilka listków laurowych

Marder&Marder Manufacture
Polędwiczki z sosem jagodowym. 184

łyżka miodu 4 łyżki octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku sól i pieprz 3 jagody jałowca 2 łyżeczki cukru pudru 1 kieliszek żubrówki (opcjonalnie) Wykonanie: Mięso oczyścić i natrzeć solą, sproszkowanym czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem z dodatkiem 1 roztartej w moździerzu jagody jałowca. Polędwiczkę umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub blaszce i piec 25 minut(...)temperaturze 210 stopni obracając w połowie czasu. 3 minuty przed końcem pieczenia oprószyć cukrem pudrem. Wyjąć mięso z piekarnika, przykryć folią i odstawić na 10 minut. Jagody umieścić w małym rondelku i rozgnieść. Dodać miód, czosnek roztarty z 1/2 łyżeczki soli i zmiażdżone w moździerzu 2 jagody jałowca. Opcjonalnie - kieliszek żubrówki. Zagotować. Dodać ocet balsamiczny i na bardzo małym ogniu

zadanie-gotowanie
Żeberka z dzika w sosie własnym 233

garnka z wrzącą wodą w którym były 2 liście i kilka ziaren pieprzu ( na 8 żeberek miałam na początku ok. 3/4 l. wody) Po 40 min. gotowania dołożyłam do mięsa obsmażoną na tłuszczu cebulę do której dodałam  około łyżki mąki, to smażyłam razem i dopiero dołożyłam do sosu i dopiero wtedy sos w garnku posoliłam Po następnych(...)gotowania doprawiłam całość pieprzem i ziołami, gotowałam jeszcze chwilę. Żeberka z dzika w przeciwieństwie do reszty mięsa są raczej tłuste, przynajmniej te moje takie były. Dlatego to danie jest raczej dla tych którym trochę tłuszczyku nie szkodzi i lubią

Proste Potrawy
Schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym 210

granatu  Przyprawy :  papryka wędzona  pieprz czarny  pieprz ziołowy   Schab myjemy, osuszamy i polewamy oliwą z oliwek.  Czosnek kroimy w drobną kostkę.  Mięso przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym oraz papryką wędzoną i układamy na plastry schabu czosnek.  Odstawiamy tak przygotowany schab na 2 godziny.  Ryż pełnoziarnisty płuczemy i przekładamy do pojemnika(...)przygotowywania go w parowarze.  Pojemnik układamy na pierwszym poziomie i ryż zalewamy wrzątkiem, włączamy urządzenie na 35 minut.  Mięso układamy na folii aluminiowej i dokładamy na drugi poziom parowaru po 15 minutach, czyli na 20 minut.  Papryki myjemy i kroimy w kawałki, układamy je na folii i wkładamy na trzecim poziomie na 10 minut przed końcem parowania

Parowar Faceta
Befsztyk tatarski, czyli tatar wołowy 261

Befsztyk tatarski to dobra przekąska dla smakoszy surowego mięsa wołowego. Odpowiednim mięsem jest jak najświeższa polędwica drobno posiekana lub dla wygody zmielona. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Dietetyczny makaron z sosem bolońskim 181

najlepiej na oleju kokosowym) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Jak już będzie szklista dodajemy pokrojoną w półplasterki marchew , pietruszkę i pokrojonego w kostkę selera . Dusimy aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy razem z warzywami , doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso zmieni kolor dodajemy passatę pomidorową , oregano, bazylię i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. W międzyczasie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zielona panierka 156

Robiliście już zieloną panierkę do mięsa ? Jeśli nie to polecam . Wystarczy natka pietruszki, bułka tarta lub len dal stosujących dietę szczególnie bezglutenową, trochę oliwy , przypraw i nasze mięso z nudnego staje się znowu atrakcyjne . Panierkę podaje w dwóch wersjach, druga jest z dodatkiem sera , który się roztopi w trakcie pieczenia, co daje dodatkowy walor smakowy. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak w sosie koperkowym 201

pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie :  Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni aż się zeszkli. Dodać pokrojonego na kawałki wielkości kęsa kurczaka i smażyć aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie do garnka wlać wodę (250ml), dodać cukier i ocet oraz oskubane łodygi kopru. Listki kopru poodrywać, drobno posiekać i odstawić. Wodę z koprem gotować przez(...)powstałej masy stopniowo wlewać wywar z kopru z bulionem. Dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki, gdy sos będzie się powoli gotował dodać do niego kurczaka, chwilę gotować, aby mięso się zagrzało.  W niedużej miseczce wymieszać śmietanę z żółtkiem.  Do sosu dodać koperek wymieszać, a pod sam koniec gotowania, najlepiej gdy sos już nie będzie się gotował, można zdjąć

Codzienne Gotowanie
Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem 146

smakowo. Zrobiłam z niego wiele dań, między innymi tę „Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem”. Polecam jako dodatek do dań obiadowych z mięsami, z rybami. Świetnie się również komponuje z wytrawnymi tartami. Składniki surówki z kopru włoskiego: (2-3 porcje) 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) 1 kalarepka 1 duże zielone jabłko(...)razie potrzeby ponownie doprawić odrobiną soku z cytryny. Surówkę z kopru włoskiego (fenkułu) , kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem podawać jako dodatek do dań obiadowych (do tart, dań z mięsem lub z rybami) . The post Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Grillowane szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą 148

najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami(...)będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą. 50 g pokruszonej fety Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi

Moja Delicja
Polędwiczki z kurkami. 160

lekki stres, czy będzie smacznie ;) Jakiś czas temu spotkanie odbywało się u nas. Przygotowałam wtedy polędwiczkę z kurkami. Połączenie idealne, bardzo lubię to danie. Co poszło nie tak? Przesuszyłam mięso :( Goście oczywiście zjedli, nie narzekali, może nawet udało mi się zrehabilitować deserem ;) No cóż, robienie czegokolwiek pod presją nie wróży najlepiej. Tym razem bez zbędnego nakręcania się osiągnęłam efekt(...)nikt mnie nie pilnuje, a o konsekwencje będę się martwił później. ;) Jako uczestnik wyżej wymienionego wydarzenia muszę powiedzieć, że: 1. Autorka dania ma (być może) prawo myśleć, że piekła mięso o jakieś 35 sekund za długo, ale goście byli zachwyceni. 2. Co było na deser, to akurat najmniej pamiętam, bo na tym etapie byłem już całkowicie oszołomiony jakością przyjęcia

zadanie-gotowanie
Mielone serowo cebulowe 236

Kotlety mielone z dodatkiem startego żółtego sera i ostrej młodej cebuli. Do tego ziemniaczki, mizeria i obiad gotowy! 250 g mięsa mielonego z indyka 50 g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 cebule 1 jajko Sól Pieprz Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone

VioletoweKucharzenie
Co zamiast kotleta? – Falafel! 332

dziś wiadomo, że mięso wcale nie jest takie zdrowe, na jakie wygląda.. Czas wziąć odpowiedzialność za zdrowie rodziny w swoje ręce i poszukać smacznych alternatyw do kotleta. Nadmierne spożycie mięsa prowadzi m.in. do chorób cywilizacyjnych, które obecnie – jak podają media – są przyczyną mniej więcej 80% wszystkich zgonów. Trudno więc udawać, że […] Artykuł Co zamiast kotleta

Wiszniówka

Proponowane wyszukiwania