kuchnia domowa ani - 1463 przepisów (strona:83/98)

Pieczeń rzymska z jajkiem i ogórkiem 176

Pieczeń rzymska to proste, efektowne i smaczne danie na co dzień i od święta. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu a efekt murowany. Pieczeń rzymską możecie

Kulinarna Patilogia
Akademia Smaku Bosch. Warsztaty kulinarne z pieczenia chleba "Chlebem i solą" 153

Niedawno byliśmy na warsztatach poświęconych domowemu wypiekowi chleba pod wiele mówiącym hasłem „Chlebem i solą”.  Zostaliśmy zaproszeni przez markę Bosch do ich Akademii Smaku, gdzie owe warsztaty się odbywały. Prowadzącym był Tomasz Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni i muzyki. Prowadzący warsztaty Tomasz Morawiecki Najpierw było krótkie i treściwe wprowadzenie, parę słów o chlebie, parę słów o mące. Przedstawiliśmy się sobie(...)socca i tak naprawdę nie wiadomo czy dotrze. Więc albo będziemy robić, albo nie. Ale mały chaos w kuchni jest pożądany, działa kreatywnie. Kuchnia bez chaosu jest nudna, nic się w niej nie dzieje, emocje jak przy grze w szachy. Kuchnia musi żyć, jedzenie musi powstawać z pasji, a nie ze znudzenia i rutyny. Tak czy siak

Marder&Marder Manufacture
Sos pomidorowy- II warianty light 176

ogromne znaczenie w kuchni maja sosy nie trzeba nikogo przekonywac.Francuzi slusznie nazywaja je "poezja kuchni".I chociaz nie sa daniem samodzielnym,a tylko akompaniujacym,to wlasnie one bardzo czesto decyduja o smaku i aromacie potrawy.Nawet najprostsza potrawa dzieki dobrze dobranemu i smacznemu sosowi moze stac sie daniem niezwykle atrakcyjnym.I choc dietetycy czesto kreca nosem mowiac,ze nie sa najzdrowsze(...)zabielac,tak jak tu w przypadku tego sosu pomidorowego do wloskiej pasty.Smak tego sosu bardzo podniesie dodatek domowej przyprawy z tego przepisu: klik Skladniki na wariant I do wloskiej pasty: 1 puszka pokrojonych pomidorow (400g) 2 lyzki oliwy 1 lyzka domowej przyprawy do sosu pomidorowego Wykonanie: Na patelni podgrzac 2 lyzki oliwy,dodac 1 lyzke przyprawy i krotko poddusic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Delikatnie miętowe wodne lody z dodatkiem czereśni 127

Nie znam nikogo, kto nie lubi lodów. A już zwłaszcza latem, kiedy każde ochłodzenie jest na wagę złota. Trzeba jednak pamiętać, że to własnie latem nasze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowe pączki i oponki karnawałowe oraz "Obudź się Kopciuszku" 169

lekturze "Obudź się, Kopciuszku" powinnam opublikować jakiś przepis z kuchni góralskiej, ale np. na moskole z bryndzą przyjdzie jeszcze czas. Tymczasem karnawał w pełni, więc podaję przepis na domowe pączki. U nas to swego rodzaju rytuał i robi się je od czasu do czasu, więc i ich liczba jest wtedy duża, bo też chętnych na nie jest wielu. Czasem(...)dniu smażenia gości jakby więcej 😉 Gdy już się znudzi lepienie pączków, ciasto rozwałkowuje się na blacie i wycina z niego obwarzanki, które smażą się krócej i stanie przy kuchni nie jest tak uciążliwe. Składniki (na furę pączków i/lub obwarzanków): 10 dag drożdży ok. 3/4 litra mleka łyżeczka cukru 1,5 kg mąki pszennej tortowej 350 - 400 g cukru + łyżeczka

Weekendy w domu i ogrodzie
Błyskawiczne czekoladowe powidła z suszonych moreli i rodzynek 138

Zabrzmiało egzotycznie?  Pomysł zrodził się, kiedy szukałam zastosowania suszonych owoców. Dodawanie ich do mięsa jest, według mnie, najsmaczniejsza alternatywą. Co z tego, kiedy w domu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kremowa zupa brokułowa – fit i ze smakiem 235

Nie zupa-krem, ale kremowa brokułowa. Bez ani jednej kropli śmietany. Light i fit – ale w żadnym wypadku nie mdło czy byle jak. Oszczędzamy kalorie

Karo in the Kitchen
Szynka mielonka z szynkowara 193

Mam dla was coś smacznego idealne na śniadanie, jako wędlinka na chlebek . Można śmiało zrobić z tego przekąski mini na wykałaczkach. Zestaw promocyjny "Duet"  

Różowa kuchnia
Fougasse mistrza Hamelmana 188

Uwielbiam domowe pieczywo, dlatego postanowiłam dołączyć do akcji - marcowej piekarni organizowanej przez Anię.  Pierwszy raz w życiu robiłam coś takiego, ale chlebki wyszły tak pyszne, że na pewno kiedyś jeszcze się na nie skuszę. Jedynym minusem jest to, że są bardzo pracochłonne(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec około 20minut w temp. 230st.  W akcji brały udział: Aciri Bajkorada Aga W sezonie  Amber Kuchennymidrzwiami.pl Ania Jswm AniaW Magnolia i rozmaryn Ankawell Życie od kuchni Alucha Nie -ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Asia Asia’s White Kitchen Beata Stare gary Bożena Smakowe kubki Czekoladka Z miłości do słodkości Dorota Moje

Z miłości do słodkości
Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem 159

Z okazji pierwszych dni wiosny otrzymałam od firmy TERMISIL szklaną formę do tart. Forma nadaje się zarówno do pieczenia, jak i przyrządzania smakołyków na zimno. W

peggiwkuchni
Indyk w młodym jęczmieniu – dietetyczny obiad 293

Mięso z indyka jest chudym, zdrowym i delikatnym mięsem. Często w przygotowaniu jednak staje się suche, lub tłuste przez smażenie. Warto przygotować te pyszne mięso w

MarcinChef
Smakowite wakacje 222

sera.  Będąc w sierpniu w Sudetach nie mogłam sobie odmówić wizyty na Święcie Ceramiki w Bolesławcu. Przywitał nas upał i tłumy turystów. Wbrew przypuszczeniom wszystkich czytających nie kupiłam ani jednego talerzyka czy filiżanki!!! Jedynie kuleczkowe kolczyki. Jedliśmy najdroższe w moim życiu i dość paskudne lody oraz całkiem dobry obiad. Bardzo smakowały mi panierowane kopytka z zasmażana kapista(...)zawiódł. Owszem pierwsze podejście nie było udane ale dwa kolejne zadowoliły nas nawet bardzo.  Wszystko za sprawą Facebooka i poleconego mi przez was Baru Wrzos . Prosta, polska kuchnia, wszystko robione na świeżo. Smacznie, niedrogo. Co istotne można było zamówić pół porcji i nawet dorosły się najadł o dziecku nie wspomnę. Kotleta mielonego sama ledwo zjadłam. Syncio miał problem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Deser truskawkowo-jogurtowy czyli zaklinanie lata 175

uwielbiam we wszelkich zimnych łakociach! - dołożyłam tu trochę kropel Kokosowego Aromatu Funky Flavors. Lubię mieć go pod ręką i szczodrze zakraplać nim słodkości, bo nie dość że nie posiada ani grama cukru i tłuszczu , to jeszcze świetnie się rozpuszcza zarówno w płynach zimnych, jak i gorących. Bardzo smacznie aromatyzuje kokosem i naturalnie wypada w degustacji :) Kokosowy Aromat Funky Flavors(...)SIĘ: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ MOJE MAŁE CZAROWANIE - Sorbet truskawkowy http://doowa.blogspot.com/2017/07/sorbet-truskawkowy.html   SYLWIA PAWLETA [FB] - Jagodowy deserek https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1476318089095186&set=p.1476318089095186&type=3&theater CZARNA OD KUCHNI - Egzotyczny serniczek z ricotty https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/2017/07/08/egzotyczny-serniczek-z-ricotty/ MARCEPANOWY KĄCIK - Szybki deser z morelami http://marcepanowykacik.blogspot.com/2017/07/szybki-deser-z-morelami.html MOJE DOMOWE KUCHARZENIE Deser na zimno z truskawkami http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2017/07/deser-na-zimno-z-truskawkami.html DORCIA W KUCHNI [FB] - Domowe batoniki Bounty https://www.facebook.com/dorotalapacz/photos/a.637104603094740.1073741831.637096433095557/914478325357365/?type=3&theater TERESA WALCZAK

Grunt to przepis!
Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 216

kromce domowego chleba z masłem naprawdę dystansuje wszelkie fikuśne konstrukcje i skomplikowane układy wielkich talerzy maleńkich porcji haute cuisine .  Podwójne podziękowania dla Amber za wspólne chwile w kuchni i przesłany pocztą wężymord! Zajrzyjcie Kuchennymi drzwiami , jak rozprawiła się z nim Amber! WĘŻYMORD W ZIOŁOWYM SOSIE Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI /przepis autorstwa Nigela Slater'a /   na 2-3 porcje(...)niezbyt gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wężymord odcedzić, wymieszać z ziołowym sosem i resztą prażonych pestek dyni. Podawać z wiórkami sera manchego. Idealnie smakuje na kromce domowego razowego chleba.  *** Przepis dodaję do akcji Festiwal Dyni , którego organizatorką jest Bea .  *  *  * Dziękuję wszystkim za komentarze pod postem o "Paryskich smakach" . Wszystkie powody są wystarczająco ważne

KUCHARNIA
Żytni chleb z melasą i kuminem - wyzwanie 170

Od niedawna jestem współautorką bloga Ugotuj z nami klik i tam proponujemy wam i sobie wyzwania. Jednym z wyzwań było upieczenia chleba z melasą i kuminem

Basia w kuchni