ponad 2,5 godziny. Przejdźmy jednak do sedna wizyty. Wybrałyśmy się do restauracji we wtorkowe popołudnie. Obsługa w postaci wcześniej wspomnianej kelnerki nic nie wiedziała o naszej wizycie, ani o akcji z jakiej jesteśmy. Dopiero Pani manager, która przyszła poproszona przez kelnerkę wiedziała o co chodzi, aczkolwiek też nie spodziewała się nas w tym terminie. Niestety, z tego(...)cenach ... niestety, możemy odnieść się tylko do tego co jest napisane na stronie internetowej, bo karty nie widziałyśmy, nie została nam ona nawet zaproponowana. Restauracja serwuje ponoć potrawy kuchni śląskiej oraz tradycyjne polskie dania, o czym nie miałyśmy się okazji przekonać. I tak na początek dostałyśmy, tu zgodnie z naszym życzeniem, kawę latte. Kawka była bardzo dobra
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPRZEPISY NA WIELKANOC WYTRAWNE BABECZKI Z WIOSENNĄ SAŁATKĄ Święta Wielkanocne co raz bliżej, dlatego też tworzę nowe, pyszne przepisy, które znajdą zastosowanie w każdej kuchni. W trakcie Świąt spotykamy się zawsze w licznym gronie rodzinnym, na stole nie może zabraknąć wiosennej i pysznej sałatki, którą bazę stanowi gotowany na parze brokuł, duża ilość kaparów - które nadają bardzo charakterystyczny, podobny(...)kroimy w drobną kostkę. Brokuła, jajka, kapary i odcedzoną kukurydzę mieszamy wraz z majonezem Kieleckim. Całość wstawiamy na 15 minut do lodówki przed podaniem. Sałatki już nie trzeba ani dosalać ani dodawać pieprzu, majonez jest bardzo dobrze doprawiony. Schłodzoną sałatką, napełniamy kruche babeczki Ja zawsze gdy piekę kruche babeczki używam różnej wielkości foremek, aby były mniejsze porcje
SMYKWKUCHNIFuzja smaków wszelkich dodatków połączonych z masą serową są przyczyną powstawania coraz nowszych i zaskakujących połączeń. Eksperymenty w kuchni są obecnie przecież podstawą nowoczesnego gotowania i pieczenia. Moja modyfikacja jest w zasadzie pewnym uproszczeniem. Sernik, który piekę nie zawiera rodzynek, ani pomarańczowej skórki, gdyż mój brat by go nawet nie spróbował. Wiadomo, nie każdy jest fanem bakalii ;-). Jednak(...)wymagającej rodzinki dodaję czubatą szklankę, ale dla mnie zawsze to stanowczo za dużo) 1/2 kostki masła, jeżeli używamy masy na sernik bez dodatku masła Oczywiście najlepszy byłby mielony kilkukrotnie domowy twaróg, wtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;) Przygotowanie: Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli ser jest bez dodatku
Eat ShrimpsUrlopowanie, urlopowaniem, wolność wolnością, a plażing - smażingiem. Oczywiste jest jednak, że pięknej i przestronnej kuchni którą mieliśmy do dyspozycji, nie sposób było nie wykorzystać choć raz. Tym bardziej, że nadarzyła się ku temu okazja nie do przegapienia, rzec można. Jak wspominałam, do Sarbinowa udaliśmy się uzbrojeni w jedzenie dla pułku wojska. Klopsy i leczo były zawekowane, więc spokojnie mogły sobie(...)lodówce dwa dni, aż nadarzyła się okazja by je zrumienić na grillu bardzo turystycznym (tzn. małym i ledwo stojącym na cienkich nóżkach). Pierwszy raz do przyprawiania mięsa nie użyłam ani grama czystej soli. Kostka rosołowa idealnie ją zastąpiła, a dodatkowo nadała mięsu indyczemu soczystość i delikatny smak warzyw. Mięsko zostało uratowane i skonsumowane ze smakiem. Cały proces jego przygotowania
Kuchnia po mojemupytało mnie co o nim sądzę, ale sceptycznie podchodziłam zawsze do tego typu „zastępców”, żeby nie powiedzieć wprost: podróbek. Dlatego bardzo ucieszyła mnie możliwość przetestowania tego sprzętu we własnej kuchni. Aby mieć porównanie i dobry punkt odniesienia, postanowiłam w nim przygotować to, co najczęściej robię w TM, wybrałam więc: 🍵 zupę ogórkową 🍹 smoothie z jarmużu, banana i pomarańczy(...)użytkowania jest podany kontakt do polskiego centrum serwisowego. Design robota jest dość przyjemny. Ani za bardzo nowoczesny, ani retro. Może nie przekona do siebie miłośniczek Kitchen Aida, bo to zupełnie inna designerska bajka, ale szczerze mówiąc bardziej mi pasuje teraz do kuchni jego biel niż beżowy TM ;) Wyświetlacz jest czytelny i nowoczesny. Chciałam również porównać MC+ ze sprzętem
bistro mamamyślałam, że bez odpowiedniego urządzenia się nie da. Szukając informacji i inspiracji, przekonałam się, że jest całkiem inaczej. Wystarczy blender, mikser i zamrażalnik, by zrobić pyszne domowe lody. A to już podstawa w kuchni rodzica z małym dzieckiem - i nie tylko. :) Jaka porcja lodów dla dziecka? Ważne, że pierwsze porcje dla dziecka powinny być naprawdę małe - parę łyżeczek. Szkrab(...)śmietankowe i z mnóstwem dodatków (np. czekolada, a na górę bita śmietana) do lekkich deserów już się nie zaliczają. Takich porcji lodów tym bardziej nie powinniśmy jeść zbyt wiele ani my, ani dziecko. Pierwsze porcje lodów dla dziecka są tylko dla smaczku i by pozwolić poznawać dziecku nowości. Jednak im mniejszy brzuszek, tym mniej się do niego zmieści
Anioszek w kuchniFast food to coś, za czym generalnie nie przepadam. W każdym razie w wersji kupowanej. Choć nie przeczę, ostatnio mam napady właśnie na takie jedzenie i
Codzienna kuchnia niecodziennapysznymi inspiracjami :) Porażki: Próbowałam zrobić gnocchi i... nie wyszły albo może raczej wyszły, ale niesmaczne :D Nie miały nic wspólnego z pysznymi gotowymi włoskimi kluseczkami, które jadłam, ani tym bardziej z pysznymi kopytkami mojej mamy. Nie wszystko zawsze musi wychodzić, prawda? ;) Nie wyszły mi placki ziemniaczane - te pieczone w piekarniku - niestety nie zaopatrzyłam się w papier do pieczenia(...)cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem Pojawiły się także 2 poradniki: #Porady - jak sprzątać kuchnie #Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc... Top 5 najpopularniejszych wpisów maja to: #Porady - jak sprzątać kuchnie #Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Köttbullar - klopsiki szwedzkie
Cooking MonsterWielkanoc zbliża się milowymi krokami i pomyślałam, że może przyda wam się ten przepis na pyszny i aromatyczny, schab panierowany herbatą Earl Grey. Pieczeń to zawsze
Jem więc JestemMufinki...proste i szybkie do zrobienia...dodatkiem do mufinek była laska wanilii .. wyskrobane nasionka i laska dodane do mleka.Mleko ..a potem i mufinki pysznie pachniały...i
Moje domowe kucharzeniechwilę, że nawet mając, jak je nazywa, amatorskie body, można robić piękne zdjęcia. Mam nadzieję, że będzie to dla Was inspiracja. Oddaję głos Małgosi. ➤ Zobacz także: Jak robi zdjęcia Ania z bloga Everyday Flavours. Małgorzata Gutral Od 4 lat prowadzi bloga kulinarnego Ósmy kolor tęczy i wtedy też zaczęła się jej przygoda z fotografią kulinarną. Upór i wrodzona ambicja(...)jakim jest prosty softbox o wymiarach 40x60cm z żarówką o mocy 85W, temperaturze światła 5500k i kilku blend, które pomagają rozproszyć lub odbić strumień intensywnego światła. JAK WYGLĄDA TWOJE DOMOWE STUDIO ? Niestety nie mam dużego domu, w którym mogłabym wyegzekwować solidny kawał miejsca na studio. W praktyce wygląda to tak, że tła, blendy i propsy leżą wszędzie i nie tylko
Chilli Czosnek i Oliwajęzyku mieszkańców Uralu „chlebowe ucho”. Podstawa kuchni rejonu Syberii, a dzisiaj i całej Rosji – do kupienia w każdym supermarkecie, robione w każdym domu. Tradycyjnie, w kształcie zgrabnego uszka, pielmienie lepi się hurtowo – po 500 a nawet 1000 sztuk. Na jeden kęs, nabierane zawsze łyżką, by nie uronić ani kropli cennego soku z nadzienia. Kiedyś i dziś – mrożone(...)wody wkładamy pielmienie nierozmrożone, nie przerywając gotowania, i wydłużamy czas ich gotowania (w zależności od wielkości, musicie sprawdzić na jednym czy to już). Na świeżo pielmienie gotowałam w domowym rosole – gotujemy partiami, po 15-20 sztuk. Pielmienie ze zdjęć, wielkości pięciozłotówki, gotowałam około 3-4 minut. Podajemy pielmienie w głębokich miseczkach, z niewielką ilością bulionu w którym się gotowały
Karo in the Kitchenfrytami, z krążkami cebulowymi, z sosami czy bez. Jedne lepsze, drugie gorsze – jak wszystko. A ja i tak najbardziej lubię te domowe. Zebrałam tutaj wszystko to, co powinniście wiedzieć żeby zrobić naprawdę znakomite burgery we własnej kuchni. Zapisz Jak to mówią młodsi – ‘gimby nie znajo’ – alle: kiedyś burger to było podłe jedzonko uliczne, stawiane na równi z hot-dogiem(...)łopatką. Moje proporcje znajdziecie na liście składników. Teraz o mieleniu. MIELENIE MIĘSA Maszynka do mielenia to podstawowe wyposażenie kuchni jeśli macie ochotę, czas i chęci na prawdziwe gotowanie, z własnych składników, z pełną kontrolą. Mięso na burgery nie może być ani zbyt drobno, ani zbyt grubo zmielone. Bardzo drobno zmielone mięso nada się na pasztet czy nadzienie
Karo in the KitchenNasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej ( Salvia hispanica L. ), to dość modny składnik potraw od pewnego czasu. Jak zapewne zauważyliście, nie należę do osób, które gonią na
Codzienna kuchnia niecodzienna