Sushi :) Razem z moim Najukochańszym je uwielbiamy i możemy spożyć w ilościach przez rozsądek niepojętych i niewskazanych. To właśnie ze słabości do tego przysmaku rodem z
Taste Of My DayDorwałam stary i kompletnie żółty zeszyt z przepisami mojej mamy i otwarłam na chybił trafił. Piernik czeski, wspomnienie dzieciństwa. Pyszny, niezawodny, a przede wszystkim taki, który
Z Kuchni Do Kuchniśmietankowy smak i nie ma żadnych barwników ani ulepszaczy smaku. Zrobienie domowego masła za pomocą miksera to zerowy wysiłek i kwadrans roboty. Według mnie warto się w to bawić! Otrzymujemy produkt wart zachodu – prawdziwe masło. Dla mieszczuchów, robienie domowego masła to domena babć i wiejskich bab uzbrojonych w maselnice. Nam domowe masło kojarzy się z naturą, tradycją, oraz świeżym(...)się masło, trwa to ok. 4-5 minut. Odsączyć masło na sicie z gazą, przepłukać, odcisnąć i uformować. Zajadać z apetytem. The post Jak zrobić domowe masło appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny event kulinarny za mną. Tym razem wraz z Piotrkiem gotowaliśmy na żywo w Opolu podczas 7. urodzin Centrum Handlowego Karolinka. Impreza była duża, równolegle
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaW ubiegły czwartek w szkole u mojej siostry obchodzili „Dzień chleba i ziemniaka”. Oczywiście jak to zwykle z takimi imprezami bywa, obowiązek przygotowania potraw od klasy
PatiGotujepiasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając ciasto, utworzy się miękkie, plastyczne, bardzo elastyczne ciasto. Podczas wałkowania ciasta nie potrzeba podsypywać mąką, gdyż się nie klei do powierzchni stolnicy, ani do wałka. Nie wykorzystaliśmy ciasta w całości, więc połowę zabraliśmy ze sobą, zamroziłam je surowe, wczoraj wyciągnęłam z zamrażalnika, a rano ciasto było tak samo miękkie i elastyczne(...)urozmaica jednak smaki łacząc kulturę i kuchnię innych krajów. Propagują ręczne robienie pierogów z wysokiej jakości zdrowych, naturalnych produktów, pochodzących z ekologicznych gospodarstw. Oficjalna strona: smakfonia.pl) Spotkalismy się w Hotelu Kaskada zaopatrzeni w własnoręcznie przygotowane pyszności. Spotkanie odbyło się przy ognisku , w trakcie, którego relaksowaliśmy się w różny sposób;), zajadając przy tym smacznym domowe jedzenie. Obok rolady z lemon curd
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomowy, prawdziwy tort, dobrze nasączony i przepysznymi warstwami, takimi jak lubię. Powiem Wam kochani, że co raz trudniej na różnych imprezach na, których jestem czy to urodziny czy imieniny, rocznice, o dobry i smaczny tort. Zazwyczaj to co dostaje na talerzyku ocieka sztucznymi barwnikami, nadmiarem cukru i uwaga...śmietaną "roślinną" czyli olejami z utwardzaczami. Ani to dobre, ani(...)nadto dostawała próśb i wręcz błagań koleżanek aby upiekła na ich uroczystości rodzinne. Nie potrafiła odmówić i często do późnych godzin nocnych siedziała i piekła te torty w kuchni. A mnie z czasem "wykorzystywała" do ich ozdabiania. Dzisiaj torty, na szczęście, w modzie takie mało zdobione, albo lekko obsypane, albo ozdobione kwiatami. Ten wypiek przypomniał mi czasy mojego dzieciństwa. Tort
SMYKWKUCHNIAnią w sprawie Konferencji Łódź Bloguje. Siedziałam na zewnątrz, podziwiając piękny budynek z cegły. Miałam wrażenie, że czas się zatrzymał. Wróciłam do Przerwy po niespełna 2 tygodniach. Miałam przyjemność wziąć udział w rodzinnym, niedzielnym obiedzie. I wiecie jak było ? Niesamowicie ! Na dzieci czekała moc atrakcji, opiekunka i specjalne menu dla dzieci. Na dorosłych – pyszny, niedzielny obiad. Szefem kuchni jest(...)zupa. Ja wybrałam chłodnik litewski z jajkiem, moja mama – rosół z makaronem wyrobu Przerwy. Chłodnik był wyborny ! Wyrazisty, po prostu pyszny. Mama rosół podsumowała krótko – smakował jak domowy. W ramach drugiego dania, obie zdecydowałyśmy się na filet drobiowy z puree chrzanowym i zielonymi warzywami. Danie zniknęło błyskawicznie z talerza. To chyba najlepsza recenzja Czas na deser – czerwone
Moja pasja smakuznaleźć czas na gotowanie i pieczenie? Stęskniona za zapachem domowych wypieków odwiedzam ostatnio piekarnie, by w pośpiechu chwycić choć odrobinę tej "słodkości życia", na którą w tygodniu brak mi godzin. W tę niedzielę na szczęście nie dałam się zmęczeniu i zaraz po spacerze w pięknej, wiosennej pogodzie ruszyłam do kuchni. Mieszałam, kombinowałam i piekłam przez kilka godzin(...)cały czas). Jaki najlepszy na to sposób? Gotowe ciasto francuskie! Bardzo rzadko bawię się w mrożonki, ale tym razem sprawa była poważna. Naprawdę. Dlatego postanowiłam zrobić wyjątek i...ani trochę nie pożałowałam. Takie ciastko, które jest gotowe w piętnaście minut i wygląda OBŁĘDNIE, a smakuje jeszcze lepiej to recepta na sukces. Jeżeli Wasze dni wyglądają podobnie
Gotowanie to kochanieotrzymując porządny sprzęt do gotowania, będzie zadowolona, nie tylko w wieczór wigilijny, ale każdego dnia przygotowując pyszny obiad. A potem mycie naczyń to bajka, bo nie trzeba niczego szorować, ani namaczać. Tu macie moje słowo. Wielu z Was już o tym wie, bo często podpowiadam Wam jaką patelnię, czy garnek wybrać z oferty Ballarini i potem czytam zachwycone maile(...)linii Salneto Black Stone ? Rondelek od pierwszego wrażenia mnie zauroczył wyprofilowanymi bokami, które ułatwiają przelewanie płynów. Zresztą rondelki używam kilka razy dziennie. Patelnia do naleśników ? Też się przyda w kuchni, nie tylko do naleśników, ale do jajek, placuszków i innych fajnych dań. Wszystkie produkty nie boją się piekarnika, więc dania można przygotować nie tylko smażone, duszone, ale także zapiekane
Blondynka GotujeSkładniki: ・ 2 kg owoców tarniny, ・ 3 szklanki cukru ・ 3 litry wody Wykonanie Z sokiem z tarniny jest trochę zabawy ,bo czas zrobienia trzeba rozłożyć prawie na
w mojej kuchniLody przede wszystkim powinny być zimne! Cała reszta to już nasza kulinarna fantazja i finezja – bo do przygotowania niektórych konieczna jest specjalna maszynka, do innych – wystarczy
Karo in the KitchenW nawiązaniu do trwającego na blogu konkursu z marką Almette (szczegóły tu- klik ) dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na kruche babeczki wypełnione serkiem i owocami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatrzcinowego 50 ml mleka sojowego 100 ml oleju roślinnego 200 g wegańskiego serka (ja standardowo używam własnej produkcji, przepis tu ) Masa serowa: 800 g serka wegańskiego (użyłam 550 g domowego i 250 g tofu naturalnego) 1 mały banan opakowanie budyniu waniliowego (ja miałam akurat bananowy) 80 g cukru trzcinowego łyżka cukru waniliowego 100 g suszonej żurawiny (równie dobrze mogą(...)składniki na ciasto. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby podsyp mąką, ale zrób to ewentualnie po dłuższej chwili wyrabiania, ponieważ dopiero po chwili mąka wchłania całą wilgoć. Ja nie dodałam ani grama więcej mąki. Ciasto jest miękkie i sprężyste. Przykryj całość czystą ścierką do wyrośnięcia. Zajmie to około 2 godzin, ja wybrałam się na sanki Ja się na tyle dobrze
greenscarfrodzajów roślin w jednym pojemniku, a gatunki o długich wiotkich pędach szczególnie efektownie wyglądają w wiszących pojemnikach – ceramicznych, drewnianych lub plastikowych. 3. Jakie podłoże? Bardzo istotne znaczenie w domowej hodowli jest podłoże. Dla większości ziół najlepsza jest gleba przepuszczająca powietrze. Odczyn gleby nie może być kwaśny, gdyż większość ziół wymaga odczynu obojętnego lub lekko zasadowego. W żadnym wypadku(...)natomiast ziołom o dużych, zielonych, soczystych liściach, takim jak mięta, melisa lub bazylia należy zapewnić podłoże bardziej bogate i próchniczne. 4. Nasłonecznienie i pielęgnacja Pielęgnacja ziół nie jest skomplikowana ani czasochłonna, szczególnie z tego względu, że źle tolerują nawożenie, więc jedynym zadaniem jest ich podlewanie. Zioła należy podlewać z umiarem, ale także nie wolno doprowadzić do sytuacji, że podłoże
Malinowo w kuchni