Pierogi – tradycyjne danie polskiej kuchni. Najczęściej jednak kupowane w gotowej postaci ze względu na pracochłonność domowej produkcji. Jednak cena, smak i radość z ich samodzielnego przygotowania daje niesamowitą satysfakcję. Spróbujcie sami i zróbcie smażone pierogi ze szpinakiem i białym serem. Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie jest świetnym sposobem uczczenia(...)akcji wzięli udział również: Pomysłodawca Paweł z chleby.info (Marder&Marder Manufacture) Mateusz, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Bożena z Moje Domowe Kucharzenie Filip, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Marta, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Joanna z Różowej Kuchni Laura z Cafe Babilon Iza ze Smaczna Pyza Raven z Gotuj z Blue Raven Ula z Kuchni na Wzgórzu Danusia z Moje wypieki
Nerds Kitchentakiej temperaturze. Jeśli ktoś z Was ma chłodną piwnicę można sok wynieść ale bieganie codziennie do piwnicy przez co najmniej 10 dni i mieszanie soku jest uciążliwe. W kuchni w temperaturze pokojowej mamy sok pod ręką. Mieszanie soku przez kilka dni jest konieczne. Po skończonej fermentacji można wynieść sok w chłodne miejsce albo z braku takiego pozostawić(...)etylowego w kwas octowy. W domowych warunkach ocet otrzymujemy z zalania skórek z jabłek przegotowaną wodą z cukrem. Na powierzchni jabłek znajdują się drożdże, które rozkładają cukier na alkohol. Następnie alkohol przy pomocy bakterii octowych zamieniany jest w kwas octowy. Robiąc ocet jabłkowy z samego soku z jabłek nie potrzebujemy ani cukru ani wody. Fermentacja alkoholowa
Leśny ZakątekKsiążka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku! Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną(...)się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii”. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa. W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty
TetiisheriOstatnio opowiedziałam Wam co nieco o moich podbojach w lecie, teraz podzielę się tym, co pysznego powstało zaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po
PastelFoodOstatnio opowiedziałam Wam co nieco o moich podbojach w lecie, teraz podzielę się tym, co pysznego powstało zaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po
PastelFoodPodczas sylwestrowej nocy będziemy czekać na północ w domowym zaciszu, przy menu specjalnie skomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania. Sylwestrowe menu – top lista : Z dań na jeden kęs świetnie(...)żółtym serem i pomidorkiem, to idealna sylwestrowa zakąska! Prosto, smacznie i efektownie! Jakie składniki wykorzystacie to zależy już od Was. Najważniejsze, że podczas ich jedzenia nie potrzeba mieć sztućców ani talerza. Wystarczy kromki pełnoziarnistej bagietki posmarować masłem lub majonezem, obłożyć plasterkiem sera np. liliput, złożonym na pół cienkim plastrem schabu lub szynki, udekorowany natką pietruszki i ćwiartką pomidora koktajlowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię pokusić o przygotowanie smażonych owoców, domowej „nutelli” czy wegańskiej bitej śmietany . W ekspresowej natomiast, wystarczy zjeść je same lub posmarować czymkolwiek, co akurat jest pod ręką, np. syropem klonowym, miodem, dżemem… placki jęczmienne są dobre ze wszystkim. Smażenie placuszków, jak i ich obracanie, to bajka. Nic nie przywiera, ani się nie rozpada. Nie trzeba się(...)Fajnymi dodatkami do środka mogą być rodzynki i orzechy. Wystarczy po lekkim zblendowaniu je wmieszać w masę. Artykuł Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendman5 kg ogórków, 5 l przegotowanej i ostudzonej wody, sól (1 czubata łyżka / 1 l wody). Dodatki na 1 słoik: 2 kwiaty kopru, korzeń chrzanu (5
Świat Domowej KuchniGołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Podaję je z ziemniakami i warzywami, surówką. Kilkanaście razy w roku po prostu nie może ich zabraknąć na naszym
Zasmakuj Kuchniskładniki: makaron i zielone pesto, bo o bazylii i oregano już kiedyś mówiłam. Jeśli mam dużo obowiązków to danie jest trafem w samą dziesiątkę. Nie wymaga ani czasu ani wysiłku, a przy tym jest pyszne! Składniki na makaron z zielonym pesto i sosem pomidorowym (2 porcje): makaron penne i świderki 4 pomidory łyżka przecieru pomidorowego zielone pesto(...)Makaron oblepiony zielonym pesto. Ja je uwielbiam. Mogę je jeść z makaronem, chlebem, pomidorem.... Niedługo biorę się za własne domowe pesto, by przekonać się, które będzie lepsze. Jedno jest pewne - pesto Sottile Gusto jest niesamowite i polecam je każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej
Karola gotujekażdego jest jasne i wcale się temu nie dziwię. Obecnie mazurek sprowadzany jest często do płaskiego, kruchego placka z bardzo słodką marmoladą, i ani nie jest smaczny, ani przesadnie ładny. Cukrowe kurczaczki oraz bazie nie zastąpią bowiem tradycyjnej, bakaliowej dekoracji. Pozostaje więc pytanie, jaki w końcu powinien być ten mazurek? W dzisiejszej wizji tego wypieku zgadza się(...)niekoniecznie kruchy. Dawniej mazurki bywały także drożdżowe, ale zwykle ich podstawę stanowiły wafle lub opłatek. Przekładane były słodką masą o dowolnym smaku, ale nigdy marmoladą. Mogła to być wyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było też orzechowe czy pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele
Ratunku obiadW tym roku dość późno zabrałam się za zupę z botwinki, z reguły gotuję ją w okolicach maja, a tutaj już czerwiec się kończy. Tego
Słodki KompromisNajpierw był lemon curd (?)... Potem wiele wiele innych wariacji smakowych na temat tegoż, hm, kremu. Pierwotnej wersji nie próbowałam, ale po spróbowaniu tej którą przedstawiam dzisiaj
chili & sugarmnie tym daniem nie myślałam, że ziemniaki w tak prostej formie mogą być tak pyszne. Z resztą nie będę się powtarzać - ani w kwestii przepisu, ani jego "genezy" w mojej kuchni. Zainteresowanych zapraszam do źródła. Fakt jest taki, że gdy tworzyłam pierwszy wpis na swoim spontanicznie założonym blogu nie posiadałam odpowiedniej dokumentacji zdjęciowej. Niedawno moi Panowie zażyczyli sobie(...)wypróbuje niech żałuje ;) Tylko gdyby kalorii trochę mniej zawierało to wykwintne danie... ;) P.S. Milaku pozdrawiam serdecznie. Ziemniaki po Twojemu są obłędne i już nie raz ratowały moje domowe menu
Kuchnia po mojemu